Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    10.530
    13.1% од тестираните позитивни. Врти-сучи толку е процентот секој ден.

Зошто помалку тестови денеска?

2. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    И кога ќе ги казнат џабе, штетата е направена,на вирусот му треба малку да се рашири.
    Што ако бројките не паднат?

Чаре?

@vitamina се сложувам.
    Чинам поради лок даунот вие сега слободно се движите за разлика од овде.

На candy.cane и vitamina им се допаѓа ова.
  3. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.267
    Допаѓања:
    31.280
    Не е џабе. Кога велам казна, мислам на големи казни. И да се применуваат навистина. Кога сите ќе бидат свесни дека ради непочитување квалитетно ќе ги ,,изгорат'' со некоја огромна сума, тогаш ќе размислат неколку пати дали ќе прекршат мерки. Сите мора да се научат како да живеат со вирусот. Не е гаранција дека ако некаде е искоренет или намален нема да се врати пак.

На sj *O* и candy.cane им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.398
    Допаѓања:
    260.076
    А што ако некој решил да си дојде во Македонија, што ви смета?
    Чекате да се отворат границите за да излезете, а ви смета некој ако си дојде?
    Туку е опасно, опасно.
    Вие од тие што си идете се плашете.
    Плашејте се од нашиве овде.

На sj *O*, cresa-jagoda, темјанушка и 11 други им се допаѓа ова.
  5. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    IMG_20200621_175604.png
    Од стори од јавен профил е, се надевам океј е да објавам, го тргнав името на девојката.
    Ај можда згрешила со маската, иако сепак биле на иста адреса, што знам.
    Ама пак бе...
    Нели смее најмногу двајца групирање?

Ова нешто друго не е она што мислам нели? Или сепак е?

На sj *O*, WildMk, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  6. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Душо, треба да се мисли пред да се организира собир, родендени, крштевки, матурски.
    Откако ќе се соберат, вирусот ќе се рашири.. Кај е самосвеста? Колку и да е голема казната, вирусот веќе бил раширен. После свадба тапани е ова. Ај еден организирал ама другите со кој памет отишле?
    Инаку, се согласувам дека треба да бидат високи, и тоа изгор високи, за памет на другите ама не знам по кој пат да кажам, секогаш ќе постои некој кој мора да се издвојува.

Неодамна пишав коментар, другарка која има дете 3 години болно од бронхопнеумонија, му славеше роденден со не знам колку души, 2 дена, еден ден на едниот, другиот ден на другиот пошто не можела на неговиот роденден па ајде 2 у 1 работата, во најголемата криза.
    Утре пљука по државата, по владите, по партиите, сите и се криви, само она не е.

На Martka, Ygritte, WildMk и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    На ваквите само не им се оди на работа, не дека им е гајле за децата.
    Вака седи си дома и нека ти идат парички.

На cresa-jagoda, Bezimenka90, candy.cane и 7 други им се допаѓа ова.
  8. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.369
    Допаѓања:
    279.002
    Кога во Италија се случуваше ова плачевме се тресевме жалевме за починатите,за здравствените работници.Пеевме Бела чао,палевме свеќи на тераси...Сега секој ден читаме за страшни бројки на починати( и не не се само стари),сите познаваме по најмалку неколку заразени, а ние славиме дома, одиме по гости ,по кафани се однесуваме како рајот да дошол.Поминав покрај 2 кафани во околина на град коли, коли како свадба да има....Во едната во нормални услови нема основна хигиена не сега...
    Чудно племе сме ...:(

На mal.ecka, sj *O*, Lovelynne и 21 други им се допаѓа ова.
  9. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    I togas Zemjata mu rekla na Rajot,niedna tajna nema da ostane neotkriena!
    Nie sme najcudnoto zivotno na svetot, ne ne menuva nas ni korona, ni morona, ni nikoj!
    Bescuvstvitelni,samobendisani,alcni,zlobni ,egoisticni i losi makedonski ceda....

На Martka, rainbowmama, ma4e1311 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.861
    Знаеш колку само се согласувам со тебе.
    Не знам како можат да мават со дрво и камен по македонците во странатво што сакаат да се вратат.
    Или ради икс причини морале да одат мк значи не дај боже ситуации или морални ситуацииз не можеме да знаеме секој каква мака си носи со себе значи, и овие фамилијата кој знае каква мака си имаат та со две премалечки деца се стегнале од германија и се сложиле и на тестови и на изолации.
    Еве и другар на мм се враќа надоле, во ниш бил.
    Има мака човекот и се враќа.

И као некој од страна, абе шо ни требаат нека не се враќаат аман.
    Од друга страна сите желни за јонско и грчка по плажите, едвај чекаат да се отворат што е и разбирливо сите ги разбирам сакаат да избегаат од секојдневието.
    Ама народ врви, оди се враќа потреби си има.
    И сега од една страна ние сакаме на море од друга ние не сакаме странци!
    Себично.
    Ќе ми извинете ама така е, реална сум само.

На sj *O*, Bezimenka90, azelea и 11 други им се допаѓа ова.
  11. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    29.107
    Во Битола и сам да се движиш,пишат казни морало маска да се носи.Колешка моја ја опоменале поради тоа,бидејки и тие сами кажуваат дека повеќе не знаат што треба да прават.
    Инаку вчера се правеше свадба во еден локал,нејкам да именувам,свадба со стотина гости8-|
    А нели забрането е?
    Разбрав дека им отишла инспекција.

На sj *O*, Ygritte, WildMk и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    А штo бaрaaт вo Мк oсвен aкo не е итнo, зaрaди дoкументи, им истеклa визa пa се врaќaaт...рaзбирaм. Тие и се спремни нa кaрaнтин зa дa се врaтaт. Амa oти е летo и нaвикнaти се вo Мк дa oдaт пa штo имa сегa нaвики некoј дa им менувa...безoбрaзнo е. Акo сaкaш блиски дa си видиш, сoри aмa ќе пoчекaш мaлку. Знaеме декa кoј oди нa oдмoр вo Мк не седи дoмa туку се гледa сo еден куп луѓе штo не ги видел дoлгo, oди пo рестoрaни, мaркети, шетa, трoши... Се стaвa себе нa ризик, здрaвствoтo нa Мк ќе трпи aкo тoј се зaрaзи и требa дa гo лекувaaт, и кoгa ќе се врaти гo нoси вирусoт сo себе. Иaкo некoј се пoгрижил зa тoa пa Мк нa црнa листa е, извoли aмa кaрaнтин 2 недели. Сaм ќе си плaтиш се' пa рaзмисли дaли ќе oдиш. И Мк требa дa имa кaрaнтин зaдoлжителен. Не мoже сo свoите луѓе вo земјaтa дa се спрaви, ни клaстери знaaт ни лoвaт системaтскo кo штo убедувaaт, уште oд стрaнa им фaлaт.

На mal.ecka, LivingGlam, WildMk и 11 други им се допаѓа ова.
  13. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.097
    Допаѓања:
    131.421
    Упали идејава за јавно објавување,некои лица сами се јавиле во ДСЗИ и барале да добијат решение за самоизолација. :D

На Mantub, Ygritte, WildMk и 15 други им се допаѓа ова.
  14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.686
    Допаѓања:
    126.618
    Vo momentov sum pred zgrada, cekam da mi donesat nesto. Nosam maska, na klupi sedat eden dodrug mladi, me gledaat kako od mars da sum. Duri i se smeat. Ja nosam bidejki kje imam kontakt so lice sto nemam videno od mart. I sega da vikam policija da gi kazni ili?

На Martka, sj *O*, cresa-jagoda и 7 други им се допаѓа ова.
  15. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.172
    Допаѓања:
    5.391
    Да.

На sj *O*, WildMk и fana им се допаѓа ова.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.857
    Допаѓања:
    142.524
    Мислам 7 години, треба да барам у подзаконски акт.

Screenshot_20200621-194902_Chrome.jpg

Не ги оресметале позитивните и направените од Систина. Значи не е конечна бројката.

На cresa-jagoda, LejlaD, kristina.k и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    44.158
    Викај!
    Па да видиш дали пак ќе се смеат.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  18. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Се враќам од Водно.
    Поминав покрај детската болница Козле.
    Два три пати неделно минувам овде, тука е патчето накај.Водно што води.

Мирно и грозно тивко.
    Се слушаат само системите за вентилација.Испразнета е болницата од деца, нема веќе детски плач.
    Куп коли во дворот на болницата, претходно немаше коли.Сите пристапи / капии до болницата искосени од тревиштата и овозможен е пристап со болничка кола.
    Медицински лица со маски седат надвор во широкиот двор во кој останале детски трамболини и креветчиња.

Си реков- дај Боже да остане вака празно и штуро.Секогаш докторите да седат надвор како сега.Да немаат работа.

На mal.ecka, Ygritte, KateKane и 17 други им се допаѓа ова.
  19. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.861
    Во право си.
    Мене постот ми беше наменет за луѓе што имаат потреба да се вратат. Еве прочита и сама што зборев,другар се врати - мораше да се врати. И тој што има мака обично се ќе направи за да отиде.
    Јас, воопшто не верувам дека сега некој ќе се стегне да оди во Мк ради аздис, прво поминуваш илјадници км и 5 6 граници, кој ризик е да имаш проблеми на икс граници?
    А имаш ризик.
    Плус одиш даваш 200 евра за тестови и седиш 2 недели во излолација а одморот ти е не повеќе од 3 недели.
    Кој би ишол? Никој.
    Не знам може некој ќе се најде луд да оди ама не верувам. Како прво кошта како второ треба дома да седиш.
    Затоа мислев дека фамилијата од германија не си отишла од аздис туку така.
    Истото го зборував што и ти.

На WildMk, cresa-jagoda, 1209 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.222
    Мене не деκа ми е многу интеρесно да κоментиρам у споделувам мислења на фоρум, ама навистина беше застρашувачκа ситуацијата пρед неκое вρеме со κоρона виρусот и κаρантин. Сега полицисκиот час се уκина и малκу 'лаκше се дише'. До душа, мене не ми се излегува од дома многу, многу. Κаρантинот завρши, дали ќе се воведе нов, κој би ти κажал.
    Ρедовно гледам вести и пρес на Филипче и мислам деκа се спρавува со κρизата, многу е загρижен. А, κој не би бил?
    Κоρона виρусот напаѓа на оρганите за дишење, белите дρобови и ги пρави паρче. Поточно, κовидот не го пρави тоа, туκу неговата виρулентност ги поттиκнува симптомите на останатите заболувања. За неκои тоа е пρодолжение на Саρс 2000.
    Во Маκедонија има највисоκ пρоцент на новозаболени, во споρедба со останатите земји на балκанот но, најмал пρоцент на смρтна стапκа.
    Благодаρам.