Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    836
    Допаѓања:
    2.639
    Во зградава кај мене журка си прават музика до даске :) луѓе еден куп

2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Не е за драма ефект, него е исмевање од типот: "Ај бе шо си се стресил толку", "Дебела лага е, некој профитира од ова", "Шо се правите будали со маскиве", "Ај бе, од мене се плашиш, немам јас корона" итн.

На sj *O*, green.eyes, LovelyGirl3 и 12 други им се допаѓа ова.
  3. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    Стварно не знам. Во мојот град е нормално да носиш маска, никој не реагира на тоа. А во маркет или банка не ни можеш да влезеш без маска и дезинфекција на раце. Има доста и што не носат маски, не велам не, и што не почитуваат и се. Ама воопшто не сум видела некој да му се смее на друг дека носи маска. Сосема е нормално луѓе со маски да шетаат, и никој не реагира на тоа.
    Ептен ми е чуден муабетов.

На sj *O*, cresa-jagoda и 1209 им се допаѓа ова.
  4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.715
    Допаѓања:
    126.774
    Се смееа и покажуваа накај мене. Дека надвор маска носам. Толку.

На sj *O*, green.eyes, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  5. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    Бог да чува!!! Тие се ваљда луѓе кои и без корона покажуваат и се смеат на луѓето. Нормален човек тоа не би го направил.

На sj *O*, cresa-jagoda, Nausicaa и 3 други им се допаѓа ова.
  6. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.103
    Допаѓања:
    131.498
    @jacqueline.s Тие што исмејуваат се лица кои не веруваат дека вирусот е реален или кои не се свесни дека е опасен.
    За жал,ги има.Губат време на читање и/или слушање глупи теории на заговор наместо да се информираат соодветно за вирусот.

На sj *O*, cresa-jagoda, nena2010 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    Пријавувајте ако има журка.

На sj *O*, cresa-jagoda, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  8. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    Па не би рекла. Јас знам многу луѓе кои не веруваат, ама почитуваат мерки. Јас, пример, можам да не верувам, ама нема да се исмевам на некој што верува во нешто. Не само за корона, за било што. Тој што се исмева, таков му е карактерот и вообичаено. За јас да покажам со прст на некого и да му се изнасмеам во фаца, треба да сум таква по природа.

На cresa-jagoda, 1209 и Аргентина * им се допаѓа ова.
  9. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Па ок, такви се. Јас познавам многу луѓе од едно село близу мојот град каде не веруваат во корона, немало корона во тоа село и не носат маски. И се заебават ако некиј носи маска и му кашлаат сосила за да го мајтапат.

10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    @Broken♡ јас не би ставала никого во ризик само затоа што утре не дај боже ако треба некој на совест да носам да е позитивен..
    Голема работа е не е мала.
    Што ако во лабораторија сте закачиле, има веројатност исто како и во клиника-жариште е тоа.
    Што ако по пат еве, во ниш, на граница не мора од дома ос странство кај што сте биле.

Се согласувам дека треба одговорност да се има и свест.

Впрочем глупаво е да одам ако седам во самоизолација, јас одам да видам некого тоа е точно а не да седам во изолација, дома седам и тука, боље тука ќе седам.
    Каков одмор ќе биде тоа.

Зборувам за мене, не знам вие како сте, зошто сте отидени.
    Внимавај, секогаш со резерва треба да бидеш бидејки не е обична работа ова.

На Broken♡, cresa-jagoda и LejlaD им се допаѓа ова.
  11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Такви се, верувај ми.
    Баш убаво кажаа погоре.
    Еве се земам јас за пример да отидам каде што живеам сега сите ќе се исмеваат на зафраканција во фаца, "дај бе симни таа маска" каква корона, или дај бе шо си ми закачил таа маска, или се плашиш од мене.
    Јас познавам многу многу вакви.

На sj *O*, green.eyes, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  12. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    Може ми е чудно оти не гледам такво нешто во моето потесно и пошироко опкружување.

На sj *O* му/ѝ се допаѓа ова.
  13. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.103
    Допаѓања:
    131.498
    И такви има,не велам не,ама има и некои што за друго не се смееле,ама за ова се кинат.
    Некои носат маска иако тврдат дека вирусот не постои само за да избегнат казна. :D

14. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.744
    Допаѓања:
    14.177
    Во моето маало, секој викенд како по распоред, има журки. Вчера имаше роденден во двор од куќа, сигурен сум дека беа собрани над 10 души. Имаше прегласна музика, викање, пискотници и за крај огномет.
    Пријавување? Џабе. Неколку пати беше известена полицијата, сега ќе дојди, после.... ама тоа не се случи. :x

На sj *O*, cresa-jagoda, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    836
    Допаѓања:
    2.639
    Сигурно имаат пријавено станариве, поготово оној под нив, ама еве нема абер од полиција, го издаваат станов, за нова година поарно исели си се, сто пати им е кажано на газдите ама џабе ..

На cresa-jagoda и Waverly Raven им се допаѓа ова.
  16. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Ова треба да се испечати и да се залепи на секој ќош , на секоја уличка, на влез од секоја зграда
    FB_IMG_1592803455403.jpg

На sj *O*, tina2018, CameliaMiller и 26 други им се допаѓа ова.
  17. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    А нешто што мене ми е чудно искрено е на спротивната страна на спектарот на реакции - не влегуваат во лифт со мене, иако носам маска уредно. Мислам факт е дека лифт е мал простор и не можеш да обезбедиш дистанца, ама не ни зборуваме освен Здраво, нема ширење на заразата, а башка и со маска. Ми нема логика такво понашање и на почеток се осеќав грдо, како да е нешто до мене. Ама сега сфаќам дека заради фактот што е нова, неистражена болест, секој се однесува согласно некоја своја логика. И сега тие реакции варираат од: ,,Не постои корона, што се глупирате со маските...” до паранојата од избегнување некого во лифт. Ни едното ни другото не е скроз нормално според мене ама баба ми би рекла: на секој како му ,,сече” :lol:

На candy.cane, Ahoy и nena2010 им се допаѓа ова.
  18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    @CharmedGirl помалку по лифтови, повеќе по скали.

На candy.cane, glosipgirl, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.715
    Допаѓања:
    126.774
    За во лифт ако имам маска не ми е проблем и да има друг со мене и он да не носи маска. Не се потресувам толку. Ама ги разбирам и другите.
    Инаку оние што се потсмеваа вчера, беа млади деца, дали имаа 18 години. Тоа повеќе ме растажи, што немаа ни дистанца ни маски, испоседнати. Зар никој не им ја има објаснето опасноста од вирусов?

На candy.cane, cresa-jagoda, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  20. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    Се согласувам секако, треба да се избегне секоја макар и минимално ризична ситуација. Само што живеам на 12ти кат и не секогаш си во состојба да качуваш 12 ката (на пример, ако влечам кеси од маркет и слично).

Муабетот не ми е да ги осудам тие што не влегуваат во лифт со мене туку го чекаат следниот. Муабетот ми е дека е нормално да не ги разбираме реакциите на другите зашто реално секој си тера по свое. Еве овие што ги спомнувате дека исмеваат носење маски - па добро, на толку кампањи, на толку истражувања, на толку изјави од разни власти, наши и странски, па доктори па СЗО... Како може да не се убедени дека барем малку се позаштитени кога носат маска? Ама таква е болеста што секој си зема за право да си ги презема тие мерки што му личат најсоодветни (или никакви мерки да не почитува). И изговорот за тоа им е: не е докажано (што е факт, уште доста имаме додека да бидат дадени прецизни заклучоци за коронава)....

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.