Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.239
    Допаѓања:
    48.602
    Ти би го пуштила мт да се бута по лаборатории со потенцијални заразени? Он таму нема никаков контакт со луѓе. Всушност, убаво вика Витамина, што па има да објаснувам.

На TutiFuti, green.eyes, vitamina и 2 други им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Се јавуваш секогаш за да критикувсш, ама дс понудиш опција -никаде.
    Не дека некој ќе не чуе па ќе прифати ама да те има на секој ќош со критика, цк,цк...не е ОК.

За да ти препишат нова терапија дигни штрајк оти нели твоето е нај тешко,.најбитно;)

На oblace1, Lilit и Ygritte им се допаѓа ова.
  3. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.381
    Допаѓања:
    279.140
    Немам против да се оворат граници знам мора ради екиномија ама нека секој кој влегува има направен тест.Оти и така здравств.систем е крахиран,а свеста видовме до кај ни е.Џабе дремевме со месеци затворени џабе пропаднаа толку работи...така испаѓа ова...
    Искрено страв ми е...од уште поцрни сценарија...

На Martka, oblace1, elenaxbbg и 13 други им се допаѓа ова.
  4. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Молам? Јас да не зимам плата у влада, советник сум, раководител? Фала богу имам јас каде да се докажувам. А ти глеј се себе до кој степен идеш во одбрана на своите. Суровост хард кор. Терај си. Глеј со свој камен по глава да не се удриш некој ден.

5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Отворањето на граници не е само туризам, отворањето на граници е економија.

Ќе кажам најпрост пример, односно, дали знаете во каква состојба се туристичките агенции? Ако останеа границите затворени како досега, две туристички агенции дали ќе останеа.

На sj *O*, *Amethyst*, orevokrsacka и 7 други им се допаѓа ова.
  6. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.607
    Допаѓања:
    63.360
    Не се ситам, ама дека е токмак глуп на две нозе е. И тој и невестата негова. Збеснаа, збеснаа буквално. Во време кога имаа уште позитивни и активни случаи, тие организираат манифестација на која идат еден куп луѓе. Во Шпанија така букна, буквално од заразени на фудбалска утакмица.

Се скапа топорење дека немало корона, па немало да се вакцинира, па све хајка било, па куровмиленче, па таа неговата д-р Јеца тропаше глупости дека луѓе само со болни непца ги фаќало (?) или така нешто, не знам точно што беше ама знам дека цел интернет и се смееше.

Фиљан човек е и ништо нема да му биде, та иначе да го грабниш и него и попови, оџи, секој што повикува на масивен собир во време на ПАНДЕМИЈА и да ги стрпаш у затвор треба. Ама тоа нема да се случи кај нас, нема теорија. Еден куп млади луѓе го следат, наместо да земе тоа славата негова да ја претопи во нешто продуктивно, цело време даваше контроверзни изјави, а еве гледаме како заврши.

Дали ми е ќеф што се разболел? Не.
    Дали ми е битно што се разболел? Ич курот не ме боли.
    Дали сакам да оздрават со д-р Јеца? Сакам, никогаш на никој не би му посакала нешто лошо да му се случи.
    Дали е виновен? Е.
    Дали треба да одговара за ова? Да.
    Дали ќе одговара? Коа ќе ми никне курац мене, тогаш.

На x.Daisy.x, Martka, cresa-jagoda и 41 други им се допаѓа ова.
  7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Искрено, и тестот губи смисла.
    Ако некој го направил 72 часа пред доаѓање, а во тие 72ч се рашетува таму од каде што доаѓа, нема поента. Во 72 часа и те како можеш да се заразиш.

Последна измена: 23 јуни 2020
    На cresa-jagoda, sj *O*, tinka-mace и 8 други им се допаѓа ова.
  8. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Воопшто не си во право. Посебно што си дежурна на темава и за сите имаш по некоја критика да дадеш како НЕ треба. Не може твојот индивидуален случај да е репрезент за мнозинството кое ќе дојде или од тука ќе се расшета. Апсолутно никаква свест за колективност.

На cresa-jagoda, sj *O*, Hellobeautiful и 10 други им се допаѓа ова.
  9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Не се објаснувај. Гаси темата и кулирај!
    Знам низ што сте прошле и како се чуствувате. Да така гаси.
    Мила.... мислев и јас така, не дека бев заштитнички настроена со црни сценариа ама мислев така во себе баш и тука пишував "леле сега се ко ќе се отвори па ко ќе бувне пак на најјако па пак кога ќе не испозатворат дома" ама не биде така и нема да ни да биде слушај ми збор!!

На sj *O*, TutiFuti, green.eyes и 4 други им се допаѓа ова.
  10. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Кои се тие мои?!
    Каде виде дека бранам некого?

Симни се од висината која си ја замислила и држ си го каменот,го фрлаш далеку.
    И ти држиш страна и тоа како;),во последно време се посилно.

Незнам од каде земаш пари,.дали од Влада и дали си советник, ама функцијата на дискусија на форум е да се дускутира а не да се дојде, да се избоцка од страна без тагирање.
    Ако незнаеш како НЕЧИНИ тогаш кажи како чини;)....ако знаеш;)

На oblace1, andrejko82 и Lilit им се допаѓа ова.
  11. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Оооо не сакал да се бута по болници за тест да направи (по протокол) и да дојде да си го види детето, ама може за него граници да отворат и еден куп народ да се измеша без тестови и да повлече со себе се што повлекува од економии до здравство до умирачки.

На candy.cane, cresa-jagoda, oblace1 и 17 други им се допаѓа ова.
  12. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ме изнасмеа :rofl: Посебно делот за тоа дека фаќале само оние со не знам какви непца (facepalm) Уште ова фалеше - секој експерт за се!

Не е времето за масивни собири, ама колку е он крив, толку се криви и тие што му дале дозвола. Го следев и баш се чудев на храброста. Па не само он што беше учесник, жена, деца носеше. Значи апсолутно верувал дека нема ништо да се случи.

На cresa-jagoda, fana, KateKane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. ZeldaSF

ZeldaSF Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2020
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    305
    Колку секој за себе си гледа само чудо едно, затоа нема да не биде. И затоа ќе си слават сите кој што си сака и не е точно дека нема митинзи, си има и ќе ги има иако рекоа нема да ги има, зошто прво од политичките партии си гледаат за себе само, па народов се огледува и чини исто.
    0 од колективна свест, море во -

На smooch, m.i.g и Purplelilac им се допаѓа ова.
  14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.700
    А инаку околу него и по пат навака, нема потенцијални заболени, сите се во лабораториите,така?

Ете за тоа ни служат иселениците, кај што сме утепани, да не доутепаат.
    Можел и до сега да си дојде,ако толку плачело детето. Имаше и хуманитарни летови,и задолжителна самоизлоација.
    Ама не, кој ќе седи во државен карантин, таму баба роги има.

Барем да се бараше негативен тест на граница. Колку толку ќе имаше некаква контрола, а сега никаква.

На candy.cane, cresa-jagoda, oblace1 и 13 други им се допаѓа ова.
  15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Да се надоврзам околу веродостојноста на тестовите:

На JuLleE и green.eyes им се допаѓа ова.
  16. ZeldaSF

ZeldaSF Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2020
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    305
    Затоа на крајот пишува:
    ''Веќе има и предлог до Владата да се овозможи тестирање, земање брисеви, на граничните премини, а акредитираните лаборатории потоа резултатите електронски да ги праќаат по премините.''

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. queen04

queen04 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    785
    Може нема да се согласите со мене, ама отварањето граници е заради економијата. Не сме земја која може 6 или повеќе месеци да добива плата од државата. Се знае колку ни е силата. Се е оставено на граѓаните. Ако сака некој нека дојде слободно. Не се никаква закана се додека се придржуваат до мерките. Маска и растојание се универзални препораки, а кај нас и закони. Колку примери има кога болни се шетаат или самоизолација не почитуваат, или пак свадби и веселби прават. Има голем број фабрики кои со почитување на мерки функционираат непречено.

Се е оставено на населението. Секој се грижи за своето,но и за здравјето на општеството.

На sj *O*, WildMk, *Amethyst* и 6 други им се допаѓа ова.
  18. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.607
    Допаѓања:
    63.360
    Е верувал - ама ете. И други веруваа дека замислен чичко ги штити од вирус - па еве ги бројките сами за себе зборат. Разликата е во тоа што Ноле си добива приоритетен тест, можност да бира кај ќе се лекува ако има потреба, сите лекарства кои евентуално би помогнале да ги добие, а тие што немаат сол да си турат у очи ќе чекаат за тест, немаат таква привилегија во здравството и знак прашалник како ќе поминат.

Гуглај д-р Јеца ќе ти искочи самото, трагикомедија е тоа што го збори, јас кога гледав се смеев за да не заплачам. Цела Србија и се смееше буквално, истропа такви глупости, доктор да ја чуе ќе се упокои :D

За границиве. Немам што да филозофирам. Совесен човек и од Марс да се врати ќе почитува мерки и нема да дозволи ради него некој да настрада. Несовесен човек кај и да се наоѓа ќе го шири вирусот.

Јас после погребов не се мешам со луѓе, си чекам да ми поминат 2 недели. Има други нормално се расшетаваат. Не е до тоа кој е и од кај иде, туку колку му фаќа главата.

На Martka, sj *O*, Hellobeautiful и 9 други им се допаѓа ова.
  19. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.239
    Допаѓања:
    48.602
    Нема. Нема да патува со куп луѓе, туку сам со газдата со кој е цело време заедно. И он не е иселеник живее тука ко ти. За хуманитарните летови беше пријавен , јас лично го пријавив уште на 18 март, не го побараа.
    @kukla21 на кого сум пишувала на темава како не треба, освен општи заклучоци од моите 5 излегувања овие месеци. Трошка емпатија немате. Ми броиш мислења па ќе кажуваш дали сум дежурна или не.
    Зборувај ми за колективна свест. Кој што сака си прави,вие сте се фатиле за границите.
    https://m.facebook.com/100048809864648/posts/152979806339014/

На TrinityNeo, *Amethyst* и TutiFuti им се допаѓа ова.
  20. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.395
    Незначително мал за да носиме заклучок дека се намалува, за жал

На tinka-mace, fana, NPN и 2 други им се допаѓа ова.