Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    И јас бев за негативен тест меѓутоа тоа е многу покомплицирано него ли што мислиме.
    Прво,не во секоја држава можеш ако сакаш да се тестираш (во Шведска пред една недела ми се чини дозволија ако сакаш).
    Второ,можеше да се дојде до Србија и во Србија да се прави ама резултати се чека неколку дена.Прво,зошто таков е тестот,второ затоа што се гужви што е контра од сите препораки.Редови се чекаа во Ниш.

На princess5 и Estranged им се допаѓа ова.
  2. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.239
    Допаѓања:
    48.602
    Така бе така, ете ги отворија специјално за него, |( што пие кафана, јас частам:party::party: Да видиш каков протокол имаше пред институт за јавно здравје Ниш, или по оние хотелчиња каде што преспиваа додека ги чекаа резултатите.
    А, најубав протокол имаше на Табановце, каде по 100тина души чекаа со саати да пројдат. Ама сепак, најдобриот протокол е во тоалетите на граница. Не корона, шуга ќе фатиш.
    Одам да славам, вие продолжете да се карате . :)

На sj *O*, Ivan4e04, jacqueline.s и 11 други им се допаѓа ова.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    И 1% да беше, ќе ми дадеше надеж. Како велат, еден ама вреден :lol:. Во случајов се минус 4-5%. И затоа во друг пост реков дека ако продолжи овој тренд на опаѓање и во наредните денови, ќе биде за радување.

На vitamina, green.eyes, Mantub и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.452
    Допаѓања:
    20.086
    Кој колку сака нека се вреѓа, не ми се допаѓа тоа што без тест ќе се влегува во државава. А реалноста е дека секој за себе си гледа. Мене лично ме засега кога ќе се нормализираат прегледите на клиника, зошто немам пари да плаќам приватно.

Последна измена: 23 јуни 2020
    На candy.cane, Martka, cresa-jagoda и 21 други им се допаѓа ова.
  5. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Не можам да се симнам од местото на кое ме доживуваш дека сум се качила. Тоа е твоја перцепција/проекција, не моја :D
    Фала богу твоите и не се дотолку сурови и неразумни да не ја сфаќаат потребата да се врати здравството и за другите освен корона...и потребата од следење на состојбата на сите тие. Оти на куп од тие хронични,состојбата може да им се искомплицира бетер од корона. Фала богу и докторите го знаат и фала богу работат да се врати системот,а не држат говори за себичноста на тие со хронични болести ..само на себе мислеле. Џизес.

На ZeldaSF и princess5 им се допаѓа ова.
  6. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Во Шведска пред скоро 3 недели дозволија кој сака да се тестира, претходно беше или по препорака на доктор или одредени професии кои ги тестираа. Сега тестираат се живо па бројките се повисоки, ама процентот на позитивни е ист или помал од претходно. Многу малку луѓе се хоспитализираат, бројките од интензивна секојдневно се намалуваат и покрај големиот број новозаразени.

За влез во земјата со негативен тест е ок решение, ама не секогаш е изводливо. За кратки авионски летови или пократки копнени релации функционира, ама стварно е неизводливо ако на пример некој доаѓа од Америка или Австралија, со оглед на тоа дека важноста им е 72 часа. Единствено на лице место на пристигнување да се направи тестот.

И јас се радувам што го отвараат аеродромот :) Конечно моите ќе ги запознаат внуките, а јас ќе спијам повеќе од 3 часа :D Настрана фактот што овде се многу побезбедни во однос на шансите да се заразат.

На sj *O*, Ivan4e04, WildMk и 8 други им се допаѓа ова.
  7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Барале солидарност, да мислиме на другите, ама тие што седат со месеци без плата, нека си се снашле...да оти вие од воздух само опстојувате.
    Бидете солидарни и донирајте им...нели парите не се побитни во ваква ситуација?

На sj *O*, jacqueline.s, WildMk и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.491
    Допаѓања:
    91.240
    Јас имам поинакви информации,дека и прегледите и градинките се враќаат во јули,ќе видиме,мислам одлуката ке зависи од бројките.
    Инаку воспитачките од секогаш се пишуваат одмор едни јули други август,уште во јануари за време на зимскиот распуст.
    Од регионот,сите отворија градинки.
    На пр.во Хрватска се отворија градинките без скриниг,а нивните епидемиолози сметаат дека според досегашните податоци кај децата болеста е блага ,без симптоми и во оваа пандемија не се сметаат за клучен извор и преносник на инфекцијата,и не сметаа дека градинките треба да останат затворени.
    Од друга страна државата треба да го финансира седењето дома,особено во приватен сектор, кој е резонот да се отвори се ,а деца да останат дома .
    Е сега има и такви на кои им одговара, имам братучетка во општина работи,и користи мерка,но моли бога да останат бројкиве исти(facepalm) ,да не се укинат мерките ,да седи во Охрид до октомври.

На WildMk, ZeldaSF, dunika и 7 други им се допаѓа ова.
  9. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.893
    Допаѓања:
    34.333
    Не е само маж и на @anastasijaki заглавен тука има уште многу други кои што дошле ете случајно во странство на шетање по роднини или па можда по работа. Еве пример коронава ќе ме заглавеше за два дена доле во Мк имав среќа се вратив пред да ги затворат границите.
    Сте се фатиле за некого во темата и нарипувате сите до еден врз него. Можеби вас ви е проблем ние од странство дека ќе ве заразиме но ете ја гледаме доле ситуацијата каква е после полициски час колку се испозаразивте и без нас странците .

Некои луѓе јадат леб од тие граници значи ранат фамилии. Ова е шок за нив и за тие деца кои што се лишени од нешто што им било ветено но ете не го добиле.

На sj *O*, Ivan4e04, rainbowmama и 15 други им се допаѓа ова.
  10. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Јас конечно ќе спијам мирно зошто ќе ги видам родителите.
    Во март месец трипав зошто не знаев кога ќе ги видам и дали ќе ги видам.
    Славете народе вие што очекувате некој. :party:

На sj *O*, Ivan4e04, rainbowmama и 12 други им се допаѓа ова.
  11. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    10.530
    Матичната мене ми кажа дека во напредните 6-7 дена воопшто нема термини за тестирање, преполно е.

Друга работа, само ми никнуваат луѓе кои се во мојот живот или на моите во самоизолација и позитивни.

Ако во наредниве денови има мал број позитивни тоа е дефинитивно некоја муќка за изборите, зошто од тоа што го гледам лошо ни се пишува и воопшто бројката не се намалува.

На cresa-jagoda, sj *O*, ZeldaSF и 5 други им се допаѓа ова.
  12. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Е да, нема резон да седат деца дома.
    Незнам, немам став за градинките.
    Страв имам за дете ама пак дома не чини, изолација исто.
    На родителоте со мерки кои седат дома има најава да им намалат плати.Тоа требаше од почеток да го сторат.

На ZeldaSF, LejlaD, Cosmi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Ќе ги отворат
    И тука се отворија освен градинките
    Се дигна бунт како тоа се отвораат и сите на работа а градинките не
    Ги отворија сега скоро
    Со протоколи со организација
    Фала богу добри се сите
    Не треба сепак секогаш да мислиме на најлошо
    Мислев и јас ќе се вратат бројките ама не биде така
    Животот мора да продолжи, не можеме 1 2 год да седеме сите вака како што живееме...

На sj *O*, jacqueline.s, WildMk и 5 други им се допаѓа ова.
  14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.721
    Допаѓања:
    126.800
    Аман го отупевте. И за време на епидемија бев вадев крв, и на лекар бев, и приватно и државно. Како направивте божем влезеш да земеш крв одма фаќаш Ковид. Дај полека. И ако се отворат границите. Дека беа затворени па смиривме епидемија. Ние сами не се допазуваме како народ па сега страв од странци. Кој се пази ќе се пази без и ао зарворени граници. Лично јас не одам никаде летово, кој сака да оди нека му е среќен пат, кога ќе се врати после 14 дена се гледаме. Ајт олабавете со кавги моите твоите.

На cresa-jagoda, sj *O*, Ivan4e04 и 18 други им се допаѓа ова.
  15. Chichii

Chichii Активен член

Се зачлени на:
    4 април 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    19
    Еве јас како некој што е директно засегнат од тоа дали е отворен аеродромот или не, искрено не се согласувам скроз дека е паметна одлука да се отвори сега со овие бројки моментално.

АМА дека се радувам што ќе одам на работа после скоро 4 месеци и те како. После толку негатива и стресови дали воопшто ќе останам со таа работа, а гледајќи како отворија се' останато и згора на тоа колку не се почитуваат мерки (со чест на исклучоци секако), време беше да се отвори и кај нас, не гледам како со тоа би се влошило дополнително. Луѓето не можеме да ги смениме, секогаш ќе има експерти и ликови од типот на 'pivni si rakijka bace nisto ne tie'. И ради истите тие не можеме да очекуваме дека ќе се среди туку така ама како што кажаа и членови погоре, има луѓе кои сакаат да се вратат дома и не сите го имаме тој луксуз да работиме во IT или било каква работа изводлива од дома па да ни е сеедно. Мене, а и на многумина верувам не ни е.
    Мора да се мрдне од место и да се адаптираме на промените, не може да дремеме и да чекаме боље утре. Сонце и утре ќе изгрее, со или без нас. Критикувајте ме слободно ама мене ми се лета ебаго :) Чувајте се и се гледаме горе ☁️

На sj *O*, WildMk, Bunny2 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Ysera

Ysera Активен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2020
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    85
    dali za stranci koi vleguvaat (ne drzhavjani od makedonija) vazhi toa deka mozhe bez test i karantin i dali vazhi i za lugje koi pristignuvaat preku aerodrom toa deka ne mora test i karantin (ne samo onie na kopneni granici)?
    dali vazhi za drzhavjani od bilo koja drzhava?

17. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.238
    Се радувам за границите. Јас едвај чекам да ми се создадат можности да отидам некаде на море недела дена, да одморам глава од периодов што не ни беше сјаен, на никој од нас. Но, многу од вас имаат поголема причина за радост, не очекувам никого од странство, но ја споделувам радоста со вас :party:

На sj *O*, Ivan4e04, senjorita-v и 11 други им се допаѓа ова.
  18. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    493
    Да.

На Ysera му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.753
    Допаѓања:
    176.088
    Ејј
    10 пати крв вадев.
    На колку одд бев само на клиника.
    И операција правев. Лежев 10 дена на оддел каде се појави заразен со ковид.
    И еве ме.
    Сеуште немам фатено.
    А и уште си одам по болници:|

Арно што ги отворија границите.
    Моето градче без Грците е пустож.
    Фамилии фамилии седат дома без денар плата.

На sj *O*, andrejko82, Ivan4e04 и 17 други им се допаѓа ова.
  20. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мислења еден куп, за мајки, собиранки, ама тебе кога те тангира одма се е различно. Не е работата да гледаме изолирани случаи. Треба да се гледа големата слика.

На cresa-jagoda, Purplelilac, Asparagus и 2 други им се допаѓа ова.