Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.778
    Плукај по другите како се несовесни што се собрале друштва, ама кога станува збор за некоја наша потреба која некој ќе ја искритикува е тогаш ,,МнОгУ СтЕ БеЗоБрАзНи", ,,Ич НеМаТе ОсЕт" and so on.
    Едноставно исти сте како и сите кои ги плукате затоа што сопствените потреби ги ставате пред колективното здравје и тоа е сѐ што треба да се знае.
    Ако тргнеме со причини, секој има причина зошто направил нешто, а која во неговите/нејзините мисли е сосем легитимна и оправдана.
    Само што тоа не значи дека не е дел од проблемот.

На cresa-jagoda, sj *O*, Ivan4e04 и 20 други им се допаѓа ова.
  2. ZeldaSF

ZeldaSF Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2020
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    305
    За крв вадење никогаш не било проблем тоа се изведува по лабораториите, ама читајте колку операции беа тргнати од распоред да се извршат или колку итни случаи чекаа интервенција додека им се направи тест да потврди дека се негативни. Бегаа сестрите, не ги ни пофаќаа по одделенијава. Само кој има(ше) врски или мито во игра го пофаќаа и оперираа. Така да за себичлукот на тие во таква позиција и хронично болните кои не лечат сестрите со наштанцани рецепти, а доктор ни те видел ни си видел раскажувајте ми уште на темава слободно.
    Инаку фала Богу што удрија глави малку тие раководителите во здр. сектор и наредено е од денес сите пак на раб.позиција, нема веќе роатции, бутури. што и да е. Да се надеваме ќе почне да се враќа малку по малку се во колосек и дека конечно ќе ја оперираат мајка ми, ако ја има таа среќа да дочека.

На zhap4e, tina2018, Broken♡ и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Не кукајте, кој има мака ќе си најде решение.
    Има луѓе здравствено изрешетани и си наоѓаат чаре. И више се ежам од реченицата - за шо плаќам јас здравство?! Епа ај оди у Америка и види шо е здравство, по пример на мајки германки на фемина гледаме па и таму дека државното не е сјајно, ами приватното.
    Пандемија и вонредна состојба ваљда нешто ти кажува.

Месецов да не кажам колку пари се изнадавав ама не ми се ризикува да одам кај што има огромен ризик од корона. Имав потреба, морав, ама такви се условите, што да правиме.

Абе, кај се експертите од Хрватска и регионот?! Нешто тивки... велат и Хрватска лажела и хаос било, словенците се плашеле од нив. Локално не известуваа, ама нешто молк се создаде. Зошто ли?!

А најхит ми се сега овие "мандаторно" прележаните од корона да давале плазма. Џизс...Епа ај имаш два бубрега, донирај еден. Експерти станавме за се...А дека има закон за ова, нема веза. Еее овие ми се нова категорија на ... помалку паметни луѓе.

На oblace1, sj *O*, CameliaMiller и 7 други им се допаѓа ова.
  4. ZeldaSF

ZeldaSF Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2020
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    305
    Кога ќе имам услови за работа и плата како во Америка и можност да склучам договор за здравствено со провајдерите на услуги со задоволство пре би таму да ме дијагностицираат и лечат колку и да не им е сјајно, пак е светлосни години пред ова тука што оддамна не функционира, уствари функционира како раштиман оркестар:D

5. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Појди за условите и платата у Америка, па ќе зборуваме околу осигурителните пакети со кои заб не можеш да поправиш, не па корона да лечиш. Болни од корона со 800000 долари трошок се.
    Искочете малце, прошетајте, а и гугл малце попаметно користете го.
    Работи у Волмарт и у Мекдоналдс и купи си осигурителен пакет да те видам. Мхм...

90 посто тука да ве прашам дали реално знаете колку плаќате за здравство месечно, нема да знаете да одговорите. А во нормални услови ништо не е ускратено за лечење од истото тпа здравствено.

На cresa-jagoda, CameliaMiller, СуперДевојка и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.452
    Допаѓања:
    20.086
    Добро ама ние живееме моментално во Македонија, не Америка така да не разбирам каква врска има нивното здравство со нашево. Баби и жаби.

На oblace1, Nane2356, emiliana и 9 други им се допаѓа ова.
  7. ZeldaSF

ZeldaSF Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2020
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    305
    Не се секирајте вие за нас колку сме нашетани и информирани, глејте да си фатите врски тука за вас, да ве поферма некој како треба во обратно да не завршите во црни хроники како што бидна(ло) со многу досега за кои само сме читале и се чуделе.
    Епа таму таквите во Америка несоодветно згрижени ќе ја ољуштат болницата со само една обична тужба и не е ова од чичко гугл кој се гледа дека вие ич не го користите, а не ние попаметно да сме го користеле:D

8. АнабелаАнабела

АнабелаАнабела Нов член

Се зачлени на:
    23 јуни 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Здраво, сакам да прашам ако знае некој да ми одговори,но не знам дали ми е за тука прашањето.
    Значи вака, јас имам потреба почесто да одам за Бугарија и да се вракам истиот ден.
    Дали за влез во Бугарија од Македонија ми треба тест и дали после вракањето треба да бидам во изолација, бидејки мислам дека имаше некој таков закон од бугарите но не можам да го најдам?

9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Ох ти си од тие шо и во трагедија гледа пари.
    Одмини ме тогаш.

10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.786
    Допаѓања:
    38.692
    Не ме чуди бројот на заболени. Отварам фб и гледам како една од тие што ми се во пријатели отишла на гости, односно на прослава за полуматура. Нормално, имаше и други гости. А во една соба не би рекла дека може да се држи некое растојание.

Комшијата што почина го водат како починат од корона. Претходно немал никакви здравствени проблеми. Последните 7 дена бил во многу лоша состојба, со мали шанси за преживување. Биле заразени и останатите дома. После изолацијата сите се негативни.

На cresa-jagoda, WildMk и Ahoy им се допаѓа ова.
  11. ZeldaSF

ZeldaSF Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2020
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    305
    Епа не сум од тие што одма гледа од вискоко и потценува секој коментар кој е светлосни години попрогресивен од нејзините.
    А ќе те одминеме кога нема да пишуваш и си седиш мирно дома, форум е ова ако по грешка си наминала и не знаеш:D

12. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.003
    Допаѓања:
    4.239
    ama vidi grqnicite gi otvori drzavata, taka smetaat deka treba, pravilno ne pravilno ke pokaze vremeto, a ovie drugive sto pravat zurki i svadbi odat sprotivno na merkite i preporakite a toa sto nikoj ne gi kaznuva e druga rabota. Lugeto legalno i bez prekrsuvanje na merki ke vlezat vo zemjava. Nema dopirna tocka edno so drugo.
    ma da jas da sum vo stranstvo ne bi doagala ic tuka so volku zaboleni, sekako ako imam uslovi da sedam tamu. A sekako sekoj od nas bi se raduval ako ceka nekoj da dojde, mene mi e seedno ne cekam nikoj...

На deskarada и Ahoy им се допаѓа ова.
  13. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.798
    Допаѓања:
    214.382
    Последно што разбрав интернационални летови до нова година-јок(доколку нешто не се сменило)

На m.i.g и Biljarkata им се допаѓа ова.
  14. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Тие што препекавте за библиотеките, што поточно барате?
    Да се отворат читалните или делот за позајмување книги?
    Јасно е дека читалните не можеа да бидат отворени кога се собиралиште за млади кои учат или се дружат во иста просторија, сега веќе е лето па прозорците може да бидат отворени цело време за провев (но ќе биде жешко, обично климите се вклучени) и може да се направи распоред за помалку корисници во исто време, но зарем е неопходно тоа како да не може дома да се учи....а и испитниве сесии кај и да е ќе завршат...
    Позајмувањето книги ао одреден протокол може да го стартуваат, прашање е зошто и го стопираа, ако имаше протокол за циркулација на луѓе и книги, можеше да функционира, но сепак, не е економски двигател, ниту носи профит, па веројатно не се замараат...
    Не дека се во право, но периодов нели можевте да прочитаѕе некоја стара книга по дома или да размените книга со пријателите? Не мора да си купувате нови ако не можете да си дозволите....
    Ако па сте од корианиците на стручната литература, можеби сте најоштетени, но интернетот е широко достапен и пак не гледам некоја моралност тука....

Пред да ме убиете, учев 4 години во читална, членувам повеќе од 10 во библиотека, бројот на прочитани книги ми е огромен, но напнавте со библиотекиве исто колку и со теретаните.
    Без разлика што едното е просвета, другото рекреација, за двете има начин број два и соодветна замена!

На oblace1, cresa-jagoda, emiliana и 15 други им се допаѓа ова.
  15. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    31.490
    Ние шо препекавме за библиотеките не планираме по читални да се шетаме. Собиралиште за млади, а во кафичите шо е ? Не се собираат секоја вечер по дома, викендици, гледаме по фб се сликаат и не само сега цел април, мај.
    Веќе е четврт месец од тој период.
    И си имаме потреба од библиотеки и тоа многу. Да на интеренет има се, ама потребна е и литература од библиотека.
    И некој нема финанси за да купува книги, па да има соодветна замена.
    И нема споредба помеѓу теретана и библиотека.
    Казина, кафичи, кафани ако.
    Се работи, а толку време библиотека да не работи нема причина.

На cresa-jagoda, темјанушка, sj *O* и 14 други им се допаѓа ова.
  16. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.169
    А како иначе ќе се пофалат дека многу читаат?

На lovestoneddd му/ѝ се допаѓа ова.
  17. rokmibejbi

rokmibejbi Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2020
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    252
    Не им текнало инаку одамна ќе ги отвореа библиотеките. Може никој не им спомнал, слабо интерес овде за библиотеки.
    Кафани, казина, теретани тоа е битното.

А инаку секаде има сајтови кај што се делат скрипти, готови трудови, стручна литература, само овде кај нас поважно е некој филм кај може да се изгледа отколку некоја книга на интернет да се најде.

На deskarada и tinka-mace им се допаѓа ова.
  18. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Ќе ти сликнам што имам дома и јас ќе ти позајмам белетристика ако толку немаш околу никој....
    Претпоставив дека ќе се вадите на стручна литература де. Уште да ми кажеш која српакохрватска книга ти треба..... зошто стручно има тоа и плус преведените на гугл транслејт од проектот на вмро пред многу години...
    Разбирам вистина, треба да ае отворат ама не се есенцијални.
    И уште еднаш, ти пишува некој кој спиел во читална, тоа дали има дружби или нема со друг оправај се....
    Едит: од кафаните приватниот сектор прави пари, од библиотека и 15ден од книга и 240 годишно членство малку помалку....не е правилно, но јасно е зошто е како што е.

На oblace1, cresa-jagoda, sj *O* и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    11.786
    За враќање во Македонија нема да имаш проблем, бидејќи укинуваат тест и самоизолација.
    Но, бугарите се уште ја немаат укинато изолацијата за луѓе кои доаѓаат од Македонија.
    Ако немаш постојана адреса во Бугарија мислам дека воопшто нема да можеш да влезеш.

На sj *O* му/ѝ се допаѓа ова.
  20. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.104
    Допаѓања:
    131.509
    Јок,ги нема сите книги на интернет.И да има нешто на интернет,ако од некоја причина снема интернет,а немаш пари да ја купиш книгата и нема од кого да ја позајмиш,библиотеката ти е единствена опција.
    Никој не мисли по цел ден да седи во читална или библиотека.
    Плус,во денешно време повеќе луѓе има во кафичи и обложувалници,отколку во библиотеки и читални.

На sj *O*, emiliana, riba79 и 2 други им се допаѓа ова.