Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    31.490
    Дали ќе земамe стручна литература или не, не е твоја работа прво.
    Секој си зема тоа шо сака и шо си има потреба.
    И не ме интересира дали си спиела по читални, гледам речникот, "оправај се" :^)
    И има огромна разлика на нет и книга, ако знаеш.

Ако не се зачепкате во се не можи да биди. Само контра да се одело.

Последна измена: 23 јуни 2020
    На sj *O*, emiliana, bicycle и 7 други им се допаѓа ова.
  2. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.942
    Допаѓања:
    53.182
    Сеа па библиотеките и читалните биле проблем, све друго сјајно и бајно е библиотеките биле проблемот. Тоа е тоа, народ не се буни за отварање на кладилници и казина ама за библиотеките било проблемот. Свашта

На cresa-jagoda, sj *O*, LejlaD и 18 други им се допаѓа ова.
  3. Broken♡

Broken♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    529
    Mala e verojatnosta da sme zakacile nesto vo nis zosto brisovite ne ni gi zemaa nadvor site bea naredeni ksko ovci no fala bogu na distanca i dodeka bevme vo germanija bas so nikoj kontakt nemavme no ete radoznaliot trpe resil na gosti da dojde koga stignavme vo mk.
    I veruvaj nikoj ne saka odmorot da go pomine vo samoizolacija i nikogas ne bi go rizikuvala zdravjeto za odmor no ete problemite ne nateraa. Da ne bese samoizolacijata za 3 dena nazad ke se vratevme.

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Мојот речник на форумов и не е баш твое да го разгледуваш и коментираш, ако треба сите да сме дрски како тебе тешко нас.
    Исто како што не е мое да се плеткам во тоа кој калва литература ќе земе од библиотека, на два пати кажав дека согласна сум дека делот за позајмување не требаше ни да е затворен, а не па ѕолку долго да не го отворат.
    Читате селективно или како?
    И да, се сложувам, парче хартија е парче хартија, и ден денес печатен весник е пред електронски, но време на пандемија не е време за желби хартија или електронск крај краева.
    Намалете малку со кавгаџискиот тон, прашав зошто толкубарате библиотека баш зошто б3з подстанар во Браќа Миладиновци долги години.
    Убаво нешто се ускратува, ама месециве многу такви нешта се случија.

На sj *O*, lovestoneddd, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.186
    Допаѓања:
    27.402
    Ако може да ги отворат затворените делови на кафичите ќе може и библиотеките.
    И е читање без е читач не е многу соодветно.
    Ама ај, нема кај да се пофалам дека читам па баш во темата за Корона ќе се фалам.
    Не е дека многу работи останаа затворени. Скоро се е отворено.

На sj *O*, CoverGirl10, ZeldaSF и 3 други им се допаѓа ова.
  6. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.942
    Допаѓања:
    53.182
    Па реално ти нема поента муабетот. Што е читалната поризична од теретана кај што сите се потат, една справа ја драпаат 20 души или казината у кои се пуши, пие и секогаш е полно внатре? За разлика од овие читалната е мала маца, луѓе седат на растојание и учат.

На sj *O*, LejlaD, emiliana и 8 други им се допаѓа ова.
  7. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Веќе се пишав погоре. Дали некаде прочитавте дека сметам дека не треба да се отворат?

И теретаната е заменлива и читалната исто.
    Ми нема мене поента, но им нема и нив....дека се друго правилно направија нашиве, па се чудат и за библиотекиве... не мора да се сложите со моето мислење, но тешко нас ако дојдовме до тоа библиотеките да не може да се заменат со алтернатива во 21 век ( исто важи и за теретани, кафичи и казина де, но не е тоа темата)

На lovestoneddd и fana им се допаѓа ова.
  8. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.395
    Некои студенти не можат дома да учат, учат само во читални. А факултетите се отворени и тераат.

Последна измена: 23 јуни 2020
  9. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Не можев и јас бидејќи сестра ми секогаш сакаше да учи на глас. Мене се ми е јасно, ниту па сум против отварање особено во фаза кога сити мол е отворен, а библиотека не(казина и кафичи исто)
    Сега е топло, може да се учи било каде.... кој сакада учи, ќе учи... и стануваше збор за некој месец... не доживотно...
    Едит: знаете дали читалните на факултетите се отворени? Барем таму да се учи за тие кои не можат дома? Верувам дека се..

10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.395
    Како тоа сега е топло може секаде да се учи, во парк, на кеј? Апсолутно се несоодветни места за учење со еден куп дистракции и временски услови, затоа се читалните и затоа некои толку ги чекаат, едноставно нема алтернатива за нив.

11. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    2.033
    Влегувам повремено на темава мислејќи дека можеби има некоја корисна информација.
    Кога гледам на сите страни расфрлани со препукување.
    Можат да извадат и статистика за најчесто користени зборови...пр. опрај се, не е твоја работа, нашите, вашите, не ме цитирај, џизс, одмини ме, лични фрустрации, не гледај од виско, што ти е гајле ќе коментирам колку сакам, писмени, неписмени и уште многу многу вакви зборови.
    Дефинитивно ова лудо време делува на сите нас, но мора ли да сме најпаметни.
    Се буните за отварање граници, се буните за отварање кафани, се буните за олабавување на мерките, се буните дека е опасно да ги отворат градинките. Само не сваќам што има да се буните, ете ги отвориа кафаните и тој што сака оди, вие ако несакате неморате да одите. Немора ниту на пазарење да одите порачувајте си од дома, но има многу луѓе што неможат да порачаат онлајн. Се буните за отварање градинки но немора да ги носите децата ако несакате, никој не ве принудува, чувајте ги дома. Уствари ако ги отворат ќе треба да појдете на работа а што убаво си седите дома и си зимате платичка без страв за работното место.
    Се што е отворено е опционално, никој не ве тера на ништо, ниту во теретана да одите ниту на пазарење.
    Само знам дека мерки не се почитуваат и тоа е тоа. Уште долго ќе трае ова а дома не се седи вечно. Мора да се работи, да се живее, да се образуваме. Неможе светот да застане.
    И што толку се лутите за се, ако вие се придржувате до мерките ризикот да се разболите е минимален. И дајте побогу па жените што работат по маркетиве имаат огромна фрекфенција ама си почитуваат мерки и не се заразија. Нека се плашат тие што не почитуваат препораки, само за жал на некои од нив им е доцна за плашење.

На Ivan4e04, sj *O*, LejlaD и 23 други им се допаѓа ова.
  12. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Можеме до недоглед да одиме. Балкон, двор, празна соба, па и парк ако се мора, веќе пишав за читалните на факултетите...
    Вистина не би се натегала, паричката има две страни. Пак ќе кажам, ставот не ми беше дека не треба да функционираат ама...

13. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.471
    Допаѓања:
    25.228
    [​IMG] [​IMG]

14. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    @Elena1001 и во секоја тема има вакви како тебе кои делат памет на обичните грешници. И такви како членката која инаку ја сметам за исклучително паметна, па ракоплескаат и подржуваат...нашите мислење не се за тука, ама твоево па....на право место е.

На ZeldaSF и Rozich им се допаѓа ова.
  15. rokmibejbi

rokmibejbi Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2020
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    252
    Ги отворија тие бизнисите затоа што тие се економијата кај нас. Оние што ништо не произведуваат, само парата врти. Кафани, кладилници, казина итн. Малку производство, имаме а и оној малку извоз што го имавме со затворени граници драстично падна.
    Мора некој буџетот да го полни. Корона или не, не тера државава уште долго.

16. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.395
    Ама тоа е многу еднострано гледање. Да имале празна соба не оделе во читална. На балкон не се учат испити кога е ладно или кога деца играат под тераса. Може во семејства со лоши односи живеат и едноставно читалните им се неопходни за учење. За во парк не ни коментирам колку е смешно да се помисли воопшто. Буквално се е отворено, читални не, глупости тешки

На tinka-mace му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ermina Mina

Ermina Mina Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2019
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    26
    Na sestra mi vcera i baraa od rabota da se testira bideejki bese vo Belgija10dena ama ne i dozvolija bidejki samo medicinarite mozele da se testiraat vo Svedska, a ako ima simptomi da sedi doma 15dena.

18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.526
    Допаѓања:
    191.472
    А што бара од Белгија да се тестира во Шведска? :^)

19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.450
    Допаѓања:
    18.701
    Да не сака да каже,живее во Шведска,шетала во Белгија па кога се вратила требало да се тестира

На Ermina Mina и Biljarkata им се допаѓа ова.
  20. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.762
    Допаѓања:
    7.694
    За колку време се добиваат резултати од позитивен тест? Кај мајка ми на работа имало идиот што требало да биде во самоизолација поради болен член од семејство и си одел ладно на работа. И ќе продолжел да не го информирале директорот од цјз преку телефон. Аман од будаливе веќе, аман.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.