Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Граници се отвораат само од политички причини. Ќе правиме муабет после избори. Што не отвори вела ЕУ вака слободно ко нас?! Ај оди рашетај се до Германија.

Мн лично ја тераш дискусијава и од себе не можеш да ја видиш големата слика. Јас не решив за тебе дека ќе живееш одвоено од мт х месеци во годината. Таа одлука сте ја донеле возрасни лица со х конс и х прос. Веројатно нервозно дете било некаде тука. Тоа што си се затворила дома, исто е твоја одлука. Планина, двор, има каде да се оди без мешање. Немаш реална причина мене да ми префрлаш за твои лични одлуки.
    Од друга страна, не ме занимаат маилови ни сл. Кој сакал-дошол. 72ч тест е мерка веќе скоро 1 месец. Дека никаде не шетал, да не се лажеме. Во маркет никогаш не влегол?! На бензинска нема да застанат по пат гориво да точат?! На граница нема да излезе? Утопија. И нејсе. Не е муабетот за еден изолиран случај. Муабетот е за цела една популација која ќе дојде. Што не отвори ЕУ толку либерално ако е толку едноставно?! Ќе видиме по избори како ќе биде.

Очигледно е кој има фрустрации по речникот кој го користиш. Во твојата ситуација не би се нашла. Одлуките како семејство свесно ги носиме, како возрасни лица. А фактот дека лошото што го доживуваш го посакуваш на друг, било кој, знаен или не, мн зборува за културата. Таа ја имаш или ја немаш. Не можеш да ја заборавиш.

Последна измена: 24 јуни 2020
    На cresa-jagoda, Mami3, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Fidorija

Fidorija Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    64
    Во петок се отвараат границите,и сега ако одиме за Грција ке треба после да бидеме во карантин?

3. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.003
    Допаѓања:
    4.239
    @kukla21 oo zeno napna veke nikoj doma ne ti odi na tebe, kuliraj malku ;)
    spored forbs nie sme na 103 mesto, svajcarija germanija izrael,danska, itn, se najbezbedni zemji, suma sumarum segde e podobro nego tuka, abre koga ke se zakacite za nesto ko pijavici ste. Bozem narodov gi otvori granicite pa se bunite, jas da sum u stranstvo ne bi doagala tuka ta pari da mi davaat :sweat: otvoreni granici legalno lugeto ke si vlagaat nema nikakov prekrsok na merki za razlika od svadbarite, zurkadziite, "mekicarine". se nervirate za gluposti.
    ubab raboten den ajde :angel:

На sj *O*, lovestoneddd, bicycle и 5 други им се допаѓа ова.
  4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    А ти адвокат да не си?! Мислам ја наоѓам врската и знам зошто се јави, па нема да навлегувам во дискусија.
    И ај читај. Индивидуален пример не е еднакво на колективно однесување. Ич не се нервирам јас. Ќе се нервираме сите за скоро.
    Имај убав ден.

На cresa-jagoda, fana и Purplelilac им се допаѓа ова.
  5. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    1.465
    Веднаш уште другиот ден има резултати, барем така беше случајот кај мене и мои колеги што се тестираа во некои од пунктовите во Скопје. Со лесно, се надевам се ќе биде во ред.

6. Ermina Mina

Ermina Mina Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2019
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    26
    Sestra mi zivee vo Svedska,a bese na gosti 10 dena vo Belgija.

7. Ermina Mina

Ermina Mina Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2019
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    26
    Taka e, sestra mi zivee vo Svedska a bese na gosti 10 dena vo Belgija. Ne i dozvolija testiranje i pocna na rabota bidejki nema simptomi. Pozdrav

8. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.778
    Ај врати се и препрочитај како почна дискусијата, па после ќе правиме муабет што со што има или нема допирна точка.
    Не знам каде прочита дека некого обвинив дека тој/таа ќе отворал граници.
    Јасно ми е кој и зошто отвора граници, само радоста за тоа што никој нема да биде тестиран при влез не ја сфаќам. Ете од тоа потоа произлезе некој да си изнесува лични жалопојки, као да е темава само за таа личност отворена и сите сме за неа највеќе засекирани.
    Времето ќе покаже колку и што од новиве олабавувања можеме да поднесеме.

На elenaxbbg и kukla21 им се допаѓа ова.
  9. Dark Queenn

Dark Queenn Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2018
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    14
    Здраво
    Барав на нет, но не можев да најдам, се надевам некој од вас знсе..
    Какво е правилото сега до носење маски? Дали треба да се носат кога шетам на кеј или кога пешачам по улица? Дали во кола треба да се носи кога си сам или кога си со некој? Знам кога се влегува во било каква просторија се носи.
    Сабајле искочив, во Аеродром имаше полиција, кола пред мене беше застаната, заради маски.. Затоа сакав да се информирам..

10. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Ако те пушти гркот
    На горниве прашања добив ваков одговор од лица од МВР:
    Во кола ако се сите од исто семејство, немора маски да се носат.Ако си со колеги на пример или пријатели-мора.

За на улица, добив одговор дека зависи од полицаецот:|.Биле на норма:|, ама и тие не биле виновни, ги притискале и нив.
    Луда работа:drunk:
    На улица демек неможело да гаранрираш дека ќе одржуваш дистанца од 2м.

Последна измена: 24 јуни 2020
    На cresa-jagoda, Ivan4e04, kukla21 и 8 други им се допаѓа ова.
  11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.410
    Допаѓања:
    260.132
    Границите на ЕУ се отворени оддамна за ЕУ државјани.
    Лично зет ми си прошета од Швајцарија до Словенија, и тоа на крај на април.
    Освен за Италија, за други земји воопшто дали и имаше рестрикции.
    Цела Европа е отворена.
    Освен за третти земји. Нормално.
    Граници се отвараат од еконмски причини, не би рекла дека на СДСМ му одговара дијаспората да се врати и да гласа.
    И што е проблемот од надвор, кога Скопје е најголемото жариште со раширена локална трансмисија? Пре би се заразил сега во Скопје отколку во Италија.

На oblace1, Ivan4e04, sj *O* и 10 други им се допаѓа ова.
  12. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.003
    Допаѓања:
    4.239
    Citam jas, tuku sto da pravime nie graganite ne vlijaeme na odlukite na vlastite vo nikoj slicaj i da odime da protestirame pred granici dzabe, mozea da vovedat nekoj protokol za vlez na zemji od visok rizik ko amerika na primer ama ne vovedoa i toa e toa.

13. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.003
    Допаѓања:
    4.239
    Vidov kako pocna, se nafrlivte bez potreba na zenata za eden obicen skrin shot i za toa sto se izraduva, i nie bi se raduvale da ne sme gi videle mazite, roditelite , decata so meseci ,koj za sto saka ke se raduva, drugarka mi koja raboti vo market se raduvase koga imase karantini i policiski casovi posto sedese doma . Bezpotrebna diskusija i nervozi. Otide odamna jabana rabotata uste od krajot na maj.

На sj *O* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Границите се отворени од економски причини, само будала треба да си да се вратиш во Македонија во лудилово.
    Реално секаде треба да се затворени, ама не иде така...
    И тука, случаите се луѓе кои биле во Босна и Србија и нивни контакти. И часните сестри биле во Косово. Едноставно тоа е таа фаза „ќе живееме со вирусот“. Властите овде излегоа и јасно си ог кажаа тоа. Ќе направиме се да ги заштитиме болниците и домовите за старци, за другите - заштитата е на ваша одговорност. Вирусот не се пренесува со поглед, до сега треба да знаете дека е потребен продолжен контакт, дека големи групирања, автобуси и авиони се ризик. Мијте раце, не допирајте лице. Тоа е тоа.
    За сите поплаки, идете во Кина барајте го тој што се најада лилјак.
    Јас само се надевам дека нема да запнат да се враќам во Македонија сега кога се отворени границите затоа што не е само да отидеш, треба да имаш и можност безбедно да се вратиш. А некако... Безбедно и патување преку икс држави никако не ми идат заедно.

На Ivan4e04, dunika, LejlaD и 9 други им се допаѓа ова.
  15. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    Има има и треба да има се додека постојат луѓе што веруваат дека треба да се задржат мерките тестирање и самоизолација при влез во државава. Прво, тие што доаѓаат тука на кратко, немаат толку денови одмор за да може да отседат и во изолација и да одморат ко луѓе. Втора работа обратно - ние што мора да одиме во странство на кратко (нетуристички, не се секирајте), нема како да се тестираме. Ниту знам што треба да направам за да ме тестираат во странска држава, ниту дали тоа ќе ми е покриено со здравственото осигурување, ниту колку пари ќе чини и колку ќе чекам за резултати. Па ние овие прашања ги имаме во нашава држава, а камоли да отидете во странство и да мора да поминете низ процесов. Затоа ВЕ МОЛАМ вие што немате никаква поврзаност со странство (лично или вашата фамилија), не коментирајте за меркиве. Знам дека ќе ми кажете дека ова е форум и сите треба да коментираат за да се развие дискусија и така е. Ама не разбирате. Почнав да добивам панични напади месецов секој пат кога ќе ми текне дека имам обврски во странска држава и не можам да отидам да си ги завршам, а за нив ми течат административни рокови, што ќе резултираат со парична казна ако не отидам наскоро. Значи не одам да се шетам или да правам тестови, одам за реална потреба. Знам дека ова вас не ве интересира и не ни треба ама ви го кажувам за да ви доловам дека НЕ РАЗБИРАТЕ.

(А на страна фактот што сите што коментираат против укинување на овие мерки по соц мрежи, се први што ќе го фатат патот до Грчка/Црна Гора на плажа, лицемери тешки |( )

На sj *O*, Nederland 2, lovestoneddd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Ама претходно сигурно ја тестирале, ако живее и работи во деловите кај што има поголем број заразени.

17. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Значи ти си ЗА да си платиш 50 евра и да ти дадат негативен тест.
    Така?
    Ами ако плаќачот е инфициран?
    Па си заврши работа.(не туристички) и си замине и инфицира други луѓе?

18. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    Нормално дека не сум за да плаќам за негативен тест, не ми паѓа на памет такво нешто. Ама треба да разберете дека луѓето имаат реални проблеми поврзани со странски држави, а не дали ќе отидат на плажа летово, па така лесно да им префрлате (не зборувам за тебе воопшто, туку читам наназад други членови на темава како се натегаат). Е тие луѓе со реални проблеми ќе си платат за тестов (иако јас мислам дека не е исправно тоа) зашто не гледаат друг излез од ситуацијата нивна.

19. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Ако за тебе нешто е реален проблем, за друг е нереален.
    И обратно.
    Не гледам единица мерка за реален проблем.
    Границите неможат да се држат затворени ама бар некаков ред да има.

Значи, за да некој си го реши својот реален проблем ќе плати 50 евра ие влезе во државата.
    А што со оние со кои ќе комуницира??
    ...или тие не се битно, важно е тој проблемот да си го реши.

Епа добро нели е така.
    Тоа е она што повеќе членки се обидуваат да го објаснат дека личниот интерес е пред општествениот.
    Се додека мислиме да приграбиме за себе а притоа да оштетиме куп народ, неможе да е ОК.

На elenaxbbg, kukla21, Bezimenka90 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Ама не мора да значи дека сите што ќе влезат во државата ќе се видат и избацуваат со 100 луѓе уште првиот ден и дека нема да внимаваат воопшто. По некоја логика, секој разумен прво заради себе не би го направил тоа.

На sj *O*, Ahoy, 1209 и 3 други им се допаѓа ова.