Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Епа горе рекоа неедуцирани сме биле околу маските. (facepalm)
    Не ја гледам поентата од носење на отворен простор.

2. Giovanna

Giovanna Популарен член

Па проблемот е што не може да има почитување на мерките ако секој си ги интерпретира како сака.

3. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Искрено јас не познавам луѓе што добиле казна а биле надвор сами. Ама имам прочитано на фб дека имало некои полицајци казнувале иако луѓето си биле сам/а и надвор. Живееме во Македонија овде ништо не функционира нормално нема да ме чуди и стварно да казнувале на отворено.

queen04 and Ahoy like this.
  4. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Поента нема ама овде во Мк пишат казни по улици, тротоари и сл. Демек ти можда држиш дистанца ама некој ќе ти се пикнел во тебе...нема смисла ама тоа е. И луѓево од страв од казна, пошо ние немаме за леб, а не да се расфрламе секој ден по 20 еур ко шо прикажа госпожава над мене, носат и на точак и кога пешачат. Јас лично на точак не носам и ништо не ми рекле, по пат носам зашто пре ќе си купам нешто за 20 еур него казна да платам, а на пешачење и трчање не одам ама кога би одела не би носела зашто нема да можам да дишам исто како и со точакот.

Ahoy likes this.
  5. Bridget

Bridget Форумски идол

Не ја гледаш поентата затоа што си на страна и кога излегуваш да шеташ може само здраво успат да кажеш. Во Мк да излезам пример да шетам во природа ќе застанам со 20 луѓе попат, сите ќе сакаат со раце да се поздравиме, некои ќе те гушнат, некои ќе седнат со тебе ако си седнал да се одмориш, некои ќе те викнат да седнете на кафе. Си излегол на пазар, отворено е ама без маска не би отишла, гужви, буткања. Така да, може во некои примери и има смисла носење маска на отворено, поточно таму каде не се држи дистанца.

6. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Полицијата би била покорисна низ маркетите и банките да прави почесто контрола дали носат маски и нормално да си ја врши работата да не дозволат групирање.

Ahoy and bicycle like this.
  7. poppie

poppie Популарен член

Моја другарка ја казнија претходната недела за маска, а била сама и на отворен простор. Македонија вечна!

NPN and buba4e89 like this.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Вечна е, да. Со оглед дека луѓево не научија дека на отворено за да не носиш маска треба да држиш дистанца.

cresa-jagoda, 1209, Doozy and 8 others like this.
  9. christinnn

christinnn Форумски идол

Драми, драми, драми:?:
    Ако само се разминам со некого успат и тоа разминување не трае подолго од 1сек, дали ќе се заразам ако тој е заразен? Како го замислувате тоа диши во вас? Само мене изгледа ми се нема случено некој непознат да ме забарикадира и да диши и плука во мене, тука на фемина изобилство од вакви дешавки да ти имало.
    Како го замислувате вирусот еве не знам. Лебди околу нас, лебди околу заразените?
    Па и кога ќе прочитам маска на отворен простор, во природа, кога сте сами или со најблизок, или па седењето затворен дома постојано на вакво златно време, немам коментар.:| Од корона сигурно нема да се разболите, ама од друго...

10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Ако се разминеш и у таа секунда ти се искива некој?
    Е затоа му треба маска на народов. Со оглед дека чисти нос пред маркет, кива без рака да стај....
    А за во природа никад не сум носела маска и никој ме нема казнето

cresa-jagoda, Martka, 1209 and 6 others like this.
  11. christinnn

christinnn Форумски идол

Да, баш во таа секунда ќе ми кивне некој. Мора да сум ептен среќлија.:rofl:

12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Добро... чим толку им веруваш на луѓето, ок.

13. vitamina

vitamina Форумски идол

Кај нас од моемнтот когс не пуштија околу домот кажаа дека за оние што трчат - спортуваат (бревтат од умор при спорт) маска НЕ затоа што не можат да дишат преку маската нема шанси да трчаат така со маска плус на топло. Сепак мај беше.
    И им кажаа кога престануваат да трчаат веднаш маската да ја стават на нос, додека трчаат НЕ пред и после да.

Нема шанси било кој спортист да спортува без маска, неизводливо е тоа.

cresa-jagoda, senjorita-v and Ahoy like this.
  14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Срцка овде веќе се поздравуваат,гушкаат и што ти не. Завчера на плажа го забележав тоа особено кај децава, нормално мајките во вода муабет тераат. Ете, демек неофицијално прогласено “no COVID zone “.
    Него зборот ми беше дека не се пренесува преку воздух. Сега што вие си имате други сфаќања е ваше.

Јас овде не познавам некој да се заразил ако носел маска на отворено,овие заразени се затоа што не почитувале мерки.

poppie likes this.
  15. Giovanna

Giovanna Популарен член

Колку што знам официјалната препорака е да се носи маска и на отворено доколку се движиш со некој што не е дел од твоето најтесно семејство или на места каде што нема услови за дистанца. Не знам каде ги казниле вашиве познаници ама ако биле на фреквентно место требале да носат маска. Ако биле сами на пуста улица тогаш не е во ред да се казнат. Но секако маска треба да се има дури и кога ќе те застанат да те идентификуваат.

16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

17. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Се прекршив преку нетов да најдам нешто околу градинкиве. Дали има некој инфо, или ќе останат затворени? Со бранувањава некако тежко ми изгледа ситуацијава.

KuklickaSk likes this.
  18. poppie

poppie Популарен член

Конкретно мојата другарка што ја казниле било моментот само што искочила од кола, а во близина немало луѓе.

19. Bridget

Bridget Форумски идол

Колку заболени ти познаваш па да ги селектираш кои се заболиле од отворено, затворено, ради мерки или случајно? Ирелевантно е скроз дали ти познаваш или не.

cresa-jagoda, Purplelilac and Ahoy like this.
  20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Епа што ме праша тогаш, одлучи се.