Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Абе овој ВучиЧ нели беше на некој конгрес кај што имало некој позитивен?
    Две три видеа што изгледав од него, он кашла и кива?
    Нешто ми вика дека и он може е позитивен....

На Doozy, Stephen Amell, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Џабе кога приватните сектори работничка класа сеуште се на работа дур шефовите им даваат наредби од своите домови. Имам роднини, непречено одат и вршат работни обврски иако се хронично болни. Само државните сектори се мислам поштедени, и одредени приватни.

На Elaine му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    Немој да не се провери. Ко Цаца ист, комплекс ја сум господ

На cresa-jagoda и Nigredo Odor им се допаѓа ова.
  4. smile:)

smile:) Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2019
    Пораки:
    802
    Допаѓања:
    2.644
    За оние кои не ја следеа прес конференцијата:
    - се чекаат резултати на еден човек кој пристигнал на 7 Март и на патниците кои патувале во комбето со прво заболената
    - На 3 заболени имаат лесно влошување на состојбата, односно имаат отежнато дишење, но и понатаму немаат потреба од распираторни машини.
    -Денес ќе се одржи седница на владата за воведување на следните мерки предложени од комисијата за заразни болести:
    кафетерија, кафани да работат до 18:00 часот а во внатрешниот простор на кафетеримаат и кафеаните капацитетот да биде намален на половина, да се забранат сите приватни и јавни собири без разлика на обемот, да се одложат театарските претстави и кино проекции.
    - Се воведуваат поригорозни мерки поради тоа што во Италија се додека не се воведуваа ригорозни мерки бројот на случаи се зголемуваше со голема брзина, токму поради тоа во оваа фаза се воведуваат поригорозни мерки.
    -Ќе се разговара со верските заедници за почитување на мерките

Имаше и нешто за одложување на интервенции и нешто поврзано со хронично болните ама тоа не го сфатив најдобро и не сакам да ширам дезинформации ако знае некој подобро нека објасни

На Ivan4e04, Elaine, Doozy и 20 други им се допаѓа ова.
  5. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Не се ни државните сектори ослободени, а и наставниците некаде одат некаде не. Тие со хронични болести не смеат да одат и можат анонимно да ги пријават газдите. Јас пишав за терање ескурзии и непотребно излегување од дома, зошто сега многу "креативни" и "чил" фаци ќе се појават со разно разни идеи и совети кои не одговараат на ниедни препораки во светот, а и иаме примери што се случува со нивно непочитување. А верувам дека е само прашање на време коа скроз ќе се запечатат границите и ќе се воведе полициски саат. Приватните сектори се сега во паника зошто сите земаа боледување и ако им е кога самите газди не се свесни.

На Elaine, emiliana, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  6. mama*rose

mama*rose Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    1.002
    И јас сум една од тие кои нема кој да го чува детето а мерката за седење дома важи само за тие што се во градинка
    Моето требаше од први март да почне но не го примија и девојчето што го чуваше си замина што е нормално бидејќи не беше од Скопје и моментално сум на годишен одмор и јас го чувам но што ќе биде кога ќе заврши одморот а ветено ми беше дека ќе почне од први април а како тргнала работава мислам дека нема ни да одат децава ни во градинка ниту во училиште
    Треба малку и за ова да се размисли и да барам некоја жена да го чува што не ми е верно дека ќе се нафати некоја во ваква ситуација

7. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.014
    Допаѓања:
    81.351
    Објасни @Alishan30 на претходната страна, пациентите кои примаат хронична терапија, истата ќе може да ја добијат препишана од матичниот лекар, за да не одат по болници до специјалистите.
    Ова ќе важи за тие што веќе си имаат терапија и ја примаат, за новозаболените, новооткриени дијагнози, не.
    Не знам дали добро објаснив, ќе ме поправи, затоа ја тагнав да види.

На Elaine, Doozy, duffi и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.271
    Допаѓања:
    18.391
    Исто за хронични болести спомнаа во текот на денов ќе објават листа за кои важи препораката за ослободување од работа

На Elaine, cresa-jagoda, Tajnaotrovna и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Тоа е, селективна правда. За некого мајка за друг маќеа.
    Само полициски час и затварање граница на луѓе е решение, како што првично напишав пред два дена.

Го знам нашиот менталитет, и се додека сме само со препораки не правиме ништо. Мора по строго. Трамп затвори граници, има видео обраќање. Не знам дали само за критичните или за сите држави. Паметно.

На Elaine, Love 83, Sofi.ja и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Софи, ретко има луѓе над 50 години кои не се хронично болни за жал. Пола работна класа треба да е ослободена.

На Elaine, Sofi.ja и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  11. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.366
    Луѓе дали има нови информација за ситуацијата во Дебар? Колку луѓе се на тестирање?

12. mariaamarija

mariaamarija Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2015
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    100
    А кога ќе се знае дали денес предложените мерки ќе стапат во сила?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.937
    Допаѓања:
    177.631
    Леле конечно сфатив за која цаца зборите. :D

А постои можност да се пријави негде ако некој ви е сомнителен? Тоа е паметно чим сами не се пријавуваат..

На cresa-jagoda и Mishela им се допаѓа ова.
  14. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Јас мислам денес, утре најдоцна задутре дека ќе се донесе и таква мерка. Мора да се стави крај нема веќе ресурси нема веќе нишо.

На Elaine и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  15. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.138
    Допаѓања:
    21.982
    Ресторан Градина пиша од утре раб време од 08-18
    Сега уште моловиве да видиме

На Elaine, Sofi.ja, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.348
    Допаѓања:
    6.809
    Морам да кажам дека сум многу позитивно изненадена од посветеноста и сериозниот пристап на Министерот кон ситуацијата со вирусот.
    Да напоменам дека не сум политички определена, едноставно сметам дека заслужува едно големо браво за информациите кои редовно ги споделува и мерките кои ги превзема. Тотално ги поддржувам сите мерки донесени досега и навивам за уште поригирозни со оглед на несвесноста на луѓето за сериозноста на коронавирусот.
    Се надевам дека нема дополнително да се шири болеста, иако мислам дека сепак тоа ќе се случи. Останува без паника, да внимаваме и да се придржуваме до препораките.

На Ivan4e04, Regina.Phalange, Magic13 и 34 други им се допаѓа ова.
  17. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.097
    Допаѓања:
    135.119
    И сеа мајките ке кукаат, леле игротеките само до 18 ќе работат!

На Ivan4e04, green.eyes, Elaine и 16 други им се допаѓа ова.
  18. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.282
    Допаѓања:
    5.549
    Точно, апсолутно! И постарите родители имаат потполно право да се плашат и одбијат да чуваат дете бидејќи се ранлива категорија и имаат средба со мало дете и возрасен родител( син или ќерка ) кој го носи тоа дете на чување, има контакт со возрасниот и е ризик за пренос на вирусов директно по враќање од работа, маркет, аптека уз пат, каде бил во допир со сенешто. Ова е специфична ситуација и тоа што досега го чувале детето, а се ризична група секако подразбира дека во моментот тие баба и дедо се со зголемен ризик од зарази и со право се плашат. Друго, некои од нив мораат да користат такси или автобус ако живеат подалеку за да дојдат, а некои родители мора да користат автообус со детето за да стигнат до нив со што повторно го изложуваат на зарази.И да. многумина ги одложија плановите за тргнување во градинка поради гриповите и овој вирус.

Последна измена: 12 март 2020
    На Elaine, cresa-jagoda, Mrs. Lovett и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.061
    Допаѓања:
    118.977
    У право си, дозволено е на матичните лекари да препишуваме хронична терапија која беше со препорака само од специјалисти. Не важи за новодијагностицирани случаи.
    Да се одбегне одењето по специјалисти, ќе се промени правилникот и ќе имаме дозвола.

На An-na, Elaine, Doozy и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.937
    Допаѓања:
    177.631
    Нарачав 5 и јас. Ама само розеви најдов на скруџ.
    Во меѓувреме аптеките добиле известување да пуштаат само по еден човек внатре. Сега ќе има и таму редици надвор... :|

На Alishan30 и koritsaki им се допаѓа ова.