Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Супер за тебе.
    Мене само ме интересира, ти и останатите, до кога ќе терате вака ? Додека да излезе вакцина ? Знаете дека тоа ќе е за година, две ? До тогаш ќе хибернираш меѓу 4 зида без да се гледаш ај ако не со поширок круг на луѓе, бар со најблиските ? На работа ќе дадеш отказ ?
    Не ми е со лоша намера постов ете само сакам да разберам како размислувате.

На fana, crimson, Bunny2 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.983
    Јас бев на роденден на кум ни, на долга маса во бар, сите бевме на метар, само ние и уште еден пар, немаше гужва, не се гушкавме не се лигавевме, културно прославивме. Е сега не беше идеално се надвикувавме малце ама тоа е. Нема да се правам дека не се дружам уопште, ама тоа е со одреден број на луѓе, пазев доволно, преседов карантин целосен два месеци, до последнава недела не излегував воопшто ама ете почнав да се опуштам, правилно или неправилно така избрав.

На LejlaD, green.eyes, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.790
    Допаѓања:
    126.980
    Никој не хибернира меѓу 4 зида. Ама не се меша во гужви!!! Не се собира во затворен простор со луѓе што не ги знае. Не се гушка и бацува со секој што ќе го сретне. Вчера бев излезена во ресторан и баш ми беше супер овај начин на одвоени маси. Најмногу мразев збиени маси, па ти се пика, па тоа слушаш туѓи муабети, или твојот го слушаат. Вака имаш некој личен простор.

На Ivan4e04, tinka-mace, Mishela и 12 други им се допаѓа ова.
  4. DraganFem

DraganFem Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2017
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    141
    Здраво на сите, дали поради состојбата со вирусот моментално или наскоро може да се патува од Македонија за Бугарија на одмор и под кои услови? Дали има разлика при условите за лице само со македонски пасош и за лице и со македонски и со бугарски пасош?

5. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Не те цитирав тебе, туку членката.
    Прецизно рече дека не се гледа со НИКОЈ, ни со родителите, и дека не изглегла од дома 4 месеци.
    Затоа ме интересира нивната перспектива и до кога така ?

На christinnn и buba4e89 им се допаѓа ова.
  6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.509
    Допаѓања:
    91.356
    Искрено,мислам дека сега не треба да се оди на никакви прослави ниту да се прават.
    Сакаме побрзо да заврши се,а правиме се спротивно на тоа.

На Ivan4e04, tinka-mace, 1112 и 10 други им се допаѓа ова.
  7. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    6.264
    Работам од дома. А за луѓето што ги сакам можам да останам до крај на живот дома. Сакам да живеам знаејќи дека сум направила се за да ги заштитам моите. Едноставно многу полошо би се чувствувала ако дознаам дека некој се разболел поради моето невнимание и мојата желба за забава. Доколку му се случи нешто лошо на некој, не би можела да живеам со тоа.

На tinka-mace, NPN, buba4e89 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.115
    Нема да заврши. Ќе се намали ама нема да заврши.

На СуперДевојка, Bunny2, Kitten и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.509
    Допаѓања:
    91.356
    Да заврши ова што сега се случува,голем број заболени.
    Не е исто 200 на ден и 20.
    За да бидат мали бројките сите треба да помогнеме.

На Martka, Mishela, ..barbie.. и 7 други им се допаѓа ова.
  10. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.114
    Допаѓања:
    131.589
    Никој не седи 24/7 затворен во домот.Сите имаме по некоја обврска.
    Сепак,мора да се внимава,да се минимизираат контакти.

На Martka, СуперДевојка, ..barbie.. и 3 други им се допаѓа ова.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.983
    Ама не работат сите од дома и не се сите како тебе, не знам како не можете да разберете дека не се сите како вас и не имаат сите исти услови, да работат од дома, а и џабе што ти седиш дома и ги пазиш твоите ако они одат на работа. Можеш да се видиш со нив со маска и на растојание и пак ќе сте заштитени. Групорање и големи гужви сега се сосема погрешни ама затварање у соба со месеци и години е исто така погрешно. Вирусов е тука и никаде нема да оди уште долго, животот мора да се враќа у некоја нормала, не скроз како предходно ама постепено мора.

На ..barbie.., Bunny2, LejlaD и 6 други им се допаѓа ова.
  12. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.115
    Прашај ме мене како ми е еднаш. Цела криза ја работев не дека нешто посебно ама ипак на психа удара.
    Тажно,празно и напнато. Буквално ко акополипса беше. Наутро празно,навечер исто. Добри пари идат да,ама кога ќе размислам сега ништо не е важно.
    Нејсе кога почнаа да подработуваат нешто,кога се тестираа самоволно вработени тогаш беше најјако,под стрес,па да не мислиш. Тогаш само 5,6 часа дали спиев.
    И сега тоа остава последица. Вие мислите се е така едноставно ама не е.

На ..barbie.., LejlaD, jasbi и 2 други им се допаѓа ова.
  13. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.943
    Допаѓања:
    53.195

На Ivan4e04, babydust, Afrodite¥ и 18 други им се допаѓа ова.
  14. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    6.264
    Знам дека работат, зборев за себе. Девојката праша како размислуваме и и дадов одговор на прашањето. Јас можам да седам домa и седам. Ги заштитувам моите и вас, вие кои морате да работите. Но би сакала и вие, кои морате да работите, да не почитувате нас кои седиме дома. Одговорноста е заедничка и нема потреба да не исмевате зошто седиме дома. Не сме лудаци, само сме повеќе заштитнички наклонети кон сите околу нас.

Последна измена: 28 јуни 2020
    На tinka-mace, ..barbie.., 1209 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. lovestoneddd

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Не зборам за забави и масовни собири. Зборам за гледање со фамилија и најблиските другарки.
    Тие некои луѓе го немаат истото преостанато време колку што и ние. На некои стари лица и онака им се бројани деновите па гледаат секој ден да го искористат со најсаканите, а баш тие, одбиваат да ги видат. За поголемото добро, јеа рајт. Тоа е суровост, да ги оставиш сами на себе и со себе, а не да ги посетиш и да им го направиш денот.

На orevokrsacka, vitamina, NovusOrdoSeclorum и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.959
    Допаѓања:
    164.244
    Ние имунокомромитираните сигурно не лажеме и го правиме нужбниот минимум за мешање со луѓе. (На работа со сета заштита и во маркет зошто мора да се прехраниме, но и да купиме за тие што исто така па и повеќе не можат)
    А и што има врска, ние ќе трпие зошто некоја си таму веќе не можела и не сакала дома да се затвара и мерки да почитува.
    Нас не ни е срам да одбиваме дружби и гужви.
    И лесно ни е да не си го гледаме семејството.
    Ама да, ќе бидам од тие што во август ќе се залепат на море, зошто им е неопходност, а не само уживање и аздис. Можда да не ми беше неопходност ќе го прескокнев второто - зошто реално, не е време за азидис-море.
    Но тука и генерално постојат луѓе кои сакаат се и плачат кога се осудени дека се понашаат ко мали деца. Не би сакала да бидат во позиција никој пат да осетат како е да си притиснат и ограничен заради туѓата потреба за неограничена воља во ненормални услови зошто они така сакаат.
    Темава ми згадува, а и однесувањата у задно време.
    Се прашувам дали некои луѓе се запрашале дека нешто може да им дојде на глава за да научат како е?!

Сите да го икористеа овој период за личен развој, малце од малце подобри ќе бевме. Но не. Го искористија за билдање фрустрации од седење дома и ако било што некој каже дека не е ок тоа што се прави го доживуваат ко личен напад. Знаете зошто?! Зошто се несозреани, безскруполозни возрасни луѓе со емотивна зрелост на 5 годишно дете. Сериозно го мислам тоа.

И јас сакам да седнам ко човек у ресторан, да одам да си купам облека на раат, да си ги гушнам моите, да се дружам со другарките. Ама не, има некоја си таму со некако поголема потреба од мојата да се пика кај што не мора и да допринесе да се шири вирусот зошто она така решила. Ретардираност. Па да, што има врска, шо е она крива што постојат тие таквите ко нас, она има живот за живеење зошто нејзиниот е повреден од нашиот зошто ние полесно ќе умреме, а и старите луѓе повеќе умирале. Не знам како да објаснам колкаво гадење ми предизвикува ова. И да не сум во таа категорија, истово ќе го мислам, ама не, не смееме мајкичките да ги осудуваме што ги фатила аздис, да сме си гледале за себе. Да не се најдете у ситуација кај што ќе добиете вакво ретардирано мислење кога се работи за живот или смрт - гледај си за себе. Не ми оди у глава колку треба да си оштетен да се осудиш у услови на глобална пандемија да си дозволиш такво нешто да кажеш.

На nena2010, Rozich, referentka и 8 други им се допаѓа ова.
  17. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    ete ni jas nikade ne odam, ne hiberniraam vo 4 zida vo bukvalna smila no ne izleguvam i ne se rekavam so nikoj, do koga ke teram vaka neznam
    a od dr strana licno i mi odgovara sega da sedam doma od pricina sto leto i toplo ic ne sakam ama otkako ke zaladi od esen neznam
    jasno mi e deka vakcina nema da ima ni za 2 ni za 3, ni za 5 godini nikogas verojatno
    staviv i 2 videa ponazad od eden od najdbrite virolozi vo svetot ubavo objanuva deka ova ne e nikakov grip nitu slicno na grip,zboruva i deka vo amerika uste vo septemvri luge sto rabotele vo vuhan se razbolele i vratile nazad so teski simptomi i lekarite ne znaele sto im e,adr doktori spomnaa deka i vo italija uste vo noemvri go imalo virusot samo sto ne testiraa togas ine bese poznat virusot .. spomna i deka kina i szo krijat , spomna i okolu vakcinite itn
    kako sto pomna toj sars sam se unistil za 3 god a so ogled deka ovoj e sars2 jas se nadevam deka i ovoj sam ke se unisti vo sprotivno nas ke ne unisti poleka . na .vakcina ne se nadevajte no mozebi lek ke najdat

18. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    najvaznoto zaboraviv..kaza deka najvazno e da najdat prviot 0 pacient no kina krie i deka virosot e priroden

19. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.959
    Допаѓања:
    164.244
    Па еве не знаеме, рачунавме на сите вас, дека ќе бидете поразумни за сите нас (вклучително и вас). Ама јбг...изгледа премногу очекувавме.
    Се снаоѓаме. Искачаме, шетаме, све правиме - со маски или без каде што нема луѓе. Не ни фали фамозниот витамин д. (Само ме интересира дали она навечер пикањето по екипи дали исто е за витамин д?! Или?!)
    Ни недостигаат луѓе, задоволства и слично, ама тоа е, вие моравте нормално да живеете, но не во "новото нормално" барем уште малку за заедничко добро за да можевме и ние да ви се приклучиме. Исклучително важно беше младината навечер да бруи по кафичи. Па да се зголемуваат бројките од ден на ден.
    Па и баш заради вас да не можеме да го живееме "нашето нормално" зошто не можеме регуларните контроли на доктор да ги обавиме, зошто и таму сме во опасност, но почесто и сме одбивани зошто уште не можат да примаат пациенти. Заради "пациентите" што ни викаат да си глеаме за себе... и така.

Како бе вирусов не фаќаше по глупоќа, многу луѓе ќе беа изненадени.

На Ivan4e04, laliana, tinka-mace и 13 други им се допаѓа ова.
  20. bojana20

bojana20 Активен член

Се зачлени на:
    31 мај 2018
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    Приватни клиники за тестирање освен Систина и Жан Митрев??