Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Клиники мислам нема, ама лаборатории Авицена и Биотек.

На LejlaD и bojana20 им се допаѓа ова.
  2. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Да, баш штета.
    Параноично е однесувањето со седење дома 4 месеци и не гледање со луѓе. Дури и тоа што се здравствени работници твоите родители не го гледам како причина да не ги видиш. Немора да се гушнете но седење на пристојно растојание е сосема доволно. Коронава ќе живее и понатака меѓу нас, веројатно со години и веројатно додека не ја "прележиме" сите. Дури тогаш вирулентноста ќе се намали. До кога вие планирате да седите дома?

Јас искрено не носам маска на улица. Ниту ќе ја пренесам во разминување со некој, ниту ќе ми ја пренесат. Ако сретнам некого и има потреба да застанам си застанувам на растојание. Маска ставам пред да влезам во дуќан. Толку.

На orevokrsacka, fana, lovestoneddd и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.509
    Допаѓања:
    91.359
    А на работа носиш?

4. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Нема да заврши, тоа некој не го разбира! Мора да се живее и понатака.
    Секако.

На lovestoneddd и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    И мене не ми е логично носењето маски ако си сам по улица.. или со оние кои живееш.
    Ама пак, ако се сретнам со некој, и да сум на дистанца, ставам обавезно маска.

На Martka и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Сепак, членката сама треба да се охрабри за да излегува од дома, а не вие да и кажувате.

Кога ќе се почуствува сигурна, ќе почне, но ако не е сигурна, нека седи дома - одлуката е нејзина.
    Страв е во прашање, за смртоносен вирус станува збор, а не е желбата да седи дома таа која ја држи затворена.

На Martka, tinka-mace, smooch и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.960
    Допаѓања:
    164.250
    Сам не, ама се разминуваш во гужви, некои не одржуваат дистанца во разминување.

На smooch, ..barbie.., referentka и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.509
    Допаѓања:
    91.359
    Живеењето не подразбира правење родендени,славење,и групирање во овој момент.

На Ivan4e04, tinka-mace, smooch и 12 други им се допаѓа ова.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    Во гужва секако... баш заради тоа, оти не одржуваат дистанца.

На Martka, Lilit, nena2010 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    za da se zarazis treba najmalku 15 min da bides vo blizok kontakt
    od razminuvanje so nekoj pa i zarazen nema da se zarazis

На lovestoneddd му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Точно, и јас претходно го кажав тоа, го иам тој став. Ама да се седи дома и да не се гледаш со луѓе од страв е без везе.

На VDT2906 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    И една секунда е некој да ти се искашла во тебе случајно.

Претпочитам понастрана од гужва, а ко ќе морам, ставам маска.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Во каква гужва се разминувате освен на автобуска станица или на пазар?
    Како ќе ти пренесе некој вирус на отворено освен ако директно не ти се искашла/искива во тебе?

На lovestoneddd, NovusOrdoSeclorum и christinnn им се допаѓа ова.
  14. Spielrein

Spielrein Активен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2020
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    142
    Го разбирам стравот кај некои, луѓе сме сите различно реагираме на него. Некои побрзо се опуштаат, некои подолго ги држи. Секој нека прави како мисли и се осеќа дека му е најдобро. Јас лично од сам старт до ден денешен носам маска кога сум надвор, може ќе ми затреба шишенце вода да купам ќе влезам некаде, гужви се, се разминуваме со секакви луѓе. Муабет и поздрав од далеку и што се мора се мора, мора да се работи, да се движиме и ние во просторот и економијата со нас да се движи.

На Martka, Lovebug01, 1209 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.983
    Ако има гужва треба да се носи и на отворено, ама ете кај нас е мал град и има место комотно и на 5м да се движиш со други, а не на два.
    Јас носам во маркет, во такси, во секакви продавници, кога се шетам со другарки една од нас носи, у кола со други, кај моите не носам ама си седиме на растојание, а и онака јас не сум особа што сака да се гушка и бакнува така да сега немам проблем со тоа.
    Ама кога се шетам со маж ми не носам, у природа не носам и така.
    Секакви собири со луѓе многу се лудост, ама да излезеш на кафе, на ручек или пиво со едно лице и да седите по прописи не верувам да се заразите. Секаде во светот веќе има социјална интеракција, а сите со болни така да не знам што очекувате.

На LejlaD, vitamina, VDT2906 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.505
    Допаѓања:
    8.922
    Тука и на @Kitten и реплицирам.
    Не дека хибернирам меѓу 4 ѕида. Секој ден сум излезена некаде но избегнувам затворени простории. Здравствен работник сум и тоа на место со голем ризик. Заради бременоста ослободена сум од работа. Се гледам со други луѓе но надвор и на дистанца. Во моето блиско опкружување имам познаници заразени што не знаат како се заразиле. И велат дека се пазеле, што искрено не верувам. Мислам, како би се заразиле ако се пазеле? Јас само почитувам мерки. И да, ќе ги почитувам додека треба. На почетокот се тресевме кога ќе речеа по 50 во денот дека има новозаразени. Сега тродупло се повеќе и преопуштени сме. Т.е. препуштени на наша свест и самоодговорност. Јас не ги осудувам луѓето кои си се гледаат со роднините и пријателите, но едноставно мојата состојба и фактот дека пола фамилија се здравствени работници, а другата пола се постари луѓе, ме кочи. Не дека не се гледаме, ама се пазиме, не се гушкаме, средбите ни се кратки, сведени на минимум. Сопругот работи во фирма со многу луѓе, се пази, ама тоа не значи дека го избркав од дома да не ми донесе вирус... Се на се гледаме колку можеме да избегнеме непотребни контакти. Осудувам големи собиранки кои ништо страшно ако се одложат за некое поубаво време. Здравствениов систем тоне бре луѓе. Преполни се болниците, а они седнати у кафана 20-30 души свадба правеле. Тоа е тоа што не можам јас да го разберам.

Последна измена: 28 јуни 2020
    На tinka-mace, LejlaD, ..barbie.. и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    "Секaде вo светoт" не мoже изгoвoр дa биде. Имaш држaви кoи пoчитувaa мерки и уште се сo некaкви рестрикции aмa летoтo мoже дa си гo пoминaт пoлaбaвo зaрaди ниските брoјки. Си седеле кoгa требaлo дoмa и сегa ќе шетaaт.
    Други не пoчитувaле ни тoгaш ни сегa пa се сo пoлни бoлници и црни листи зa пaтувaње.
    Трети имaaт здрaвствен кaпaцитет пa некa се зaрaзувa нaрoд, ќе истрпиме.
    Не е секaде истo тaкa дa -секaде вo светoт рaзмислувaње си имa свoи пoследици. Секoј дa си јa гледa свoјaтa ситуaцијa.

На Ivan4e04, tinka-mace, LejlaD и 11 други им се допаѓа ова.
  18. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    da sekako ponastrana od guzva , za razminuvanje zboruvav jas nema sansa da se zarazis i da e zarazen
    e sega za sekunda da se iskasla nekoj slucajno vo tebe i bas vo usta sansite se recisi 0
    veke se znae kako se prenesuva

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    Шансите се големи ако си на место кај што нема ред, а чекаат многу луѓе.

Знаеш дека не знаат да стојат во ред кај нас, туку сите на куп се пикаат.

Па и на доктор, за време на пандемија, сите начукани пред вратата на ординацијата.
    Сто пати сестрите им рекоа да не се туткаат на куп, тие пак.

Сега.. јас стоев на страна од купот, ама тие што беа во него и без маски...
    А чекаат пола саат и повеќе...

На Martka, LejlaD, Spielrein и 2 други им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Кога ќе ми заврши карантинов, ќе се гледам со луѓе во двор. Мој или нивен. Кај што можам да држам растојание.

На роденден, свадба, веридба и што било што подразбира групирање, ни одев, ни ќе одам. Ме заболе дали ќе се лутат - нека им стои.

Кога при толку пазење успеав да се заразам, фала, ама не фала. Да ја гледам баба ми во двор на 5м ќе ја гледам. Да ја гушнам нема.

И денес сум среќна што ни ја гушкав, ни дома на кафе и' одев. Ние другиве ќе прекрцаме, прилично здрави сме сите. Неа не би ја ризикувала. Ќе се сакаме на отворено, со растојание. И тоа ќе ни биде новото сакање, за жал.

Нормалното кое до февруари го знаевме, спомен ќе ни биде наредниве години.
    Новото нормално е друго.
    И не зашто ако сакам можам да се скријам под карпа и наредни 10 години да не искачам, туку зашто е себично да е побитна моја или чија било свадба, од нечиј живот.

На Martka, Ivan4e04, ivi1987 и 29 други им се допаѓа ова.