Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    Ете се спротивстави, ама не го сајкалат

На candy.cane и Ahoy им се допаѓа ова.
  2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.310
    Допаѓања:
    19.121
    Да еве и да немам страв за мене за сопствено дете нема да ми е сеедно. Тоа ме чуди како не им е гајле за децава. Очигледно ние што сакаме да се заштитиме и да не се заразиме ќе си останеме дома во карантин

На Martka, WildMk и Ahoy им се допаѓа ова.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    @Abracadaver основните мерки за заштита, односно носење на маска и социјалната дистанца, се задолжителни во државава и нив треба да ги спроведе некој друг, не Филипче и комисијата. И иако во некои земји не е задолжително носењето маска, сепак имаат многу подобра епидемиолошка слика од нас, на пример Норвешка.

На elenaxbbg, referentka и nena2010 им се допаѓа ова.
  4. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Како се спротистави? Со тоа што излегуваше на телевизија и лажеше/мажеше/манипулираше само со цел да има избори? Или со тоа што дозволија ифтарски вечери и одење по џамии за гласачи?

Не се тој ништо спротистави. Да не се правиме луди. Играат како ќе им свирнат.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.611
    Допаѓања:
    63.454
    По мое искрено мислам оти бројкиве ќе надминат 200. Избориве го дотолчија, го докрајчија народов. Косата ми се крева кога ги гледам како си прават мини митинзи, собиранки, делење флаери, па сликања заедно, па триста други глупости. Наивна бев кога мислев дека ради сопствено здравје нема да ги ставиш приоритет ВМРО или СДСМ, али пак животов ми се смешка на мојава наивност. Не ми е толку страв на ден на изборите, колку што ми е од овие предизборни собиранки. И нажалост се ова ни се случува баш заради тоа, заради тоа што ВМРО и СДСМ се пред сопственото, лично здравје.

Сосема поинаку можеше да се води предизборна кампања, доволно ќе беше парите што сеа ги трошат по предизборни кампањи да ги пуштеа кај народот, ама ние сме еден клет грст на организми што величиме одредени господа, додека нив курот не ги боли за нашето здравје.

Не знам дали сте свесни колку ќе се зачести предизборно збирање, па идење по куќи, па договори... И се мислам дека најкритично ќе биде крај на Јули. Едни ифтари ни распламнаа, а потоа шетање ни фрлија вода во масло кое гори. Експлозијата ќе биде на крај, се така ми мириса работава.

Сакав да пишам лут пост во мој стил, да се откорнам од пцуење, да кршам и удирам, ама некако тотално сум разочарана. Немам за ништо желба, немам веќе искра во мене која ме карактеризира, смачено ми е да се убедувам со луѓе. Буквално сум станата она што сум го мразела, а тоа е да бидам лета магарето - лета човек.

Животот мој и на моите најблиски е секојдневно загрозен од религиски фанатици, од ВМРО/СДСМ прегорени луѓе и луѓе кои се толку прости што едноставно џабе им објаснувам дека микроорганизам можеш на микроскоп да видиш и да докажеш негово постоење.

А да и ова.

Кате од Јануари 2020 би се изнасмеала на ова и би рекла дека ме трола некој, Кате на крај на Јуни 2020 верува дека до олку психијатриски случаеви има.

Тоа е дечки.

На HaleemO, Ivan4e04, kikin и 33 други им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    Абе Филипче е само фигура за пред јавноста.
    Што се договара во тоа дувло, наречено 'техничка влада' овој само му даваат да го објави на прес.

Не носи сам одлуки.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Abracadaver

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Многу јаки мерки се тоа. Излегување на телевизија и советување да се носат маски. И, супер, ја завршиле работата. Тие говори може и совозач во ЈСП да ги прочита. Резултатите каде се?

Ете ти Кина. Се појавува кластер и веднаш карантин и изолација на цели населени места. Кај нас, во албански средини, пука епидемија, а тие им дозволуваат за политички поени собирање по џамии и ифтарски вечери. И, се случува ова што се случува, ама важно кажал на телевизија носете маски.

На Sofi.ja и tinka-mace им се допаѓа ова.
  8. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    @Abracadaver А кај нас кога имаше карантини, полициски часови и слично гледам луѓето се отепаа од почитување.

На elenaxbbg, green.eyes, referentka и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Тие мерки се во цел свет, основни.

Епа Филипче и Комисијата освен да препорачаат, друго неможат да направат. Влада усвојува препорака или закон, МВР спроведува.

Ама Кина и Македонија не се споредуваат. И, нели карантини и слични "глупости" имаа негативно влијание врз психата на човекот и дополнително прават огромна штета во економијата?

Тука се согласувам, најголемата грешка беше таму. Тие (муслиманите) го започнаа овој втор пик, ама ние како попаметни да не останиме подолу од нив моравме да организираме свадби, матури, родендени и сл. па да ја до "средиме" ситуацијава.

На elenaxbbg, green.eyes, Sofi.ja и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Постојат луѓе кои со ковид симптоми одат на работа зошто мораат, луѓето мораат бидејќи газдите така рекле.
    И не, не се главни извори на зараза ни политичките кампањи, ни шеткањата на отворено без маски.
    Изворот е групни скара собиранки по дома и одењето на работа. Пред се одењето на работа. Конфекции, здравство, полиција, ифтари, скари, родендени, вработени во маркети, молови....тие луѓе ја носат заразата дома, ја шират меѓу колегите....

На elenaxbbg, JuLleE, Stache и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Почитуваа, колку- толку. Имам впечаток дека сепак тогаш имаше ((по)голем) страв, за разлика од сега.
    Ама и тогаш не ни одговараше.

На Sofi.ja, tinka-mace и Lalalala99919 им се допаѓа ова.
  12. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Нам ништо не ни одговара.
    Гледам Србија бројките баш се солени, исто и Црна Гора.
    Туку денес прочитав дека само Македонска Каменица нема заразени, не ми се верува искрено, да не биде како со Ресен, нема заразени, нема и на крај фркна и таму бројот.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. queen04

queen04 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    785
    Со Кина ли најдовме да се споредуваме.. Тие за една недела 10 милиони тестираа и толку луѓе ставија во карантин. Ние маска не носиме и нашиве полициски час не спроведоа, па за карантин ќе збориме. Кина пред нас во култура и општо во се е неколку светлосни години..

На tinka-mace, pilenka и Ahoy им се допаѓа ова.
  14. Abracadaver

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Филипче и неговата комисија ништо не препорачаа. Тоа е проблемот. Напротив. Не убедуваа дека ситуацијата е под контрола и време за избори, олабавување на мерките, ти реков - ми рече итн...

Слатка му е функцијата.

Карантини и слични “глупости“ имаа негативно влијание врз психата на човекот во места каде имаше мизерно мал број заразени. Таму каде што требаше да се воведат карантини и строга контрола, некој си премолче за политички поени и мир во коалицијата. Да не се правиме будали. Во Кина изолираа кластери, а не цела држава.

Свадби, родендени, крштевки имаше, но немаше епидемија. Еве, во мое маало, секој вечер се собираат еден куп средношколци. И, сеуште нема епидемија, зголемување на просекот на заболени. Се знае од каде доаѓаат, ама на тие им се дозволува слободно да се шетаат, пазарат, пијат кафиња. Никој не смее да ги чепне за мир во коалиција.

15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.961
    Допаѓања:
    164.257
    Толку да се имало мерак за собири...
    20200628_230158.jpg

На candy.cane, CameliaMiller, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Е да, така е. Стојанка од Мариово препорача.

Тоа да. Ама тоа "ситуацијата е под контрола" во превод беше "имаме (уште малку) место по болниците и брзо детектираме кластери". Aма, и да беше тогаш, а не беше, сега е веќе тотално излезена од контрола.

Да. Ама кај нас нема кој да контролира карантин.

:rofl::rofl::rofl: И Ресен исто. И Чаир. И Охрид. И цела Македонија.

На CameliaMiller и Annath им се допаѓа ова.
  17. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.650
    Се испоубија за политички поени, од друга страна добар дел од народов ни е тапа... Ова не е држава, ова е циркус. Господ нека ни е на помош.
    Овие кретениве се молат за ниска излезност, другине кретени повикуваат на масовна излезност. Се грижеле за нашето здравје, ахам да.
    Преѓе пуштив тв и почна ППП, ги кажаа Рада, Заев и Филипче.. Они го имаат под контрола ковид, како тие успешно се справиле со епидемијава... Абе ми дојде да приповратам... Гнаси

На Martka и tinka-mace им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.567
    Допаѓања:
    191.737
    На пример Норвешка во април имаше забрането одење во сопствена викендица, секој мораше да си седи кајшто се нашол, не да се рашетава. Башка они на крајот на светот се, башка нафта пијат... итн.

На Martka, green.eyes, zhap4e и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Де да пинеме и ние од нафтата малку

На zhap4e и Ahoy им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.567
    Допаѓања:
    191.737
    Бушете подлабоко, може ќе најдете:|

На elenaxbbg, green.eyes, zhap4e и 3 други им се допаѓа ова.