Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.799
    Допаѓања:
    127.019
    Навикни се на нова реалност. Бар следните 2-3 години.

На Ygritte му/ѝ се допаѓа ова.
  2. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.186
    Допаѓања:
    27.402
    Пред некој ден Заев и компанија имаа митинг во Штип. Имаше слики како одат во заразно одделение со Филипче.
    Немам зборови...
    Сите забегаа

На LejlaD и candy.cane им се допаѓа ова.
  3. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Знам за жена која чека резултат денес, одела на работа со симптоми од минатиот петок, прво температура блага неколку денови, па дрн ништо, па мускулна болка и омалаксаност за да остане два дена дома, па сега кашлица па тек е тестирана ради кашлицава. Во јуни што друго би било? Нема за што да чека резултат, дома и блиските и се со симптоми, на работа две колешки, газдите не ги пуштале дома, сега ќе најавеле годишен одмор демек за цел дуќан за да не излезе во јавност се ова.... и ова вака и слично не е единствен случај.

На LejlaD и candy.cane им се допаѓа ова.
  4. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Изборите се битни, разбирам. Ама изборната кампања не е побитна од здравјето на граѓаните.
    Може е времен ародот да сфати дека побитно им е газовите да им останат на фотељите отколку колку луѓе ќе умрат и масовно да не излезат на избори. И да сум во Македонија сега, не постои сила што би ме дигнала да гласам, колку и да е безбедно. Ама вие си знаете.
    Тоа е она, ќе одам за да не добијам отказ, без да стави во главата дека е корона а не обична настинка. Да, можело да се направи свашта, ама не сакале. Оти вака се шушка, еден газда, една жена, не ја пуштил и секогаш тие заштитени. Лупни му една пријава нека одговара по кривичен за непочитување на мерки за епидемија, објави го по портали колку сакаш, па нека се курчи пак.
    Има за се начин. Ама полесно е да си пасивен и друг да обвинуваш.

На Martka, LejlaD, candy.cane и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Да, имаа забрана за одење во сопствените викендици до крај на Април мислам и некаде во мај им дозволија, отприлика.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Јас тука што ги гледам Кинезите (а ги имаме многу) забележав дека се многу дисциплиниран народ. Носат маска, се пазат, култура, кротки ко јагниња.
    Баш некна му викам на мм, погледни ги Кинезитез единствени се што носат маска и на отворено. Дисциплнирани глас не им се слуша.
    Исто така на фб по коментари Италјаниве се имаа загрижено за нив дека ги немаше никаде.
    Кажаа дека седат дома и порачуваат строго онлајн за јадење.
    Кинезите се многу дисциплнирани, барем овие тука што се, се.

На senjorita-v, LejlaD, dayla и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Кинезите отсекогаш носат маски, како туристи барем што сум гледала. Без разлика колку е жешко, како пензионери си шетаат по светот и стално биле со шапки, со маски, со долги ракави за заштита од сонце. Помладите може не ама постарите секако.

На LejlaD, candy.cane, 1209 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.675
    Допаѓања:
    29.481
    Темава не ја имам коментирано ниту редовно ја отварам за да се заштитам себеси и менталното здравје. Ама дојдов да прокоментирам некој збор.

Од кога почна карантинот се изолирав целосно, првиот месец со никого не се гледав освен со братучед ми еднаш или два пати, на оддалеченост и без физички контакт. Излегував и шетав сама стриктно во природа. Дури ни во маркет немав целиот тој период отидено. Се пазам за моите и баба ми. Баба ми има 86 години и живее со мене, замислете сега јас да земам и да одам по прослави и собиранки и да ја заразам. Никогаш не би можела да живеам со тоа. Меѓутоа моите и двајцата одат на работа, и двајцата беа во контакт со заболен па беа во самоизолација. Сета среќа беа негативни, ама јас знам како ми беше тие денови. Целосно од се не може да се изолираме, тоа е факт, ама мора максимално да се пазиме. Меѓутоа се помалку и помалку гледам луѓе што носат маски. Завчера си дојдов во другата дома во Охрид, нема да бидам во контакт со никого, меѓутоа излегов надвор да прошетам. Дали 5% од луѓето носеа маски покрај езеро, а има големи групи на луѓе. Полиција има ама никако не реагира. Дури рандом луѓе коментираа зошто се носело маски, шо демек да не ќе се заразиш. Е од ваков менталитет си патиме.

И џабе Филипче збори за општествена одговорност, тоа ниво на свесност никогаш нема да го достигнеме.

На Martka, HaleemO, senjorita-v и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Добар дел од кинезите се најнекултурни луѓе што некогаш ги имам сретнато (да не зборуваме за предрасуди итн.), а почитувањето на мерките се должи на стравот од партијата (држава). Не знам од каде заклучивте дека се културни луѓе..

Инаку да, за да се почитуваат мерките потребно е или да се употреби сила или општеството да ги презира оние што не ги почитуваат. Првото се случува во Кина, додека второто е случај пр. во Кореја.

10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
  11. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Имаат:)
    И постојано си патуваа до таму:)
    ..ама едно е статистики од нет а.друго.е пракса.
    И кај нас нештата.се.забранети,.ама...
    Еве една статија.која кажува кои мерки ги превземала норвешката влада и колку време траеле.
    https://www.danas.rs/svet/u-norveskoj-prvi-smrtni-slucaj-zbog-korona-virusa/
    Ете од кој датум е старијата, зашто велите дека од март па до незнамкој април било забрането во своја цикендица да се оди.
    Може било препорачано;)

@Ahoy убаво си кажаа , од септември сите пак јово на ново

На LejlaD и Ahoy им се допаѓа ова.
  12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Одамна трубам дека праксата е едно на терен, вака по медиуми е друго.

Имам и јас куп пријатели во Норвешка, бевме уште во локдаун кога детето им почна на школо, седеа по паркови по ливади на излет и слично.
    Не и пишав да ја прашам што како по сликите гледав дека се опуштени
    Децата одамна се тргнати на школо таму сеа не знам кога имаат одмор.

На LejlaD, JuLleE и referentka им се допаѓа ова.
  13. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270

Прикачени фајлови:

14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Имам роднини во Норвешка, не смееа да одат.

https://www.google.com/amp/s/www.fo...o-prevent-rural-health-service-overwhelm/amp/

https://www.google.com/amp/s/mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN21631B

Се им беше дозволено освен групирања и одење по викендици. Исто им беа затворени и училиштата ама ги отворија средина на мај, а завршија претходниот петок, на 19.06. Ниту носењето маски не беше задолжително. Ама, Осло на пример, има жители колку Скопје отприлика ама на голема површина, "расфрлан", има место за сите и не е збиен, можеби и тоа допринесе кон подоброто справување.
    Немаше некој на форумов од Норвешка, да каже што како?

На Biljarkata и vitamina им се допаѓа ова.
  15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    @NovusOrdoSeclorum
    И втората точка е битна.
    Не е ова случај само во Македонија, има и низ целиот свет.

16. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Тука збориме за релевантност на тестови, за кои од старт знаеме дека се климави и без потточки. Позитивен Игг и ИгМ не е исто, а и самите тестови не се стрикни за ковид 19, туку за палета коронавируси, кои си постојат и како настинки. Ирелевантноста на тестовоте не е ограничена само на територија на Македонија.
    Што се однесува до имунизацијата, искрено ми е ступидно да верувам дека втора инфекција би била потешка од прва. Еве нека ме поправи некој медицинар, ама нели секоја прележана инфекција, ствара антитела за секоја наредна да биде помалку опасна.

На lovestoneddd му/ѝ се допаѓа ова.
  17. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    bi trebalo da e taka no toa za asimptomatskite slucai ne vazi, tie se samo nositeli i prenositeli na virusot dokolku se zarazat i po vtor pat moze da pojavat simptomi zosto najverojatno ne stvaraat antitela , doduse i onie sto prelezale virusot so simptomi ne site imaat antitela, a toa vazi duri i pri primena na vakcina za dr vurusi koi ni se odamna poznati, ne pa za ovoj sto e nov

18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.567
    Допаѓања:
    191.741
    Јас имам колеги во Норвешка. Норвежани. Они па се толку глупи што и препораки почитуваат.

Богдачува|( Што се обидувате да докажете освен дека Македонци/ Балканци нигде не почитуваат правила, па биле тие препораки или забрани.

На LejlaD и green.eyes им се допаѓа ова.
  19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Ништо не докажуваме, само коментираме. Или барем јас :)

На Biljarkata и vitamina им се допаѓа ова.
  20. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Па немаат антитела затоа што не се позитивни на ковид 19, туку на некој друг од коронавирусите
    Не знам, искрено одбивам да верувам дека толку смртоносен вирус може да биде асимптоматски. Испотена, џам од кола ќе отвориш, ќе те скине грло два дена, а не па од вирус ваков.
    Искрено сочувствувам со луѓето кои се затворени во 4 ѕида без никакви симптоми и одново и одново им стигаат наводни позитивни тестови. Јас би полудела.

На jacqueline.s и lovestoneddd им се допаѓа ова.