Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.778
    Концертите се враќаат со запазени правила за безбедност.
    Ние овие во секојдневие ги почитуваме, па за концертите било проблем.. таман работа, одма сите ќе се постројат и со војничка дисциплина ќе идат на забава. :handshake:

454548723121564.png

На HaleemO, Ivan4e04, Waverly Raven и 19 други им се допаѓа ова.
  2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.804
    Допаѓања:
    145.394
    Кои брилијантни идеи!:swear::punch:

Од утре ќе го викнам Филипче да ми го гледа детето. Оти веќе немам идеа како да се организираме.
    А за градинките не се ни размислува. Важно се друго е фул. Ако нека е...

На kukla21, Ivan4e04, Waverly Raven и 12 други им се допаѓа ова.
  3. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    Уште ова фали, па со правила :?::?::?:
    Кои правила човече....сега не почитуваат правила, па на концерти каде ќе биде гужва ненормална, ќе има правила, аха да тоа се знае...
    Која глупост е ова (facepalm)(facepalm)(facepalm)

На bibiiii, Martka, tinka-mace и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Од сега па до 16 јули се ќе биде дозволено,додека да поминат изборите. По завршување на истите,магично ќе се вратат рестрикциите и тоа ми се чини ќе трае и трае и трае....
    Исто како и во Србија. Поминаа избори и сега може рестрикции.

На HaleemO, 1112, tina2018 и 5 други им се допаѓа ова.
  5. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Во Србија бројот се зголеми, затоа се вратија назад рестрикциите.
    Битно казина, кладилници, се отворија, од библиотеките абер нема.
    Читални исто така.

Туку сега се враќам од пазарување.
    2ца лагано си влегоа во маркет без маска меѓу кој еден патник за роба и и вели на шефицата - дај ми нешто да покријам ко маска за да не се види на камерата дека сум без заштита.
    Додека наплатував еден дечко стоеше одалечен од мене чекаше ред на каса, без маска.
    Касиерката му очита лекција, го избрка, овој се правдаше како " ја заборавил".
    Шта речи.

На LejlaD, tina2018, tinka-mace и 3 други им се допаѓа ова.
  6. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Пекинг ги засили напорите за масовно тестирање на граѓаните на Ковид-19 и досега тестираше третина од своето население, рече Жанг Кианг, претставник на општинскиот одбор во Пекинг.

До денес, се собрани 8,29 милиони брисеви и завршени се 7,69 милиони тестови, пренесува „Ројтерс“.

Пекинг го пријави својот прв случај на 11 јуни по спласнување епидемијата што избувна на пазарот во Вухан во декември лани. Оттогаш, откриено е дека 311 лица се заразени во градот со над 20 милиони жители.

Жанг додаде дека дневниот капацитет за тестирање во Пекинг се зголемил на 458.000 тестови :o. Кина денеска пријави 17 нови случаи на коронавирус, од кои 14 потекнуваат од Пекинг.

©Makfax.com.mk

На candy.cane, green.eyes и Angie1432 им се допаѓа ова.
  7. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.778
    Кога сме кај овој од Авалон, да ти се згади од тоа што човече е.

Обрати внимание на сиротата и господин човек.
    Бљак.

65421548.png

На bibiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  8. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Нормално дека ќе се зголеми бројот на заболени кога се вратија во нормала,и дискотеки и собиранки и се. Не дека беше време за олабавување на мерките,исто како и кај нас што е.
    И што направија,вирусот пак зема замав и ајде сега пак отпочеток,вонредни,карантини, полициски и се така во недоглед.
    И кај нас по изборите,ќе "видат" дека олабавување на мерки довело до поголемо ширење на вирусот и пак ќе седиме затворени дома.

Кога требаше децата да идат во школо,да одат на факултет,во градинка,да полагаат приемни,родителите први се бунеа,ќе им се заразеле децата,а сега да им излегуваат децата во чаршија,да се играат по паркови и да се собираат по улица,да слават родендени,матури и др.приватни прослави,не им е страв дека ќе закачат вирус.
    Тоа е,такви сме :x

На tinka-mace, Бисерка-С, Tajnaotrovna и 2 други им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Баш за ова се распрашував, пошто кај нас е така поставено, ако си на боледување (и уште да си) најкасно секој 1ви мораш да однесеш документ, пошто за огромен број на луѓе се пресметува и пушта плата.

Јас (и сите останати со решение за самоизолација) не сме на боледување, буквално единствено нешто што се прикажува е решението (во мој случај по вибер ми пратија, така ми рекоа и на претпоставен да пратам, или по маил) и нема тука ме пуштале, не ме пуштале, државно или приватно, седиш дома и државата одлучила така, не смеат да те отпуштат во тој период.

Е сега, стока газди постојат верувам, и ќе те отпуштат по завршување на самоизолација, мада јас лично не сум посведочила ваква работа.

На LejlaD и green.eyes им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.567
    Допаѓања:
    191.741
    Не знам дали некој го сподели ова-
    Доколку продолжи трендот на зголемување на бројот на заболени со ковид-19, косовската влада ќе биде принудена да ги врати мерките за целосна изолација, предупреди денеска премиерот Авдулах Хоти.
    https://vecer.mk/node/506917

А се отворија граници, сегде почна да расте.
    Едно напред, две назад.
    Ќе биде тешка година:(.

На LejlaD и green.eyes им се допаѓа ова.
  11. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Директорката на Заводот за здравствена заштита на студентите во Белград, Марија Обрадовиќ, изјави дека, според нејзините информации, 210 студенти во моментов се позитивни за коронавирус. Според неа, четвртина од заразените се од студентски домови.

Обрадовиќ исто така изјави дека се очекува резултат за уште 50 студенти кои биле тестирани за време на викендот. „Секој ден се појавуваат сè повеќе студенти со респираторни проблеми“, рече Обрадовиќ за РТС.

Таа изјави дека околу 120.000 млади учат во Белград, дека повеќе од половина се од внатрешноста, а околу 50.000 се од Белград.

Во студентската поликлиника секојдневно се јавуваат од 100 до 150 студенти за преглед и има околу 50 повици поврзани со респираторни инфекции. Одреден број студенти не знаат каде се заразиле, многумина се заразиле на прослави и собири и нема инфекција што потекнува од некој студентски ресторан или клуб.

12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    Леле... не можам да лајкнам.
    Одвратно створење!
    “Дајте ми уште милиончиња, оти гладен останав“ :puke:

На Waverly Raven, elenaxbbg, candy.cane и 2 други им се допаѓа ова.
  13. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Каде има информација колку заразени и тестирани има во Косово?

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  14. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    @hello-kitty.90 еве на пример во Италија мерките се олабавени пред месец ипол два, бројот не расте, туку всушност се намалува.
    До нас е колку ќе почитуваме мерки.

Не знам што ви бодат во очи толку границите кога до пред краток период кукавте како сме единствените затворени.
    Македонија е секаде на црната листа.
    Повеќе има шанси да се заразиш во Мк отколку " странците" да ти донесат вирус.
    Плус економија трпи.

Еднаш требаше да се опуштат мерките, јас бев за карантини и пол. Часови ама не може вечно така.

На JuLleE, 1209, Ahoy и 2 други им се допаѓа ова.
  15. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Филипче: Градинките нема да бидат отворени во скоро време
    Во овој момент не е време да се отворат градинките, поради тоа што децата се големи трансмитери на вирусот кон членови на своите семејства, изјави министерот за здравство, Венко Филипче, за време на посетата на Институтот за белодробни заболувања кај децата – Козле.

Министерот истакна дека е тешко да се каже кога точно би се отвориле градинките поради порастот на бројот на заболени од Ковид-19.

Тој потенцира дека во моментот кога било одлучено да се прави скрининг на вработените во градинките, бројот на новозаболени на дневна основа бил помал.

©Makfax.com.mk

16. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Абе, тој одвратно створење, али ти никако нешто лошо да кажеш за СуперФилипче :D

СуперФилипче ќе ви носи нови кластери, али важно маски носете и држете дистанца на концерти од 20 000 народ. Кој евтин популизам и дебилизам собрано на едно :D

17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    Шо да кажам лошо?
    Ако знам точно кои предлози се ногови, а кои не, ќе кажам.
    Не сум чула негов став, освен рецитирање текст усвоен од влада.

Можи е најголемиот олош, можи е најдобриот на светот.

На elenaxbbg, candy.cane, Ahoy и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Уфф, повторно релативизрање. За овој од Авалон од еден пост на Фејсбук пресуди дека е одвратен, али за СуперФилипче, што му дал директна дозвола, не. Ок, те научив веќе :D

19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    Да пишеше вакво нешто Филипче, исто и за него ќе речев.

Не сфаќам шо не ти е јасно?

На elenaxbbg, candy.cane и Ahoy им се допаѓа ова.
  20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Еве ви најголем доказ дека „скринингот“ апсолутно беше само за да се намали процентот на позитивни од тестирани, доволно за да се вештачки створат услови за попуштање на мерките.

На Sejfullai, Estranged, dunika и 4 други им се допаѓа ова.