Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Doozy

Doozy Форумски идол

У маркет сега, баба, дедо и две внучиња со играчки. Децата висеа по количките, возеа колички на земја и по каса, вррррррр.

Битно не се нашколо.

Мислам за секој ваков еден случај без памет, по еден полицаец до него. И нека тепа со пендрак ако треба.

Ivan4e04, smooch, An-na and 27 others like this.
  2. Jordanco Smart

Jordanco Smart Истакнат член

Само така ќе ни дојде умот. Директно в колено со пендракот

emiliana and Doozy like this.
  3. Black girl

Black girl Форумски идол

А трудници со плус уште едно дете. На пијачка и на пица се во кафуле, па уште слики ставаат. Битно не се на работа и децата во градинка. Бравос :clap:

eli25, emiliana, ocicka2014 and 5 others like this.
  4. Doozy

Doozy Форумски идол

Нели?

Нека ги однесе едниот ете у паркче со топка, друиот набрзина пазари и дома.

Не, сите заедно ТОПТАН.

А морам да додадам, фала курцу и теретаните ги затворија. Ќе речеш посетени од млади лица, устата ПЕНА ми фана зошто не треба да се оди сега на вежбање.

Фул локдаун и фајронт.

П.С. Алал за министерот, Венко, ќе те гласам :rofl:

5. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Ако за скоро не прогласат целосен карантин,14 дена, мислам дека вирусот ќе не совлада( ако веќе тоа и не е случено).
    Нека се затворат сите фабрики( и овие што по еден член одат на работа се опасни за своето окружување), граници,аеродроми,кафани,кафичи каде моментално врие народ, полициски час особено околу парковиве и да фрчат казни. 14 дена мислам дека нема да влијаат за тотален пад на економија и сл.но можат да бидат и те како од корист да престане да се шири вирусот.
    Како е можно луѓево сеуште да не сфаќаат колку е сериозна работава, не работи ни свест ни потсвест. Се зафркаваат зошто сме се изолирале,зошто сме прибирале намирници,правиме дезинфекции...до тука е дојдена човековата глупоштина.
    Не дај Боже да дојде до полошо....

6. vitamina

vitamina Форумски идол

Дали можам да му пишам порака на месанџер на Филипче???

Видовте што кажа, 3 во влошена состојба плус се тестира патник од Германија.

Значи мислев веќе да не пишувам ама ќе пишувам се додека не се уморам значи.

LejlaD, senjorita-v, Sofi.ja and 14 others like this.
  7. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

Секоја општина треба да си пушти патроли, па нека казнуваат кој не почитува. Очигледно по џеб треба да се репне за да се научи нешто.

8. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Кај мене во маало е штама, нема живо пиле по улица. Тука и таму по некој автомобил ќе помине, а на прилично прометна улица сум.
    Вчера едно паркче во близина беше преполно, нема лулашки ама има клупи и се собира народ. И имаше полно деца со точачиња, баби, дедовци, мајки, татковци, поголеми деца што не се на школо, денес штама. Стварно е празно и нека си биде така.

Ivan4e04, ivi1987, Elaine and 12 others like this.
  9. Среќичка

Среќичка Популарен член

Леле луѓе во мојов град, кафичите полни, гужва народ. Надвор рашетани... Многу се нервирам што се така неодговорни.

kukla21, H.VAGA, Elaine and 4 others like this.
  10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Исто и во мојот град....

Elaine, emiliana and cresa-jagoda like this.
  11. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Како политички лаик, како човек што не се замара со политика, сакам да го пофалам министерот, што постојано не извествува, на речиси секои два часа, за се што е ново, а поврзано со новонастанатата ситуација. Се што е во рамките на капацитетите и можностите на државата, се превзема. Останатото е на народот. Смирен и транспарентен, со ниту една изјава не предизвикува паника и анксиозност кај народот. Ги сослушува прашањата на новинарите и смирено и детално одговара на секое едно прашање. Браво министере!

Би сакала да ги пофалам и сите здраствени работници, доктори, специјализанти и медински сестри кои се првата борбена линија во една ваква вонредна ситуација и несебично се грижат и помагаат за доброто на народот. Да ги слушаме малку повеќе и да му помогнеме со нашето одговорно однесување. Да се биде самосвесен е дел од колективната свест на народот. Заедно сме посилни.

Гледано од моја перспектива и мое лично мислење е дека на самиот почеток ние се поставивме многу подобро и поспремно во однос на други посилни од нас земји. Навистина ми влева надеж тоа што сериозно се пристапува кон новонастаната ситуација од страна на надлежните и искрено се надевам дека кај секој од нас поединечно ќе преработи свеста. Сфатете ги препораките сериозно, па да му покажеме на светот дека можеме и умееме да бидеме самодисциплинирани.

Ivan4e04, Bunny2, Orchidea and 17 others like this.
  12. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Министерот јасно рече на пресот зашто сега во оваа фаза се спроведуваат овие мерки. Зашто во Италија сега не смеат да мрднат од дома. Човекот апелира и апелира да се слушаат препораките. Сам е најсвесен колку капацитет ни има здравството. Ама, за жал, вака како што сме тргнале на крај ќе мора и да се затворат кафаните и се комплет. Еве замина татко ми во кладилница, дека до 18,00 работеле нели. Сега ќе има повеќе гужви до шест, да искористат сите времето.
    Што народ ќе бевме еве не знам.

Ivan4e04, LejlaD, tina2018 and 34 others like this.
  13. Miki4eca

Miki4eca Истакнат член

Ova e najdobriot nacin da se zapre i mienjeto race

Ivan4e04, glosipgirl, smooch and 13 others like this.
  14. queen19

queen19 Популарен член

врие од сториња и радости во кафиќи за не одење во школо/на работа

Elaine, cresa-jagoda and Mrs. Lovett like this.
  15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Ја не можам на мајка ми да и докажам ништо. Од нејзиното “ама нема ништо да ми е” и “ајде таму ништо нема” мислам ќе оболам.
    Пред само 2 недели праеше операција, сега е месец дома нормално - неплатено, ама фала к*рцу и на тоа. Тетките мои си шетаа низ Србија околу 8ми март. Вчера и отишле на мајка ми си праеле гости. Ама битно раце миела често. Ќе ме умре!

Ivan4e04, mal.ecka, LejlaD and 12 others like this.
  16. Miki4eca

Miki4eca Истакнат член

17. sierra

sierra Истакнат член

Ти им викаш седете дома, избегнувајте гужви, наставата е прекината, некои се ослободени од работа... они се тупнале во кафич, маса до маса наредени како сардини зошто времето било убаво. И добро луѓе, после кој ќе ни биде крив???

18. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

@vitamina маскиве што ги порачав се од 100% памук изработени , може да се перат на 60 или 90 % во машина и може да се пеглаат. Нема никаде од обичните хируршки, се се продало и видов дека овие се достапни па порачав вакви. Ќе ја носам , ќе ја перам често и тоа е..

Elaine, Alishan30 and vitamina like this.
  19. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Во меѓувреме ова го видов на фб, прекрасно:

Добро, дали сте нормални, кој ви е проблемот?
    Само полициски час за неразбрани луѓе како нас. Цццццц, немам коментар, еден преку друг ќе седат ако треба на пола газ на едно столче, ама нема да седат дома.
    Што ви е?????

И кај да ги пријавиш ваквите? Ни препорака, ни враг. Срамота!

Ivan4e04, Lolipop23, LejlaD and 35 others like this.
  20. темјанушка

темјанушка Популарен член

Луѓе дали сите имате по дома мед. алкохол, ракавици и маски за секого барем по една за секој случај.Ние немаме никакви на моиве дома неможам да им објаснам си кулираат:envy:

На кои броеви и каде може да се пријават Цаците што не сакаат да се изолираат, а се дојдени од странство па дури и јавно се фалат:doh:

LejlaD, Elaine, emiliana and 3 others like this.