Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.920
    Допаѓања:
    127.487
    Во време на пандемија секој пациент се третира како сомнителен на ковид додека тестот не го докаже спротивното. Смирете малку страсти.

На tinka-mace, Ang_ela, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  2. queen04

queen04 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    785
    Починал дечкото од Штип на 34 години. Стигна на респиратор, откако газдата не му дал да оди на лекување.. МИ СЕ ПОВРАЌА ОД ВАКВИ ГАЗДИ, ГОВЕДА ОД ЛУЃЕ.

На tinka-mace, Spidy и NPN им се допаѓа ова.
  3. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    Тоа е океј.
    Збориме дека многу пати грешки се прават и излегуваат ситуации кои немаат логика.
    И едно е секој да е сомнителен, друго е скоро секој да испадне позитивен.

На lovestoneddd, LejlaD, zhap4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.399
    Бубулина, колку ти само живееш во некоја утопија:*.
    Обединети и несебични се зборови кои не ги опишуваат вработените во истражувачки центри, и во академија воопшто. Толкав покољ има за финансирање и добивање пари за проекти што секогаш е cut- throat средина тоа.
    Што го докажува и примерот со ремдесивирот и американците.

На Giovanna, WildMk, christinnn и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.891
    :puke:
    Бог да го прости, сочуство до фамилијата ;(

На queen04 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.661
    Допаѓања:
    192.397
    Само да те дополнам, не знам баш дали мк медиуми ја пренесле веста, јас баш видов кај нас во новини пред некој ден- Американците ги купиле сите залихи на Ремдесивир.
    https://www.aljazeera.com/news/2020/07/buys-stocks-coronavirus-drug-remdesivir-200701064641383.html
    Исто ко на почетокот. Па после другите одеа кај нив и се молеа за 3 дози експериментална терапија за критични пациенти. И то

На WildMk, LejlaD, Bunny2 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Еве уште една нејаснотија, мажот е позитивен ,жената си оди на работа во конфекција каде работат жени на средни години. Смее ли да оди? Не треба да е и таа во изолација? Стварно не ми е јасно зошто вака се прави?

На tinka-mace и LejlaD им се допаѓа ова.
  8. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.188
    Допаѓања:
    27.411
    Не смее да оди жената ниту пак тие со кој е бил во контакт.
    Ама Македонија и се е можно. Јачи смо од судбине.

На candy.cane, tinka-mace, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Ако нема "налог" за изолација тогаш смее да оди, е сега дали е морално тоа е друга работа.

10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.891
    Меѓу битолчаните заразени од ковод-19 се и двајца средношколци од исто семејство, соопштија од Министерството за здравство. Едниот од нив нема пријавено ниту еден контакт, а другото лице пријави четири, и тоа студенти, и сите се ставени под здравствен надзор.

Независно од случајот, родители од Битола апелираат тинејџерите да носат маски и да се откажат од поздравување со прегрнување и 6акнување како пред вирусот. Тие апелираат и до други родители да разговараат дома со децата за да носат маски, зашто во друштва ретко кој се придржува до тоа. Младите велат дека оние нивни врсници кои носат маски често се исмејувани во друштво или убедувани дека болеста не постои.

Вкупниот кај 20 битолчани болеста е во, а од почетокот на пандемијата до денес се разболеле 54, двајца починаа.

Извор: sdk.mk

--------------

Македонски синдром :rock:

На tinka-mace, HaleemO, Ang_ela и 3 други им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.016
    Не излегува секој позитивен.
    Ама сите при прием се ставаат во изолација, и им се прават тестови.
    Секој ден отварам, затоа знам.
    Ако испадне негативен најчесто се препраќа пациентот на клиника пошто тие со негативни работат.
    Ако испадне негативен, а има симптоми, ќе се продолжи со претпоставка дека е неточен тестот.

Инаку дека има здр. работници кои прават пропусти - има, ама тоа е зошто тие се неспособни, а не зошто некој одлучил сите со сила позитивни да бидат.

Реков одамна, за жал премалку здр. работници има, па тешко би одела чистката, која иначе очајно е потребна.

На tinka-mace, Ang_ela и LejlaD им се допаѓа ова.
  12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.891
  13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.116
    606A4001-DD6F-44AD-BC12-EC6A16EB631E.png

Фрапирачки ;(

На elenaxbbg, LejlaD, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.016
    Од моја ситуација - јас бев позитивна, вереникот одеше на работа.
    Како?

Јас него го пријавив за контакт, но ниту го тестираа, ниту решение за самоизолација доби.
    Седеше дома 1 недела, во која првиот и последниот ден се тестираше приватно на свој трошок, два пати негативен.
    Во консултација со ЦЈЗ му беше речено ок, само да сме во различни соби, да не седиме заедно.

Е сега, да беше некаде вработен (своја фирма има) немаше да може ни таа една недела да седи дома. Затоа што немаше решение за самоизолација. Врз која основа не би се појавил на работа, нели.

Иначе не се третира исто самоизолацијата за докажани позитивни и оние кои имале контакт.
    Јас цел месец ќе треба да сум дома.
    Тоа не би важело за вереникот, дури и да чекаше државно да го тестираат, него максимум 14 дена би го држеле во самоизолација.

Ни мене не ми е најјасна логиката зад се' ова, споделувам што дознав низ моето искуство и комуникација со ЦЈЗ и МЗ.

На candy.cane, tinka-mace, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.399
    На тоа мислев Билјарче. Нели и за вакцина пробаа да испослуваат дози прво за нив да има па ако остане за другите.
    Тоа е, фрст ворлд кантри. Другите ќе почекаат
    Ме потсеќа на онаа песнана " imagine" што ја дрндаа "вип персоните медиумски" од америките акапела. Нит Џон Ленон не беше тоа што се правеше дека е ,ниту пак се тие толку " милни и емпатични". Се саде за пажња. Ко мадончето со "да грејт еквилајзер". Ксену да чува.
    Се е бизнис. Колку побрзо се сфати тоа, толку помалку разочарување.

На Tajnaotrovna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Убаво објаснуваш, ама стварно е нејасно и чудно. Секако дека разбирам дека секој се плаши за своето работно место, дека има газди што не разбираат. Ама нели подобро ќе е да седат во изолација и контактите. Ете мт се тестирал сепак. Не знаеме дали сите се тестираат, уствари испаѓа дека не знаеме ништо... Ни како се даваат решенија ни ништо. Имаше и друг случај позитивна постара жена ги ставија во изолација нејзините комшии оти секој ден седеле заедно. Со решенија со полиција со се. А некој си оди на работа... многу нејаснотии. Само Господ на помош сега и тоа е

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  17. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.754
    Допаѓања:
    6.745
    Taa treba da ja prijavat i da ja stavat vo drzaven karantin. Abe imaat li dusa lugjevo. Odi na rabota i svesno moze da zarazi drugi lugje:devil:

18. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Се тестиравме со сопругот денес :) Нема симптоми ниту еден од нас дома. Ама искрено, ме интересираше како оди целата работа.
    Има избор дали сакаш во амбуланта да се тестираш, да одиш на посебни одредени места drive-in, тие се обично на паркинзите на поголемите болници во Стокхолм, во одредено време се оди таму, доаѓа медицинско лице носи кит за тестирање, седиш во кола си земаш брис и го враќаш китот. Ние одбравме опција дома да се тестираме. Дојде таксист, остави пред врата 2 брисеви со упатства со се’, рече ќе дојде за пола саат. За тоа време регистриравме тестови, брцнавме во грло :puke: Дојде за пола саат, ги зема тестовите. И ќе чекаме резултат сега. Од љубопитност се тестиравме, ако испаднеме позитивни ќе биде интересно :sweat: Да не испадне curiosity killed the cat :D

Си ветив пред некој ден дека не споделувам веќе ниту еден факт во врска со состојбата овде, ама морав.
    Починати 9, нови случаи 780, од кои само 7 се сериозни и хоспитализирани. Неделно се прават минимум 70000 тестирања. Кажаа дека ситуацијата се подобрува, еве се гледа преку бројките :)

На candy.cane, tina2018, vitamina и 10 други им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.016
    Вереникот се тестираше, се тестираше и мајка му. Една моја плата на тестирање отиде.
    Ама пак ќе ти кажам, он ја има привилегијата да затвори фирма на 7 дена, 7 дена ни вработените не одеа. Ама ако државата на некој работник не даде решение за самоизолација, нема како тој човек да се оправда на работа, нема како да отсуствува.
    Зборам за без симптоми ако е.
    Со симптоми, и пред да имам позитивен тест, бев на боледување дома, додека ме тестираат и искочи резултатот.

Според мене требаше вереникот да добие решение, тоа што е он совесен, а и што има финансии за приватно тестирање, не значи дека имаат сите.

Има и несовесни, има и луѓе без пари и без опции.

На supergirlmb, Ang_ela, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    9.597
    Не е точно ова.
    На преглед кај матичен бил неколку дена и тогаш не бил на работа, па во болница во Штип и на крај во Скопје.

На Fifi84 му/ѝ се допаѓа ова.