Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.891
    Ако не се лажам и овие 14 дена се променија, мислам дека сега се 8-10 дена.

На NPN и kristina.k им се допаѓа ова.
  2. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Твојата потреба да носиш маска на отворено кај што НЕ ТРЕБА е твое лично право и не треба да го загрозува моето право да не носам маска ВО ПАРК каде што не може да се створи толкава гужва за било кој да се зарази, бидејќи сите се во движење, а не се ствара чопор, а од старт беше кажано дека за да се заразиш од некој треба да имаш близок контакт минимум 15 минути.
    Дајте бе луѓе да не си бидеме душмани на самите себе и да поддржуваме корумпирано понашање од одредени цајкани, поради индивидуална параноична предострожност.
    Ништо лично @Milkiway

На Kitten и Bunny2 им се допаѓа ова.
  3. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.330
    Допаѓања:
    19.144
    Ако не си била скоро во градски не знаеш зборам за чопор луѓе кои што од мене не држат 2м пошто е невозможно превише луѓе на мал простор. Ако ме читаше го спомнав ова отидов видов дека е хаос и назад дома можев и јас да прошетам ако сите се однесуваа согласно пропишаните правила и прпцедури во време на пандемија. Друго низ населба исто проаѓа до мене не на 2м туку до мене шетаат ако видам дека сме блиску ставам маска очекувам и ти да ставиш а не да ми проаѓа и да ми кашла. Секој е одговорен за своето здравје пред се но да не бидеме себични.чест на исклучоци. Од тоа кај што не треба не носиме маски стигнавме до овие бројки лично мое мислење

4. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Не знам, повеќето луѓе кои се заразија баш тврдеа дека нон стоп носеле маски. Маските се небулоза уште од самиот старт, особено на отворено, и чисто перење пари преку казни, а вие уште ги силите да пишуваат казни и да перат уште пари, ја стварно не ве разбирам. Утре и тебе ќе ти изнајдат некоја глупост за да те казнат, па ќе те видам дали вака ќе збориш. :)

На lovestoneddd му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.330
    Допаѓања:
    19.144
    Јас следам препораки од сајтот на СЗО каде што е докажано дека со носење маски пренесувањето е помало. Не верувам дека е лага само за перење пари ама тоане лично убедување на крајот од денот. Со казната ако згрешам нека ме казнат и ќе си платам ама муабети во Ск од типот дека казнувале морало 10 да казнат не верувам и тоа е мое лично убедување. Може да се согласиме дека не се согласуваме :handshake:разумен компромис :D

На tinka-mace, S.L, mkdvesna и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.891
    Од фирма со 15 вработени, 7 се позитивни, 8 не. Од тие 8, тројца маската не ја ни симнувале од себе по цело работно време оти се со хронични заболубања и сл., а биле во иста смена со заболените. Маската има ефект и нејзиното не прописно (или воопшто не) носење треба да се казнува.

На tinka-mace, Nane2356, Spidy и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    Како и да е..
    Селективно казнување никако не смее да се оправда.
    Значи ај сетете се бе.
    Кога имаше полициски продавница во Чаир си работеше најнормално, а на метро стоеше полицаец и се прави на Тошо, ние тука се расправаме дали рандом сирот сам човек на улица носел маска или не за да оправдаме што го казниле.

И ај ќе се тресеме од страв ако излеземе ѓубре да фрлиме без маска, случајно тогаш да не помине полиција, додека дотичните не смееле да упаднат и казнат луѓе што прават свадби.

На candy.cane, WildMk, tinka-mace и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.330
    Допаѓања:
    19.144
    Да не се сфатам погрешно не реков дека треба да се иживљава ама го земам здраво за готово зошто во рекла казала не верувам цел живот слушам вакви приказни "ееј го нашол не носел лична го казниле". Јас сум за казни и тоа дебели имам снимено комшика ѓубре што си фрла од тераса редовно они ми викаат ќе ја опомениме и еве 2год ја опоменуваат. По џеб дури не те удри нема да се свестиш. И јас многу се нервирав што седев во карантин а цел чаир надвор е тоа не чинеше се надевам дека конечно полицијата почнала да работи. А не другар полицаец да ми вика: Знаеш мене ми е жал јас да го казнам 20еу ...

На mkdvesna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    Се кажа маски кога и како се носат и казнуваат на отворено без маска.
    Се кажа дека смее групирање двајца најмногу и пак казнуваат такви кои биле само двајца.
    Се кажа прво дека кафаните ќе служат само во отворениот дел, Мицкоски се правеше наудрен дека не знаел дека не смее внатре.

Да се видиш со дечко/девојка не смееш, мекици да правиш смееш пошто цела процедура требало за да те казнат за семеен собир.
    Е*ате логиката.
    Затоа бесмислено е да исправаме криви дрини дали сам човек казнет бил крив или не кога очигледно ја знаеме вистината.

На 1209, candy.cane, NovusOrdoSeclorum и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    16.152
    И мене не ми е јасно малце на отворено меркава ама од разминување не можеш да се заразиш нели:?:

11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.330
    Допаѓања:
    19.144
    Не би требало ама многу се изнервирав ја бегам од луѓе и шетам кај што нема и за инат проаѓа до мене и малтене во фаца ми кашла. 6ти месец сум трудна 6 месеци ни со мојте не сум се видела седиме дома и шетаме двајцата со маски на изолирано. Они како за инат до мене проаѓаат ако проаѓаш до мене веќе и немаме 2м носи маска. Јас сум често по болници и прегледи и носам маска да не те заразам Тебе. Јас носам маска да те заштитам тебе ти заради мене така функционира маската

12. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    16.152
    Знам како функционира ама во парк лично јас немам проблем да бегам од луѓе, ако треба и десет места ќе сменам:D

13. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Од тие 8 незаразени, 5 не носеле маска и не се заразиле, твојот пример.
    Други кои не ја ваделе маската, се заразиле и членка тука пишуваше, а и мој познаник доктор, кој цело време се штитеше максимално од вирусов поради личен здравствен проблем и раце во оган ставам дека ниту еднаш не забушил во носење на заштитна опрема.
    На самите маски пишува дека не се 100% заштита од вирусот.
    Хируршките маски се можеби заштита во стерилна болничка средина, а не на пазар, меѓу патлиџани и пиперки.
    Самиот Филипче, за кој што не верувам дека е фуш медицинар на почетокот го тврдеше истото и одеднаш смени песна.
    Јасно е како ден дека маските не штитат, според бројот на заразени, кои не ги ваделе од себе.
    Особено е нехигиенски да носиш маска надвор на 50 степени и да си ги дишеш сопствените бактерии.
    Маските се чиста пропаганда и не ми се коментира више на темава.

На Izaabella и Leviosa2503 им се допаѓа ова.
  14. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    16.152
    Тоа 10да казнат е инфо од полицаец .

15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.891
    Другите 5 биле во друга смена и/или имале контакт со колегите после работа без заштита.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.330
    Допаѓања:
    19.144
    Добро ама знаеш таков муабет од кога е? Пред 3 год исто збореа квота морало за викенд да исполнат и ги казнуваат возачите а тие демек ништо во сообраќај не згрешиле а скопје по улицине техеран. Нема врска како год полицијата да си ја вршеше работата немаше да ги имаме овое бројки..

На tinka-mace, Giovanna, Spidy и 2 други им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    Цел свет ЗАКЛУЧИ дека маската штити ( може не 100% но доволно за да имаш плус заштита) имавме тука светски илустратор за маските дека шансите на зараза се видно помали за разлика од не носење на маска.
    И тоа на светско ниво е ова.
    Замисли.

На candy.cane, HaleemO, tinka-mace и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.891
    На Tajnaotrovna, WildMk, Nane2356 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    16.152
    Хмм, има до некаде логика ама ми се има случено додека возам да ме сопре и да проба триста работи да ми побара да најде било каква минимална пропусница а и прават некогаш финти сами за да те казнат . Ме има сопрано по семафор ми вика помина на црвено, а јас милион посто сигурна на зелено дека поминав, да е некок друг може ќе го расколебат и ќе го казнат. Тоа ми е муабетот некогаш се претерува ама тоа е зошто носат закони без поента:D

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  20. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.188
    Допаѓања:
    27.411
    Ај смањите доживљај и не ширете дезинформации.
    Ако се ставате во ризик поради ваши безвезе теории арно.
    Ама не ги ширете тука.
    Кај се најдовте бе најпаметни тука, па пропагирате неносење маски.
    Цел свет носи.

На KateKane, candy.cane, WildMk и 6 други им се допаѓа ова.