Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.350
    Допаѓања:
    19.875
    Затоа треба инспекцијата да биде цело време на терен и да проверува, ама и тие беа некое време на терен сега ги нема. Треба да се има мерки на претпазливост ама да се затворат бизнисите не бидејќи народот и онака е веќе осиромашен и многу луѓе се останати без егзистенција.

На tina2018, deskarada, kravce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Еднаш ко ниеднаш а :D секој викенд прават журки, еве и за вечер се спремаат. Сега немало никој надвор, вчера касно се вратиле од журката уште спијат :D

Си вадите некои заклучоци... Ако келнерот у кафичов се зарази и разболи, не дај боже, на кого ќе му биде гајле? На овие што отишле да се изгужваат многу време седат дома, досадно е више. Да се смува нешто, да се пивне нешто :D А све може со ред и мерка, и персоналот и гостите безбедни...

@VDT2906 треба инспекција, ама во нашава државичка многу угледни има, не може кај сите да се појде и да се реагира. Големите ќе лапаат, малите ќе страдаат

На Biljarkata, deskarada, Bezimenka90 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.523
    Допаѓања:
    91.461
    Не е време за правење матура, роденден, мекици.
    Сите треба да бидеме решение,а не дел од проблемот.
    Некој деноноќно работи на инфективна, треба да им помогнеме,а не да одмагаме.
    Не е фер , едноставно.
    И јас имам матурантка па на крај памет не ми е матура да правам за роднини.
    И многу луѓе требаше да имаат свадба,прв роденден,крштевка и ништо не направија.
    Бидејќи само еден заразен човек е потребен.
    Работа е друго,мора да се работи.
    Но без славење оваа година ќе мораме.

На cresa-jagoda, mssuniquee, Mishela и 34 други им се допаѓа ова.
  4. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Добро ајде ти знаеш повеќе за мојот град од мене.
    Плуа, така беше уште пред да ги отворат кафичите, штама, почитување на пол. Час и додѕша не паметам да знам дека некој од Виница е казнет поради непочитување ама добро.
    Наместо да се грижиш за Виница, провери во Мкд Каменица дека таму нема уште заразен, може дека баш таму не тестираат?

5. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Епа кажи ми де, видеото лажно е? На инстаграм лажни видеа се шират? Нема журки без дистанца, без маски, без средства за дезинфекција? Ќе се извинам жими све, ако некој шири лажна пропаганда против Виница. Најозбилна сум.
    И ми е гајле и за Виница и за Македонска Каменица и за Македонски Брод ако треба. Сите во иста држава живееме, и во овие околности сите ја создаваме состојбата во која сме. А тоа можеби на некој не му значи, ама на многумина од нас да. Имаме здравствени состојби што не можеме да ги исконтролираме, зашто системот е во грч. И можам јас и во 5г да верувам, ама ќе барам почитување на мерки се додека овој здравствен систем не стане достапен за сите нас.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Не е лажно, никаде не го реков тоа, јас минатата недела пријавив журка, по неколку пријави истата беше прекината.
    Ама кога веќе сите ја тупеа на темата за отварање на вакви места дека некој вади леб од тоа нормално дека ќе се очекуваше налив на журкаџии.
    Тука не можеме ништо.
    Плус, ја тупеме цело време за заработка, некои вадат леб од тоа, не се сите на државна цицка да седат дома и да им легнува плата.
    Јас бев против отварање ама мораше еднаш.
    А и шо се секирате бе, секако по изборите се ќе се затвори, прц.

На deskarada му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.100
    Допаѓања:
    119.447
    Даст не побара мислење, пиша дека ќе оди. Си го опиша секојдневието во кафе муабети, во соодветната тема.
    Тоа што одма скокаме да кажеме кој што да прави, не е наша работа.
    Сите не се светици овде што пишуваат дека пазат и никаде не излегуваат. Гледаме по социјалните мрежи колку не се излегува, и тоа без заштитни опреми.
    Исто и партииве овој период по сите градови и села. 5 слики за фб со маски, останатите не се ставени, а ги има со еден куп народ еден до еден.
    Кафичите се секој ден полни, дружби нонстоп се ставени по фб.
    Многу не бива да кажеме како не е правилно, за жал никој не го спроведува тоа.
    А некој ако не спроведува можете да пријавите слободно, само и тоа сум го видела, што ако пријавивуваат групи, кога без санкции поминуваат.

На Dust, No Makeup, vitamina и 12 други им се допаѓа ова.
  8. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    taka trebada, no inspekcija ne ide kaj golemite biznismeni, ni po fabriki ni po konfekcii itn i tie se ko policijata
    tuka kaj nas eden sto drzi prodavnica, se i svasta prodava pred 2-3 nedeli mu vlegla inspekcija vo prodavnicata nikoj nemalo toj bil bez maska i go kaznile 2000 evra
    e takvi inspekcijata kaznuva

9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.977
    Пa се брaнaт еднa сo другa, бoжегoспoде и тoa медицински лицa. Амa нaш чoвек е, мoже. И пoсле oти?
    Дaст ли билa, Стoјaнкa oд Трпејци, исти курaц.

На cresa-jagoda, Mishela, Smilly и 10 други им се допаѓа ова.
  10. queen04

queen04 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    785
    Премногу лично ги сфаќаш коментарите за Виница. Тоа е сега тема зашто во никоја дискотека нема забави. Кое почитување на мерки, имаме очи гледаме по сториња. Доволно е еден што е во период на инкубација да зарази неколку и се тоа понатаму имаме видено како иде. Џабе сте дисциплирани преку ден, ако навечер има групирања. Ова муабетов короната после 9 не искача.

На Bezimenka90 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    @Alishan30 Пресвета кравче :D
    Ма секако секој ќе си прави како му одговара. Валјда имаме право на мислење на тоа што е постирано. Па на форумов се дискутираат цели животи на индивидуи што не се ни членови на форумов, па за едно мислење. Да се поучиме од другите и да се распуштиме сите, па кој преживе причаче.

Ако не гледате никаков проблем во нечие однесување, зашто "сите така прават" не знам што да ви кажам.
    Ја реков Даст секако ќе си прави што си наумила, Вајлд е идеалистка, а најкрив е организаторот.

И да, не работам државна администрација, постојано сум на работа, носам заштита и практикувам дистанца. Мојот работодавец к** не го боли дали сум заштитена, ама мене да.

На cresa-jagoda, Mishela, Biljarkata и 6 други им се допаѓа ова.
  12. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.769
    Допаѓања:
    21.492
    Зошто мислите дека ги тапшаме по рамо " познатите членки " на форумов, наместо едноставно еве, се сложуваме со нивно мислење? Која сатисфакција е таа да му се лижам на личност која ни ја знам ни ја познавам? Може кој и да е зад екранот.

Во случајов со @Dust , скроз ја поддржвам. Да одиш и да си поминиш убо и не знам шојма потреба да се правдаш во неколку теми дека ете, си решила во круг со најблиските со кои се гледаш секој ден, да прославиш матура на близок.
    Читајќи ги коментарите, мислам дека само тука на фемина живеат волци- самотници. Како бе 4месеци со никого да не се гледате? Ама како еве, не ми е јасно. Океј сфаќам, да се гледаш придржувајќи се на мерките за дистанца и маски, ама воопшто бе со никого да не се гледаш? Или па единствена прошетка да ти е таа кога ќе ти снема млеко или леб, па ќе тркниш набрзина до маркет ко радијација да има во воздухот. И сфаќам дека сте толку огорчени на сите шо решиле да продолжат да живеат, плукате отров оти некои решиле да се соберат во круг на најблиски некаде. Плукате оти сме отишле на кафе или в кафана. Сериозно, оладете. Никој не ве спречува да не мрдате од дома, ама немојте да не гњавите нас другите. Секој си е виновен и стои зад своите постапки. Ако сте толку дисциплинирани никој нема да ве зарази.

Затоа шо, за разлика на некои од вас на кои друг им носи пари дома и ја имаат целата слобода да '' прават дупки " од спална па на двосед по цели денови, има луѓе шо треба да работат и да донесат леб дома. Мајка ми ден слободен не виде од сам почеток на пандемијата. Татко ми жими две недели кога го користеше ланскиот одмор. Јас во најголемиот ек бев Скопје да полагам и се возев во јсп, пошто морам да полагам. Ако не сега, казнена сесија 1000ка од предмет ми е. И ајде сеа, чалма да си врзиме фамилијарно сите и да чекаме друг да не храни до 2023та, пошто нели, шо ако се заразиме.
    Не можам да живеам во страв да не заболам. Шо ако ме удри кола, шо ако се разболам од нешто друго, шо ако се удавам? Ризик да умрам од нешто има секогаш и не можам да си дозволам тој да ми виси над глава ко облак.

Јас гледам вака, вие како сакате.

На V.odolija, Dust, Bunny2 и 14 други им се допаѓа ова.
  13. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.002
    Допаѓања:
    164.567
    Сфаќаш дека изворов веза нема, така?
    И дека е хипотеза?

14. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Нема врска бројката со ситуацијава. Ваљда се сеќате.
    Болниците беа затворени за пациенти со други здравствени проблеми кои не беа заразени, и во време кога имавме севкупно 10 пациенти.

Вчера за една колешка на мајка ми дознав, од рак болна жената, не ја примаат, пошто ете ја немала таа среќа измеѓу остало и позитивна да е на вирусчево, за да добие право на третман, во држава во која цел живот плаќала придонеси, за да тоа здравство и го заврти грбот кога најмногу и треба. 8000 евра почетни немаат за да ја лечат у Систина. Јака им душа.
    Приоритет е короната која ја носиш а се чувствуваш подобро него било кога.

На mssuniquee, LejlaD, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Мене веќе ич не ми е гајле кој ќе зарази од мој град, додека ја ги почитувам мерките заради себе и најблиските друго не ме интересира, тој што не почитува нека мисли.

16. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    На ostoun му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    И? Што велиш, кое е решението? Сите да се испозаразиме, па наеднаш да пројде ако пројде? Или до откривање на вакцина вака ќе си трпиме сите?

Кога ќе ви каже некој дека почитува мерки, валјда го замислувате дека во подрум живее и не гледа бела светлина.

На cresa-jagoda, Mishela, mal.ecka и 9 други им се допаѓа ова.
  18. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Има кој зема плата за да нуди решенија, ниту сум во тоа поле, ниту сум компетентна.
    Поранешни директори на државните клиники како и многу доктори илјада пати упатија крик до Филипче, ама тој не слуша. Читам секојдневно и апели и предлози од нивна страна, а тоа е една болница да се намени за ковид пациенти, А останатите да почнат да функционираат како и претходно, пошто штетата е веќе огромна. Кој ќе ги брои починатите кои имале ускратена нега и здр.услуга, ради пазиии нивно добро, ради потенцијална зараза? Филипче сигурно не.
    Мене просто не ми се верува што се случува.

На 1209, LejlaD, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.116
    Какви двојни арашини постојат хехенцеее.

На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.276
    Допаѓања:
    50.910
    За денес сеуште нема.
    Овој пат закаснаа многу.

На Ahoy и bicycle им се допаѓа ова.