Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.397
    Хипократова заклетва не вика дека мора да останат на работа по секоја цена.
    Ко што сакате вие да имаме доктори и мислите дека имаме право на тоа, исто така и основно човечко право е да ти е добро на работа, а не мачење.
    Државата може ќе се свести после ова да го подобри здравството и на сите да им е убаво и доктори и пациенти.

На Ivan4e04, CameliaMiller, Bezimenka90 и 14 други им се допаѓа ова.
  2. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Медицински сестри што биле на помош во 8 Септември и сега се вратиле во нивните градови си шетале по кафичи и маркети. Што ако некоја од нив се заразила во болницата? И тоа една од нив сеуште чекала резултати дали е позитивна. Ама битно се видела со сите во нејзиниот град.

На NPN и candy.cane им се допаѓа ова.
  3. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Може биле тестирани и биле негативни, помисли на тоа?

На Stache му/ѝ се допаѓа ова.
  4. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Не од денес сама си признала дека сеуште чекала резултат. Ама нема шанси да се заразела си почитувала правила она таму. Ако до сега видовме многу и со почитување и носење маска пак заразени.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  5. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.163
    Допаѓања:
    132.017
    Таа требало да се изолира,а не да шета.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.891
    Повеќе во ризик се вработени во другите одделенија и болници него во 8ми Септември. Таму барем се (пре)заштитени.

На redhead му/ѝ се допаѓа ова.
  7. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    Италија, Франција, Шпанија и не знам ти кој друг барем имаа доблест да се покажат пред јавноста и да кажат дека карихираа и се тоа во време на пандемијата од вирусот само наша Македонија и наш Филипче кажуваат дека се било под контрола.
    Вистина ли?
    Кој верува?
    Ајде @KateKane како најкомпететна кажи дали клиниките личат на Италија и сличните во моментот или не?

Најдобрата клиника во Милано и не било која имаше доблест да излезат сите до еден да кажат дека повеќе нема опрема дека пропаѓаме дека ако продолжиме вака нема да се лечеме. Куп луѓе изгинаа за боца кислород а во Македонија било се во ред?

Аххх.....

На Mery92, tinka-mace, Stache и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    Од осми септември цело време тоа го кажуваат! апелираат докторите, директорот, бараат помош! А на прес друго се кажува...

На Bezimenka90, tinka-mace, Stache и 5 други им се допаѓа ова.
  9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    Министерот нели е министер за да ги репрезентира докторите??
    Зошто ги погазува, зошто не ги рапрезентира тоа што имаат да кажат од 8 ми септ?
    Нормални ли се бе?!

На Mery92 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.614
    Допаѓања:
    63.491
    Јас уште пред да дојде пандемијава во Мкд постирав слика од Штипската болница, тука ми се мислењата, не сум бришела ништо. За опрема како на запад може да сонуваме само. Кај нас она што е навистина добро се неколку "стара гарда" доктори кои навистина си ја знаат работата.

Видете Кинез доктор како е опремен и заштитен, видете доктори кај нас, со дупки у мантилите за еднократна употреба кои ги носат по повеќе денови, со една иста хируршка маска цел ден, капи и каљачи кај нас беа научна фантастика. Визири тек тук се наоѓаа, а и тие не се соодветни, туку ај подобро нешто него ништо.

Многу ми се интересни одредени луѓе што пробуваат да ги оцрнат докториве. Кај биле кога е најтешко. Ај тие кај се, вие кај сте? Се откажавте од дел од платата и останавте на 14,500? Јас познавам само 2ца вакви луѓе, еден е директор на Скопска фирма, еден мислам дека беше на комбинат у Прилеп. Друг јас колку што знам НИКОЈ не се откажа од дел од платата. За враќање на ДДВ донираше некој? Јас колку што познавам не. Поправете ме слободно ако сум грешка.

Ова му испаѓа ко поповине, одречете се од непотребните луксузи чеда, а ваму беемвето го брмчат. Или кога и викаат на баба ми у црква не се карај со сопругот, а ваму го знаеме дека ечи цела улица од нивни кавги. Не може да барате од докторите да продолжат со измачување а за возврат ништо да не давате. Не може едноставно. Еве и тоа не мораше, се што бараа луѓето е да се почитуваат мерки, да нема собири и да се носат маски. Ни тоа не може и тоа е тешко. Епа сеа луѓе што очекувате? И нема врска со хуманост ова, јас лично можам да кажам колку само помогнав на ранливи категории во време на ковидов, само не се експонирам на форум. Кој ме познава знае за што зборам. Ама да ми понудат плата мене и да одам на посигурно работно место, со поголеми финансии ќе прифатам без око да ми трепне.

Пишав пред некое време дека добив отказ. Што сум должна јас да работам во несоодветни услови, без маски (превара биле), без средства за дезинфекција, без можност да се лекувам на болница пошто господинот не сакал фирмата да му ја затворат на 2 недели. Ем не сака да заболиме, ем никако не не заштити. Епа не сум будала да си ставам глава у торба оти некој е ненормален. И не само јас, вие би седеле? Еве од вас почнете.

А еве вие што мислите контра, ако сериозно некој ви понуди поубаво работно место, поголема плата, помалку стрес и одбиете јас овде јавно ќе ви се извинам и ќе си го погазам зборот дека сум грешела. А дотогаш немате право никому да судите. Да бевме поразбрани океј и јас ќе бев на другата страна. Вака? Целосна поддршка имаат од мене.

На flower30, Ivan4e04, Hellobeautiful и 24 други им се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.891
    Во Грција денес 43 новозаразени, 36 од нив се туристи и сите се добиени од Г.П. Промахонас, од нив, 20 се Српски државјани.

На LejlaD, koritsaki и Stache им се допаѓа ова.
  12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    Знам. Се знам. Не ми е да зборам само пошо нели од странство сум па добивам напади.
    За жал.
    Кај нас докторите се со специјални маски, а кога ги видов мк на вести беа со обични бели маски од материјал :(

Од тука почнуваме и ова се ни кажува.

Затоа и викам при толкава сиромашна држава што сме и ништо не ни фунционира не излезе еден пат да каже некој од властите дека не е во ред состојбата.
    Овде, од министер до премиер и претседател излегоа да кажат дека навистина сме во говна.

А мк чиниш цвета ли цвета. Ова политичариве пред народ на шо дроги се бе?!

На LejlaD, Bezimenka90, Mery92 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.940
    Допаѓања:
    127.571
    Сериозно се фатија за двајцата анестезиолози?? Па си бараат бе подобри услови и плата. Што ви е на вас. Од март им фати пена на докториве, седете дома, почитувајте мерки, ама нееее тоа 5г било, чипови ќе ставале. Е па сега колапс, е па колапс бе луѓе. Пак правете свадби, мекици и триста такатанци, пак млади собирајте се по паркови и пијте од исто шише.. а бре сите доктори треба да излезат да фрлат тоа опремата и да речат доста беше!!! За овој народ, и ова е премногу!! @vitamina политичарите се лечат во Систина и Филип втори. Таму да видиш каква опрема имаат.

На Ivan4e04, LejlaD, tinka-mace и 10 други им се допаѓа ова.
  14. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.969
    Зар има останато саглам доктори на државно? Одамна се во приватните, не треба ни да ги браните, си го најдоа чарето. Туку, како ќе се лечиме. Јас и така не гледам излез, немам пари за приватно, ама да ги браните докторите? Со мито и корупција? Треба тие на власт да им обезбедат услови, истите тие што оставија пола Македонија без работа, а не ние. Не ми се верува што читам. Јас прво реков е сеа ни се.....

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Да не испадне дека го бранам Филипче, ама здравството и пред него беше катастрофа и по него ќе биде, сурова реалност и прифатете го тоа.
    Во штипската болница не дај боже да завршиш, ц р н о т и с е п и ш у в а.
    По 10 у соба, труи цело одделение, кој фатил гангрена, кој вршел нужда во пелени а не ги преслекуваат, прозорците затворени, да ти е страв да влезеш и на посета не пак да лежиш.
    Дедо ми по 2 дена поради скршен колк направи скандал за да се отпише пошто не можел да издржи повеќе а тоа беше пред 4 години.

Туку заболениот од Виница, кој е во денешниот билтен се заразил во Систина.

На LejlaD, Alishan30, tina2018 и 7 други им се допаѓа ова.
  16. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.786
    Допаѓања:
    176.350
    И на мене ми се колнеше и во добро и во лошо, не само на Хипокрит.
    И еве , лошото дојде.
    Треба да ме води на крај светА за да ме лечи.
    Оти Филипче цел месец лаже дека лек за сите ќе има.
    А не се знае ни во блиска иднина дал ќе има.

Одмор не им даваат, боледување па ич.
    Да се срами ако си даде отказ?
    Па дури и отказот да го даде за да иде да поработи во Систина.
    Можеби нема 5.000 евра да плати лекување во странство, па бара начин како побрзо да се снајде .

И сеа?
    Кого да одбере?
    Хипокрит или мене?

На Ivan4e04, LejlaD, CameliaMiller и 13 други им се допаѓа ова.
  17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.940
    Допаѓања:
    127.571
    Нормално тебе. Нема тука прашање.

На LejlaD и vitamina им се допаѓа ова.
  18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    20 заразени срби, мораа у грција да отидат за да ги тестираат.
    Оти у србија ко што знаеме веќе пола народ се заболени а се шетаат и за жал у други држави ги откриваат (facepalm)

Кај нас од денес ако сакаме у 34 те држави во кои спаѓа и Мк ќе мораме кога ќе се вратиме у самоизолација да бидеме у спротивно на тоа е 1000 евра казна ако не сме позитивни, а ако си заболен а не седиш дома у затвор ќе одеш.

Еве ги србиве ршум направија дал грција дал италија кај нас за 5 дена има 25 заболени срби (facepalm)
    Оти пак ќе кажам мора да ги откријат у друга држава оти очигледно и србија не се расположени да ги тестираат и така.
    :x

На LejlaD, JuLleE, senjorita-v и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.786
    Допаѓања:
    176.350
    Оти ги нападнаа анестезиолозите од 8ми Септември што напуштиле и отишле приватно.
    На никој не му ја знаеме ситуацијата каква му е и зошто заминува.

На LejlaD, candy.cane, tinka-mace и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Да си доктор е голема работа.
    Тоа подразбира откажувања и жртви и откажувања во име на здравјето на луѓето, па макар истото да го одржуваат и без надомест, неприкосновено совесно и безрезервно.

Неможе секој да биде доктор.
    ...се покажа тоа сега кога на земјата и е најтешко;)

Сте чуле за дезертери??

На ohlalalala, LejlaD, lovestoneddd и 3 други им се допаѓа ова.