Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.665
    Допаѓања:
    192.466
    А може и размена на пациенти, едно време Германија од негде земаше пациенти, ги лечеа кај нив.

А зошто се погрешни дијагнозите во здравството? Тие на приватно поумни се или до мотивираноста е? Не знам што е Атикор.
    Мене тоа приватно здравство ич во глава не ми влегува. Еве @Dentina нека каже- има кај вас такво нешто, приватно, па да си плаќаш од џеб иако си здравствено осигуран? Кај мене нема. Можам да одберам дали ќе одам на пример, на физикална терапија или на очно, во приватна или во државна здравствена установа, ама ништо екстра не плаќам. Здравственото осигурување плаќа.

2. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.786
    Допаѓања:
    176.351
    Рано е за испраќај:)
    Не сме нашле сеуште.
    А и која држава ќе не пушти е знак?:)

Ај мош ќе дојдат нашиве на власт па магично и јод ќе се набави:)
    Да си фатам јас посериозно со политика деновиве :emo:

А нема што да се бранам.
    Доволно години си одработи тој.
    Ќешки сите да работеа по 310 ч до 60 годинки.

На LejlaD, fana и nena2010 им се допаѓа ова.
  3. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Е како ќе нема штети во државното здравство кога двајца искусни анестезиолози си одат.
    На нивно место ќе дојдат неискусни дечки.Секоја чест за нив, но треба искуство.
    Умирале на респиратор.
    Ќе умираат кога тие што знаат како си одат за да одморат, за да си го зачувале достоинтвото, за повисока плата...

Темата е корона.
    Не е приватно в.с. државно здравство, нема да дискутирам повеќе на за ова.

На LejlaD, eli25, deskarada и 2 други им се допаѓа ова.
  4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.942
    Допаѓања:
    127.577
    @Biljarkata еве за Атикор. А зашто е овде подобро приватно или државно, зашто на државно, чест на исклучоци ги заболе дали ќе ти утнат дијагноза. Што им можеш. Они си се со решение и не им прети отказ ни одземање лиценца. А иди пожали се од доктор на приватно па да видиш какви казни им репнуваат. Или ако има своја ординација приватна па и еве и до фонд да работи, еден ќе утне друг ќе утне никој нема да им влезе.

На ohlalalala, LejlaD, princess5 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.584
    Screenshot_20200706-220941.png

На buba4e89 и fana им се допаѓа ова.
  6. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.130
    Допаѓања:
    7.485
    Sekoj raboti za plata za da go izdrzuva semejstvoto. Sekoj kade ima moznost na poveke plateno I pomalku stresno saka da raboti I da zivee poubavo. Toa e normalno. Nie ne ja znaeme drugata prikazna. Sindromot na pregoruvanje ili pak pritisokot od vnatresnite sluchuvanja. Nikoj ne dava otkaz od ubavina. Toa prikazna za humanost, opstestvena odgovornost I drugo ne proagja vo denesno vreme vo Mk. Site treba da bideme humani vo soodnos so nasite moznosti I vreme.
    Nikoj ne e tolku human I moze da izdrzi sekojdneven stres I umirachka. Sekoj neka si pravi taka kako sto e najdobro za nego I negovoto semejstvo. Vo Kolku lugjeto nemaat megjusebna doverba ni iljachot ne deluva I dvete stranki se nesrekni.

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.002
    Допаѓања:
    164.577
    Денес во време на гугл, жално е да не го користите паметно за споредба државно вс.приватно здравство низ другите развиени држави, чисто за споредба. Но и за приватното кое исто така не им е сјајно. Не знам, ама мислам дека многу мислат дека секој доктор у странатво е доктор Хаус.
    Бубче знаеш дека сочувствувам со твојата состојба, но не е времето за личните приказни. Има и мајки со бебиња кои ги дојат помеѓу докторките. И одат ревносно.
    Како некој што знае што значело позив, зарем војникот во војна има право да се буни и да зборува вака?! Да каже не одам, имам жена и деца, а е војник?!
    Ваквите муабети не се хумани и не ја даваат поголемата слика и желба да излеземе од ова лудило.
    А позивот доктор, како и војник, полицаец, пожарникар се многу повеќе од обични и треба да имаш нешто многу повеќе во себе од останатите луѓе.
    Извини, можеби тебе не ти е драго, ама ова е состојба каде што не можеме да гледаме за поединечно добро.
    Па да сум доктор во ова време, ќе ми биде чест да сум дел од луѓето кои прават нешто за луѓето, кои посветуваат живот за она што го сакаат. Не можете бре професија доктор да рамните на кондуктер (без намера да навредам некого) или советник за финансии еве нека биде.
    Ама во ова време заборавивме што значи чест... за жал.

А што се тиќе јодот, имам во фамилија случај, точно е, нема на ниво на Балкан (во Грција има резерви) и не е проблем нашето здравство, па по отварање на границите имаат договорено таму да го прими.Но докторите охрабруваат дека не е страшно да се почека, но е мачно ради терапијата. Од друга страна не е така драматично, сум примала, веднаш по првиот ден си одиш дома, не смееш да имаш допир со бремени, бебиња и постари луѓе, по можност со никого ради предострожност. Радиоактивноста е мала, што ни на мерен инструмент не ја покажува, но е забавно што ноктите во темница то светат.

Последна измена: 6 јули 2020
    На Ivan4e04, LejlaD, Bridget и 15 други им се допаѓа ова.
  8. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Oва со двајцава анастезиолози ме потсетува исто како двајца пожарникари кои на сред гаснење пожар, решиле да остават гаснењето и да одат во подобра пожарникарска станица.

Не е етички и професионално ова што го прават, тоа е проблемот.

Никој не ги осудува за тоа што бараат подобри услови, туку дека сред пандемија, која очиглено се забрзува, решиле да си одат.

На ohlalalala, Ivan4e04, Stache и 10 други им се допаѓа ова.
  9. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.411
    Допаѓања:
    279.536
    Разбирам дека и докторите им е дојдено преку глава,дека имаат и сопстевна фамилија живот,сакаат подобри услови и потполно се во право.
    Ама сега НЕ е време за тоа навистина.Посебно тој кадар како анестезиолозите.Не е ни хумано ни етички.Големите борци се покажуваат во борба а во мир сите сме херои.

На ohlalalala, LejlaD, Stache и 8 други им се допаѓа ова.
  10. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Условите во кои работат и работеле пред пандемијата нашите доктори на сите ни се добро познати.
    Докторите во свет на утопија не се обични луѓе исто како што не се војници, пожарникари итн... сите тие се осмислени да имаат пожртвувана улога во светот, да ги ставаат другите пред себе си, да бидат хумани и чесни.
    Доктор треба да подаде рака, да помогне и кога не добива ништо за возврат.
    Во изобличено општество каде доктор не добива ни нормална плата или услови за работа имаш двајца анестезиолози кои вртат грб на својот избор и си одат.
    И ова го нема на ниедно друго место.
    Тука сфаќаш дека утопија не постои, а светот во кој докторот е хумана професија е измислен.
    Општеството е многу грубо, да преживееш мора да се прилагодиш, така и докторите веројатно....
    Ама ако одберев да бидам доктор немаше да сум како нив....како сакате бранете ги, не е место и време некој да си замине, а не па анестезиолог.... а државата како ги запре па, е друга приказна, и овие и оние кои заминаа низ светот....
    И сеуште не знам дали ги оправдувам, но си наоѓам начин да ја поправам сликата за она што треба да претставува еден доктор.

Последна измена: 6 јули 2020
    На LejlaD, Stache, tina2018 и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.786
    Допаѓања:
    176.351
    Кај нас докрорките со бебиња 4 месеци не се појавиле на работа.
    Бремените исто.
    Значи ни еден ден немаат стапнато у болницата.

Чим не е страшно ќе чекам и јас да отворат граници.
    Нема друго решение.
    Е сега тоа што веќе нема да можам сама да одам до веце , мање битно. Ќе си ставам пелени.
    Оти се осеќам. Снемувам сила. Денес ми беше хорор.
    Можам да замислам како ќе ми е за недела две.
    Али не е време за лични прикаски.
    Нека си работи уш некој месец Он до регуларно предвремено одење во пензија. По закон го следува неплатените прекувремени часови ( ова пред 8 год што не ги плаќаа) да си ги земе како слободни денови.
    И таман.
    Мир у кучи:)

На LejlaD, buba4e89, mimiiiii и 7 други им се допаѓа ова.
  12. black_lover

black_lover Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    104
    Zedov lekarstva mi prepisa lekarot..krvna slika da ispitana mie dobri bile rezultatite..

На buba4e89 и zhap4e им се допаѓа ова.
  13. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.002
    Допаѓања:
    164.577
    Е пелени сеа. Не е лагодно, ама се издржува. Моќта на умот не си ја потценувај.
    Не е утеха, ама ни со терапија не е лагодно. Воопшто прочем. Пеперутката одлетала, сосема ново поглавје е како и да е. Ама нејсе, твојата состојба како поединец не е поврзана со целокупната. Тоа е тоа... треба реално да се гледа на работите. Рационално.
    Можеби не поминале сите, ама некои од нас да, знаат како е додека светот нормално живее, ти да трпиш некако. Додека светот мисли абе ништо не е, тебе цел свет ти се руши со месеци. Некогаш имало денови и днеови на молк и неизвесност, минути кои траеле како денови. Ама чест е голема работа и значи да имаш поголемо срце од сите останати кукавици.

Бтв, и јас чекам, не е сјајно... ама чекам за лек. Тоа е срањето во кое што сме зошто сите сакаат живот да живеат ( и ти си од тие, извини вака, кафанче, мафанче, ово-оно).

На buba4e89, candy.cane, tina2018 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.891
    Балкан апдејт 06.07:
    1. Србија- 289 новозаразени или 4% од број на тестирани;
    2. Романија- 250 новозаразени или 5% од број на тестирани;
    3. Македонија- 78 новозаразени или 9% од број на тестирани;
    4. Албанија- 71 новозаразени или 16% од број на тестирани;
    5. Хрватска- 69 новозаразени или 12% од број на тестирани;
    6. Бугарија- 63 новозаразени или 7% од број на тестирани;
    7. БиХ- 62 новозаразени или 8% од број на тестирани;
    8. Црна Гора- 60 новозаразени или 12% од број на тестирани;
    9. Грција- 43 новозаразени или 1% од број на тестирани; и
    10. Словенија- 16 новозаразени или 3% од број на тестирани.
    * Косово до овој момент нема објавено податоци.

На Stache, janis и referentka им се допаѓа ова.
  15. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Следете ја точка 8(facepalm)
    Што беа фалби, фалби...па "чао корона".
    Па се само прогласија за "корона фри" земја.
    (facepalm)

На LejlaD, Stache, buba4e89 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.891
    Скоро па секој ден имаат по 50-60 новозаразени последниве денови, тоа на 500-600 000 жители и не е малку.

На LejlaD, candy.cane и referentka им се допаѓа ова.
  17. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.786
    Допаѓања:
    176.351
    Уште ова ми фалеше да го прочитам:(
    Јас си мислам јод ќе примам, терапија ќе ми дадат и ево мене у Фламинго:(

Не не .
    Не ме разубедувај дека морам да сменам стил на живот.
    Тоа нема шанса.
    Колку ќе живеам- толку.
    Али да се скусам од нешто - тешко.

Јас се извинувам ако претерав малку со одбрана на докторите кои напуштаат.
    Длабоко во себе знам дека не е во ред. Ама па не би можела никому и за ништо да му судам.
    Ми се собра.
    Се присетив на мојата операција кога мм не можеше да биде таму зошто беше дежурен.
    А Џабе лаам дека ќе си даде отказ.:)
    Ќешки сите да беа лојални и пожртвовани како него.
    Не сум анонимна и со чист образ можам да си го испофалам.

Короно, оди си!
    И остави не да си живееме ко порано:punch:

На Emma2, gjoker4e, ohlalalala и 16 други им се допаѓа ова.
  18. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.399
    Нема плаќање на приватно овде. Здравствено базично е ОБАВЕЗНО за сите да плаќаат. На сиромашните државата им го плаќа. Има месечна сума од околу 120 евра која ја плаќаш за базично медицинско осигурување. Јас имам плус па плаќам повеќе( физио , кожно, дури и хомеопатија која никогаш не сум ја искористила но ти следи во дополнителното)
    Стоматологија е сосем надвор од ова и не е обаврзно да си осигуран стоматолошки, но за деца до 18 е бесплатно.
    Има сума од 350 евра која е твој трошок настрана од оние 100 и нешто кои ги плаќаш секој месец. Значи личен ризик се вика таа сума за да се спречи ако е скроз покриено се од осигурање луге да одат по 100 пати на доктор. Над 350 годишно ако имаш трошок независно дали за лекови операции или што и да е, се ќе ти покрие осигурување.
    Болниците или се универзитетски или на корпорации приватни, но не плаќаш приватно туку обавезното осигурување покрива.
    Болници се случи ДА БАНКРОТИРААТ и да се затворат. Неуспешно менаџерско водење...А да...и Аџибадем се домолкна во Холандија..
    Извинете за надвор од тема везење

На LejlaD, candy.cane и Biljarkata им се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.950
    Неќу да те разочарам ама за време пандемија не може у пензија да отиде.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.058
    Допаѓања:
    10.573
    Медицинскиот персонал си мигрираше по Систини, Германии со години уназад - системски проблем е тоа и треба да се решава со долгорочен план како да се задржи кадарот. Ај да ги осудиме сите што години уназад си оделе и со тоа од ден во ден државното здравство станувало се покревко. Колку ли луѓе умреле до сега поради ова? Сите имаме лични приказни по здравствово, а на голем дел и тековно ни зависи нешто. На крај краева, сите и лично сме засегнати од напуштањето на кадарот затоа што утре ние или некој наш близок може да биде хоспитализиран и да му треба искусно лице што ќе ракува со респиратор. Ќе речете пандемија е друго, ама ако погледнеме долгорочно целиов проблем се провлекува одамна и има нанесено огромни штети што еве денес ги чувствуваме можеби најмногу.

Мене лично ми е јасна поентата за честа. Во некој дел од мозоков сакам и јас размислувам така, ама...
    Идеализирање и морализирање само ако важи за сите. Ако се бориме за колективно добро да не го оставаме товарот на 50 души, треба да придонесеме сите. Докторите секако ќе бидат на најголем ризик со самото тоа што се директно изложени на зараза, секојдневно се борат со стрес и смрт. Посветиле децении да научат како да не лечат и секогаш ќе бидат генералите што ќе ја водат битката. Ама народот мора да соработува, инаку џабе одат курбан сите, џабе оди курбан се.

На Bezimenka90, mira.mira, Nausicaa и 4 други им се допаѓа ова.