Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.786
    Допаѓања:
    176.352
    Не можеше ни породилно да продолжуваш , ни мерките за дете не важеа за медицинари, ама тука све може.
    Кој како ќе си нареде

На LejlaD, vitamina, duffi и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.666
    Допаѓања:
    192.468
    Тоа важеше за вонредната ми се чини. Ако не може пензија, тогаш не може ни тие што цел ден ги зборите, отказ да дадат.

Не знам дали Италија имаа вонредна состојба, како политичка одлука, дури гореше кај нив. Ама читав, се мобилизираа и пензионирани и недостудирани доктори. И бараа помош во персонал од сегде. Ама тоа е, политичарите треба да си ја сработат работата. Нив ич не им чуе за пандемија, село гори, изборна кампања се тера :|

На Ivan4e04, LejlaD, Bezimenka90 и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.399
    Ако ти кажам дека има хирурзи кои воопшто не оперираат, си го/ја сончаат за плата на хирург плус дежурства, ќе ми веруваш?))) И тоа со години. И после немало да бегаат работливи. Ќе бегаат оти се ќе е на нивен грб.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.002
    Допаѓања:
    164.578
    Ама ... тоа е Бубо... сакаш прифати, сакаш не - есапот е тој.
    Не е тоа колку живеам - толку, животот е повеќе од се тоа, ова ти е израз на линија на помал отпор и кревање раце. А јодот не го даваат у коктел чаша у Фламинго .
    Јас ти кажувам нешто цело време - ти не. Можам и повеќе да ти кажам, ама не си спремна.
    Да не должам. Ама ако сакаш Бубо твој побрзо дома уз тебе, не биди дел од колективното лудило на неизживеаност, си изживеала ти кафани и кафани, можеш да издржиш, ај ти.

Јас еднаш нешто одамна ти кажав. А одејќи по патиштата сфатив дека вербата е над се... дури вербата дека па и не мора газот да ми седи во кафана и дека можам без тоа, дури и до најневозможната работа која може да ми донеае бескрајна среќа.

На ohlalalala, azelea, happygirl и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.786
    Допаѓања:
    176.352
    Јас убаво те сфатив...и тогаш..
    Ама јас сум си усиена глава.
    Си терам по свое и тачка.
    Ќе ми дојде јајцето на газот и ќе те отечам тогаш - што и како.
    Сега стварно не сум спремна за нови шокови.

Фала ЛилитКА:*
    За почеток пак ќе направам пауза од кафанки.
    Не од друго, ами од тоа што сила немам некако(facepalm)

На azelea, happygirl, JuLleE и 2 други им се допаѓа ова.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    Многу ми се допаѓа како дискутира @Lilit со @Bubce38 . Не сум видела ваков тип на дискусија одамна. Одмерен, и најдобронамерен.
    Браво лилит.

Слушнав за воена состојба. Колку е точно да не шпекулирам.
    Да, пожртвувани самоволно лекари од пензија се пријавија да одат, заминаа, дел загубија животите... жално :(
    Сеуште срце ми се пара од месец март поготово.
    Ама има премногу во пензија што не седат дома, се пријавуваа од маркети ред да водат мерки да стават за сите па се до болници како болничари да помагаат.
    Широгради се повозрасната генерација тоа кај нас никогаш нема да се види.
    И тоа во ек на пандемија кога знаеја дека можат да умрат.
    Ете..
    Секогаш се такви, носат елечиња и доброволно волонтираат по школи на пешачки за ученици па се до болници.
    И така...
    На 80 години спортуваат, трчаат. Од тука појди.

На ohlalalala, Ivan4e04, azelea и 9 други им се допаѓа ова.
  7. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.614
    Допаѓања:
    63.496
    Еве ќе те цитирам, да расчистиме со тематикава за вечерва и да си продолжиме со животите :D

Замисли Рефо да е доктор. Дома имате мало дете, плус те има тебе и верувам дека навистина си се сакате и си се почитувате по ова што те имам читано.

Треба да работи на инфективно со пациенти во пандемија. Океј, за тоа учел и за тоа се образувал. Никој не го оспорува тоа. Е сеа замисли да треба да работи во искинати мантили за еднократна употреба, една хируршка маска за цел ден (коректен протокол е маска со N95 филтер и хируршка маска над неа, да се менува после секој пациент), ракавици знае да снема, визир од пластика од папкине за документи наместо квалитетни визири кои не го попречуваат видното поле, капа и каљач имаат само тие што се најсреќни. Ај што државата никако не го заштитила баш во време кога треба да се најзаштитени имаш уште еден фактор во целава ситуација а тоа е народот.

Како се однесува овој наш народ напишав сто пати, нема веќе, досадна не сакам да сум. Оди контра на секоја препорака, директно го загрозува животот на твојот сакан што доаѓа и не носи заштитна опрема, лаже, крие и се лакта.

Се јавува некој кој сака да си го собере пошто гледа огромен квалитет и потенцијал, поголема плата, го снабдува со опрема каква што заслужил и му нуди пристојно работно време и попристојни услови. Дали ти ќе му речеш бегај и биди безбеден или ќе го натераш да седи, да ризикува свој живот (не ради професијата што ја избрал туку ради тоа што како медицинско лице е максимално омаловажен од секој сектор во општествово), да има шанси да се разболи, да те поболи и тебе и со тоа детето да ви го стави во ризик?

Баш ме интересира сите што ти лајкуваат како би изреагирале во ваква ситуација.
    Ништо лично против тебе, ама мене лично тешко ми е да поверувам дека некој свесно ќе си ризикува живот оти парите се трошат на пенкала за ВМРО/СДСМ наместо за медицинска опрема.

Да беа заштитени како што треба, да беа валидирани, да им се слушаше зборот скроз друга песна ќе пеев овде. А да, викаш да заврши пандемијата па нека се селат. Црната чума 500 години траела, вакви пандемии знаат да траат многу, многу години. Со нашиов менталитет овде дали стварно мислиш дека до Нова Година ова ќе се среди? Пошто ако ви е верно дека вирусот ќе го снема за толку кратко... Нема.

На ohlalalala, Hellobeautiful, Ivan4e04 и 27 други им се допаѓа ова.
  8. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    да ти умира по 1 човек на секои четири саати.. камен да си ќе пукнеш по некое време. Особено кога ситуацијава нема добри изгледи дека ќе се смири во нареден период. И понатаму ќе го работат она што го работат, без психичкиот товар што го носи секоја смена на инфективна. Медицинари се, ама пред тоа се луѓе со свои семејства. Тоа што сега нови и неискусни треба да ги заменат, нека да му мислат оние кои менаџираат со кадрите. ситуацијава не е од вчера и секоја една работа се планира и предвидува. Нон стоп да се вперува прст во други и да се игра со инфантилни емотивни манипулации за одговорност на јанко, станко петко..секој може вака да менаџира и здравство и држава и штогоде. Трагично е.

На Ivan4e04, duffi, 1209 и 10 други им се допаѓа ова.
  9. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Еве, несакам да речам , ама како ќе реагираш ти да дојде ред некој.близок да стаса до респиратор (реков ,,недајБоже" на никого и сите сме потенцијални корисници) и да нема кој да го вклучи, па да добиеш образложение дека си заминал од работа бидејќи немал ракавици и мантил а дома имал дете и жена?, ..плус платата му била ниска и не бил правилно третиран.

...ама да е еден зависник од респиратор.
    Секој од нас е потенцијален болен.

На Lilit, tina2018 и eli25 им се допаѓа ова.
  10. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.614
    Допаѓања:
    63.496
    Легитимно прашање. И за двете ситуации има решение. Ама некој не сака да направи просто кога може да е комплицирано. Секоја акција има реакција Рефке.

Конкретно за твоево прашање веќе почнав да се интересирам за да си заминам од државава. На неа е да спречи млади, работоспособни луѓе да си идат. Наместо да го прави тоа, прави се за да ти се збоктиса животот тука. Е после кога ќе нема кој да не стави на респиратори може ќе си стават прст на чело тие што предизвикале да нема кој да не стави на респиратори.

Јас планирам да си одам и најсебично ти кажувам дека не ми е гајле како ќе се снаоѓа некој што останува тука. Кога мене некој ме моча нема што јас да дремам.

Твојот легитимен проблем се решава на многу лесен и ефикасен начин. Тоа е да им се овозможат попристојни услови за работа на луѓето. Кога ќе го обезбедат тоа може да бараат фидбек. Без тоа, јок.

На Ivan4e04, duffi, 1209 и 10 други им се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.891
    Косово објави податоци, односно има 195 новозаразени во минатото деноноќие.

Балкан апдејт 06.07:
    1. Србија- 289 новозаразени или 4% од број на тестирани;
    2. Романија- 250 новозаразени или 5% од број на тестирани;
    3. Косово- 195 новозаразени или 46% од број на тестирани;
    4. Македонија- 78 новозаразени или 9% од број на тестирани;
    5. Албанија- 71 новозаразени или 16% од број на тестирани;
    6. Хрватска- 69 новозаразени или 12% од број на тестирани;
    7. Бугарија- 63 новозаразени или 7% од број на тестирани;
    8. БиХ- 62 новозаразени или 8% од број на тестирани;
    9. Црна Гора- 60 новозаразени или 12% од број на тестирани;
    10. Грција- 43 новозаразени или 1% од број на тестирани; и
    11. Словенија- 16 новозаразени или 3% од број на тестирани.

На SV1911 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Сигурно нема да отидам да ги барам двајцата анестезиолози и да ги плукам. Над нив има куп менаџери кои завршуваат со министер и коиво овие х месеци требаше да мобилизираат кадри и за не дај боже. Оваква хајка некој да тера врз тие истите кои го носат најголемиот товар и одговорност, па и совест...само по глава може да му се удри со уште поголемо "дезертерство". Ама како милуваат така нека тераат. Работата е шо последиците ид лошо менаџирање се еве овие. Со плус кадар кој почнува да се одлива. Добронамерен совет до фацките, да не се многу потпираат на емотивни манипулации него да стават прст на глава и да почнат да менаџираат.

На Ivan4e04, duffi, Rozich и 10 други им се допаѓа ова.
  13. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    За докторите добро да си ја вршат својата работа, треба да имаат:
    -Добра опрема(апарати, лекови, средства, заштитна облека, маски, ракавици)
    -Добра плата
    -Почит од народот, културно однесување и благодарност што токму таа личност одлучила да потроши најмалку 6 години(95% од студентите не завршуваат за овој рок) од својот живот и сега е спремна да му помогне. Но, неможе да помогне бидејќи тоа е едносмерна улица буквално, секој ден луѓе умираат а на нив им е дојдено до матурски, мекици, родендени... Епа неможе така бре луѓе...
    Имало и ќе има добри и "лоши" доктори и на државно и на приватно. И тие лошите што ги етикетирате, ако вие сте поминале со негативно искуство кај нив, има луѓе што секој ден му се заблагодаруваат на Господ бидејќи истиот тој доктор му спасил некој близок.
    Немојте така.
    Ценете ги затоа што како што гледате сите ќе си заминат и ќе ни остане да не лекува Иван Исцелител. :D
    Има медицински персонал што се однесува недолично и некултурно, не велам не.

На eli25, Spidy, zhap4e и 4 други им се допаѓа ова.
  14. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Како сакате вртете ја, ама не е ни етички ни морално, доктор да даде отказ за време на ваква ситуација, посебно па имајќи го во предвид фактот дека кубуриме со кадар, пред се со анестезиолози. Исто ко у сред војна на војниците да им текне да ескивираат и да го остават народот на цедило. За второво постои и кривично дело.
    Се согласувам дека условите за работа на лекарите во државата се никакви, и прва сум за да им се подобрат истите, ама тоа се бара во нормални услови, вака не.
    Во ваква ситуација, должност им е да лечат. Неможеле да гледаат на секој четири саати да им умира човек. Луѓе биле. А можат да остават куп пациенти на цедило у сред пандемија ( една во 100 години патем) и ич око да не им трепне?
    Незнам може грешам, ама во вакви ситуации во нормални држави, од солидарност, пензионирани лекари се враќаат на должност, волонтери од црвен крст волонтираат, а кај нас секој гледа прв да го напушти бродот што тоне. Хуманост, што беше тоа?!

На eliesaab, ohlalalala, eli25 и 26 други им се допаѓа ова.
  15. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    Ох драга, како бараш таква човечка особина кај нација со ваков менталитет? :?::(:shake:

На ohlalalala, Ahoy и BoaVista им се допаѓа ова.
  16. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.002
    Допаѓања:
    164.578
    Во ред е луѓе...сфаќам дека некои од вас имаат и политички претензии, па за инает ќе се зборува. Но малку треба прст на чело да размислите дали оваа тема е таа тема каде што ќе го искажете тоа. Ама кога ќе се издигнете над своето его, кога вашата лична свест ќе се издигне до степен на повисока цел, ќе можете да се наречете луѓе.
    Многу сум среќна што некои од вас тука не се медицински работници.
    И да си заминеш, сериозно. Во систем кој ќе те катапултира во првата жалачка и каде што нема да те ладат со ноеви пердуви, туку ќе бараат комплетен работник. Да, работник.
    На крајот на денот, тој што останува не те "моча", тој за кој не ти е гајле, а би зависел од тебе, тулу некој сосема трет. Но тебе не ти е гајле, и тоа кажува се.

Во Америка лечеа у вреќи за ѓубре.
    Италија имаа сериозен недостаток на опрема. Шпанија исто. Целата пандемија го извади фецесот и на најспособните држави, но... ете... тука биле цитирам мочани. Од секој агол сме полни со егоцентризам и комплекси на виша вредност, 30 години такви лудаци ни ја водат државата, мислев дека е шака народ таков, но не... ние сме нација која пати од грандиозност.
    Одете на Куба, државата со најдобар здравствен систем во светот... еве не одете, прочитајте зошто е тоа така и кое ниво на економски развој го има таа држава, па удрете еден рачун.

На babydust, ohlalalala, eli25 и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.666
    Допаѓања:
    192.468
    Тажно и жално, што направи едно политичко уредување со една држава. Со денови барав соодветен збор за политичкото уредување, посоодветно од мафиократура не постои. Две фамилии, се менуваат на власт, па за да биде тоа легално им требале избори(facepalm) Ај, уште некој ден, ќе помине циркузот, ќе удрат пак рестрикции.
    Истите тие , меѓу другото, го уништија и здравствениот систем.
    Чувајте се и мислете сами за себе и најблиските, никој друг ниту мислел, ниту ќе мисли за вас.

На ohlalalala, fana, eli25 и 15 други им се допаѓа ова.
  18. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    ocigledno zaboravate ili namerno ispustate deka sekoj vtor doktor (pai sestri) ,ma kakov vtor 98% se ivo politika mesaat ,vo ekoj opstinski sovet gi ima , pratenici gi ima, stom se veke pratenici zosto ne se borat za zazdravstvoto , podobruvanje uslovi, aparati i sl tuku ke mi opravaat ekonomija i pravo li? nesto za sto vrska nemaat ?
    koj za toa treba da se zalaga takvite doktori pratenici i onie doktori povrzani so politika ili narodot?
    ne se zanesuvajte i pravite mn pametni i se odma vrz narodot
    kon takvi barate pocit? ja zasluzuvaat li?
    pa uste imale pravo da dadat otkaz, neka dadat mi e gajle , ocigledno nese sposobni da podnesat ona za sto ucele nitu da go nareces doktor
    ke stavale epiduralna ,ozbilno,? ke se pomacis malku poveke no ke go rodis i bez epiduralna no da begas od kade sto si najpotreben vo ova vreme kazuva mn za niv
    da pokazam pocit kon takvi? na kukovo leto!!!!
    idete be kaj sakate i podobro da ve nema tuka, mislite vo stransvo ke ve lulaat, potta ke vi ja iscicaat, nema tamu da se zakljucuvate vo ordinacii i kafinja i muabet dodeka nadvor se trupaat pacienti, nitu pak ke vi "frlat" od strana da se pocestite, doduse tamu najgolemiot broj se obicni bolnicari , diplomata vo dzeb samo ..eheee takvi znam eden kup "sposobni doktori" , obicni bolnicari a tuka izigravaat doktori bile ama zaboravaat deka ola mk e nadvor
    retki se mn retki tie doktori koi uspeale i imaat aftoritet vo stranstvo
    slobodno lazete se
    a tie dvajca anesteziolozi sto davaat otkaz sega koi i da im se pricinite ne zasluzuvaat pocit i kraj.
    toa ti isto ko da ima vojna a vojnicite da begaat ,leno e da bidam vjnik vomirno vreme ama stom zgusti ke begam?!
    pocit?
    izvini molim te , stom ne e sposoben da bide sega doktor neka si dade otkaz i neka raboti ko moler ili vo konfekcija, drzavata e taa sto treba da im odzeme licencata za rabota, ama kako ke im ja odzeme koga se tamu ili povrzani so vlasta?!
    ke pomine i ovaa pandemija ili ke se naucime da ziveme so virust no site valkani igri i necistiot obraz ke im ostane, ne im griza znam, sovest ionaka nemaat zaoa i nemoze da baraat da gi pocituvas
    pocit samo kon onie sto ke ostanat i ja zasluzile
    ubav den

На ohlalalala, eli25, lovestoneddd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    На темава што се води, во семејства на здравствени работници, сите дома се опремени со хируршки маски. Не кај сите, ама кај доста. Фалат по болниците? Епа може да фалат, кога државно вработените знаат и сапунчето од работа дома да си го донесат.
    И да, не сите, да не ми рипнете, ама знам доста, и не само во здравство, и во други области.

Не е хумано да се напушти работното место во овие денови. Зборува многу за човечноста. Разбирам какви се условите, разбирам со каков народ си имаш работа, ама ако двајца можат, можат сите. Па после може слободно на бајачки да се лечиме.
    Од друга страна експерти ко Тања Царовска ќе ги нарекуваат убијци...

На ohlalalala, eli25, emiliana и 11 други им се допаѓа ова.
  20. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    888
    Допаѓања:
    1.100

Зошто да лажеме кога овде не се ни знаеме кој сме устари ? Еве јас 4 месеца освен што одам кај моите мајка и татко , кај др немам стапнато ( на почеток и кај нив не одев , но не се издржува ) , исто и мажот ми излаваме по потреба, маркет ,аптека, мали прошетки кај што нема гужви , со пријатели се немам видено скоро 4 месеца освен ако не се видам уз пролаз некаде по маркет , продавница , ете имав мн блиски родендени на ни еден не отидов , минатета недела исто имав покана за роденден на блиска особа со повеќе души не отидов .

На Ahoy, mkdvesna, tinka-mace и 1 друга личност им се допаѓа ова.