Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    3.564
    министерот рече за пријавување има броеви на нашата страна.е кои се тие како да дознаеме? не можам да се снајдам

2. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.227
    Допаѓања:
    56.914
    Не се гледа сликата. Можеш пак да ја прикачиш?

На Elaine и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  3. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    3.564
    стави ја пак сликата не се отвара

На Elaine му/ѝ се допаѓа ова.
  4. P.S.love

P.S.love Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    1.054
    Допаѓања:
    9.156
    Последна измена: 12 март 2020
    На LivingGlam, Elaine, Fifi84 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.625
    Казината и обложувалниците со скратено работно време се или не ? На Сител рекоа да, на Канал 5 не.

???????

6. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.684
    Допаѓања:
    35.580
    Јас те разбирам за револтираноста. И јас сум, затоа што не само што себе си се изложуваат, туку заради нивната неодговорност ќе страдаат и други лица, особено оние во ранливите категории.
    Меѓутоа... здравствените работници во вакви ситуации се секогаш први на удар и за нив не важат истите препораки како и за останатите граѓани. Скоро секој од нив дома има или болен, или мало дете, трудна жена... ако сите останат дома, кој ќе не лечи? Во вакви ситуации, колку и да звучи сурово, добробитот на заедницата е поважен од добробитот на поединците. Впрочем, професијата им е таква. Штом се решиле за истата, знаеле во што се впуштаат. Во иста ситуација се и полицијата, армијата, пожарникари....

На Elaine, Bubce38, ivi1987 и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.999

Според пресов на италијанците уште не им дошол паметот, а не па на нас :(

2650 нови случаи и 188 мртви

На Elaine, Tajnaotrovna, ivi1987 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.745
    Допаѓања:
    145.186
    Преведи ни. :)
    Уште шетаат и они?

На Dust, Tajnaotrovna, ivi1987 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.015
    Допаѓања:
    81.354
    Ја копирав во претходниот пост, можеби требаше да ја прикачам директно од компјутер па еве сега вака.
    20200312_105030.jpg
    Ако пак не се гледа, ѕирнете малку погоре на постот кај P.S.love, истите бројчиња се.

На LivingGlam, Elaine, Fifi84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.999
    Имам на мајка ми пријателка, долу накај југот е кај Калабрија и прееска и ѕвонев да видам како се, ми вика кај нас има раздвиженост и многу била разочарана наводно..колку е врска немам :D
    Демек немале многу случаи и на тоа уво спијат.. тие што ми се блиски што живеат во близина на Милано ми рекоа дека се освен еден маркет и аптека било затворено во околината и дека сите дома седеле. Ама другаров почна да има некои симптоми за вирусот и му рекле да чека дали ќе има поизразени. Не можеле да се справат наеднаш со сите

На LejlaD, Elaine, Tajnaotrovna и 3 други им се допаѓа ова.
  11. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.282
    Допаѓања:
    5.549
    Да беше меркава 80% плата или помалку а не цела ќе ги видев нацртани на работа оти немаше да им чини и одма ќе се снајдеа за чување деца, освен оние кои навистина немаат избор. На овие по кафичиве и игротекиве само за 15 дена од март плата да им следува. Друг работи за нив тие кафе пијат

На mimiiiii, Bubce38, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. ~Allure~

~Allure~ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2019
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    560
    На повеќе места слушнав експерти со истиот став, нешто слично објасни и тој епидемиологот на канал 5 што збореше. Како доаѓаат до таков заклучок незнам, а и они не објаснуваат превише само кажуваат. Тоа со графиконот ако гледавте што објаснуваше епидемиологот дека као има две опции како може да се развива ситуацијата. Првата е ако се остави вирусот да се шири за краток период мн луѓе ќе се заразат како што викаат 60-70% од население додека вирусот дојде во фаза природно да снема сила веќе..као толку му е капацитетот. Проблемот тука нормално е што за кратко време ќе има огромен наплив на критични пациенти кои ниеден здравствен систем нема капацитет да ги прими. Втората опција е со овие рестриктивни мерки, карантин и сл. да се намали односно успори заразата на голем број луѓе со тоа што бројот на критични пациенти ќе биде толкав да може здравствениот систем да ги згрижи. Е сега во вторава опција тоа значи дека процесот на вирусот не се запира туку се успорува за да се добие на време и за да може здравството да се справи и да се направи вакцина, но као вирусот ќе тера додека не стигне до тие 60%. Само што ако првата опција трае 3 недели на пример, вторава ќе трае месеци ..година незнам ни они реално незнаат со сигурност.

Едит: мене ова ми нема баш смисла пошто ако гледаш хипотетички ако сите се излечат во една земја (или умрат..) а другите незаразени луѓе немаат контакт како тоа вирусов сам ќе си се шири до таа негова цел од 60% ... нема смисла

Постапките на Германија ја ги толкувам дека они сметаат дека се мн јаки и дека можат да се справат со заболените и дека не ја жртвуваат економијата...пола статија од линков за пари пишуваат.

Значи ја ова вака успеав да го сватам. Но реално мислам дека никој незнае со точност да каже што е и како, па меркиве ги прават како знаат и умеат и има разлики од земја до земја. Ние знаеме дека нашево здравство е за никаде и реално која јака економија ние имаме да штитиме така да за нас мислам дека е јасен пристапот на најрестриктивни мерки да добиеме на време дур не се најде чаре.

На emiliana и Alishan30 им се допаѓа ова.
  13. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.625
    Скапо ќе ги чинат приватњациве кафињата и ручеците на нивните работници, ослободени, за да седат дома и чуваат дете.

На здравје рецесија.

На ku4ence, JuLleE, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Keanu_R.Wick

Keanu_R.Wick Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2019
    Пораки:
    576
    Допаѓања:
    1.234
    Ај прочитај што сме разговарале јас и некоја личност погоре и после бљувај дали некој тресе глупости!

Измена:

Еве скринови за да не се праиме удрени

Screenshot_20200312_183607.jpg Screenshot_20200312_183619.jpg

15. Demiii

Demiii Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    541
  16. Hunger

Hunger Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    483
    И кај мене во Аеродром џагор од деца надвор повеќе од било кога од минатото лето наваму.. ужас... (facepalm)

Јас во последни денови од оправување од сезонски грип сум, ме фати уште пред да си дојде Цаца од шопинг и скијање.. :D Страв ми е да излезам да фрлам ѓубре да не се пикам по лифтови уште грипосана, децава да не ги закачи, ама изгледа од по дома им е помалку гајле дури и за мерки против пандемија..(facepalm)

На cresa-jagoda и BlackNight им се допаѓа ова.
  17. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.338
    Допаѓања:
    170.916
    Апсолутно се сложувам.
    Не сум ни помислила дека здравствените работници "треба да ескивираат".
    Колешка на мм е трудна, има дете од 2 год дома , маж и работи во Скопје во полиција. Таа денес беше на работа. Комшивката нејзина беше седната на Цезар во ресторан .
    Мене тоа ми е болката:(

На dunika, Purplelilac, LejlaD и 11 други им се допаѓа ова.
  18. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.282
    Допаѓања:
    5.549
    Стварно на љуљашките врие деца

19. Elaine

Elaine Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2020
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    332
    Не чини за некои со политички аспирации и други побуди.
    Мерките за превенција се одлични.
    Да оставиме здравствените работници да работат во најповолни услови и да не ги преоптоваруваме со случаи и ситуации во кои ќе мораат да бираат на кого можат и требaат првенствено да укажат медицинска помош и нега.
    Луѓе седете дома, излегувајте по потреба со минимална задршка и почитување на сите мерки наведени од министерот и сите ресорни органи засегнати од оваа ситуација.
    Толку е лесно, просто, едноставно не знам како да го пишам веќе.
    Седете дома само!

На Purplelilac, Alishan30, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Hunger

Hunger Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    483
    Јас сум баш тука во околина кај кулите/еквилибриум, од сите четири страни слушам деца и топки исто као да е летен распуст.

Едно девојче од спротивна зграда цел ден го гледам на тераса, те надвор, те внатре, се досадува, душа, ама барем нејзиниве знаат дека сега мора.

На dunika, dayla, Mrs. Lovett и 7 други им се допаѓа ова.