1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.888
    Допаѓања:
    41.385
    Италија беше со недели така и нормално дека имаа дозволи луѓето да излезат за неопходни работи, кај нас најдолгиот целосен карантин беше 4-5 дена, така нешто.
    Буквално нема споредба.

Една работа ми е интересна во темава, а тоа е како истите што викаат во ред е нека си прават прослави луѓето, не се мешајте, во друга реченица викаат дека властите се криви што не ги спречиле.Значи, истовремено е од една страна во ред, а од друга не во ред да има собири, не ми е јасно?
    Или оправдано е во случајот кога треба секој сам да си ја признае одговорноста, а во случај кога може вината да се префрли кај друг, тогаш никаков собир не е прифатлив....да, тоа беше...

На mkdvesna, tinka-mace и queen04 им се допаѓа ова.
  2. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.786
    Допаѓања:
    176.352
    Не дадоа на сите. Само на 17% од вкупниот број мед лица.

Нека ти ги дадат, немам против:)

3. ostoun

ostoun Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2019
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    193
    Дали некој има информација за тестирање на приватно во лабораторија во друг град, на пр. Охрид или Струга?

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Дијаметрално различни изјави од членки има бидејќи ситуацијата се менува од час во час.
    Не сме ни ние виновни што не можеме да завземеме став.
    Ама сите научивме едно: снаоѓај се како знаеш и умееш во лудницава.

Веќе не е да му замериш и народов, за греотка сме.

На Mery92, Dentina, vitamina и 6 други им се допаѓа ова.
  5. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.584
    Демек ние што не сакаме полициски сме тие мекици и свадби што правиме, и по кафани чочеци што играме. Демек не може да почитувам мерки, штом не сакам полициски, ко тоа поврзано да е едно со друго. Па ако рече некоја тука не сакам полициски, одма му се нафрлате, а убаво ви е мекици да си правите. Толку се некои луѓе ограничени, тоа страшно нешто.

На Giovanna, noteforself, lovestoneddd и 9 други им се допаѓа ова.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.668
    Допаѓања:
    192.486
    Eве што најдов јас https://www.nytimes.com/2020/07/04/...ne-big-claim-the-coronavirus-is-airborne.html

... rise to frightening clusters of infection that increasingly confirm what many scientists have been saying for months: The virus lingers in the air indoors, infecting those nearby.

If airborne transmission is a significant factor in the pandemic, especially in crowded spaces with poor ventilation, the consequences for containment will be significant. Masks may be needed indoors, even in socially-distant settings. Health care workers may need N95 masks that filter out even the smallest respiratory droplets as they care for coronavirus patients.

Ventilation systems in schools, nursing homes, residences and businesses may need to minimize recirculating air and add powerful new filters. Ultraviolet lights may be needed to kill viral particles floating in tiny droplets indoors.

Не гледам ништо револуционерно во ова, искрено. Комон сенс е.

На g8lQQk му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.687
    Допаѓања:
    25.269
    Моето мислење е дека после избориве,нас не следи исто што и србиве само што ние секако нема да искочиме да се побуниме.
    Сегде се збори дека во светот ќе почне втор бран (ние прв пат сме први у нешто :rofl:) И по ново читав и гледав куп видеа наводно го пуштале вирусот у воздух што можно е и тоа колку и да нема логика.

@jacqueline.s еден куп луѓе познавам и гледам по фб,инста како си славеа матури,мекици си праеа,собиранки по дома,дворови итн.

На Maro87 и karak им се допаѓа ова.
  8. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.584
    @Kimberly11 тоа не е поврзано со она јас што го кажав. Ако јас не сакам полициски, тоа автоматски не ме прави организатор на прослави.

На lovestoneddd, kukla21, zhap4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.888
    Допаѓања:
    41.385
    Искрено не верувам дека кај нас ќе направат како во Србија.Таму е хаос, еден ден дискотеки работат, друг ден им викаат ајде пак дома.Кај нас колку толку има некој ред со мерките.Не дека е најдобро, ама во споредба со Србија е подобро.

На Bunny2 и mkdvesna им се допаѓа ова.
  10. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    pa da na tie sto direktno rabotat so zarazenite, zosto da dadat na site doktori koga drugite i onaka recisi ne ni rabotat, ni primaat pacienti duri ni recepti ne davaat , pravo od apteka se zemaat
    ni mene ne mi dadoa ni 3000 iako me sleduva pa nisto

11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.668
    Допаѓања:
    192.486
    Ич нема врска каде е како, има врска со капацитетот што го имаат. А капацитет имаат да препишуваат мерки од другарчето што седи до нив, па и грешно да е, бар нешто да имаат напишано. Тој е стримот, за жал.

На Herrera, KateKane, Dentina и 2 други им се допаѓа ова.
  12. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    ic ne e podobro kaj nas, beter sme

13. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Ниеднаш не реков дека властите треба да ги спречуваат тие што прават прослави. Тотално не ми е гајле дали има прослави ако сум решила да не одам јас лично некаде. Ама да земам да пријавувам дека праеле? WTF? Мизеријата да си ја кријам зад маската на "јавното здравје да го заштитиме"? Не. На пријавувачите не им е гајле за јавното здравје нималку, туку едноставно да му направам на некого лошо. Луѓето се толку мизерни што кога беше полициски час, пријавуваа луѓе што излегле 5 минути порано да го мочаат кучето. Е, таква мизерија од народ сме и далеку сме од србите кои барем се бунат сложно. Да можеме ќе се изедеме меѓусебно, само за трошка одобрување од некој над нас или од самите себе.

На Bunny2, lovestoneddd и Kitten им се допаѓа ова.
  14. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.786
    Допаѓања:
    176.352
    Е видиш
    Има многу кои исто работеле со заразени пациенти, ама не ги следува награда.

Ти под завод си?
    Зошто не зема ти ништо од тоа што те следува?
    3000 картичка и ваучер за одмор.

На H.VAGA му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.796
    Допаѓања:
    41.892
    :rofl::rofl: Барем ти велеше дека Македонија крие бројки, зирни малку што прави Србија или прочитај ги коментарите на Србите што се случува таму.

Познавам 3 починати од корона, од кој 1 е чисто само од корона, ништо друго, другиот беше постар со пропратни болести а третиот поради дијареа дехидрираше и беше еден на кислородна поддршка па почина. Сите позитивни на коронавирусот. Ниту еден не доби парична помош, бар не сеуште.
    И, ние се "смеевме" за приказни дека секој заболен добива по 1000€ до 9000€
    за да го пишат болен од корона.

Можеш во ЦЈЗ Битола, 3600ден.
    И пиши им на Авицена исто, често одат низ Македонија, на пр. на тестирање на вработени од некоја фабрика, но може и плус некој да се тестира секако.

Не нè следи истото што и Србија затоа што ние во ни еден момент не организиравме натпревар со 15000 гледачи, затоа што кај нас задолжителното носење на маски и запраната за групирање се од многу одамна, затоа што ние не криевме бројки, или барем не толку масовно колку Србија. Не треба да се споредуваме со нивниот предизборен период оти тогаш тие живееја во некој друг универзум каде се беше дозволено, каде "нема" корона.

На mkdvesna и ostoun им се допаѓа ова.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.951
    Допаѓања:
    127.639
    Комисијата за заразни болести утрово одржа состанок на кој донесе одлука да достави предлог до Владата на Република Северна Македонија од утре при влез во нашата земја за сите граѓани од Србија, Косово, Босна и Херцеговина и Црна Гора да биде задолжително да достават ПСР тест не постар од 72 часа.

Препораката на Комисијата е донесена по разгледување на актуелната епидемиолошка состојба во наведените земји и согласно информациите добиени од медицинските власти во овие земји.

Оваа препорака, Комисијата ќе ја поднесе до Владата за понатамошно постапување.

Извор: Официјален ФБ профил на Мин за здраватво Д-р Венко Филипче.

На Bunny2, queen04, Igle и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.796
    Допаѓања:
    41.892
    Конечно, уште да ја усвојат.

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.309
    Докторите имаат право да си дадат отказ.
    Воедно, имаат должност да бараат да им се обезбедат соодветни услови за работа.

Народот треба да ги почитува мерките.

Државата треба да санкционира непочитување на истите.

Сите сте криви.

На Aqualina, Ana-Marija24, Fifi84 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    za doktorite samo od infektivno i od 8 sep kazaa ako dobro razbrav
    da pod zavod sum trebase da mi datat 3000 no ne mi dadoa ova za odmor ne me sleduva toa za vraboteni e
    no ne samo jas na mn drugi ne dadoa iako gi sleduva a nekoi ne gi sleduva pa im dadoa
    i taka , toa e
    ama seuste smetam deka sprecuvanje na zarazata i lecenje na zarazenite treba da e na prvo mesto za da se sozdadat uslovi i bolnite od dr bolesti da se lecat i ne treba doktorite da begaat od tamu zosto nasle kade ke im e polesno tuku i drugi da se priklucat i pomognat
    no sekoj razlicno razmisluva
    a ke ti kazam i pr sto epten se iznenadiv
    mojata maticna sto mi bese nekolku godini se bori so rak, edno vreme ja zamenuvase doktor vo penzija, se zarazi toj od korona i se povlece
    taa iako neizlecena se vrati na rabota nemase koj da jazameni no i se vlosi sostojbata (ne da se zarazi tuku od rakot) i eve ja zavrsi vo bolnica koj znae dali ke prezivee,epten vo losa sostojba e
    recepti od na veke ne priznavaat, sega sum i bez maticen mora nov da baram
    zborot mi e za vakov slucaj voopsto ine opraduvam sto se vrati na rabotia no zdrav doktor da bega ne e vo red
    e za toa ima doktori i onie drugite "doktori "

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.016
    Е да де, одамна тоа го кажувам, дека многу често немаат ни 15 минути :)
    Али да не ја пуниме темава, мислам има конкретно за здравство и таму имам пишувано повеќе :)

На Bubce38 му/ѝ се допаѓа ова.