Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    888
    Допаѓања:
    1.100

очигледно за тебе битен е животот само на млад , зар е битно дали е 30 50 или 70 години за секој е жално и зошто да заврши некој живот туку така , посебно ако е млад но за мене нема разлика и да е стар.

На Hellobeautiful, elenaxbbg, tinka-mace и 4 други им се допаѓа ова.
  2. dev08

dev08 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    491
    Знаеме дека не веруваш во вирусот, ајде сега оди прошетај се и олади малце.

На Hellobeautiful, elenaxbbg, tinka-mace и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.796
    Допаѓања:
    41.892
    Во последните 24 часа во Србија биле хоспитализирани 227 лица со пневмонија.
    Толку од подоброто справување на Србија, а на луѓето со помин.

4. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Секој живот е битен ама не е исто да пишеш "умираат куп млади" и сега со овој пост.

5. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    Леле девојче, како можеш да споредуваш локдаун во Италија со полициски час во Македонија?
    Јас сум во Италија, 2 ипол месеци бевме на прозор и на тераса. Толку. Кој се осмелеше да излезе надвор веднаш казна добиваше без исклучок. Смеевме само да пазариме. И тоа еден член. И не смееше по 100 пати во маркет, полиција знаеме каде имаше секој ден, 2 пати не сопира. Си ја работеа работата до максимум.
    Полициски час од 3 дена во Мк беше рамен на локдаун во Италија 2 ипол месеци. Па рачунај колку не смеевме од дома да излегуваме. На крај имавме 200 метри за шетање избројани во стапки. Имавме еден најстрог тандем со Кина локдаун. Имаше за жал и многубројни жртви на самоубиства не од локдаун ами од повик од газдава на работа дека се напуштени од работа.
    Во италија сеуште ништо не сјајно, голем процент од хотелите не се отворени, голем процент на мали продавници не ни отворија.
    Деуц пат кога ќе го рамниш карантинот во Италија со Мк информирај се. :) сите ние добро знаеме како го пребродивме тој страшен период, среќа па помина. Не ни сакам да се сеќавам. :(
    Исто и Франција беше, имам роднини, 200 метри имаа за намирници. Исто ко кај нас.
    Се воспостави како многу ефективна мерка. Болна неподнослива да ама ефективна.
    Како е во Хрватска? Имате ли туристи? Ако можеш збор два да напишеш.

На Mery92, Fifi84, LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Тестирале преку 8.200 луѓе. Колку тестираме ние? Самите бројки, кои ги поставуваш, те демантираат. Македонија по број на заразени е во групата на Албанија и Косово. Мизерија.

7. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Каде сум пишала дека не верувам во вирусот баш ме интересира? Си вадите муабети како ќе ви текне. Напаѓате како ќе ви текне ако ви е некоја другарка во ред е и 30 луѓе да се собираат. На мене пред 1 месец за 5 што се собравме овде ме направија како јас директно да сум виновна за епидемијата.

8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.796
    Допаѓања:
    41.892
    Србија во тие 7000- 8000 ги калкулира и серолошките тестови, ако не и контролните. Види колку поголема е Србија и површински, сигурно има капацитет да тестира повеќе од нас.

На candy.cane и Bunny2 им се допаѓа ова.
  9. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.948
    Допаѓања:
    53.222
    Дај бе прво читајте што пишува па напаѓајте. Фино лепо ти пишува дека се хоспитализирани, значи примени у бооница. 227 за едно деноноќие не е мала бројка

На candy.cane, Bunny2, elenaxbbg и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    Србија има 4 пати поголема популација од Македонија и територијално е многу поголема од нас. Тоа бара многу повеќе ресурси, пари, опрема, кадар и се останато за справување со пандемија, а стандардот нивни е на едно македонско ниво. Значи, со македонски стандарт тие тестираат далеку повеќе од нас и имаат многу помал број на заразени по број на жители.

11. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.164
    Допаѓања:
    132.032
    Бебе,27-годишна родилка,друга родилка,31-годишен дечко,уште неколку во 30-те,некои во 40-те,ги заборави или не си прочитала?
    Не ја ни следиш темава од почеток,не ја ни следиш редовно.
    Земи гуглај и за други држави.

На candy.cane, elenaxbbg, tinka-mace и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Туристичката сезона - никако. Барем луѓето што ги знам што имаат на море ресторани, дремат по цел ден.
    Бројот на случаи од прилика расте со исти интензитет, нормално - без мерки ќе расте повеќе. Се води грижа да се заштитат болниците и домовите за стари, другото е на апели и маски ваму - таму. Не може да издржи економијата целосно затварање како што беше првиот пат.
    Под 100 луѓе има вкупно хоспитализирани, низ цела држава. Општо - помлада популација е раразена - како и секаде, нели. Од Србија, Босна и Косово увезени првобитните случаи и сега кабум. Како и секаде, така и тука.

На Bubce38, green.eyes, vitamina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.521
    Допаѓања:
    260.828
    Зошто починаа, знаеш? Ради лекарски пропусти, грешки. Заради задоцнето реагирање. Затоа.
    Оти време е веќе да признаеме дека докторите не ни се баш најсјани. Секоја чест на исклучоци, ама остатокот, особено примарно здравство е катастрофа.

На mssuniquee, Alishan30, LejlaD и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.796
    Допаѓања:
    41.892
    Како ќе ја прокоментираш изјавата на Кон дека 85% од дневно тестираните во Белград се позитивни? Ако знаеме дека тестираат околу 4000 во Белград на дневно ниво, значи само во Белград тие секој ден имаат по над 3000 случаи.
    Да беше така сјајно немаше Грција да им ја затвори границата.

15. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.948
    Допаѓања:
    53.222
    Не се докажа Џули дека била лекарска грешка така да не можеме да тврдиме дека лекарите биле криви. А дека не се најсјајни, никаде не постојат најсјајни лекари.

На no name5 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. темјанушка

темјанушка Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.641
    Ова гаѓањето со јајца и палењето контињери, нешто познато ми звучи :!:
    Не ќе да е баш ради коронава. :^)

Неверувам кај нас истото да се деси, го поминавме ова сценарио ние веќе.

На tinka-mace, Angie1432, queen04 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    Нормално дека не може.
    Сметам дека никој повеќе немаме ресурси за тешки локдауни. Се исцедија државиве. Не дај боже да дојде до уште еден локдаун ојдовме курбан и со работа и со се.

Вчера имав муабет со Италјанци 2 3 јца, многу лошо кажуваат. Прелошо.

Тука имаме Германци по плажите, Австријци скоро да нема. Едино Германци така во поголем број ама што гледам по хотелите не е ништо од тоа што беше. Ни приближно.
    Затоа те прашав дали уопште има сезона во Хрватска? Дали одат на одмор?!
    Имам роднини од Англија што заминаа Хрватска на одмор пред недела дена.

Знам дека и многу Италјанци идат во Хрватска, знам и дека на авропатот кон Хрватска Дубровник од секогаш било полно со ненормални редици на коли ова време.

:( до кое дереџе сите дојдовме не ми се верува.

На Mery92, LejlaD, Angie1432 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.796
    Допаѓања:
    41.892
    Американската биофармацевтска компанија Innovation Pharmaceuticals извести за најновиот напредок во истражувањето на лекот „брилацидин“ како потенцијална терапија за болеста КОВИД-19. Најновите резултати се навистина охрабрувачки. Според најновите податоци, „брилацидин“ статистички има многу битен и моќен инхибиторски ефект на САРС-КоВ-2 вирусот во човечките белодробни клетки и го намалува оптеретувањето во нив до 97%.

https://inovativnost.mk/2020/07/08/лекот-на-американската-innovation-pharmaceuticals-покажа-97-е/

На Fifi84, noteforself, elenaxbbg и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Која беше поентата на полицискиот час во Македонија, знаеш? Ете многу си информирана па објасни ми го и ова? Го разбирам јас Вашиот локдалн и доволно сум информирана, зошто имам брат во Италија. И ја разбирам и цела ситуација таму, ама смесно е тука на 2000 заболени да им ја одземаш слободата на луѓето.

20. Maslany

Maslany Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2016
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    127
    Леле аман веќе нека најдат некој лек од овие што стварно делува, и да завршиме со лудилово! Веќе не ми се ни читаат вакви статии, само влеваат надеж, а резултати нема никаде.

На elenaxbbg, redhead и Ahoy им се допаѓа ова.