Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Неделниот извештај на Институтот за јавно здравје за периодот од 29 јуни до 5 јули 2020 година бележи намалување на бројот на новозаболени и починати, а зголемување на бројот на оздравени лица во споредба со претходната недела на известување.

Во овој период направени се вкупно 8.422 тестирања, а регистрирани се 917 позитивни случаи на Ковид-19 што е за 186 случаи помалку од претходната недела. Во последните три недели бројот на новозаболени на неделно ниво бележи пад, како и процентот на позитивни случаи од тестирани. Во периодот од 29 јуни до 5 јули овој процент изнесува 10.9%.

Регистрирани се случаи во 25 града при што најголем процент на новозаболени има во Скопје (45.9%) и во Тетово (10,3%). Во 17 града во земјата, за истиот период, бројот на новопотврдени случаи е под 20.

Од новозаболените во овој период најголем процент се лица над 60 години 22,9%, потоа лица од 50-59 години – 19,8%, забележано е благо намалување во однос на претходниот период кај лица помеѓу 40–49 години и благо зглемување на процентот кај лица помеѓу 30-39 и 20-29 години. Најмал број на новозаболени има кај децата и тоа од 0-9 години – 3.1%, и од 10-19 години – 4.1% од вкупниот број на новозаболени.

Од случаите во овој период кои се епидемиолошки истражени, хоспитализирани се 113 лица или 13,4% што претставува намалување за 4% во однос на претходната недела на известување, а кај 205 лица или кај 25% регистрирано е присуство на коморбидитети.

Во периодот 29 јуни до 5 јули, регистрирани се 46 смртни случаи, што е 11 помалку од претходната недела на известување. Најголем дел од случаите се лица над 60 години, 67,4%. Кај 38 од смртните случаи (82,6%) регистрирани се претходни коморбидитети.

Оздравени се водат 613 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување, што е за 166 лица повеќе од претходната недела на известување (21-28 јуни). Ова е исто така важен и позитивен индикатор кој влијае на намалување на растот на активни случаи.

Макфакс

DomD and Angie1432 like this.
  2. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Починал од ковид, и
    Позитивен на корона починал во сообраќајна несреќа не е исто.

Неколку пати кажав - може да има статистика и за таквите случаи.

Sofi.ja, buba4e89, Bunny2 and 4 others like this.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Тоа јасно, се сложувам, ама пола Дебар се зарази од погреб, вака барем ограничен им е бројот на присутни.

Инаку ни мене не ми одговара да имаме најголема смртност.

4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

А кај се тогаш нејзините маж и родители да излезат јавно со резултати од биопсија и да си спремат една тужба против држава?
    Или што е проблемот? Вака ова не ми се свиѓа по форуми ние мало место се знаеме рекла казала не викам ништо дека лажеш или не ама не е убаво да се молчи

candy.cane and Anie93 like this.
  5. Maslany

Maslany Истакнат член

Другарка ми од Куманово ја знае родилата што почина, ми кажа уште тогаш дека свекор и, и свекрва и, и го донеле вирусот од странство, мислам дека рече и они починале. Не ми спомна дека причината за неа е сепса или нешто друго. Ама баш ќе ја прашам, можеби навистина е така.

candy.cane likes this.
  6. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

edna dobra vest ama dali i koga ke stigne kaj nas
    Израелски институт за биолошки истражувања објави антитело кое го неутрализира коронавирусот, дури и меѓу заразените.

Израелскиот институт за биолошки истражувања (IIBR) и израелското Министерство за одбрана објавија дека е завршена фазата на развој на антитело што би било ефективно во неутрализирање на САРС-Ков-2, познато како коронавирус.

Преку својот профил на Твитер, израелското Министерство за одбрана го потврди развојот на она што може да стане првиот противотров на ковид-19.

Според субјектите, сега противотровот преминува од фазата на развој во фазата на прифаќање на фармацевтските компании, што ќе овозможи масовно да се произведува и комерцијализира.

Научниот развој би бил направен на база на неколку протеини кои се штетни за човечкото тело и веќе е тестирано кај пациенти кои се ризични случаи на коронавирус.

Израел тврди дека IIBR е првата институција што постигнала научен успех што ги исполнува сите три параметри:

Прво, ново и рафинирано моноклонално антитело што содржи дефицит на штетни протеини. Второ, антителото може да го неутрализира коронавирусот и трето, антителото експлицитно било тестирано во агресивни случаи на коронавирус.

Во меѓувреме, Владата на Израел најави целосно отстранување на ограничувањата за мобилност наметнати на граѓаните.
    https://vesti.mk/read/article/https://lider.com.mk/hronika/pochina-poznata-makedonska-novinarka/

Bunny2 likes this.
  7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Инаку, Жан Митрев ќе го споделат својот начин на лекување, т.е. хемофилтрација со светските научни портали како третман кој дава неверојатни резултати.

Angie1432, elenaxbbg, NPN and 2 others like this.
  8. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Може пак да се воспостави протокол за погреб на заразено лице и да не е починато од корона. Да се води починато со Корона а не ОД. Само интереси се у прашање.
    Проблемот е во евиденцијата, затоа што создава искривена слика за вирусот и состојбата. Сам Караџовски рече дека добра половина од починатите не се починати од Корона. И вам тоа ви е ок. Неверојатно.

9. lovestoneddd

Треба да си луд во држава во која правото е мисловна именка да фрлаш пари за тужби и да се малтретираш по судови. Плус се тужиш со државата, пиши пропало одма.

10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Реков дека не ми е ок тоа што изгледаме како најцрна земја на Балканов, скоро и во Европа.
    Сигурно дека е подобро да издадат така некој протокол, ама вака му е полесно |(. Иако јас сум за сите погреби да бидат со макс. 5 луѓе, во ова доба.

tina2018 and lovestoneddd like this.
  11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Не си во право. Нека излезат јавно на тв и нека поднесат кривична не им треба пари за до толку. Битно народот нека дознае дека сме преваранти и дека не умрела од корона.. после понатака не мора тужба да поднесува ако нема пари за адвокати и сл... Језда се во несреќа ама ако е како што велиш заслужуваст оштета...

12. lovestoneddd

Нека бидат со само куќните, нормално и разбирливо е.
    Проблемот е што системот на ваков начин е исперен од секаква одговорност. Претходно, т.е лани кога имавме црн период, кога им испоумреа десетици родилки од сепса, сите прсти беа вперени кон докторите. Сега имаме неколку исто од Сепса, прстите се вперени кон корона. Нормално дека им е полесно вака.

13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Поточно со докторите. Една пресуда имаме за лекарска грешка. За докторот од Велес. Толку.
    И во светски рамки состојбата не е подобра. Магистрирав на темата. Многу добро знам што се случува.

Инаку, ЕУ, Германија истражувале кои држави лажирале податоци. Хрватска, меѓу другите.
    Али кога зборувавме неколку членки, ќе ја тагнам @Lilit, беше смешно. Ама ете, сите држави се во исто г*омно, справувањето со вирусот ги погоди сите. Ама ете некои ликуваа дека само Македонија потфрли.
    Барем не кријат бројки.

14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Имаш линк? Ако не ти е проблем. :)

15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

друга е родилката со сепса не е таа од куманово

16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Јас касно со вестите сум.
    За Србија да кажам очекувано беше ова, само неочекувано беше полицијата да биде насилна. :x

17. dev08

dev08 Истакнат член

18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Во последните 24 часа се направени 1794 тестирања, а регистрирани се 163 нови случаи на ковид-19 во:

-Скопје 87
    -Куманово 7
    -Дебар 2
    -Штип 10
    -Прилеп 3
    -Тетово 16
    -Струга 8
    -Охрид 1
    -Кавадарци 1
    -Демир Хисар 1
    -Гостивар 8
    -Струмица 1
    -Кратово 1
    -Свети Николе 9
    -Кичево 3
    -Ресен 5

Починати се 8 лица, шест пациенти од Скопје, еден од Дебар и еден пациент од Тетово.

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 230 оздравени лица од:
    -Скопје 126
    -Куманово 31
    -Штип 11
    -Прилеп 1
    -Тетово 45
    -Велес 7
    -Кавадарци 1
    -Гостивар 1
    -Кочани 1
    -Свети Николе 2
    -Ресен 2
    -Неготино 2

Досега во земјата се направени вкупно 71.220 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот.

Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 7406, бројката на оздравени пациенти е 3554, на починати е 359, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3493.

bicycle likes this.
  19. bicycle

bicycle Форумски идол

Ете, тестирањата се тие, бројките се тие.
    Поздрав до сите што мислеа дека ќе се кријат бројки и ќе се намалуваат тестирања пред изборите.
    Ние не сме Србите.
    Ме радува големата бројка на оздравени.

candy.cane, eli25, oblace1 and 17 others like this.
  20. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

А дали кажуваат колку луѓе се хоспитализирани дневно? Мислам таа бројка најреално ја дава сликата. Едно време кажуваа колку што ми текнува.