Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.796
    Допаѓања:
    41.893
    Вчера/ завчера на прес рекоа 13.4% се хоспутализирани, намалување од 4% во однос на претходната недела.

На Bunny2 и Bezimenka90 им се допаѓа ова.
  2. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.241
    Допаѓања:
    70.735
    Дечки, вие што се тестиравте, после колку дена ви кажаа резултати?
    Мене ме тестираа процедурално, при прием во болница во петокот, ама уште ми немаат јавено резултат. Сигурна сум дека сум негативна, но сакам резултат да видам.

На Ygritte, LejlaD, NPN и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.270
    Допаѓања:
    31.296
    Последниве денови процентот према вкупните тестирања е опаднат. Идеше и до кај 15-18 посто ако не се лажам.

На Ahoy, Angie1432, Ambitious и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.145
    Допаѓања:
    11.802
    Аман бе. Прв си да скокнеш да ги одбраниш другите а да ја нападнеш сопствената држава.

На candy.cane, Waverly Raven, bicycle и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Прв ден после не знам колку време да има над 200 оздравени. Јас прво гледам тоа, па после новозаболени.

На poppie, Ygritte, Fifi84 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    200+ Оздравени за другото:
    Починати се 8 лица, шест пациенти од Скопје, еден од Дебар и еден пациент од Тетово.
    На Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби почина пациент на возраст од 59 години. На Клиника за токсикологија е почината пациентка на 79 години, кај која присуството на вирусот е потврдено постмортем.
    Во ГОБ „8 септември“ починати се четворица пациенти на возраст 58, 61,62 и 66 години. Во ОБ Тетово почина пациент на 53 години. Во Филип Втори (Жан Митрев) е починат пациент од Дебар на 52 години.
    Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 7406, бројката на оздравени пациенти е 3554, на починати е 359, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3493. Еден од вчерашните тестови е контролен, во моментов дистрибуцијата по градови е следна:
    • Скопје 3573, активни 1895
    • Куманово 813, активни 174
    • Дебар 118, активни 65
    • Штип 404, активни 159
    • Прилеп 286, активни 55
    • Тетово 805, активни 343
    • Струга 282, активни 181
    • Велес 198, активни 37
    • Битола 63, активни 22
    • Охрид 210, активни 181
    • Кавадарци 22, активни 15
    • Гостивар 180, активни 109
    • Гевгелија 12, активни 3 (2 лица од ПЕ Гевгелија се жители на Богданци) • Струмица 18, активни 10 • Крива Паланка 17, активни 11 • Радовиш 4, активни 0 • Крушево 7, активни 3 • Кочани 75, активни 17 • Пробиштип 28, активни 17 • Демир Хисар 3, активни 2 • Македонски Брод 6, активни 4 • Пехчево 6, активни 2 • Берово 3, активни 0 • Валандово 6, активни 2 • Виница 4, активни 1 • Делчево 1, активни 0 • Кратово 6, активни 3 • Свети Николе 56, активни 49 • Кичево 52, активни 43 • Ресен 127, активни 87 • Неготино 21, активни 3 ( 10 лица од ПЕ Неготино се жители на Демир Капија)
    Направените 1794 теста се преку: ИЈЗ-1002, Авицена-102, Биотек-155, МАНУ -123, Жан Митрев (Филип Втори) -209, Судска медицина – 14, Систина со PCR метода -148, ЦЈЗ Битола-41. Досега во земјата се направени вкупно 71.220 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот.
    На Инфективната клиника во изминативе 24 часа примени се 6 пациенти. Вкупно се хоспитализирани 89 пациенти. На кислородна поддршка се 57 пациенти, нема пациенти на респираторна машина.
    Во болницата во Козле се хоспитализирани 23 возрасни пациенти позитивни на ковид-19, 1 дете позитивно и 1 суспектно на вирусот.
    Во ГОБ „8 Септември“ примени се 8 нови, вкупно хоспитализирани се 97 пациенти. На респираторна машина се 3 пациенти.
    Во болницата во Битола се хоспитализирани 45, а во болницата во Штип се хоспитализирани 48 пациенти. На инфективните одделенија во Тетово, Охрид, Велес, Куманово, Прилеп и Гостивар се хоспитализирани 106 пациенти – позитивни и сомнителни на ковид-19.
    Активни случаи по општини Скопје денеска (по завршување на епидемиолошките анкети, може да има измена во дистрибуцијата по општини во Скопје)
    • Чаир – 348
    • Аеродром – 152
    • Бутел – 155
    • Гази Баба – 194
    • Центар – 142
    • Карпош – 149
    • Сарај – 129
    • Кисела Вода – 113
    • Ѓорче Петров – 108
    • Студеничани – 107
    • Шуто Оризари – 84
    • Арачиново – 45
    • Илинден – 29
    • Петровец – 17
    • Чучер Сандево – 17
    • Сопиште – 8
    • Зелениково-9
    • Странец – 1
    • Нераспределен- 89
    Да не биде пак дека си објавувам "мои статистики"
    http://zdravstvo.gov.mk/deneska-se-...zdraveni-se-230-pacienti-pochinati-se-8-lica/

На Angie1432 и Igle им се допаѓа ова.
  7. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Контролните тестови за означување на крај на болеста се беспотребни затоа што уште не е извоен вијабилен вирус 2 недели после појава на симптоми, без разлика дали PCR тестот бил позитивен или негативен.
    Во превод - по 2 недели изолација од појава на симптоми, или по 2 недели изолација на симптоматски - без разлика дали е позитивен или не, не постои опасност дека ќе зарази некого. Првобитните контакти се заразувале најкасно до 5 дена по појава на симптоми. Значи и за асимптоматски - 2 недели самоизлација е доволно да не направат проблем.
    Наместо да прави контролни тестови, може државата би можела да ги пренасочи тие капацитети на тестирање на луѓе :?:

8. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    Денес во Свети Николе е тестирана цела конфекција, па ќе видеме од утре колку ќе бидат позитивни..тоа е добро што тотално сите ги тестирале, а работат премногу луѓе. Треба и со МИК да го направат истото и од таму има заразени, можно е сите овие сега што се да се од таму. А во МИК работат и од селата, а таму воопшто не водат евиденција преку ден дали носат маска и се на дистанца...

На tina2018 и Ahoy им се допаѓа ова.
  9. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.786
    Допаѓања:
    176.352
    Нема ни да видиш.
    Ако беше позитивна ќе ти кажеа и ќе те изолираа.
    Ни јас не видов резз. Нит документ ми дадоа.
    Ако не ги прашав утредента од кога ми земаа брис немаше ни да ми кажат.
    Кога прават процедурално така при прием во болница прават од брзите тестови и резз имаат за неколку часа

На simonka93, tina2018 и LejlaD им се допаѓа ова.
  10. black_lover

black_lover Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    104
    Во битола кај прават тестови за корона освен на болница?
    За приватно мислам

11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.796
    Допаѓања:
    41.893
    Јави се во Авицена, деновиве треба да доаѓаат Битола па ќе ти кажат каде и ќе те тестираат. Комплет имунолошки и PCR тест е 4000ден., и доста е по лесен процесот на земање брис.

12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.002
    Допаѓања:
    164.578
    А не, имаше тука експерти директно од Хрватска, со се внатреполитички состојби им знаеа. Ние џабе пљампавме...

На ForeverYoung, BoaVista, oblace1 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Кои кретени се Хрватите, баш одлуччија да не лажираат сега кога им е најбитно. Очигледно не знаат ни како се лажира :D
    Мислам, фино оговарате, барем тагнете да знаеме за кого зборите :D Вака шуш - муш на страна, ко да не знаеме кој какво гомно од човек е :D

14. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.977
    Па и при лажење треба малку осет, не можеш на 300 заболени на ден да кажеш -само тројца се и да речеш дека многу те бива за лажење. Ќе се види, ќе се дознае многу брзо ако е премногу очигледно. Искрено, и јас мислам дека подлажнуваат.

На BoaVista, oblace1, JuLleE и 2 други им се допаѓа ова.
  15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Абе, сите подлажнуваат. Седнале фино експерти за податоци и направиле корелација со тоа колку се претпоставува дека подлажнуваат државите и нашле дека од прилика соодветствува со нивото на корупција.
    Мене ми е смешен тој моментот кај што Македонија ветената земја одеднаш не подлажнува, само тие најдобри биле :D
    Дека манипулирала со бројки Хрватска - верувам дека не. Дека не тестирале кај што не морале - верувам дека да. Дека морале некој посебен труд да вложат за да исконтролираат ситуација првиот пат - исто не мораше, со оглед на тоа што многу рано се затвори се, ама апсолутно се и многу поголеми мерки имаше од Македонија. До прва иде периодот кај што ќе се манипулираат бројките, на жал. Т.е. нема да се манипулираат, едноставно ќе се прават калкулации кај ќе се тестира и кај нема.
    А оние немите тапшања по рамо во стил „гледаш ние најпаметните во право бевме“, мислам, малку патетично... ама кажав, си знаеме веќе кој на што се пали :D

16. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.977
    Ама гледаш како сите некако си се пристрасни кон земјата во која живеат? :D И ти не даваш прав да падне врз Кроејша, јас исто мислам дека и мојата не лажира...и така :D

На candy.cane, mal.ecka, Cherry333 и 13 други им се допаѓа ова.
  17. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.002
    Допаѓања:
    164.578
    А како да нема корона?!
    Се мава по џебот на компаниите ако не почитуваат мерки, а инстотуциите мука немаат.
    Денес бев во мвр да менувам возачка.
    Тој позади параванот не носеше маска, за дрскоста и некултурата не коментирам. (Рамковен кадар, ролекс на рака, парламент цигатќри на биро, со плата од администрација)
    Ставив показалци на скенер каде што десетици дента биле залепени, пенкалото за електронски, па и за обичен потпис исто. Тој не ги дезинфицира после секоја употреба.
    На влезот само еден диспанзер за антисептик кој не работи, а не пак прес секоја кабина.
    Ало, МВР?! Што правите, расплодувате корона?!

Не знам дали се зборувало за мерката за родители чии деца одат на училиште. Жал ми е што денес сведочев хватање на патетика и користење на децата како параван, а у суштина е уарнување и мрза и веза нема дека се толку зависни од нив или па нема кој да ги чува. Да не се лажеме... Да, не велам дека има и такви кои навистина немаат како и кој да им чува деца, стои, ама голем број злоупотребуваат. Се убиваат од шетки, слики ставање, мешање по кафиња и збиранки, сами со другарки, што создава револт кај останатите колеги.

На candy.cane, dayla, Bezimenka90 и 7 други им се допаѓа ова.
  18. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.002
    Допаѓања:
    164.578
    Ама што да трошам зборови, ти сама се најде. Кога сзо коментира, твојот цинизам е само смешен ради суетноста.
    Па да ти кажам, не се многу интелигентни, а тоа историски се докажало.
    А и сакам да ми вреди муабетот, а не да трошам зборови залудно јер ми се лоши малце од луѓе кои зборуваат од инает без да размислат дали им пие вода муабетот. А твојот, веза немаше. Некогаш доблесно е да признае човек дека погрешил во проценките.
    А како и не лажирале, одеа на први причести, матури и свадби... ама короната според тебе некоја непренослива.

У која што живееме?
    Па нашата сега лаже, се знае зошто.
    Кај нас лажат и тоа како, со усул, ама сушат лажат, а има народ уште шо мислат за корона пари даваат. ГоспО напомош.

На oblace1, BoaVista, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.796
    Допаѓања:
    41.893
    FB_IMG_1594232560821.jpg

На Bunny2, LejlaD и duffi им се допаѓа ова.
  20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Па се гледа резултатот и од свадби и од причести, де.
    Свадба во Загреб - 25 заразени низ цела Хрватска разнесен плус. Причест во Ѓаково, сестрите пред тоа во Косово - еве и тука две жупании полни со заразени.
    Не знам дали СЗО коментира, тоа некој рече ама извор не можев да најдам. Јас сите извори си ги проверувам :D
    Патетично е само колку се радувате на пораст на заразени. Се за мајка Македонија, де :D
    Вам да не ви плаќаат кога во друга држава некој го пишат како заразен :rofl: