Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.352
    Допаѓања:
    19.894
    Сварно почна да мава на психа се секое кивање, главоболка, умор одма мисла таму ми иде и ќе ми текне после дека сум ненаспана, времево е хаос нормално човек некогаш така да се чуствува. Пред некој ден јадев пуканки и некоја лушпичка ми остана го грло ме гребе ме тера на кашлање, што не пробав вода, леб никако не поминува. Излеговме да прошетаме мене ме тера на кашлање ми смета се вртам на сите страни да видам дали има некој да поткашлам да пробам да го извадам тоа. Да му е непријатно и страв на човек да се закашла или кивне ( што е нормална прородна работа), без некој да не помисли дека имаш корона. Параноја да го фати човек веќе.

На Ivan4e04, eli25, Simplicity и 18 други им се допаѓа ова.
  2. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.167
    Допаѓања:
    132.071
    Народов не се освестува.Ако не се вразуми,нема да опаѓа бројката.

На Alishan30, Martka, bicycle и 4 други им се допаѓа ова.
  3. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.545
    Допаѓања:
    17.153
    Искрено им се чудам на некои родители што сакаат децата да им одат на школо.
    Сфаќам дека им е тешко.
    Но, замислете да не дај Боже се разболи дете???

На HaleemO, Martka и Ahoy им се допаѓа ова.
  4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.337
    Допаѓања:
    28.179
    Над 80% од случаите на корона имаат температура 37.5 + барем 1 ден. Како што пиша членката погоре, кај помладите најчесто прво се јавува диареа 2/3 дена, па кога ќе престане следи температура. Класична болка во грло не е чест симптом на корона, туку кашлање со болка во гради. И црп над 30.

Во случај на покачена температура и општа малаксаност и болка во тело барајте одма тест за корона. Прво осигурајте се дека дека не е тоа, па ако е стомачен вирус секако ќе помине за ден два.

Најголем дел од починатите (меѓу кои и младите починати) се претходно лечени од матичен за гнојно грло, крајници, алергии и се касно стигнати на доктор. За жал, многу од матичните сеуште не препознаваат корона и ја не упатуваат на тест навремено.

Последна измена: 10 јули 2020
    На green.eyes, Ivan4e04, happygirl и 11 други им се допаѓа ова.
  5. redhead

redhead Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    398
    Со вакви лесни симптоми системот одма ќе те исфрли за тест, а на приватно нема да оди оди секој да се тестира затоа толку се рашири.

6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.116
    Какво е тоа гарантно писмо ко нов закон за влез во Еу? :^)

7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.674
    Допаѓања:
    192.522
    За што праиш муабет, какво гарантно писмо? Каде што си прочитала?

На Ahoy и Stache им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.674
    Допаѓања:
    192.522
    Еве го брат му на Ковид, стигнал во Казахстан
    upload_2020-7-10_11-0-46.png
    Зошто кинезите известуваат за Казахстан и што е ова бре:worried:

На girl-miri, candy.cane, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.584
    Најголемиот проблем што го имаат родителите за онлајн настава е тие што имаат две или три деца од школска возраст. Кај да им најдат толку компјутери за сите да можат да ја следат наставата? И не секој родител има познавање од хемија, биологија, математика итн за да може да го подучува детето дома. А реално, преку интернет не може наставникот да се посвети на секое дете. Тие што оделе на спремање, сега нема да можат да одат. Не дека сакам да те оспорам, само сакам да ти доловам со што се соочуваат голем дел од родителите. Моите деца среќа сеуште де предшколска возраст, ама да замислам дека двајцата со сопругот работиме, да би требало на двете деца да им обезбедам компјутер, и по неколку саати за подучување дома по секој предмет, стварно е тешко изводливо.

На BloodElf, kikin, Ivan4e04 и 9 други им се допаѓа ова.
  10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.116
    Татко ми ми кажа,слушнал на вести дека сега само со гарантно писмо ќе можело да се иде во Еу. Затоа и прашав бидејќи знам порано постоеше па да не го вратиле пак.

11. Ana-Marija24

Ana-Marija24 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2013
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    204
    Ме заинтригира со ова, ајде да видиме што тоа подетално ке значи и дали од 15 Јули ке може да се примени:) Се надевам поширока селекција отколку сегашната (fingers)

12. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    bi bilo dobro da e taka ama jas ne sum bas optimist, testiraat samo so simptomi , kontaktite na zarazenite ne gi testiraat (osven ako pojavat simptomi)
    plus sto za testiranje se ceka i po 2 nedeli osven ako ne se simptomite pojaki , site ne se vo moznost privatno da se testiraat , za tie 2nedeli moze da se izleci ako se bez ili so slabi simptomi a moze da se vlosat i posle narodot bil kriv sto cekal (ne se javil navreme, kade da se javi koga i da se javi mora da ceka / posebno za pomali mesta koga skoro se e skoncentrirano vo skopje ? (privatno sto testriraat) posebno za istocna mk e katastrofa odz dravstven aspekt
    dr -, narodot sekojdnevno se dvizi vo/od dr gradovi i nema sansa da nema zarazeni ama nikoj ne testira ili mn retko
    treto - ako sporedime zarazeni po br na ziteli skopje iako ima najmn zarazeni sepak toj procent ne e najgolem 1000 na 600 000 ne e pomalo od 50 na 10 000 pr
    ke vidime po izborite na sto sme
    moze ne krijat rezultati no ne testiraat dovolno

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.796
    Допаѓања:
    41.896
    За Македонија, доволно тестираат, посебно тие 1794 тестови во средата. Толкав ни е капацитетот.
    Словенија, членка на ЕУ и далеку понапредна од нас изјави дека капацитетот на тестирање и' е 1500 тестови на ден.

14. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Тотално сум разочарана со повторното затварање на граници за Македонија.
    Ги разбирам, не сакаат да ризикуваат повторно ЕУ земји, сега и на јогурт дуват.
    Додека светот ни ги затварат вратите ние овде се уште не гледаме на ова сериозно.
    Маски - што е тоа? Секој ден околу 500 казни за неносење.
    Собиранки, гужви ненормални.
    Од Март се труби, од Март, еве го сега Јули е.
    И до кога вака? Наместо да се намалат бројките, исто е, секоја недела нови кластери.
    Наместо да имаме коллу толку нормално лето ние стоиме во место, ниту да се подобриме.
    Не сакам ни да помислам на сезонските работници кои се вратија моментално во Мкд и кои го вадат лебот од странство како ќе сврзуваат крај со крај периодот кој доаѓа посебно ако некоја мерка не се олесни за патување.
    Немам коментар, се е излишно.

На Alishan30, Doozy, Mery92 и 12 други им се допаѓа ова.
  15. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    nema sto da se sporeduvame so dr drzavi posebno ne so slovenija
    mozat tie brzite testovi bar da raspredelat ne samo vo odredeni bolnici tuku i vo sekoja ambulanta niz cela mk kade sto imaat laboratorii i moze da testiraat , ako se malku moze da poracaat uste i narodot navreme da se testira a ne samo udri po narodot e kriv (e kriv no ne za se)
    i ne, ne e dovolno testiranje , ovie testiranja vo ovoj period ne se dovolno ,moe kapacitetot tolku e no za brzi testoi ne e a sepak moze mn da pomognat i navreme pacientte dobijat terapija

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.796
    Допаѓања:
    41.896
    Ќе пуштат на 1ви август (fingers)

На Mery92, Nisse и bicycle им се допаѓа ова.
  17. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.432
    Допаѓања:
    16.195
    од каде инфово? Вистина е или само се надеваш?:D

18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.796
    Допаѓања:
    41.896
    Се надевам и нагаѓам :lol:
    Ништо официјално, ама така ми вели нешто од внатре :D

На Nisse му/ѝ се допаѓа ова.
  19. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Еве повторно ако некој не видел вчера
    Пратете ги бројките на новозаразени од 15 Јули до 30 Јули треба секој да бидат по 20. Ама еден ден да е со 150 како до сега одма рачунајте дека не не примат од 1 Август. Е сега за да одиш во период од 15-30 Август треба овде бројките од 1-15 Август да бидат како што пишав погоре секој ден по 20 или помалку.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.796
    Допаѓања:
    41.896
    Треба да имаме нешто околу 400 заразени на милион жители во период од две недели, во случајов како што рече- 15.07- 30.07 за да ЕУ нè прими на 01.08. Значи може и по 25 на ден 8-|:lol:

На Spidy, candy.cane, Nisse и 1 друга личност им се допаѓа ова.