Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. candy.cane

candy.cane Популарен член

Очигледно секаде е веќе исто, барем да не се нервираме дека само кај нас се толку глупави и народ и политичари.

2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Еден од катовите на болницата „8ми Септември“ ќе се ослободи од пациенти со Ковид-19, кои деновиве ќе бидат префрлени во модуларната болница која располага со 72 болнички кревети, ова денеска било договорено на средбата меѓу министерот за здравство Венко Филипче со синдикатот на ГОБ „8ми Септември“ и претседателот на самостојниот синдикат за здравство, фармација и социјална заштита Љубиша Каранфиловски.

https://libertas.mk/filipche-gob-8m...abota-kako-shto-beshe-prethodno-organizirana/

g8lQQk, emiliana, NPN and 1 other person like this.
  3. candy.cane

Неврологија ќе се ослободи? Или само кардиологија?

4. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се гледа кој не знае да дискутира, цитирај ми го цело мислење. Зашто муабетот е за ослободените родители кои наместо да седат дома и да се чуваат од корона се групираат со други родители кои нели, не знаеме кај биле и со кого претходно итн, а после се бунат зашто морале на работа да се вратат. Ќе повторам, институциите се затворени за да не се шири корона и поради тоа родителите беа ослободени. Тие го злоупотребија тоа со константно непочитување на препораките, така да, се им пропаѓа во вода. Кај шо ги оставале децата лани, таму и годонава. Ако е супер безбедно на лулашки, супер безбедно нека го чува бабата/дедото/дадилка. Зашто и градинки да отворат, се убивте од пишување дека не би ги носеле зашто е опасно, така да истите пак ќе квичевте. Преку таквото од тоа како само вие сте загрозени и само вас нешто не ви чини.

5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Па не е пд сега ова од април-мај е така насегде се дружат прошетај по други населби исто е. Дури другарки ми се бунат не можеле веќе зошто градинки не отварале. И јас сум за да ги отворат зошто реално џабе ние што се чуваме ако она седи со 10 жени во парк го носи кај маж и вирусот а маж и работи со мм и ми го носи мене...Малце претерав ама таа е реалната слика. Пушти го во градинка завшрете во козле па ќе ви дојде памет да се дистанцирате.
    Жал ми е само за оние што пазат ама тие се на прсти да ги изброиш. Јас знам дека дете не моеш да достанцираш ама па вие бидете попаметни ве плаќа некој за во работен ден кафињата и доле у паркче цел ден и вирусот не постои настинка е...мераци

BlackNight and candy.cane like this.
  6. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Јас тебе те прашав, не ми одговори, туку ме нападна.... Уште еднаш те прашувам: Од каде знаеш мајката што пишала што правела, дали носела деца по паркови, каква и е ситуацијата, и да не набројувам? Како си земаш право, на прашање за совет, што да прави со децата дури е на работа, ти да ја правиш партал, со погрдни зборови? Дали имаш право да напаѓаш некој без да го познаваш? Конкретно за жената прашувам????

Dentina, fana, eliesaab and 2 others like this.
  7. candy.cane

FB_IMG_1594463510339.jpg

Иако и голем број "учени" луѓе веруваат во ова, а многу "неучени" се свесни.

8. Stache

Stache Истакнат член

Секој ден се помалу луѓе носат маски. Претходно 80% носеа, сега 80% не носат.

9. СуперДевојка

Ете си зедов за право, форум е ова. Ко ти што пишуваш што сакаш, така и јас. Редно е да ги тргнеме завесите од пред очи. Дури и тие што се заболија и пишаа на форумов, се изјаснија дека ептен се пазеле, не се мешале, маски, врагови, чиниш вирусов во сон им дошол. Така да, гледајки полни улици, паркови и плажи, никому не му верувам дека толку пази и не се меша во луѓе. Ако земеме да се жалиме, да се пожалам и јас колкави ми се и допрва ќе ми се финансиските загуби, па што? Можете да ми помогнете? Не! Затоа не се жалам.
    Така и жената. Можеме ние да и ги чуваме децата? Не! Тоа е, ко за сите и за мене, и за тебе и за неа.

10. jacqueline.s

Жената не се жалеше, туку праша.
    Второ, да, не веруваме никого. Може ете и ти не почитуваш мерки. Ај да земам да те ругам сега оти никому не верувам, и јас мислам дека заради тебе се шири вирусот... Пример велиме. Не е убаво, нели?

eliesaab, Kitten, tinka-mace and 4 others like this.
  11. СуперДевојка

Па кој ти брани?!

12. sierra

sierra Истакнат член

Отворање на нова плажа во Охрид со настап на Тамара, журка во некои клубови во Гевгелија и Неготино вчера, луѓено збиени еден до друг... има ли некој што го гледа ова или кога ќе излезеш надвор од Скопје нема вирус?? :fubar:

13. jacqueline.s

Никој не ми брани. Ама немам потреба да ги истурам своите фрустрации на тебе, тоа е поентата. Не си ми ни крива ни должна.

Dentina, eliesaab and Kitten like this.
  14. BoaVista

BoaVista Форумски идол

15. Stayy W

Stayy W Истакнат член

Во 8ми септември се планира само две одделенија кој ќе се хоспитализираат болни од ковид , а останатите да си почнат со нормално работење како и операционите сали

16. redhead

redhead Истакнат член

Ако некој ги задржал дома затворени децата 4 месеци алал да му е.

No Makeup likes this.
  17. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Никој не рече да ги држите дома децата. Внуките мои скоро секој ден се надвор, но во скопската околина, каде нема движење и гужви. Има еден куп местенца каде можеш на раат да си шеташ, а да нема луѓе и да немораш маска да носиш. Јас конкретно упатував кон несовесното групирање на мајките, без маски, без ништо. И ич очигледно не им е гајле, а први се лупаат во гради за да седат дома и да ги чуваат децата.

kukla21, Ivan4e04, No Makeup and 11 others like this.
  18. redhead

redhead Истакнат член

И јас сум против лулашки, родендени, ама прошетка во парк зошто да не. А вечно дома ослободени од работа не може, мора да се отворат градинките.

fana, Tajnaotrovna, Milkiway and 4 others like this.
  19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Србија е многу полошо од тоа што се прикажува. Имаат многу починати, нема место по болниците и сите ги лечат по дома. Тетин ми среќа се извлече.

20. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Министерството за здравство информира дека во јули, 66 доктори на медицина го положиле стручниот испит и се стекнале со лиценца за работа од Лекарската комора на Република Северна Македонија.

Министерството за здравство стапило во контакт со сите 66 ново лиценцирани доктори на медицина, а повеќе од половината од нив изразиле желба да работат со ковид пациенти.

„Во услови кога се соочуваме со најголемата светска здравствена криза, имаме 66 лекари повеќе, нови, млади сили во нашиот здравствен систем. Согласно измената која ја направивме на Законот за здравствена заштита од јануари минатата година, секој дипломиран доктор кој се стекнал со лиценца треба да обави шест месечна пракса која за прв пат му е платена со 30,000 денари месечно. Младите лекари се иднината на нашето здравство и ние продолжуваме да вложуваме во нив, во нивната до-едукација и стручност“ – потенцира министерот за здравство, Венко Филипче.

Работата во траење од шест месеци се спроведува во јавните здравствени установи – здравствени домови и општи болници со проширена дејност што вршат дејности и на примарна здравствена заштита, во дејностите на итна медицинска помош и домашно лекување, превентивна здравствена заштита за предучилишни и училишни деца и поливалентна патронажа.

(y)

©Makfax.com.mk