Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Black girl

Black girl Форумски идол

Е кажи де.
    Кога веќе спомна, треба да кажеш што е толку тажно.

Ivan4e04, H.VAGA, Anie93 and 26 others like this.
  2. DAngel

DAngel Форумски идол

Сите тајни вести имаат, ама никој не смее да каже. Што луѓе ќе бевте :D

Ivan4e04, H.VAGA, girl-miri and 21 others like this.
  3. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

А шо се случило денес? :^)

elenaxbbg, Bunny2, Cherry333 and 4 others like this.
  4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Вакцината АЗД1222, популарно наречена „Оксфорд вакцина“, влезе во последната фаза на тестирање, а се очекува да биде во употреба во Велика Британија, САД и неколку европски земји во септември.

Според информацијата во светот на науката, Џенер Институтот на Универзитетот во Оксфорд не беше непознат, но не беше ни толку познат за пошироката јавност, бидејќи досега се занимаваше со слабо финансирано истражување за болести кои влијаат на сиромашните земји.

Денес, очите на целиот свет се насочени кон овој институт, кој во соработка со британскиот фармацевтски гигант „АстраЗенец“ веќе почнува да произведува две милијарди дози вакцина, кои ќе бидат испорачани до крајот на годината.

Компанијата се откажа од профитот додека трае пандемијата, а вакцината, како што најави нивниот директор, ќе чини колку и едно еспресо.

Вакцината на Оксфорд, во моментот се тестира на околу 10.000 доброволци во Велика Британија, 5.000 во Бразил, 2.000 во Јужна Африка и наскоро на 30.000 лица во САД, влегувајќи во последната, трета фаза, по што итно ќе биде одобрена за употреба.

Според документацијата, Европската инклузивна вакцинална алијанса (ИВА), предводена од Германија, Франција, Италија и Холандија, се договорила со „АстраЗенец“ за 400 милиони дози во септември.

Сличен договор е постигнат со Велика Британија, САД, ЦЕПИ (Коалиција за иновативна подготвеност за пандемија) и Алијансата ГАВИ, група за финансирање на вакцините, за 700 милиони дози. Тоа прави над една милијарда дози за првите испораки во септември 2020 година.

Институтот Серум во Индија ќе произведе дополнителни милијарди дози, најмногу за земјите од Третиот свет, од кои 400 милиони ќе бидат произведени пред крајот на 2020 година.

Според зборовите на шефот на научниците на Светската здравствена организација, Сом Сваминантан, вакцината што ја развива Оксфорд е водечки кандидат бидејќи предизвикала добра имунолошка реакција на коронавирусот кај двата вида за време на претклинички клиники кај глувци и примати (мајмуни од видот макаки). Една доза од вакцината, всушност половина од она што ќе му се даде на човекот, целосно ги штити мајмуните од добивање пневмонија.

По вакцинацијата, телото произведува протеин со кој имунолошкиот систем подоцна го препознава и го напаѓа Ковид-19, кога се обидува да го инфилтрира во телото.

„АстраЗенец“ велат дека постои можност вакцината да не функционира, но дека тие се посветени на завршување на процесот, но научниците кои ја развиле вакцината, од друга страна, веруваат дека тоа би можело да ги заштити луѓето од Ковид-19 најмалку неколку години. Професорката Сара Гилберт во обраќањето пред британските парламентарци рече дека е оптимист кога зборува за фактот дека вакцината ќе обезбеди „долг имунитет“ против вирусот корона.

5. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

deka i vo zapadnite drzavi se mn disciplinirani a nie 'zaostanati"
    sekade isto e , zurki vo francija so iljadnci, eden do drug
    https://vesnik.com/node/122803

темјанушка and Bunny2 like this.
  6. magnolija09

pa kazi sto e ionaka ke najdeme na net dokolku e vistina

7. Giovanna

Giovanna Популарен член

А бре не се достискува просто :) ова обично оди во пакет со „еее јас тогаш кога ви кажував“. Додуша витамина прв пат ја приметувам да се послужи, ама препознатлив и досаден патерн веќе низ форумов.

@vitamina тие што се пазат, секако ќе си продолжат. Мислам и сама си свесна дека вакви коментари не носат никому добро. И онака веќе владее стрес и хаос со месеци, подгорување на атмосферата не е добредојдено. Ако имаш конкретна информација да споделиш арно, ако не треба да имаш на ум дека делуваш негативно и не помагаш.

Ivan4e04, girl-miri, eli25 and 13 others like this.
  8. magnolija09

Feminka22 and Ahoy like this.
  9. vitamina

vitamina Форумски идол

Што ти е бре што сум досадна и препознатлива?
    Аман бе луѓе.

Смртен случај од корона вирус.
    Ете тоа.

Што ви толку засметав та морате да се служите со вакви работи
    Еве не знам што толку ви имам згрешено да зборувате вака, на овој начин и со овие зборови.

Темава е за корона во мк и светот еве нормално 4 5 месеци ова пишувам во согласно со темата.
    Имам простирано и пишано куп инфо.

Еве сега читав за чепот во италија од србија споделив еве зошто толку грдни зборови не знам.

Стварно сте многу лоши, се ви смета. Никако не се угодува.
    Не ни вреди човек нешто да сподели или пише овде, сите сте нааапани се нешто ви смета само се расправате аман више.

Пишував на форумот и на темата оти на некој начин сум блиска со мојот народ во мојата земја ама само некои нервози и незадоволства мрчење суптилни (негативни) комемтари добивам и дрски. И многу ми е жал...
    И онака ми е жал и се нервирам секој ден што нема да отидам и нема да си ги видам блиските па и тука човек дотепувате.

Се извинував што кажав ете.
    Не ми е денот. Имав сабајле лоши вести и то. И не е само едно сабајле.

Се извинувам на сите ако ви засметав. Навистина не ми било намера.

mal.ecka, Mery92, smooch and 13 others like this.
  10. Mami3

Mami3 Истакнат член

Mora da naucime da ziveeme so virusot vakov takov ili onakov bil...
    Veke nema teorija sto pobiva deka site ke se zabolime porano ili podocna,site ke sme na nekoj nacin izlozeni,svesno ili nesvesno, nesto kako vojna, samo bez puski i krv!
    Najsilnite ke preziveat.
    Kolku i da sakame da se zastitime, vidovme i slusnavme primeri kade i pokraj celosno vnimanie i pretpazlivost imame zaboleni, nema sigurnost nikakva nikade.
    Da sme zdravi i zivi drugo nema sto da se kaze.

11. Giovanna

Giovanna Популарен член

@vitamina ај пак прочитај си што напиша. Ако толку членки во рок од 5 минути ти реагираат тогаш проблемот каде е?
    Коментари од типот знам многу страшна информација ама еве ќе си поќутам - не се конструктивни. А тоа често се случува низ темиве, не конкретно од тебе.

Ти кога пишуваше за локдаунот и ситуацијата во Италија и те како добиваше поддршка тука, да не мешаме работи. За наапани - наапани сме, за лоши дискутабилно.
    Сите имаме емоции на темава и на сите ни е преку глава, а тек не спремат психички за се што ќе следи. Затоа и не треба дополнително да се тревожиме меѓу нас. Нека му е лесна земја на тој што починал.

Ivan4e04, girl-miri, eli25 and 14 others like this.
  12. vitamina

vitamina Форумски идол

Screenshot_20200713-151713_Samsung Internet.jpg

http://www.veneziatoday.it/cronaca/...hx-DZ-l0BYqtu0mdZ-m2X72ixRzpMteI5NON6iKsrn_Fo

Само ова го има за жал. Што пишав, дека секвециониран е вирусот. Бил многу поагресивен и вирулентен.
    Други инфо сега за сега нема тука дека читам.

Тука е до таа мера намалена агресивноста што едвај се детктира на брис.

mal.ecka, emiliana, 1209 and 3 others like this.
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Не просветли де. Нели секој ден има смртни случаи од Ковид? Не е само денеска. И јас се потресувам на секој смртен случај, ама темава е претеризам некогаш.

Leviosa2503 likes this.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Епа што пишав. Имам лоша вест?
    После пишав дека е смртен случај.
    Друго што треба да пишам?
    Што и да е може да се каже покултурно а не вака.
    Не се работи за обичен муабет.
    Има еден куп културни членови на темава а не со вакво понашање.
    Го пишав у афект оти ми е лошо сфаќаш?
    И требаше да сфатиш ако имаш малку свест дека не сум добро и дека има смртен случај со корона.

Не мора веднаш со агресии.
    За било што. Може некој е потиштен тажен изваден од памет па пишал.
    Никогаш се немам дрзнато да пишам ништо што официјално не знам. Во афект пишав па се дообјаснив што е.
    И не сфаќам зошто сеуште рипаш со агресии.
    И ти и @DAngel чинам.
    Полека девојки.

Притоа дури се извинив оти ја имам и таа доблест ете.

Поздрав.

15. bicycle

bicycle Форумски идол

@Giovanna членката @vitamina е сосема во ред.
    Споделува информации како што правиме сите тука.
    Кажа за смртен случај веројатно за личност која лично ја познава, да не сакаме и ЕМБГ да даде?
    Или па што? сакаме се розево да се кажува?
    Овде да влезеш од постовите ќе добиеш удар додека читаш од повеќето членки, не знам зошто сте се фатиле за неа.
    Какви луѓе сте, страшно.

mal.ecka, m.i.g, LadyC and 3 others like this.
  16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Во последните 24 часа се направени 973 тестирања, а регистрирани се 88 нови случаи на ковид-19 во:

-Скопје 30
    -Куманово 8
    -Дебар 1
    -Штип 13
    -Прилеп 5
    -Тетово 3
    -Струга 11
    -Велес 1
    -Битола 1
    -Охрид 2
    -Кавадарци 1
    -Гостивар 1
    -Пробиштип 1
    -Кратово 1
    -Свети Николе 1
    -Кичево 8

Починати се три лица, двајца пациенти од Скопје и еден од Штип.

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 123 оздравени лица од:

-Скопје 70
    -Штип 6
    -Прилеп 4
    -Тетово 31
    -Велес 3
    -Кочани 2
    -Пробиштип 1
    -Кичево 1
    -Ресен 4
    -Неготино 1

Досега во земјата се направени вкупно 78.133 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот.

Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 8197, бројката на оздравени пациенти е 4326, на починати е 385, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3486.

ElenaOfRivendell likes this.
  17. queen04

queen04 Истакнат член

Say waaatttt.... Денес не очекував ваква бројка али за арно нека е

18. vitamina

vitamina Форумски идол

Не можам да раскажувам.
    Не е исто кога читаме и кога навистина познаваме некого.
    Нека заврши тука се извинувам.
    И да, за мене ова е тажна вест, уште потажни детаљите, најтажно оти нели ги знаеш луѓето.
    Нема врска, исто реагирав и тука кога се случуваше, исто и во Мк, ова баш сега ми е капак на сите тортури последниве месеци.
    Се надевам ќе заврши веќе еднаш сите сме изцедени како лимон.

Може па и затоа сите избувнуваме.

19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Ко за понеделник, вчера недела.
    Исто беше и претходниот понеделник, па после по 200 имавме.

20. DAngel

DAngel Форумски идол

Немам јас никаква агресивност, ама никому не помагаш со „леле страшно нешто знам ама нема да ви кажам, само ќе ви кажам пазете се“. Мислам, од баба Ванѓи што се страшно знаат преку глава веќе. Или кажувај од што треба да се пазат сите или ќути си, а не овака половично.
    Знам дека во афект ти е пишано мислењето, ама кога веќе не си се исконтролирала пред да пишеш, немој да обвинуваш за агресија кога тргнат да те прашуваат за него. И мене најмилите ми се во Македонија, демек не им се тресам секој ден. И мене ми недостасуваат информации оти не сум таму и оти бегам од вести. Вака на „страшно, страшно“ на сите на најлошо ни лета паметот. Кој обзир бараш тогаш од другите? Или само за колку ти е тебе тешко треба да мислиме?

happygirl, candy.cane and Leviosa2503 like this.