Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Igle

Igle Популарен член

@vitamina сочувство, за загубената личност и за сите оние кои изгубија некого....се надевам, дека барем не е млада личност.

Денес 9% заболени.... помалку тестирања, ништо не вика дека ова ќе стивне, а и мене ми личи дека тек ќе разгорува...

2. queen04

queen04 Истакнат член

Пак напредок е, вчера со ист број тестови 136 имавме

bicycle, JuLleE and Ahoy like this.
  3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Вака кога ја напаѓате @vitamina баш би сакала да ве видам на фан страната на Филипче каде што имаше постирано слика од дискотека и каде што извесен Александар се расправаше со 20 души изјаснувајќи се дека не сме знаеле да живееме,сме верувале у лаги и корона нема. Таму дрски не можете да бидете ве знаат по име и презиме. Важно тука до крајности одите. (facepalm)

Bunny2, LadyC, Snowflake97 and 2 others like this.
  4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

5. vitamina

vitamina Форумски идол

Не стварно не знам што толку напишав што не требаше
    Мал милион пати свашта се пишувало ама ај.
    Галама, агресија за самоискажување тага.
    Не ми се докажувајте ве молам не сум расположена да се расправам. Мислите што сакате.

Смртен случај на млада личност со мали деца.
    Ова ми е најболната точка. Затоа е катастрофа за мене.
    И да, конфекциите не треба да работат и државата треба да ги згрижи овие луѓе и да им плаќа за да одреден период седат дома.
    Неминовно е. За да се заштитаѕ сите луѓе што работат во истиве
    Во спротивно ќе настане уште погилем хаос и уште покатастрофа ќе се дешава топрва.

6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Починати се три лица, двајца пациенти од Скопје и еден од Штип. Во ГОБ „8 септември“ починати се пациенти на возраст од 43 и 72 години. Во КБ Штип е почината пациентка на 76 годишна возраст.

ALISA0000 likes this.
  7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Денес владата на Косово ја одобри и ја соопшти одлуката за задолжителен негативен тест на коронавирус за граѓаните кои доаѓаат од Македонија, Црна Гора и Босна и Херцеговина.

Граѓаните од овие три држави мора да поседуваат негативен ПЦР тест, не постар од 72 часа. Од Косово најавуваат дека граѓаните на овие три земји се исклучени од оваа одлука доколку влезат во земјата преку аеродромот „Адем Јаштри“. Тие нема да мораат да приложат негативен ПЦР тест, но ќе потпишат изјава дека ќе го напуштат Косово во рок од 3 часа.

mssuniquee likes this.
  8. Giovanna

Giovanna Популарен член

@vitamina од моја страна ќе ја затворам тука дискусијава затоа што не ми е поентата да се развлекуваме во бесконечни преписки базирани на емоции искажани во афект, иако ни мене ете не ми е јасно зошто толку ме изнавреѓа за нешто што културно ти го предочив.
    Уште еднаш, нека и е лесна земјата, за жал секој ден се посвесни ќе сме што значи болештинава.

Јас во моментов чекам 3 многу блиски особи да се тестираат, биле во контакт со заразени, сите на работното место. Муабетот од пред некој ден, дека и да не идеш по забави и собиранки, пак си на огромен ризик од самиот факт што никој не се труди веќе да обезбеди минимум безбедни услови за работење.

1209, Bezimenka90, mimiiiii and 3 others like this.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

И кај нас едните се од работа. Во иста канцеларија. Одеа и двајцата со симптоми.
    Едниот одма се изолира, другиот не.
    Кој е виновен овде? Наводно носеле маски, да, али често знаат и под нос да им бидат.
    Или јадат, пијат кафе, во иста канцеларија се.
    Другиот случај се бил со маска, а јас знам дека не се носеа маски.
    Не велам твоите не пазеле, ама не пазат 100 посто. Намерно или не.
    И последните случи се од работа само.

Ahoy and tina2018 like this.
  10. P.S.love

P.S.love Популарен член

А, ако сакам да одам на гости кај шо нема да плаќам? :?::)
    Па, и ова нема смисла. Ќе испаднам негативна, и можи по пат да се заразам(не дај Боже).

11. candy.cane

candy.cane Популарен член

За жал не ни можеме 100% да се пазиме. Тоа би значело и дома со семејството константна дистанца и носење маска, и после допирање на секој предмет да се дезинфицира.

Bunny2, vitamina and JuLleE like this.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Точно. Нема 100 % заштита за жал.
    Колку може ќе се трудеме да се чуваме.

13. vitamina

vitamina Форумски идол

Таман работа да се пресметуваме. Не било преписка од моја страна.
    Во ред е се.

Нема никаде заштита.
    Посебно на работа. Ова го зборувам затоа што човек не е приморан да оди во кафиќ тоа се опции а ова е задолжително. Човек да се плаши да одите да заработи за прехрана :|
    Покољ е, посебно да нагласам конфекциите.
    Знаете веќе.
    Кутри луѓе:|

14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

@vitamina Сочувство. :hug:
    Де,луѓе,што е со нападов? |(
    Не пиша чув од вујко,стрина,3-ти братучед дека вака-така им правеле на болните или онака ги пишувале,како што пишаа некои членки во темава,па да ја напаѓате.
    Изгубен живот е тажна вест.
    За ова не е должна да пишува во детали.

15. LadyC

LadyC Форумски идол

Ај доста ја напаѓате @vitamina .
    Дали знаете она што се помина сама, без блиски таму кај што е, колку беше тешко и како лавовски се' издржа до крај? Пола од вас ќе пошандрцате на таков притисок па и сами со дете.
    У осталом ко што вие имате право да мрчите имам и јас, па еве контра од вас ќе кажам дека ја прочитав и баш нема преувеличување и драматизирање ко вие што се испонашавте. Аман веќе од напаѓачи!

16. Giovanna

Giovanna Популарен член

Баш за тоа зборувам, дека мора да има правило како се однесуваат вработените во работни простории, а тоа некој треба да го контролира. Кај овие што ги набројувам вработените со месеци укажуваат дека колеги воопшто не ставаат маска, ниту од куртоазија на брада не ја носат, а камоли нешто повеќе. Истото поддржано од шефови, затоа што и тие самите не се потресуваат многу за корона.
    Знам дека се вадат маски да се пие кафе, јаде, пауза за цигара сите напикани во круг, ама имам луѓе од околина што се од ризични категории па максимално пазат, се тргаат на страна за јадење за кафе пиење. Ама сето тоа е џабе затоа што ако тој што е заразен не носи маска сите пепел ќе ги направи без разлика колку се пазат. И доколку има заболен сите ќе треба да се тестираат.

Да сумирам вината е и кај луѓето и кај работодавците, ама исто како што државата треба да направи механизми и да даде правилник како треба да се функционира за да се запази безбедност, така и на работа треба некој да се грижи да се прилагоди работниот процес и мерките да се спроведат.

Кај мајка ми направија прилагодувања за работа од дома тек откако букна заразата во фирма, па следеа сите циркузи со изолации, тестирања, боледувања и сл. А уште од сам старт беше возможно да се работи од дома, ама не сакаа. А кај не сакаа па и скоро никогаш не дезинфицираа, ниту укажуваа за носење маски.
    Кај мене во фирма работата можеше 90% да се сработи од дома, ама немаше компаниска култура за истото па ете во канцеларија се оди. И пола луѓе не носат маски и на битни клиенти не им се кажува да стават, па уште треба да седиш на состанок и да кинеш нерви. Веќе извесно време знаев дека ќе си одам, ова само беше капак, па ми прекипе и најдов нова работа. Ама ете нема секој таков избор, а да одиш секој ден чесно да си го заработиш лебот дур си под константен стрес да не се разболиш е многу непријатно чувство...и тоа за жал трае и ќе трае.

Ако се почитува на работа, ризикот да донесеш нешто дома ќе биде минимизиран, вака се е хаос...затоа веќе не се бркаат кластери затоа што веќе не може ни крајот да се пофати кој од каде фатил. Само се прашувам до кога вака? Изгледа додека на сите не ни влезе во куќа.

Mishela, tinka-mace, duffi and 5 others like this.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Требаше по еден во канцеларија или ротација. Или строга контрола.
    Вака ништо не правеме, ништо.
    Џабе некој ако носи маски, кога други не носат.

candy.cane and Giovanna like this.
  18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Балкан: Број на тестирани на милион жители:
    1. Србија- 56 252 тестови на милион жители;
    2. Словенија- 55 597 тестови на милион жители;
    3. Романија- 44 070 тестови на милион жители;
    4. Македонија- 37 036 тестови на милион жители;
    5. Грција- 35 882 тестови на милион жители;
    6. БиХ- 33 360 тестови на милион жители;
    7. Црна Гора- 25 766 тестови на милион жители;
    8. Бугарија- 25 385 тестови на милион жители;
    9. Хрватска- 22 797 тестови на милион жители;
    10. Косово- 15 586 тестови на милион жители; и
    11. Албанија- 9 834 тестови на милион жители.

19. Izaabella

Izaabella Популарен член

И мене само што ме исконтактираа од Центарот за јавно здравје.
    Наредни две недели треба да бидам во самоизолација, а контактот со заболен ми беше пред десетина дена, додека и двајцата носевме маски и траеше помалку од 15тина мин.
    Требаше да се селам за три дена, ми стојат куфери дома, последниве недела дена нема кај не бев и завршив милион работи и би се утепала сама доколку разберам дека сум го раширила ова. Почитувам мерки од прв ден, посакувам порано да ме известеа да го стопирав животот и да одложев се’ без овој психички товар.. Катастрофа.

Ava.84, fana and candy.cane like this.
  20. DAngel

DAngel Форумски идол

Во тој случај би требала уште само 4 дена да бидеш во самоизолација. Така рачунаа за политичарите. Знаеше дека е заболен оној со кој имаше контакт или денес дозна?

1209, fana, candy.cane and 2 others like this.