1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    sigurno i spiela so maska, stom 24h nosela
    aj ne lazete

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    sega na vesti kazaa devojkata od tetovo 24god sto umre, pred toa , pred da se zarazi i bil dijagnosticiran lupus
    taka rekoa , dali e tocno neznam

3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.404
    Допаѓања:
    28.418
    тетка ми немаше решение, зема одмор дома да седи. Кажа дека нејке никого да носи на совест.

има за се решение ако се сака.

На Martka, oblace1, buba4e89 и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.650
    Интересно како даваат вакви дијагнози од ракав. Имаше едно време родилките што имале сепса, всушност умреле од лупус.

5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.972
    Допаѓања:
    265.896
    Лупус спаѓа во ризични категории. Автоимуно заболување е. И не е баш едноставно.
    Не кажале за ова на докторите?

6. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    ne izmisliv jas nisto
    taka na vesti rekoa

7. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    neznam, na vesti pred malku kazaa, , mislam na sitel bese

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  8. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Јасно ми е на мене само другите што ти викат да седиш дома не им е јасно. Ниту знаат во каква фирма работиш и со колку луѓе ама одма те осудија дека си неморална ако одиш ако не ќе си морална ама без пари па одбери си ти самата си знаеш најдобро. И да одиш на работа и да испаднеш позитивна па и да заразиш некого не се обвинувај самата туку идиотот од газда што лаком за повеќе пари во најтешко време во пандемија си игра со животот на луѓето.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  9. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    А што е со оние што не можат кога и да сакаат да земат одмор? Колку вработени не добиваат одмор ни колку што ги следува, а не да имаат можност да го земат кога сакаат. И колку фирми има што одат на колективен одмор...
    Еве, мене одморот ми е „земен“ уште сега за кога сакам да ми биде. Има фирми што прават годишни планови за одмори уште на почеток на годината. Има фирми во кои вработените не ни земаат повеќе од 5 дена одмор годишно.

Како сте толку привилеговани за да ви има начин за такви работи...
    ЦЈЗ, инспекторат и работодавец треба да се погрижат за здравјето на работниците.

На Konfetka, tinka-mace, Bezimenka90 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Да не се заборави дека и голем дел од фирмите одморот им го искористија на работниците кога беше се затворено Март-Мај.

На Nausicaa и Misskirova им се допаѓа ова.
  11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.404
    Допаѓања:
    28.418
    Во тој случај треба да пријавиш дека не те ослободува од работа работодавец, а треба да си во изолација. Всушност и треба да пријавиш дека ти даваат само 5 дена одмор. Додека сите колективно молчат, колективно ќе страдаме. А не само да викаме "епа тоа е" и да очекуваме да се сменат сами работите.

На noteforself, Martka, oblace1 и 7 други им се допаѓа ова.
  12. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    18.112
    Допаѓања:
    136.931
    Работа пак можеш да најдеш.
    Изгубениот човечки живот не може да се врати.
    Не треба да одиш.Пријави го газдата.

На noteforself, Martka, g8lQQk и 3 други им се допаѓа ова.
  13. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.248
    Допаѓања:
    49.358
    Тешко е на работа ама не е невозможно да носиш маска цело време. Мајка ми не ја вади воопшто, кога сака да јаде, пие нешто, излегува надвор, дезинфицира раце, ја вади маската, ја фрла, дезинфицира пак раце, јаде, става нова.
    Мачно е и тешко ама кога мораш да се штитиш мораш особено кога си со хрончни болести :(
    Јас имам и спиено со маска кога син ми беше бебе а јас бев болна.
    На пример роднини мои носат масka некоја си со филтер ама што дека ја носат кога еднаш не зеле да ја дезинфицираат (facepalm) уз муабет ги прашав како ги дезинфицираат таквите маски, и велат 3 месеца воопшто не ги дезонфицирале ги луфтирале само :clap:
    епа ако се заразат ќе речат носевме маска. И, да мене параноична ме направија (fingers)

На anata, tinka-mace, Bezimenka90 и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.921
    Допаѓања:
    9.829
    Ваљда е така. Не знам. Може преку око да се пренесе?

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Најверојатно може.

16. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    19.138
    Не верувај 100%, не мора да значи за твојата пријателка ама јас сум изненадена колку луѓето дознав дека лажат и прикриваат за вирусов:(

На redhead му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    kartogram-13.7-300x212.jpg Според последниот извештај на Центарот за јавно здравје до 12 јули во државава има регистрирано 8.197 случаи на ковид-19 во 32 града. Во периодот од 6 до 12 јули најмногу заболени со ковид-19 има во Скопје. По него следуваат Тетово, Свети Николе, Гостивар и Штип.

Во овој период има и 36 починати лица од кои 17 се во Скопје, а потоа со шест смртни случаи следува Тетово. Од починатите, 35 биле хоспитализирани, а еден починал во вонболнички услови. Коморбидитети се регистрирани кај 29 починати лица.

Најмногу заболени на 100.000 жители се регистрирани во Штип и Ресен, а најголем морталитет се регистрира во Струга, Тетово и Куманово.

18. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    maskite so filter se koristat isto za edna upotreba koga se nosat zaradi virusot,ne se dezinfeciraat
    tie se za zagaden vozdih , da stitat i od virusot no kazaa samo za edna upotreba i se neprakticni zosto se skapi ,pa zatoa da se nosat pamucni od poveke sloevi koi se perat
    koj moze da so dozvoli maski so fllter da korist za edna upotreba vo red e inaku ne e

19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    Ама не добила решение за изолација. Значи не треба да е. Требало да и издадат прво.
    А за пријавувањето, знаеш колку пати е пријавувано и е прегледано кроз прсти?
    Знаеш дека имам во полиција анонимно пријавувано и знаеле кој го пријавил и зошто го пријавил?
    Има многу подлабоки корени целата работа. Ама ваљда не зборуваме за истата држава.
    Има и тоа кај што кафичи 3 се преполни и одат целно кај еден и сакаат да го казнат затоа што на маса седеле повеќе од двајца. Одма до тој кафич има друг кој е полн и има жива свирка, ама разликата е што газдата на првиот кафич не е политички определен.
    Најлесно е да пријавиш. Кога има едект од тие пријави - тогаш нема ни да смеат газдите така да се однесуваат.

На Stache му/ѝ се допаѓа ова.
  20. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.680
    Допаѓања:
    64.801
    Може. Очите се влезна врата за многу инфекции, затоа сите инфектолози и доктори што работат со инфективен материјал носат наочари заштитни.

Инаку маските имаат ефект одредено време луѓе. Маска да не ја извадиш, да ја префатиш 1000 пати, да ја допираш со валкани раце е инкубатор за бактерии. Маската се става со чисти раце, се држи за делот што е за на ушите, односно за ластичињата, се адаптира на лицето и се притиска металното парче горе. Потоа се носи, не се допира, не се пипка, не се фаќа, не се симиња под брада, ништо не и се прави. Хируршката се носи 8 часа, овие платнените што се перат се вадат и одма треба да се вријаат и да се исперат убаво и темелно со прашок.

Тоа што народов носи една иста маска 1 месец, ја префаќа милион пати, ја допира е најпогрешно. Или коа ќе видам како ги плескаат со делот што се става на лице по маси, у џеб, у торба... И ете ти инфекција.

Мој совет е да си ја носите маската правилно, или подобро ич не ја носете. Маска што сте ја испофаќале 1000 пати може да ви донесе само проблем, а не решение.

На Annath, Ivan4e04, noteforself и 15 други им се допаѓа ова.