Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    1.830
    На cresa-jagoda и Purplelilac им се допаѓа ова.
  2. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.092
    Допаѓања:
    77.168
    Повлечи се пред да ескалира (ова е уствари најголемиот проблем, што сите што искачате и се мавате у гради дека сте здрави и фукате витамини за заштита чекате да ескалира и да има полициски час па да не смеете да мрднете од дома). Ти може ќе поминеш без симптоми, ама за твоите може да биде лошо.
    Мааната ќе си ја заборавиш и дома ќе седиш.
    Се работи за здравје и живот, сфатете си ја сериозно работата.

Друга работа. Не знам како не им е страв сега со коронава да пијат од чашите во кафичите и рестораните. Мислам дека сите знаеме како ги мијат.

На Ivan4e04, Esmeralda-MD, Lolipop23 и 28 други им се допаѓа ова.
  3. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    970
    Абе јас го знам овој.Навистина имаше ваков статус напишано.
    Добро,за вакви нема некаде да се пријави?
    Кај што работи дечко ми во ресторанот поминала инспекција пред 18:00 за да затворат.
    Овој па си привлекува муштерии,менито на попуст,па и коментари читам ќе оделе не знам ти што.

На emiliana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    На elenaxbbg, Regina.Phalange, SwanMay и 3 други им се допаѓа ова.
  5. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.548
    Сега го читав пресот на Лука ѕаја, нашиот градоначалник на Венето.
    Вика според пресметките до крајот на месецот ако вака се продолжи ќе заболат 2 милиони луѓе од Венето, останете дома, немаме ниту брисеви да напаравиме на сите, ниту апаратури ниту кревети ниту ништо ќе снемаме за само 5 дена со ваквата состојбата, луѓето ќе бидат приморени да умрат, наместо да се излекуваат. На дневно ниво во покраината кај Милано умираат по 150 луѓе на ден, таму се случува најголемата трагедија, бројката на заболени во Венето изнезува над 1300 заболени, со ова темпо одиме кон проспаст, кон смрт на населението, нема да имаме милост за луѓето што излегуваат од дома, ако ситуацијата не се намали за 5 дена ќе затвориме буквално се кажа Лука Ѕаја.

Една особа без симтоми може да зарази од 3 до 4 луѓе.
    Бројката на заболени е голема, на починати исто но градоначалникот кажува дека оваа бројка не е точна, дека оваа бројка е само официјална од искористените брисеви во болница, дека има уште многу заболени кои што се немаат испитано а се заразени, да така бројката е само двигател точната бројка не се знае.

Немаме брисеви, ако вака продолжиме ќе немаме буквално, со оглед на тоа што ги испитуваме луѓето еден ден за да следниот ден покажува дека се позитивни, можеме да потршиме 5 брисеви за да ја добиеме точната дијагноза, обично на еден човек се искористуваат по неколку брисеви додека се покаже позитивноста.

На Ivan4e04, Esmeralda-MD, Bubce38 и 27 други им се допаѓа ова.
  6. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.923
    Допаѓања:
    2.148
    Луње според тоа што следам за Вирусов најризични категории за пренесување на вирусот се сите оони кои доаѓаат од високо и средно ниво на ризик.
    Значи секој што доаѓа првенствено засамиот да не е заразен мора дасе самоизолира 14 дена откако ке дојде.
    За тоа време ако нема симптоми после мож сл. да се движи. Без изолација може да е заразен.
    Сите што познаваат ваков случај да укажат или да пријават.Вака ке намалиме заразување.

На темјанушка, Fifi84, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  7. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    9.096
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.548
    Маж ми ме извести дека од Верона до Бренеро каде што е границата со австрија имало шлепери и не ги пуштале нагоре, ставив и видео погоре. Од верона до бренеро има вртоглави 300 км некои. Па замисли дека 300 км шлепери стојат у место!

На mariz, Elaine, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.776
    Дузи и сите кои имате проблем со објаснување на домашните, мора да ги исплашите.
    Значи МОРА!

И јас пробував со предупредувања првин дека за нив е најризично.
    На игнор бев ставена.
    Последно како што кажав им напишав цел лист со препораки, од миење раце минимум 10-15 пати на ден, дезинфекција на телефони и клучеви штом влезат од куќен праг, пресоблекување веднаш исто штом влезат дома, миење раце според видео кое им го покажав на нет, убаво со сапун и топла вода, дезинфекција на кваки од врати и прекидачи за уклучување струја исто така секој ден, да се мијат раце обавезно пред јадење и уште еден куп други препораки.
    Најбитното со огромни букви им напишав дека тоа го прават за себе и за мене и сестра ми.

Тука веќе се исплашија, повторно не заради себе толку колку што заради нас две.
    Нагласете дека ако не заради нив, нека внимаваат заради вас.
    Воопшто не е убаво да се применува стравот, ама кога се нема избор мора да се примени за колективното добро.

Последна измена: 12 март 2020
    На Esmeralda-MD, green.eyes, duffi и 11 други им се допаѓа ова.
  10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Ова е разговор меѓу мене и другарка ми. Уште и смешно и е.
    390729EF-CDB9-484A-9324-40D2CE2635DE.jpeg
    Важно они роденден фураат,а мене ме мрзи да станам машината да ја испразнам.
    Ние посвесните не сме луѓе да излеземе?

На Purplelilac, kikin, Doozy и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Лично мислам дека треба да се спремаме како да напаѓа непријател за кој ништо не знаеме и каде што не можеме да најдеме ниту логика ниту НЗС, мислам дека докториве доста апелираа сега на потег се властите. Убаво кажаа докториве не можеме да се мериме со Кина зошто немаме ниту таков капацитет, ниту менталитет, ниту опрема, да не заборавиме дека тие произведуваат од пиле млеко. Народов не е свесен и нема ни да биде. Затоа нека наоѓаат решенија мислам дека навистина стравот каков и да е многу влијае на луѓето. Цел свет се соочува со економска криза и тоа е факт, дајте да се спаси наородот. Не можеме да очекуваме ниту дека ќе исчезне кога ќе се стопли, ниту дека нема да ги напаѓа младите, ниту да се надеваме на предвидувањата дека ќе исчезне преку ноќ, ако е навистина како што кажаа докторите дека „боледувањето“ трае 2 месеци, далеку сме од крајот.... Пола од болницине шиба од прозори кога ќе отидеш повеќе ќе се разболиш. Ајјде Филипче, ајде Спасовски свесни сте за ситуацијата реагирајте. Сопствениците на приватни бизниси кои се засекирани за чорбата или за некое си патување нека си одат сами.

На kikin, Peperutce1115, Doozy и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Elaine

Elaine Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2020
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    332
    Јас со постариве лесно завршив работа. Летоска им имав дадено да ги гледаме заедно епизодите од Чернобил. И прво си се нечкаа исто како мене за коронава, ама кога сфатив колку е опасно по нив одма почнав со едукација ама не бива работа.
    Еднаш, два пати, не оди и на крај им викам сакате да ги гледате во живо епизодите од Чернобил и кога денес можело да не се оди до пазарче и наоколу, епа тоа е.
    Нема и сакам и не сакам. Мора заштита и подобро да се спречи него ли лечи.

На Magic13, Purplelilac, kikin и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Mrs. Lovett

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    И јас ги подбрав денес стариве, иако воопшто ништо немаме спремено и ќе биде смешно ако затворат. Ама не можам да ги пуштам така и нигде не мрднаа денес. Мечка од планина ќе научам да седи дома ама нив не. И тоа не се некои луѓе што шетаат ама кога ќе им се забрани абе како некој да им вика излезете.

На Magic13, queen19, Elaine и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Mrs. Lovett

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Во Брисел утре скоро се' се затвора освен продавниците и аптеките. Браво за Брисел.

На Purplelilac, Doozy, Alishan30 и 7 други им се допаѓа ова.
  15. Elaine

Elaine Активен член

Се зачлени на:
    8 март 2020
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    332
    Јас се опремив со по нешто вчера. Не е проблем еве и со нив да одам, ама на брзинка и со пазење се. А не колку е ова, колку е она, па чекај ене ја комшикана од онаа уличка да ја поздравиме да си помуабетиме.
    Одиме, купуваме, дезинфицираме купено и раат по дома.
    Постариве се бетер од деца, ај мислиш разбираат и ти викаат да и пак по нивно.
    Епа нече мочи.
    Да видам утре како ќе биде општо низ градов, дека петок денов на пензионерите.

На Purplelilac, LejlaD, smile:) и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.420
    Браво за Филипче. Направи се што е во негова моќ. Сега уште луѓето да имаат повеќе свест.

На staycalm, Esmeralda-MD, Purplelilac и 10 други им се допаѓа ова.
  17. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    На почеток и се смеев по малку на мајка ми што ги дезинфицираше сите производи купени од продавница, ама откако стигна Коронава и кај нас, сум подисплашена искрено и сега ја сфаќам.
    Производите кој знае колку луѓе ги фаќаат пред ние да ги купиме. Прашина, разни прјавштини, вируси, а после ние дома со чисти раце ќе ги фатиме и ќе земеме да јадеме, ама опаковката штом сме ја фатиле не ни се чисти веќе рацете. Затоа и вас сакам да ве советувам пребришувајте ги, дезинфицирајте ги опаковките на производите. Колку сме повнимателни, толку повеќе ќе се заштитиме.

На Purplelilac, duffi, anastasijaki и 6 други им се допаѓа ова.
  18. P.S.love

P.S.love Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    1.054
    Допаѓања:
    9.156
    Од утре сум ослободена од работа!
    Се водам како ризична група со алергиската астма која последните денови ми го отежна дишењето:envy:
    Иако здравствените работници не се ослободени, фала на Господ што го имам најдобриот газда на светот :angel:, па ми даде денови. Ќе видиме до кога, зависи ситуацијата каква ќе биде.

Во Бт денес- кога одев на работа околу 13часот, преполно беше. Намерно не поминав низ Широк Сокак, за да избегнам контакт со луѓето. Е, на враќање, друга беше ситуацијата- затворени ќафичи, пицерии, некои бутици... само по шеталиштето имаше луѓе.
    Значи, се можело! Јас сум за целосно да се затворени некое време. А, кладилниците и казината, си работеа.
    Од утре и јавниот превоз ќе биде со скратено работно време.

А, да, и update да направам за комшивката која се врати од Германија- се разбравме со добро, изгледа и други ѝ правеа притисок, па се свести и рече дека ќе се изолира. (y) Се надевам дека ќе си стои на зборот. :?:

На Ivan4e04, Magic13, Purplelilac и 14 други им се допаѓа ова.
  19. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.446
    Допаѓања:
    60.778
    Единствена позитивна работа од ова све е што ми делува ко филтер за да зачистам меѓу пријателиве. Сите што ми се љутат периодов оти ги одбивам за кафенtse, дружба или било каде кај што можам да ја накалемам ќе ги бришам. Ама најсериозно, прекурчено ми е од народов, една ебана препорака да останат дома не знаат да испочитуваат. Што да речат докториве, фармацевтиве, продавачи кои се на прва борбена линија и им дишат секој ден у фаца луѓе?

Кај имаат привилегија, уште ќе ми опинаат и ќе ми се курчат. Ајт. Толку.

На Ivan4e04, Indiegurl, Esmeralda-MD и 20 други им се допаѓа ова.
  20. girl1233

girl1233 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    83