Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Јас пак секаде читам дека и обична платнена маска, ако ја носеш правилно штити.
    Не можам да купувам од овие другите постојано.
    Вака носам, и ја перам секој ден, по секое носење. Ако ја вадам, ја ставам во ќесенце, а не во џеб. Строго за ластикот ја држам.

2. Celltica

Celltica Форумски идол

Те разбирам. Едно прашање, какво ти е работното место ако сакаш да споделиш, имаш контакти? Јас сум за сега од дома, ама ако почнуваме се мислам каква да носам таму, сега секако и со маската држам дистанца во маркет и слично.

3. Lilit

Lilit Форумски идол

Зошто би сакала да споделам? Од какво значење е за форумов?
    Без разлика какво и да е, ако имаме контакти треба да се чуваме.
    Имам среќа што сите протоколи се на највисоко ниво и контролата е беспрекорна што и тоа дава ниво на сигурност, но како поединци не се заштитиме залудно е се. Од комуникација со луѓе мислам дека само неколку фирми толку се грижат. Зборувам до поединечно работно место, средства за заштита, хигиенски средства, утврдени протоколи, ама се, се, се, до танчина.
    Но сепак, еден да е жртва на некој кој крие, па не знае дека бил изложен на ризик, сите сме изложени па и да сме у стаклени меури сите.
    Се додека има такви што не се транспарнетни, сите сме загрозени што и да преземаме.

cresa-jagoda, LejlaD and JuLleE like this.
  4. duffi

duffi Форумски идол

Да, ќе го пуштам. Ако не секој ден, неколку денови во неделата. Јас и сега избор немам. Не сум во администрација, не сме ослободени со мм.
    Не ги ставам сите во ист ќош, ама најголем се такви.
    Има решенија за да тргнат. Редуцирани групи, скратени часови без одмор, да седат одалечени, да одат во смени.
    Секаде почнаа школите и градинките. Ама тука имаше избори кои беа побитни и се немаше време да се направи план.

5. Celltica

Celltica Форумски идол

Зошто спомна дека не носиш маска на работа, затоа прашувам. Ми падна чудно, претпоставив дека немаш воопшто контакти.

А во однос на другиот дел да, се согласувам. Но немаат сите среќа да работат во фирма со супер имплементирани протоколи, а немаат ни средства за кн95 маските нон стоп. Прашував за искуство само.

Lilit and WildMk like this.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Не почнаа сегде.

duffi likes this.
  7. duffi

duffi Форумски идол

Ама тука можеше да се почне. Со оглед на тоа како сите се понашат.
    Ама ок, изборите и митинзите не беа проблем, ни кафичите и журките, ама децата се.

8. Igle

Igle Популарен член

Да се направат протоколи особено за училишните деца и тоа како може. Седење сам на клупа, редовна дезинфекција на раце и предмети, па макар оделе една недела една половина од класот една половина другата, проветрување простории после секои 40тина минути итн
    Начини има, но на нашиве им е најлесно онлајн и терај, а добро знаеме колку тоа онлајн кај нас не функционира, па и оди научи прваче да чита и пишува онлајн, аха важи.
    Голем дел деца сега се дружат со другарчиња, некои родители ги носат и на лулашки и маркети, дури има такви кои слават роденден, па замислете не сме слушнале за огромна трансмисија и кластер деца што се дружеле, на било која возраст.
    Родителите одат на работа и вршат обврски, потоа се враќаат кај своите деца и ги гушкаат...зошто да не се отворени образовните институции кога опасноста е секаде околу нас, но секако се штитиме самите и нашите деца ако ние носиме маски и почитуваме мерки?
    На крајот, безбедни ќе бидат сите деца на училиште доколку ние возрасните дома доаѓаме здрави зошто надвор сме носеле маска и сме држеле дистанца.

Last edited: Jul 18, 2020
  9. Cka

Cka Форумски идол

10. Lilit

Lilit Форумски идол

Не дека воопшто не носам, туку кн95 и н95 дека не носам, туку обични мислам дека се ок.

На почетокот кн95 за смешни пари со филтер ги купував и носев само таква, ама сега се скапи за секојдневна употреба.
    Фирми со протоколи треба да носат, камо ли тие со лабави...

11. queen19

queen19 Популарен член

И утре детето ми е позитивно школото е криво, учителката е крива, учителката не носела маска, другарчето е криво, мајката на другарчето е криво затоа што била позитивна ама обична настинка и било, Петко и Трајко ќе се криви ако утре вашето дете се зарази во школо. А зa споредбата кафиќ/парк со школо, кафиќ или парк е избор на поединецот/родителот а училиштето е задолжително.
    Edit: да не зборам за изостаноци што ќе се прават со решенија за самоизолација по цел месец чекаат луѓе за негативни тестови, баба дедо тато мама вујна вујче тета позитивен некој контакт и ајде 14 дена дома, а некој па ако крие контакти за детето само да му оди во школо полошо

Last edited: Jul 18, 2020
    Martka, Ivan4e04, oblace1 and 13 others like this.
  12. candy.cane

candy.cane Популарен член

За мене и 60 годишен е млад. Сарказам беше за некои што мислат дека млад е само ако има 20 години.

Вајлд, не правам муабет за прекршување на закон по дома или тајни локали. Зборувам за кафичи, ресторани, кафани и слично кај што секој ден требаше да има инспекција. И кај што кога одеше инспекција, не казнуваа затоа што не било во нивна надлежност.

13. fana

fana Форумски идол

Вие веројатно НЕ разбирате дека на некои родители единствени опции им се градинка или отказ.
    Вие СИГУРНО не разбирате дека со една плата не се живее.

Се молам никогаш да немате потреба да ви се разјасни ова.

DAngel, Ivan4e04, Sofi.ja and 16 others like this.
  14. queen19

queen19 Популарен член

Мерката за ослободување важи уште за деца кои оделе во градинка
    А ако почнеш да расправаш како не ги пуштаат газдите има каде да пријавиш таков прекршок

15. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

2-3 месеца да ги ослободи може секој, ама еве како тргнало цела година, никој не може да плаќа за седење дома ќе најде друг вработен...
    На крај на удар се родителите или ќе загубат работа или нема да можат да се вработат, другарка по толку време најде работа по струка ама не може дека детето нема каде да го остави.

azelea, candy.cane, fana and 4 others like this.
  16. queen19

queen19 Популарен член

Знам ама може да ротираат едниот родител една недела другиот родител друга недела или да ја завршува работата од дома ако има услови

Martka and cresa-jagoda like this.
  17. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Еве колега на маж ми побарал да го ослободат, директорот му рекол важи ама ќе бидеш трајно ослободен. Башка и медицинските лица не се ослободени а и тие имаат деца.

azelea, LejlaD, fana and 4 others like this.
  18. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

95 +maramce+platnena? kako voopsto mozes da dises ?
    jas imam edna so filter no pisuva M3 i mn teko se dise so nea, sega bas probav i platnena vrz nea no nema sansi ke se zadusis (dobro nemam probano n95 moze preku niv lesno se dise)
    no i ovaa 3m i n95 se za zagaden vozduh i kazaa dokolku se koristat za virusot da se koristat za edna upotreba ko hirurskite maski, ne smeat da se perat ni dezinfeciraat da, no nema sansi da ne ja dopres , kako ke pritisnes zicata na nosot?
    jas i ne ja nosam od taa pricina i si nosam samo platnena

19. queen19

queen19 Популарен член

Ја немам никаков проблем со отварање на градники само кажав дека мерката уште важи и дека ако не сакаат да ги пуштат да пријават и секако има некои постручни што одлучуваат за отварање градинки

cresa-jagoda likes this.
  20. BlackNight

BlackNight Популарен член

Да, само и тоа како е важно на повисоките класови да им се одржи квалитетна и интерактивна настава. Физика, хемија, напредно ниво математика и стручни предмети по средниве и тоа како го бараат тоа. Друго е училница, работна атмосфера, секое дете да праша за појаснување, па да учат едни од други при испрашување, а друго е дома да слуша предавање, а лонци и тенџериња да тропаат во позадина дур мама што не оди на работа исто така, готви ручек. Па некому му закочил
    компјутер, интернет, а родителите ниту се стручни, ниту треба да се стручни во сите научни области и да ги супститутираат наставниците. Во светот се уште трае наставата и се компензираат пропуштените месеци. Што ако ова потрае, или во иднина не дај Боже и пострашно дојде. Родителите вечно ќе седат дома и други ќе работат за нив, а децата без образование ќе останат? Целта беше во што пократок период да се создадат услови за настава со скратени часови и дистанца, ротирања, смени со поделба на одделение и слично, а не неколкугодишен прекин на истатад целосно не исчезне вирусов. А медицина и електро и машинска струка што измислуваат вежби и пракса како ни се изучувале он лајн? Страшно.

Sofi.ja, cresa-jagoda, azelea and 5 others like this.