1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Кога ќе прочитам дека на журка никој не носел маски...
    А зошто некој би носел маска на журка? Додека игра и се запотува, додека пее, пие и прави муабет со друштвото?
    Ко што е апсурдно да се носи маска додека седиш на кафе и јадеш, додека спортуваш или додека си на плажа, така и ова.

На christinnn му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Затоа не ни мора да има журки.
    Во кафич или ресторан сепак се оддржува некое растојание меѓу масите, а не е ни логично да се носи маска во тие прилики. Ама на журка, која во овие времиња воопшто не е неопходна, не се оддржува ни дистанца, а не се носи маска, која исто така не е логично да се носи таму.

На Feminka22, Ivan4e04, smooch и 14 други им се допаѓа ова.
  3. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.872
    Допаѓања:
    4.860
    Ќе не биде ли некогаш,ако не за фб,комшијата барем лично за нас и нашите семејства.Што е толку тешко да се почитуваат САМО,ама САМО Три-значи 3 мерки.Еве не разбирам.:headbang:Остана ли некој чесен,достоинствен Мекедонец,или све отиде у(mooning).Жално

На Bitter-Sweet, WildMk, princess5 и 6 други им се допаѓа ова.
  4. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.587
    Па ете на форумов сите немаат од март излезно, значи изгледа останал некој.

На kukla21, christinnn, m.i.g и 9 други им се допаѓа ова.
  5. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    40.023
    https://www.facebook.com/1382789368713509/posts/2752203145105451/?d=null&vh=e

" Не знаеме кој вистински е починат од Корона, кој од друг примарен фактор, заради тоа што единствениот начин да се добие одговор за нечија смрт е обдукција на починатиот, а СЗО забрани да се прават обдукции на ковид пациенти. "

Министерот за здравство на Србија.

:)

На Bunny2, bicycle и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Поздрав од Панчо ДНК :clap:

p1.png

На Bitter-Sweet, Ivan4e04, WildMk и 16 други им се допаѓа ова.
  7. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    Не е точно дека СЗО забрани обдукции на Ковид позитивни мртви. Еве ти и официјален документ за обдукции, погреби, и протокол за ракување со мртви тела.
    https://www.google.com/url?sa=t&sou...FjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw18_uBXCybfOJ5WRRsRKxLs
    И Германија има правено обдукции, и Британија.
    А Србите кога лажат нека се договорат како ќе ги усогласат приказните, оти Брнабиќ кога ги открија дека криеле мртви излезе на Пинк и кажа дека не криеле туку ги броеле само оние што умреле од Ковид, а не со Ковид.

Интересно, СЗО не бара дури ни херметички затворени сандаци за погреби...

Последна измена: 19 јули 2020
    На Cka, candy.cane, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    На princess5, candy.cane и Ahoy им се допаѓа ова.
  9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    27.882
    Не знам кој го сфаќа Панчо сериозно стварно :D

На sierra и candy.cane им се допаѓа ова.
  11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    Абе, на музичарите ич не им е лесно. Кризата ги погоди до максимум. Му покопав по профилот, критикува укинување по двајца на маса, критикува домашни забави. Ваљда само неговите се во ред.
    Ќе пуштал музика таму оти знаел дека ќе се почитуваат протоколите.
    Имам познаник музичар во познат бенд. Кога ми кажа за колку свирел викендов ми се стужи. Ама тоа е, со месеци ни денар приходи. Економијата не може да поднесе, тоа е тоа. Мора да живееме некако оти нема ни да преживееме. Луѓе ќе почнат од глад да умираат.

На 1209, candy.cane, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Знам се тоа.
    Добија музичариве некаква помош?
    Можеби музичариве се нај погодени со кризава, туристичкиве агенции пак добија некоја помош и еве работат пак со Турција, Албанија и Македонија.

13. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    Од Скопје кои свиреа добија по 14500 мислам, и тоа имаше некои што свиреа 2-3 пати и беа само еднаш 14500 платени.
    После имаше владата ама само за "признаени музичари" и услов беше да не добиле пари од други извори. Значи таму не спаѓаат тие што добија од Шилегов

На candy.cane и Ahoy им се допаѓа ова.
  14. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.483
    Допаѓања:
    8.924
    А пред некое време критикуваше зошто дискотеките не се отворени сеуште... Сигурно уште го има постот, ако не го избришал. Бар нека молчи сега.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    istiot toj zbor moze da se upotrebi i kon site onie milion postovi sto sekoj den se edno isto se pisuva, narodot e kriv, narooot e kriv no nema da go upotrebam
    noknite barovi seuste ne se otvoreni , zatoa e i kaznet (toj vo strumica) ane zaradi zurkata , jas ne opravdav nikade zurkite tuku rekov za seto nepocituvanje vlasta e kriva , kulturata na edno opstestvo (drzava) ne se gradi preku nok ,... cesto se spomnuva germanija ete zemi ja nea za pr.. od dr strana zemi pr severna koreja ..zemi ja i mk i napravi sporedba na nivite vladi i ponasanjeto na narodot vo ovie drzavi , mislam dek e poveke od jasno deka tokmu drzavata vlasta,zakonite, ureduvanjeto na opstestvoto se tie sto diktiraat kako ke se ponasa narodot,
    a imame i italija. doktorite podnele/ili ke podnesat tuzba protiv vlasta, vklucuvajki go i tuka na forumot mn faleniot konte zaradi toa sto ne dozvoluvale da doktorite koristat lekovi (zaboraviv koi tuku se moralo ko sto szo predlaga) i toa pridonelo mnogu luge da umrat (i link nazad nkade postirav,no koj ta ke cita koga e bitno i lesno narodot da se obvini )
    jas ne velam deka nema krivica vo narodot tuku deka se e toa ko posledica od..... (aj ne spomnuvam)
    i ko za kraj od moja strana na ovaa tema za koj e po vinoven vlast/narod , zar zaev u sred karantin ne se setase so drustvo motordzii vo berovo? dali voopsto dobi kazna ili osuduvanje? zosto takov primer premier da dade na narodot?
    vo red tuka prestanuvam
    aj da plukame po narodot ,

На jacqueline.s му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Во Германија маска се носи само во затворен простор (трговски центри, обавезно продавници, болници, полиција, апсолутно секаде во затворен простор).

На отворено никој не носи, арно ама додека беше фрката со корона вирус овде во мојот дел, буквално низ град немаше никој, ни во кафичи, ни на шеталиште, продавниците беа затворени 3 месеци.
    Кога почнаа да се отвараат продавниците, на врата те пречекуваат, ти даваат или торба или чип(дезинфицирен) и во огромен објект влегуваа максимум 10 лица.
    Сеуште се одбележани продавниците со по 2м растојание и сите тоа го почитуваат, и имаше обезбедување доколу некој не ги почитуваше мерките.
    Во кругот на болницата те пречекува обезбедување ти мери температура, ти дава гел за дезинфекција и маска.

Исто во екот на короната едни наши пријатели имаа роденден па им дојде полиција и од човек по 2000е ги казни, вкупно 20000е за една прослава.

Кафичи, ресторани кај мене се отворени само ако имаат летна тераса, внатре да се седи нема шанси.

Исто читав на нет(незнам тоа колку е точно, нека потврдат другите во Германија ако знаат) дека министерот се самоубил бидејќи неможел да се справи со самата ситуација.

Е сега, нели е срамно и жално тоа што го прави нашиот народ!?
    И не, не ги обвинувам само младите, туку и нивните родители, ем свесни за целата ситуација, ем се распиштолени низ кафичи, ресторани.
    Жално, ептен жално, здравствениот систем незнам како се справува.
    Жално и за докторите, медицинските сестри сите што се болница, заради несовесен народ, некој друг ќе пати.

Да можевме и дното ќе го поминавме.
    Секоја чест за свесниот народ.

На Bezimenka90, Nausicaa, Hellobeautiful и 6 други им се допаѓа ова.
  17. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.268
    Допаѓања:
    13.775
    Не е инает туку преку глава ми е веќе. Детето од кога е родено ај мало беше, фати зима ладно беше и кога треба да го социјализирам ние пет месеци кмичиме во двор.
    Ми скисна.
    Кога испаѓам низ град со кола да завршам работа, парковите полни, кафичите полни, на социјални мрежи фрчат слики од веселби, мекици, журки. Се е без маска и гушнати уште да се залапаат.
    Стварно не можам веќе да правам одстапки од мојот живот.
    Ќе почитувам мерки, но нормално ќе си тераме. Ако фатиме, фатиме. Ова нема крај и не се гледа крајот се полошо е.

На No Makeup, eli25 и noteforself им се допаѓа ова.
  18. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.719
    Допаѓања:
    6.446
    Како бе така ако фатиме, фатиме, па тебе баш поради детето треба да ти е повеќе страв. Си го носела 9 месеци, си се пазела, си се чувала, ти дал Господ здраво дете, за ти сега при памет да го изложуваш на болест, на зараза за која нема сеуште лек. Не дај Боже нешто лошо да се случи како ќе живееш со таа совест.

Последна измена: 20 јули 2020
    На tinka-mace, Hellobeautiful, Martka и 7 други им се допаѓа ова.
  19. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.268
    Допаѓања:
    13.775
    Може да ме фати и во маркет да отидам.
    Може од работа ќе си го донесеме.
    Доста беше седење под стаклено звоно, мерки кажав ќе почитувам повеќе дома не седам крај толку е.

На Leviosa2503 и christinnn им се допаѓа ова.
  20. FeGirl

FeGirl Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2020
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    47
    Здраво имам една дилема па можеби некој ќе знае да ми одговори.
    Имам решение за домашна изолација на кое што пишува “... се става во домашна изолација до 21.07.2020.”.
    Е сега прашањето ми е дали тоа значи дека на пример утре 21.07 ќе може веќе да излегувам или и 21.07 сум под изолација па дури на 22.07 би можела да излегувам?

Иначе да напоменам исто така дека живеам во заедница со позитивен (што нели денес или утре треба да му земат прв контролен брис) и околу тоа ќе си чекаме два негативни за него а он ќе биде цело време во самоизолација, но што со другите кои што сме во заедницата? Дали “ .... до 21.07.2020” значи дека на 21.07 може да одиме барем до продавница/аптека (основни потреби)?
    Секако дека се исконсултирав со ИЈЗ и Полиција. Нивниот став е дека на 21.07 веќе престанува да важи решението, меѓутоа би ми значело можеби поголемо појаснување.

Се надевам некој знае законски и правно да ми ги појасни дилемиве.
    Поздрав и секое добро.