1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    19.851
    Оцицка мила не седиш за мене дома за себе седиш и за детето. Ние сме исто бремена сум од фебруари сме изолирани и затворени. Ниту родителите не сум ги видела. Не го правам тоа ради Петко и Станко, туку затоа што јас и мм така одлучивме. Секако излегуваме и шетаме каде што нема гужви се тргаме од народ носиме маски. Нормално одиме во маркет во периоди кога нема гужви и се спремаме за бебето. Тоа што ти ќе викнеш 20 30 луѓе на крштевка во пандемија и ќе се изложиш после 2 нед да со трескаш глава е глупост само затоа што диско било полно. Прави го ако ти сметаш дека треба. За мене искрено крштевка роденден свадба мекици е жива глупост во време на вакви пандемии. До сега не сум чула некој од Маркет да се разболи каде што сите се со маски, а доста кластери излегоа од Крштевки каде се пие збори пее итн.

На Ivan4e04, tinka-mace, Hellobeautiful и 15 други им се допаѓа ова.
  2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    18.015
    Допаѓања:
    123.975
    На 22ри може да шеташ. Сигурно.

На DAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  3. queen04

queen04 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    785
    Ако не го крстиш детето периодов нема да порасне и да се развие? Дајте ве молам размислете малце, да било дозволено до сега ќе се правеа крштевки и во рестораните.

На tinka-mace и candy.cane им се допаѓа ова.
  4. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Крсти си го детето ако ги слушаш овде сите детето ќе ти остане некрстено до 2 години. Повеќе шанса општо имаме да се заразиме од маркет отколку за една крштевка.

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    На сите ни е преку глава. И си седел толку време и во најјакото оп собиранка. Веројатно ќе имате и баби и дедовци, па треба и на нив да се помисли.Сите сме имале многу замисли колку порано се помириме дека годинава е таква каква што е подобро за нас , јас детево лани ради морбили и грип му одложив па ете после ја крстивме ништо страшно. Сега поп да му давам да ми држи и бања дете нема шанси, никаде не носат маска на црковнире церемонии.

На tinka-mace, Martka, Среќичка и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    @ocicka2014 детето ништо не добива со таа крштевка, ама мамичка добива, го крстила. Не ти викам не го крштевај, само не се лажи дека за детето го правиш тоа. Чисто за тебе си го правиш.
    Јас би почекала барем на раат крштевка да си направиш, и сомузика и со сите салтанати. Шо овака, да се каже дека си правела само... Уште ако се разболи да му ја мислиш после...

На crimson, Martka, elenaxbbg и 8 други им се допаѓа ова.
  7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.336
    Допаѓања:
    15.596
    Мене да ме викне некој на крштевка не би одела, а не па да ја организирам.

На Ivan4e04, anggell, kukla21 и 15 други им се допаѓа ова.
  8. WaitTillTheEnd

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Што ви е луѓе живеете во некој ваш свет каде вирусот има смртност 50%. А реално до сега има 1% смртност а вие овде од Март сте седеле дома и само до маркет одите не ви е лесно и на вас. Животот си продолжува искрена да бидам имаше период и јас седев дома ама тоа беа 2 недели и толку. На толку многу "пазење" колку многу има заразени колку многу има што го поминале полесно од грип. Дали медиумите ви внесоа толку страв или што е работата незнам.
    Немојте само со тоа ама постарите лица оти за заштита на постарите лица нема да имаш контакт со нив и решен проблем.

9. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.068
    Допаѓања:
    4.444
    boze, boze kakva glupost
    Vo market si 5 min so maski, a na veselbi sedis so saati bez maski, i od market ke se zarazite a od krstevka ne.
    Da, da, tapsajte se vie po ramo deka e taka.

На tinka-mace, Hellobeautiful, Martka и 10 други им се допаѓа ова.
  10. WaitTillTheEnd

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Дали на секој производ дома му правиш дезинфекција? Јас лично не познавам некој да прави дезинфекција на секој производ купен од маркет.
    Не сум за групирања по кафичи и се тоа ама кога голем дел од населението не се замара па еве живо и здраво е зошто па и членката да не си го крсти детето?
    Лично знам за човек на 50 години и со хронично заболување ми вика грипот потешко го поминувам отколку короната. Нормално за ова нема да верувате ама да беше некоја лоша вест одма сите ќе поверувате и така.

11. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Па ти живееш во друга реалност, веројатно и јас да бев без фамилијарни обврски ќе речев нема да имам контакт и готово, не можеме да немаме контакт баба го чува детето затоа што на работа мора да се оди, башка имаш многу што живеат во заедница. За мене не ми е страв се плашам да не пренесам.

На crimson, Martka, elenaxbbg и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    27.882
    Да има луѓе што полесно минуваат корона од грип, ама не е правило, има и многу потешко.

Инаку да јас дезинфицирам се, уште пред вирусот. Знаејќи во какви магацини со кои се штетници се складираат продуктите, дезинфекција вршам секако.

На tinka-mace, Martka, WildMk и 4 други им се допаѓа ова.
  13. WaitTillTheEnd

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Разбирам за тие што заедно живеат со постари лица ама сигурна сум цел форум овде не живее со баба или дедо им.
    А и со почитување на мерките носење маска кога треба многу мали се шансите дека би се заразила.

14. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    1посто? Screenshot_2020-07-20-09-32-19-497_com.facebook.katana.jpg

На elenaxbbg, tina2018, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. WaitTillTheEnd

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Во право си не е ни 1% на темава голем дел од членките се расправаа со мене и според нив бројот на заразени е х10 што значи смртноста е 0.4% Ама по моја некоја рационална логика смртноста е 3-4% а да бидеме реални сигурно има луѓе што го оздравеле а не се тестирале па кога ќе се земе се во предвид 1-2%. Не е малку ама не е и многу за се да биде затворено.

16. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    Сигурно овој податок им е за утеха на дечките од 34-35 години што починаа вчера.

На tinka-mace, elenaxbbg, butterflysk и 6 други им се допаѓа ова.
  17. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.297
    Допаѓања:
    70.947
    Кажи го ова на семејствата што изгубија некој од вирусов. И на оние младите што починаа.

На tinka-mace, Hellobeautiful, Martka и 8 други им се допаѓа ова.
  18. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    27.882
    Супер звучи дури не си дел од статистиката нели.

На tinka-mace, Hellobeautiful, WildMk и 6 други им се допаѓа ова.
  19. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.406
    Допаѓања:
    5.912

Еве, кај мене старите лица ми го чуваат детето, бидејќи и јас и сопругот сме на работа и никој не е ослободен, замисли. Колку е можно, го чува тој, го чувам јас, ама не изводливо е да се покриеме за тие 9 часа надвор од дома заради работа, а воедно ниту ротираме, ниту работиме со скратено работно време. Јас кај нив на гости не сум пошла од март, ама детето ако се зарази од нас, ним ќе им пренесе. И да, не сите на форумот живеат со баби и дедовци, ама живеат со родители кои имаат по 50, 60, па и 70 години,и немаат услови да се иселат, или им пружаат одредена помош на тие родители, така што целава ситуација им е вистинска агонија. Патем, во маркет како купувач, каде ако не сите 99.9 % се со маски зошто мораат и секој само поминува окрај некого и чека на растојание за на каса, шансите за зараза се минимални.

На Hellobeautiful, Spidy, tina2018 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    12.033
    Допаѓања:
    180.224
    На 9.000 заболени , 450 смртни случаи . Тоа е 5%, не 0.5

На Hellobeautiful, thelittle17, Spidy и 5 други им се допаѓа ова.