1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.197
    Допаѓања:
    2.405
    Можеби имале случаи, но Италија беше првото жариште (со премногу случаи и алармантна состојба).

2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.252
    Допаѓања:
    204.994
    Ништо, овој пат таа стратегија нема проџа:doh: И Израел го обра бостанот, а таму ако нема Евреи не знам кај има.
    Ај да мијам раце, дури не смислат нешто попаметно.

На Dentina и Ahoy им се допаѓа ова.
  3. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    Има неколку теории за Полска и црната чума. Демек многу ефективно затвориле граници, ама тоа баш и не било возможно. Дека имале природен имунитет, што исто нема смисла. Се збори и дека била погодена, ама не се воделе исто како во другите држави.
    Маскирале бројки за да спасат сезона :rofl:
    Кај нас пробаат на сила да те заразат. Сите викаат се што можете завршете по мејлови, телефонски, овака онака. Мене ме тераат пут под ноге до Македонија да фатам за еден папир, па назад пак во Хрватска.

На fana, Dentina и Biljarkata им се допаѓа ова.
  4. gogimica

gogimica Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    148
    Mene od vceea besto mn.mi studi,merev temp.nemam nisto...

5. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    @WildMk па оваа тема е исто ко другата наука.
    Седиш дома, немаш појма зошто, бараш уште да седиш, пак немаш појма зошто.
    Ти викаат носи маска, ракавици, бегај од луѓе и еден убав сончев ден си позитивен. А се си направил за да се заштитиш. Ама Ѓуро е крив што кивнал без маска 5 минути пред да пројдеш ти и така со се заразил. Ѓуро е негативен на вирусот, но сепак ја заразил баба му, која починала од мозочен удар како резултат на вирусот, најден постмортем, игнорирајќи ги трите негативни теста претходно.
    Ти викаат имаш смртоносен вирус, седиш дома без симптоми, "оздравуваш" по месец ипол седење дома и после си најгласен во агитирање кампања за заштита и секој што ќе посумња во дел од сево ова е себичен и глуп антиваксер, лилипутанец, теорист на заговор и треба да лежи во затвор или бар да го надополни државниот буџет за барем 2000, 3000 илјади евра, за тебе да ти биде мирна душичката затоа што од март месец од дома немаш излезено и веруеш на се што ќе ти сервираат, колку и да е тоа глупо.
    (Ова е општо за секој со ставов, не ти конкретно).
    :)

На burthdaykake, BloodElf, orevokrsacka и 7 други им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.338
    Демек сите медицински лица на планетава лажат?

На tinka-mace, Purplelilac и Ahoy им се допаѓа ова.
  7. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Не знам зошто сметаш дека сите медицински лица нешто припаѓаат од страв ради ситуацијава. Да, на почетокот беа стегнати, ама од кога отворија кафичите, еден куп од нив сретнав без маски и групирани по маси. И на доста од нив ставот е дека има вирус, но кампањата околу него е претенциозна. Знам еден куп медицинари и искрено до сега уз муабет никој нешто претерано не се испотресол, па да ми вика не мрдај од дома без маска итн.
    Муабетот ми е дека никој не знае во моментот што точно се случува и не смее да обвинува друг поради поразличен став. А со оглед на толку неправилности, еве јас лично и би се подзамислила.

На BloodElf, Mantub, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    Соопштенија и одлуки на кои пишува: „Важи до: престанување на мерките за спречување на ширењето на зараза од Коронавирусот ( COVID -19).“
    Мерките не се престанати, нели? Озбилно прашање :wasntme:

9. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.811
    Допаѓања:
    323.875
    Ти стварно прашуваш или ...?

Не се.
    Мерки се донесоа на почеток и сега полека ги олабавуваат и ги отповикуваат.
    Нови немаат воведено.
    За сметка на олабавувањето на мерките, прават Протоколи за да може дејствијата да се држат под контрола а и да прекршителите подлежат на санкции.

Е сега знам дека ке се јави некој со ,,неможе да држат под контрола,, ...
    :D
    Неможе, зашто таков народ сме, сакаме да кршиме правила:D

На Dentina му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    И јас познавам одличен доктор кој смета дека паниката е претерана.
    Моето си го имам кажано.
    Да отидам да им помагам лично на докторите не можам.
    Она што треба да го правиш е да носиш маска и да не се мешаш во гужви. Она што е океј да го правиш е да излезеш на прошетка, да се видиш со партнер или другар/ка, ама сами да сте или евентуално на кафе да седнете каде што се почитуваат мерки.
    И нема потреба од повеќе мудрувања.

Туку кај брат ми на работа има позитивен, па он и другите колеги ќе се тестираат неделава.. Засега не им е кажано ништо за пред тестирањето во поглед на изолација, денес отидоа на работа. Еве стискам палци уште сега да испаднат негативни.
    Јас па уште од денес решив да не излегувам.:|

На poi и fana им се допаѓа ова.
  11. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.811
    Допаѓања:
    323.875
    Танче, ем паника претерана ем големи бројки секој ден.

Ами да нема паника ???:D

На tinka-mace, queen19, oblace1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    Стварно прашувам. Оти мака мачам да извадам еден документ од МК и очајна сум веќе. Не ми го даваат додека не се вратам во Македонија, а имаат одлука се да издаваат по мејл додека важат мерките за корона. Значи сакаат да се вратам во Македонија и по мејл да им поднесам барање за да ми го издадат образецот. Услов е да се вратам. Значи во целата ситуација јас треба да фатам авион, дојдам во МК, извадам образецот ПО МЕЈЛ, фатам авион назад, и дојдам тука во самоизолација и евентуално донесам корона со себе, без разлика дали сум ја фатила Загреб или Скопје.
    И од овде надлежни го побараа документот, овие им одговорија „Ако итно ви треба ќе ви го дадеме, сега не е итно.“

На Spidy и happygirl им се допаѓа ова.
  13. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Паниката би била соодветна на ситуацијава доколку тешки случаи и смртни случаи се повеќе од 60% или 70%, а не да има огромна паника, а смртни случаи ни 10%, а и од нив 95% мртви од други заболувања, а пишани од корона.
    Муабетот "ти може лесно ќе поминеш, ама Стојна не" не соодвествува на толку смртоносна болест. Стојна може да умре и од сезонски грип, ако е болешлива. А тогаш никој од вас не пазел дали се појавил раскашлан на работа, за да ја зарази.

На BloodElf, orevokrsacka, Leviosa2503 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.892
    Допаѓања:
    139.321
    Немаш некој со полномошно да ти помогне овде?

На happygirl и referentka им се допаѓа ова.
  15. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Морам да те прашам иако не мораш да одговориш. Се прскаш низ темава затоа и прашањето. Нели се плашиш за своето бебе?

16. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.782
    Абе сеа видете, зависи и од каков тип на доктор доаѓа тврдењето дека вирусов е како и обичниот сезонски грип и дека целава работа е премногу напумпана.
    Ако доаѓа од некој кој не работи во инфективно, отприлика знаењето што точно се дешава таму му е еднакво на моето или вашето. Да земе кожен доктор да ми кажува дека вирусов не е толку страшен и не ми е баш некој релевантен извор.

А најчесто најгласни противници (доктори) на постоењето и опасноста од ковид-ов се токму тие кои всушност немаат никаква допирна точка со лекување на пациенти од истиов.
    И не ми е ни за чудење што некој таков не носи маска.

На cresa-jagoda, candy.cane, WildMk и 18 други им се допаѓа ова.
  17. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    27.882
    Апсолутно, а освен тоа, не знам кој би се заразил свесно со било кој вирус, освен ете здрав човек од варичела зошто се ствара имунитет и полесно се поднесува порано во животот, па му доаѓа како имунизација. Сосема разумно е да се обидеш да се заштитиш. Ние култура на носење маски немаме, затоа ни доаѓа ова како шок. Азијатите на пример имаат прифатено носење на маски многу пред овој вирус и тоа е сосема нормално и прифатливо во повеќе азијатски земји.

Инаку не знам никој и од грип свесно што би се заразил. Нормално е дека на зима ако има човек со симптоми треба да внимава кого изложува на нив, а и обратно, обично држиш дистанца од луѓе кои се потенцијално заболени. Така што, дури и да не паничиш ради вирусот, јас не знам што е толку проблематично во миење раце, држење дистанца, па и носење маска, која пак ќе речам, одбивна ни е зошто не сме навикнати да функционираме со неа.

На cresa-jagoda, WildMk, tinka-mace и 3 други им се допаѓа ова.
  18. VDT2906

VDT2906 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    20.341
  19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    Таков документ се вади по службена должност од тука во случај на итност. Референтот од тука проба да извади ама му рекоа дека нема настанат случај и нема да му дадат. Короната не е итна и битна. Граници се отворени, не сум спречена да одам, па макар и 100 пати фатила корона по пат.
    Искрено небулози се затоа што јас сум таква што место не ме држи, редовно сум некаде, нон стоп ми фали уште ден плус. Од март месец немам мрднато од градов, еднаш само до Загреб отидов. Значи толку не ми се патува, не сакам мое здравје да ставам на ризик, уште помалку на сите во Македонија и сите тука кога се вратам. Ама к*р ги боли за нечие здравје.

На cresa-jagoda, nena2010 и Celltica им се допаѓа ова.
  20. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.199
    Допаѓања:
    27.456
    На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.