1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Па секој втор пост ти е околу (не)одговорноста на луѓето што се групирале, а и самата си свесна дека ако ти и јас можеме да не контактираме со луѓе и да седиме дома, некој друг оди на работа и ќе се зарази, сакал нејќел.

2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.811
    Допаѓања:
    323.875
    Ајде те молам најди пост каде сум спомнала групирање.
    Во секој втор пост напоменувам дека треба да се почитиваат мерки(еве пак ќе повторам):
    1. Да се носат маски
    2. Да се мијат раце
    3.Да се одржува дистанца

Ако на работа не ти обезбедиле основна заштита имаш.опција да пријавиш.

Маж ми оди на работа.
    Со 60 луѓе е.
    Си носат маски , се држат подалеку, СЕКОЈ САМ си пие кафе.за да немаат многу контакти, имаат гелови и визири и така.

Незнам што се нафрли кога со членката зборевме за СЕДЕЊЕ ДОМА и потреби.

Пак ќе ти речам, не си единствена што одиш на работа, заштити се.
    Кој сакаш да води сметка.за тебе ?!

На cresa-jagoda, oblace1, WildMk и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.103
    Допаѓања:
    10.775
    А ако некој оди на работа и има зголемен ризик да се зарази, тоа значи дека треба да живее според девизата „Удри бригу на весеље“? Демек секако одам на работа може да се заразам, па исто ми се фаќа дали ќе одам по кафичи, гужви и пазари без маска. Јас вака сфаќам од некои постови тука.

Дека многу компании немаат протокол и се прават на тошо зборувавме тука сто пати, ама дека сите вработени пак се најдисциплинирани на свет, тоа па ич не поминува. Пола не веруваат во корона и ја застапуваат теоријата за 5г, дел се млади и мислат дека топ не ги бие, а останатите се помирени дека ќе фатат па од ден во ден се помалку се оптоваруваат со мерки. Помини пред која фирма сакаш ќе видиш еден куп луѓе во круг пушат цигари, пијат кафе, седат еден до друг без никаква маска на повидок. Мал е бројот на оние што пазеле и не знаат од каде се заразиле, да не се лажеме.

На ohlalalala, cresa-jagoda, oblace1 и 18 други им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.976
    Допаѓања:
    265.920
    И јас не сакав да се заразам ама морав да работам, оти егзистенција ми беше во прашање. Верувајте никој не сака. Ама имав и мој пропуст и невнимание.
    Но само да знаете дека колку ме обвинуваат што сум пријавила симптоми и сум отишла на тест. Ме прават будала.
    Да, многу кријат симптоми, шетаат, кои смешки е со анкетите. Не ни бројат како што треба.
    Се е хаос. Матичен ако ти се погоди.
    На пункт во Штип е ок, пазат ред, не ти даваат да чепкаш ништо, а мислам веќе и на паркинг зимаат брис.
    Струмица е катастрофа. Ги седнуваат на стол, доцнаат, гужва се ствара, нејќат маски да носат, се потпишуваат со исто пенкало, болничарот им бил само со маска.
    Можам уште да зборувам.
    Хаос е. Што од народ, што од институциите.
    Јас бев толку совесна, искрена, одговорна, и да, сум една од ретките.
    Ама џабе. Кога добар дел не се.

На ohlalalala, cresa-jagoda, candy.cane и 22 други им се допаѓа ова.
  5. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.992
    Допаѓања:
    59.669
    Чекај сега кога ќе искочиш од дома кога ќе почнат да бегаат од тебе:D

На cresa-jagoda, Bezimenka90, azelea и 7 други им се допаѓа ова.
  6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.976
    Допаѓања:
    265.920
    За тоа знам. Што сега не зборуваат.
    Не знам што е потешко, ова или околината.

На cresa-jagoda, azelea, mal.ecka и 5 други им се допаѓа ова.
  7. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Девојката прашуваше како да се заштити на работа, а ти почна да и го раскажуваш својот живот во четири ѕида.
    Неам зошто да ти се нафрлам, нит те знам, ни познавам, ниту па јас работам, сигурна сум дека легачам повеќе од тебе. Ама тоа не значи дека треба да бидам индиферентна према луѓето кои работат работи каде што баш и не можеш да се заштитиш (рецимо конфекција или магацин, каде што сите фаќаат исти предмети и си дишат во врат) и да ги окривуваш дека се заразиле ради несовесност сепак, како што направи @Giovanna .

8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.811
    Допаѓања:
    323.875
    Незнам зошто те засегна мојот одговор:?:.Што те возбуди мојот ден:D
    Ама нема врска:D
    Ајде терај си правди и не се напнувај непотребно;).
    ...и почитувај ги правилата на Филипче:)

На cresa-jagoda и Dentina им се допаѓа ова.
  9. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.103
    Допаѓања:
    10.775
    Уф, еве ме погоди сега во моето камено неемпатично срце :)

Не дискутирам со испревртувачи на ставови, секогаш се докажало како залудно губење време. Па еве ова е и мое прво и последно обраќање до тебе.
    Ситуацијата не е црна и бела, ако се правиме слепи, глуви и наудрени, тогаш да - можеме да си зборуваме до бесконечност како се има или се нема избор. Кешки бројкиве да беа само од луѓе разболени од зорт. Немаше да има секој ден по 10 умрени и да сме шпампиони по црни статистики.
    Ајт.

На cresa-jagoda, candy.cane, oblace1 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    27.882
    Најсмешно е што тие со тие сфаќања што бегааат од луѓето што прележале обично се тие што најмалку едуцирани се во врска со вирусот. Не ми е верно дека многу пазат тие истите, туку такви сфаќања имаат, ..., ај да не навредам некој.
    А кога ќе размислам позитивна работа е, нека бегаат подалеку, кој раат да не ти се во близина :D

На cresa-jagoda, Purplelilac, kukla21 и 5 други им се допаѓа ова.
  11. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Многу сум напета. :D
    А Филипче се утепа од маска носење по јавни места.
    @Giovanna ако е толку опасен и заразен вирусот како што сметаш, не гледам зошто истотака сметаш дека не може да биде раширен и ради зорт ситуации.
    А за умрените, од Ковид или со Ковид, оставам на тебе да веруваш во тоа што сакаш. ;)

12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.893
    Допаѓања:
    139.328
    @Monna.Monna јас работам од дома, ама работам од 8 до 4 после и јас имам потреба да излезам, одам до маркет иако ретко гледам се онлајн да нарачувам ама јас така функционирав и претходно. Е сега предноста е што сум во Скопје што тука живеам па е подостапно се. За помалите градови знам како е. И знам се и свесна сум. Комшика што порано секој ден се гледавме оди на работа, ама не оди никаде по луѓе верувај над мене живее се гледаме на вибер :) Сите околу мене се совесни, фала богу. Оние кои се во контакт со луѓе не одат по луѓе, или ако мора да се видиме тоа е на отворено, со маска, на диатанца без гушкања. Така да ете како функционирам. Дали е лесно, не, дали мора да.

Последна измена: 22 јули 2020
    На cresa-jagoda, Fifi84, kukla21 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.338
    Во МВР. Ако ти речат 'не сме надлежни', побарај да ти дадат број од институција која е надлежна.

На cresa-jagoda, Purplelilac, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Е ова се вика разработување на систем. :D

На cresa-jagoda и mal.ecka им се допаѓа ова.
  15. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.992
    Допаѓања:
    59.669
    Ваков вирус со заостаната околина не оди.
    Они што си бегаат си бегаат а тоа што пушат цигари без дезинфекција на раце, со ракавици,си се бацнуваат за здраво по кафенца се пикаат ехее.

На cresa-jagoda, azelea, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.893
    Допаѓања:
    139.328
    @monik55 побрзо ќе и дадат подршка ако каже ме озрачи 5г антена во Свирипичино. Жално ама вистинито.

На cresa-jagoda, Bezimenka90, azelea и 7 други им се допаѓа ова.
  17. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.248
    Допаѓања:
    49.358
    Значи ужас, никаде не носат маски,или им се под нос, маркети,продвнички, бутици, јас кога ќе видам без маски не влагам, а ако ептен морам ко денес од земјоделск аптек морав да земам нешто од врата барам да ми дадат, не знам ни јас кај да пријавам, редовно коментирам на глас кога ќе видам муштерии или вработени, а и сум се закарала неколку пати, џабе, само казни огромни друго ништо не помага.

На cresa-jagoda, azelea, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    :D
    Замисли некој не знае како си се заразила и гледа на фб на Филипче профилот бројката на заразени висока. И одма имаш од цел народ и овде на форумот осуди тие заразени сигурно сите се од младите, групирања,неодговорни, стока народ и да не набројувам. А реално имам повеќе пати пишано на секој може да му се случи колку и да се пазеш. Секако шансите ако ги почитуваш мерките се помали да се заразиш ама ете сите овде од форумот се заразивте заради тој "мал" пропуст на невнимание. И така сега продолжете да го навредувате народот иако и вие/ние сме дел од него.

На redhead му/ѝ се допаѓа ова.
  19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.338
    И да пазЕш, сите околу тебе ако не пазат, џабе ти е.

Маската, на пример, не се носи за ти да се заштитиш, туку тие околу тебе да ги заштитиш во случај да си заразен.

На LejlaD, Ahoy, mkdvesna и 5 други им се допаѓа ова.
  20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.976
    Допаѓања:
    265.920
    Ваква дрскост, безобразно однесување се нагледав искрено.
    Јас никаде не кажав не знам кај се заразив, всушност претставувувам, ама според математиката на епидемилозите ќе да е од друго место
    А знаеш зошто? Оти кријат симптоми и контакти. Ете мое невнимание.
    Јас никого не осудив, туки споделив што се всушност случува и како е всушност надвор.
    Инаку вака силни беа многу околу мене, ама кога слушнаа дека сум позитивна магично ги снема. А први скокаа како е обичен вирус и се крева непотребна паника.
    Основни мерки не се почитуваат. Никакви.
    И да вирусот е толку раширен, што секој втор да се тестира, ќе испадне позитивен.

На ohlalalala, cresa-jagoda, Hellobeautiful и 20 други им се допаѓа ова.