1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.525
    Многу сте оптимисти, скијање оваа зима :o Се надевам во право сте, многу тешко паѓа изолацијата, ама некако не оди натаму работата :worried: Баш во тоа време на најјако ќе биде пуштено :sweat: :(

На ohlalalala, cresa-jagoda, tinka-mace и 6 други им се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.338
    На толку многу начини може да се влоши ситуацијата, што не можеме ни да замислиме.

Уште во 2003та, после САРС-от, епидемиолозите предупредуваа дека светот треба да се спремна за идна можна пандемија, ама 'умните' ни лидери, не сметаа дека е 'толку страшно'.

Море ла*на да јајме!
    Каква ни глаа - таква ни капа.

Едит:
    Исто е и со глобалното затоплување.
    После ќе се чудиме:
    'Еееј!! Оти нема вода за пиење?“ - за да ти пукат!

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  3. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Еве чекав на Цеца да и направи асимптоматската корона миокардитис после два месеца од прележаното, вака неарна ми се гледа и бледичка.

Дајте бе престанете да тресете зелени во темава и да постирате идиотски статии, кои се наменети да ве држат во агонија! Вие свесни ли сте дека има позитивни луѓе кои ве читаат и можете да им направите сериозен психички заеб со идиотштиниве! Мрднати биле тие што правеле свадби и веселби, ама ова вашево се граничи со садизам и психопатија и не е воопшто наивно.

Сериозно, ми се гади од темава и више никогаш нема да ја отворам! Истото им го препорачувам и на оние кои стицајем околности се позитивни, да не ви ги читаат постовите. Место да им дадете поддршка, вие им турате под нос глупави и непроверени небулозни статии, дека ќе умреле од срце после 2 месеци!

Фуј, никад више!

На Kitten, 1209, Mami3 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.338
    Не се идиотски.
    Пребарај на гугл, ќе видиш колку студии има баш за штетата врз срцето, која е последица на короната.

Изгуглај.
    2 мин работа.

На cresa-jagoda, dayla и Ahoy им се допаѓа ова.
  5. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Не е најголем идиот тој што не знае да чита и пишува, туку оној кој што верува во се што е напишано.

Прво беше пролив, па кашлање, па температура, па глава, па њух, па тромбоцити, па сега и асимптоматските ќе умреле, ама не сега, него за едно 2, 3 месеци од срце и тоа. Да немаше никој тука позитивен, ќе беше дискусијава комично надмудрување, ама ова се претвара во максимално психопатолошко изживување врз оние кои имаат вирус или оние кои се преплашени да не го фатат.

Пред да постирате некое ѓубре од вест, сетете се дека ве читаат овие две групации на луѓе, хронично болни и сл. Очигледно на голем број овде им е чист ќејф да си играат со емоциите на засегнатите, затоа што друго нема. Тие кои што решиле да се журкаат и да не веруваат во вирусот, сигурно не ве читаат. Ве читаат оние кои се плашат и нив ги сјебувате! Ако е тоа идејата, се гнасам.

Никогаш нема да коментирам веќе на темава, ни да ја отворам, ни да ме цитирате во истата, затоа што ќе бидам многу гадна, дури и по цена на тоа да добијам бан од форумов.

Со здравје!

На Kitten, Leviosa2503, 1209 и 11 други им се допаѓа ова.
  6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.338
    Нормално дека нема се' да знаеме веднаш, и дека информациите ќе се менуваат, како што напредуваат истражувањата.
    Вирусот е нов.
    Никој до сега се нема сретнато со него, па да можел да истражи, па сега да имаме готово инфо.

На cresa-jagoda и dayla им се допаѓа ова.
  7. dayla

dayla Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2017
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    5.628
    @NovusOrdoSeclorum или кој и да го интересира, еве преглед од Беркли:
    https://news.berkeley.edu/2020/07/0...rt-damage-covid-19-may-leave-lingering-marks/

Прва ќе рипнам ако се постираат глупости и fake news за кликови и паника ама за ова... камо да беше така. Се повеќе докази се трупаат.
    И не е играње со емоции, факти се, и треба да се знаат зашто ова ни е реалноста, колку гадна и да била. Секој нека си ја штити психата како знае, ама па не треба пред ова колективно да мижиме.

На cresa-jagoda, green.eyes, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    Човеков си коментирал под пост на Филипче. Screenshot_2020-07-29-00-01-07-418_com.twitter.android.jpg

На cresa-jagoda, Mantub, Waverly Raven и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.980
    Типична реакција на луѓе што не сакаат да слушаат лоши вести и попрво би останале неинформирани. Што бараш на темава?
    Вака нешто и оние што одат по болници и се закануваат на сестри и доктори и дека болницата ќе ја запалат зошто блискиот човек што го однеле само настинка имал, здрав, прав ама го умреле во болница.
    Треба да се пази што се постира, да се чита и истражува малку повеќе пред да се лупне на темава и да не се вади од контекст, ама дека треба да замре темава оти некој сака да верува дека настинка е...мало сутра.

На ohlalalala, cresa-jagoda, KuklickaSk и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.002
    И тоа е вистина, ама и членката е во право. Мене ме мрзи секоја една вест да ја проверувам дали е лажна, па вакви фаталистички и обратно, еуфорични наслови ги земам со резерва. Пошто веројатноста да се закачи е голема, ама одбирам да верувам дека може да се преброди без хорор последици.
    И да иначе, и луѓе после срцев удар, успеваат да поживеат солиден број на години, така што... без најцрните сценарија ќе ве молам

Последна измена: 29 јули 2020
    На 1209, Tan4ence, zhap4e и 4 други им се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.338
    И на улица може да ме удри кола и да ме убие.
    Црно сценарио е.
    Ама сакам да знам дека е така, за да внимавам.

12. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    27.882
    Јас не би се грижела толку за ова зошто реално 90% од овие луѓе претходно не правеле сигурно магнет на срце па да знаат во што состојба им е срцето. Лично знам за човек кој ми е близок со лузни на срцето кои му ги открија сосема случајно. Човекот цел живот ги носел без да знае. Предизвикани од бактерија во детството. Да не зборуваме за ефект на кортизол на органите. Никаде нема доказ дека ова е предизвикано од короната според текстот. Така што не би се паничела премногу од овој аспект.

Едит: Видов за стрептококата отпосле дека си пишала :)

На 1209, JuLleE и Biljarkata им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.002
    Ама не можеш да довнимаваш. Многу малку нешта имаме под контрола општо, а фаќањето ковид или удирањето од кола, се ептен надвор од тој домен.

Инаку ете, го прочитав артиклот од Беркли, никаде не видов дека смртна казна не чека сите. Просто резиме на што се може да биде импактирано, и заклучок дека не знаеме дали последиците се трајни или минливи. Ама во балкански текст, мора да има драма, извадено од контекст, без тоа не може|(

На 1209, Tan4ence, Ahoy и 3 други им се допаѓа ова.
  14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.338
    Се разбира дека не можеш да контролираш се'.
    Но тоа не значи дека не треба да знаеш, за да внимаваш колку што можеш.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.975
    Допаѓања:
    265.917
    Убава статија, се надевам дека ја прочитавте до крај каде што пишува дека оние со лесни симптоми не се многу испитуваат, особено пак асимптоматските.
    Вирусот остава последици, да, особено кај потешките случаи, што не ти треба научник да ти каже. Една пневмонија да те фати ти треба месеци да се опоравеш. Исто може да го оштети срцето.
    Знаеме колку е опасен вирусот, а не знам дали знаете дека и има многу други вируси кои се тригери или оставаат последици, не е само короната.
    Параноја и паника во огромни количини.
    И да знаете дека вирусот не удира само физички туку премногу те истоштува психички. Па и вакви апокалиптични прогнози, без соодветни докази ти ја отежнуваат и онака мачната и стресна состојба.
    Али видете додека не се најдеме во ситуација да се бореме со вирусот, нема да ја сфатеме и другата страна.
    Се изнагледав разни ситуации неделиве, видов случај негативен на корона додека чекаше резултати почна да се гуши.
    Вирусот, не го негирам, опасен е, нема правила кој ќе се зарази и како ќе го прележеш, ама дефинитивно во целиот тој циклус најтешко е да останеш со ладна глава. Трезевен, психички да не паднеш оти тоа е тоа што те уништува.

Не знам што друго да кажам освен да се чувате, без параноја, паника. И излезете од дома, прошетајте, па и дрјжете се. Верувајте дека не сте ниту заштитени ниту пак можете да се заштитете.
    Во држава, со население помалку од 2 милиони, со потврдени 10 000 случаи, меѓу вас има уште 10 пати толку асимптоматски илк со лесни и неприметни симптоми.
    И да, сите тие поима немаат, дека ете во себе носат биолошко оружје.

На Kitten, elenaxbbg, green.eyes и 8 други им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.338
    Ако се информираш, не значи дека паничиш.

Еве за мене да кажам...
    Знам што се' може да се случи од короната, и од автомобилска несреќа, од загаден воздух, од цигариве кои ги пушам, од додајпожелба.
    Тоа не значи дека седам сега и паничам: Што ако се случи ова или она?

Знам, пазам, се надевам дека нема најлошото да го доживеам.

И излегувм, и се дружам.
    Со маски исклучиво и на отворено.

На cresa-jagoda, green.eyes и Angie1432 им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.002
    Не знаат. Немале ПР тие вируси, кој ги врти. И јас не знам многу, ама ете, учиме нешто ново секој ден.
    Не е проблем ние што не знаеме, и тие што треба да знаат, не знаат. Не се, не за сите.

На fana и JuLleE им се допаѓа ова.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.975
    Допаѓања:
    265.917
    Па точно, не знаеме.
    Али јас сум имала искуство со вируси, бактерии, испитувања и знам дека го тражат тригерот кој знаете дека може да биде и обичен стомачен вирус, рота, стерптокопа. Јас ради таа бактерија бев на пример пратена на еден куп испитувања. Колку пати сум пишала за ротата кај син ми, а ете некој на нога ја минува.
    Крајници ваљда знаеш што штета може да направат.
    И на крај антибиотикот.
    Нема правила знаеш, ама оваа невидена параноја со короната е претерана. И тврдам дека се одразува на пациентите.

На Kitten, green.eyes и Biljarkata им се допаѓа ова.
  19. DomD

DomD Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    55
    tesko deka ke se izretcime u skoro vreme .140milioni rodeni deca I 60m smrtni slucai proslata godina.

20. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.587
    Имате позитивни во темава и споделувате статии како секој што имал корона нема спас, се им е оштетено, и за брзо ќе умрат. Дали е тоа нормално бре, свестете се. Споделив статија еднаш дека имало лек ефикасен што се користел во некоја држава, ме нападнавте дека не било потврдено, лажни вести. Ако некој сподели било што оптимистистичко, веднаш скокате како не е точно, шарлатани го пишеле. Затоа застрашувачки статии на позитивните тука има лепите и па уште горди, се едуцирале.

На Принцезичка1, No Makeup, BloodElf и 21 други им се допаѓа ова.