Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.853
    Ама навистина нема потреба од препукувања.
    Стварно не е во ред

Дури и во кризна ситуација кога сите сме заедно во иста "каша" која нит некој од нас ја замесил ниту е виновен за нешто, неможеме да бидеме единствени.

Ајде да дискутираме и да се поддржуваме/поттикнуваме за понатака, без НАВРЕДИ.

ВЕ М О Л А М.

За почеток еве јас ќе престанам да поддржувам излагање на воздух, сепак ако размислам имам и балконче(какво-такво), мм е на работа, кога ќе се врати ќе го дезинфицирам па ќе го пуштам дома.

Дајте кажувајте ако прочитате нешто на нет што да применуваме дома во домашни услови за спречување, пример дали пиење на повеќе течност (цедени сокови,лимонади, некои расрвори и чаеви..), јадење некоја храна, води кон чистење на организмот.

На Ivan4e04, темјанушка, Elaine и 15 други им се допаѓа ова.
  2. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.150
    Допаѓања:
    21.984
    Сега да, ама зимскиот распуст на почеток на февруари им беше продолжен.
    Они имаат распуст покасно од нас. Плус продолжен, не знам точно кога почнаа.

На Tajnaotrovna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.627
    Добро, какви кафиња ми зборувате на мене, која вчера спамав тука со прашања на кои броеви да се пријавуваат објекти кои работат после 6 часот ?!?! Јас стварно не ве разбирам.
    Јас реков дека кризава нема да трае 14 дена и потоа магично ќе исчезне, туку можеби уште месец дена плус.
    Не можеш да ми кажеш дека постои таков човек кој овие месец ипол да претпоставиме, ќе ги помине на релација соба- тараса.
    Предложив да се запали колата, фамилијарно да се отиде на страна, на мирно место во природа, каде што нема луѓе, да разманат мисли и да впијат сонце. Не спомнав ниту Водно, ниту паркови.
    Она ми вели рачката од автомобилот е опасност.
    Епа до тука, доста е. Повеќе немам што да кажам на такви глупости.

На Elaine, СуперДевојка, Nausicaa и 8 други им се допаѓа ова.
  4. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Немаат напишано :?:

5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    ??? Ти изгледа не знаеш која е Кина :D Социјализам таму, ред и поредок, има да се седиш дома или ќУтек. Дисциплина се знае, напредуваат економски со брзина на светлина, на Кина може да и се фатиме.

На do-re-mi, темјанушка, Elaine и 22 други им се допаѓа ова.
  6. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.166
    Те молам не драматизирај.
    Претходниве денови се пазараше на ангро, луѓето купуваа по 20 кила брашно, жива тестенина и конзерва не остана по полици и сега некој ќе умре за јадење ако не оди до продавница.
    Башка твојот став беше ако ви се шета, прошетајте до продавница, не мора на Водно да одите.
    На тераса не можам да седам, некој мора и да работи.

За кафето се сложувам, тука нема муабет.
    Но како одење на Водно е потенцијално ширење на зараза?
    И пак ќе кажам, зборувам за пешачење до Водно, не мора ни да биде до средно, и пред средно може човек да седне на тревата и да се опушти.
    Неопходно не е, во смисла дека човек ќе умре ако не отиде, ама не е лошо мало опуштање од целава ситуација.
    Во секој случај подобро од шетање по продавници и светлосни години далеку од Цаца и антиваксери.

На Elaine, Nausicaa, Alisa22 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Ќе дојде до тоа болдираното ако продолжиме со ова темпо.

Еве праша ја @vitamina како седи на релација соба-тераса.

И знаеш луѓето какви се кај нас, не зезај.

Ај на сонце, па ќе им се заарни, па ај кафенце, па ај ручече, па сликаат... мислам, дај не зезај, гледаш дека и онака не се сфаќа работава сериозно, уште некаде да прочитаат дека може да шеткаат фали.

Не си ги сфаќај лично работите, не се сите одговорни да мијат раце, да упалат кола и да одат вон цивилизација да излуфтираат мозок.

Грото се тие истите шо вчера си сакала да ги пријавиш.

На Billy Idol, Mantub, Purplelilac и 12 други им се допаѓа ова.
  8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.688
    Допаѓања:
    35.599
    Ама стварно е... никој не ти вика да одиш со кола во природа, ама убаво е пред да ја допреш рачката да ја дезинфицираш. 2 секунди работа и не е параноја. Тоа е муабетов цело време, ама вие одите од една крајност во друга.

И јас, како што реков вчера, ќерка ми ја пуштив со маж ми 15 низ улица да возат тротинет. Близок контакт со луѓе не, седење на клупи не, она не смееше ништо да допре, ниту рачки, ниту лифт, ниту ограда, средство за дезинфекција со нив и тоа е тоа.
    Откако се вратија (а ова го практикувам и со маж ми кога оди да пазарува) прво дезинфекција на раце на врата, јакни обесувам на тераса да се луфтираат, останата облека се пере, чевли поминувам со глос марамици за дезинфекција, сите купени продукти исто со глос марамици или алкохол. И тоа е тоа... уште да го натерам маж ми да носи ракавици кога пазарува и ќе биде топ, ама барем откако ќе излезе од маркет се дезинфицира со средство.
    Е сега, може ова е параноја, ама за мене е мерка за претпазливост и разум со оглед на состојбава и препораките.

На Amellie13, Purplelilac, crimson и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.874
    Допаѓања:
    13.508
    Прееска видов по автобускине станици чекаа старци автобус :!:. Нели нема бесплатно возење за пензионери?

На Feminka22, dayla и An-na им се допаѓа ова.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Те сфатив јас што сакаш да кажеш, нормално дека ако немаш свест и одговорност не би се замарала во темава туку би била некаде на кафе надвор.
    За жал, на форумот си има дежурни членки расположени за кавга и една погрешно формулирана реченица ќе те увлече во бубањот и треба цел ден да го поминеш во правдање и објаснување. Батали.
    Секој нека си се информира за ситуацијата и мерките и секој поединец да си носи одговорност за да си помогнеме еден на друг.

На Cherry333, BY<3, jasbi и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Си плаќаат карти. Вчера се расправав со дедото на мм, нема разбирачка со тоа старите, а најризична група се. Морал он да иде до нива. Аман бре човече, не мораш ништо седи дома, издржи 2 недели демек во нормални услови секој ден е надвор. Ама оди докажи на некој 80 годишен што не верува на медиуми во 21 век.

12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.568
    Допаѓања:
    252.002
    Добро сега, не ми руши надежи де]:).
    Знаеш јас кој хипохондрик бев, морам да најдам механизми да се контролирам оти готова сум, готова :D:D

Јас денес дете морам и во маркет да го носам, баба ми е најризична категорија, татко до доцна на работа.
    Знае дека не се фаќа ништо, дека се мачкаме со гел и не се прави муабет со никого.

Туку моиве ги мислам, надминаа 100 ка на заболени, ги мислев за посериозни, ама ептен лабаво фатија. Дури од понеделник ќе затвараат школи и градинки.
    Утре ќе ми праќаат пакет, страв ме фаќа да си го земам:D:D.

На green.eyes и Bridget им се допаѓа ова.
  13. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Никој ништо не почитува препораки,иако со закаснување се донесени но каков народ сме тешко дека брзо ке го избркаме ковид19.

14. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.627
    Ана, за членкава и тие 15 минути на кои си го пуштила детето, се крај света.
    Нема да ти е убаво да те нарече Цаца и да те споредува со анти ваксери, пошто тоа го стори со мене дотичната. А пратам препораки од А до Ш.
    Не е никаква параноја твоето, сосема разумни и логички одлуки и постапувања. Нејзините постови од почетокот на темава и сеуште вриштат од параноја и апокалиптични прогнози, осуди кон се и сешто што не се вклопува со нејзините фикс идеи.
    Така по дома нејзините нека ги малтретира, овде да создава паника и покажува со прсти кон луѓе кои прават се што можат да биде се ок, да се заштитат себе и другите, НЕ.

На Nausicaa, Biljarkata, faye и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    3.564
    ,изградија болница за 5 минути, и од војската земаа 10 ијади медицински лица! кршеа човечки права за даги затворат дома( оправдано) и се справија...никој од европа тоа не може даго изведе, они се веле сила!

16. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.225
    Допаѓања:
    8.755
    Јас одам на варијанта да бустам имунитет.. Лична хигиена да, чистење и перење вообичаено како и досега, но не правам ништо екстра нешто во тој поглед зашто сметам дека доволно пазиме за тоа. Не сакам да стерилизирам по дома, само редовно чистење сметам дека е доволно (и онака детално чистам кога чистам). А за имунитет од искуство со децата најмногу ми помагала ИСХРАНАТА. Секој ден сите пиеме цеден сок од цвекло и сезонско овошје, зашто сум приметила разлика во нивното здравје ако го пијат редовно. Јадат и доста свежи салати. Помалку купуваме слаткиши, избегнувам чипсови и солени грицки. Пржена, фабрички произведена храна јадеме што е можно поретко. Преферираме домашно зготвено. Заради тоа готвам секој ден, понекогаш и повеќе пати во денот, па и мм помага и готви по нешто. Од суплементи користам ц витамин (1000 за возрасните, за децата соодветните дози), цинк и АД витамини) ама не сметам дека е крај на светот ако некогаш заборавиме да се напиеме.. И сите нешто спортуваме, неделава нормално не одиме во клубови, дома чат-пат колку се може, со точак до работа и така..

На Purplelilac, Jana06, Alishan30 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.269
    Допаѓања:
    157.706
    Се се, ама не можам да разберам како опозицијата се надева дека ќе ескалира ситуацијава. Или со хошкање дека не се преземени доволни мерки.
    Па дали сте бре нормални небањати едни?!

Да ве поправам, кинезите не изградија болници, туку приспособија објекти. А тоа што сме со крајно никакво здравство одамна сме вака.

На Cherry333, LivingGlam, darcy и 6 други им се допаѓа ова.
  18. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.446
    Допаѓања:
    60.801
    Јас предлагам откако ќе помине лудилово, да си букираме кафана и лајно пијани да се направиме. Најозбилна сум, после сите стресови, паники и карантини што си ги правиме, нека заврши и кој сака еве јавен повик од мене да идеме на турбофолк.

Кој сака нека пише инбокс :D

На Ivan4e04, babydust, Cherry333 и 13 други им се допаѓа ова.
  19. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.013
    https://www.facebook.com/1419208192/posts/10216842983973105/?sfnsn=mo&d=n&vh=i

Мене ова жално ми е, до кој степен дојдоа.
    Да не бидеме вака и ние.
    Мораме да имаме свест и одговорност.
    2ипол месеци сум во изолација дома (заради друга работа), сега продолжувам со изолација, терасата е преубаво место за мене, поминувам доста време таму, единствен контакт со надвор ми е маж ми и дури 3 излегувања на контрола за овој период.
    Јас не се дезинфицирам дома, но тој да, во контакт е со многу луѓе и може да биде носител на вирусот, и асимптоматски.
    Се издржува луѓе.
    Не се исти ситуациите но сепак е изолација.
    Од занимации: многу прочитани книги, изгледани серии и филмови, гледање на странски програми документарни и fine living, дремење на интернет, играње игрици, готвење на нови специјалитети итн.
    Мораме да сме свесни, за доброто на сите нас и за нашите најблиски.
    Заради овие ситуации:
    FB_IMG_1584031326306.jpg

На Ivan4e04, LejlaD, Regina.Phalange и 16 други им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Има луѓе кои сакаат да шетаат.
    Така се навикнати.
    Јас не... од дома не сум излезена со месеци... и пред изолацијата.

Треба да се заштитиме од заразата, со избегнување други луѓе.
    Одење на ливада, каде нема никој, многу помалку е ризично од 'тркнување' до продавница по леб.

На LejlaD, Thallia, Chantal и 3 други им се допаѓа ова.