1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. FlowerPower

FlowerPower Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    289
    Колку дена наназад се посочуваат контакти од денот кога некој добива позитивен резултат?

2. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    @BelieberYeahh @KuklickaSk температура под 38 се симнува ли? Нели е битна таа температура за да се избори организмот полесно? Нели сама укажува на воспалителен процес?

На cresa-jagoda, WildMk, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. BelieberYeahh

BelieberYeahh Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    1.454
    Допаѓања:
    2.208
    На татко ми претежно му е од 37.2 до 37.8. Само два пати во овие 10 дена му се качи над 38. Затоа сакав и овде да прашам за искуства.

4. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.587
    И јас не би пиела парацетамол на 38 температура. Сепак температурата не е болест, туку одбрамбен механизам со кој телото се бори.

На *Amethyst*, Tea678, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.359
    Допаѓања:
    125.910
    Недела дена

6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.338
    Немам проблем ако се договорат и ми кажат што да правам.
    Супер.
    Тоа го очекувам.

Проблемот е што треба да се веќе договрени пред да почнат со прегледи, а не да си ја префрлаат топката, а пациентите ко пос*ани да седат во ходникот, да се нервираат и да псујат под мустаќ.

Бооо ценава :@

И тоа 'Гилеад' ми е симптоматично :lol:

7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.404
    Допаѓања:
    28.418
    Да, се симнува. Може еден ден да немаш температура, па следниот пак. Еден ден 37.4, па 37.8, па 38...Овие сите се полесни случаи дома што се лечат.

Едит: сеа сфатив што праша :)) Sorry 630 e Под 38 треба да не се пие парацетамол...

Инаку, опаѓа бројот на хоспитализирации што е убава вест. :clap:

На green.eyes, LejlaD, Cherry333 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.265
    Германско истражување: Секој петти пациент ја загубил битката со коронавирусот

Еден од петмина пациенти, кои во Германија биле хоспитализирани поради Ковид-19, ѝ подлегнал на болеста, а стапката на смртност се искачи на 53 проценти за оние што завршиле на респиратор, покажува нова студија на германското здравство.

Податоците за вкупно 10.000 пациенти што престојувале во 930 германски болници помеѓу 26 февруари и 19 април биле анализирани од германското интердисциплинарно здружение за интензивна нега и итна медицина, Техничкиот универзитет во Берлин и разгранокот на здравствената осигурителна групација АОК, WIdО.

Според податоците, машките пациенти имаат поголема смртност од жените, со 25 наспроти 19 проценти.

Постарите пациенти се значително поранливи на вирусот, па 27 % од пациентите во своите 70-ти години починале, а не успеале да закрепнат ниту 38 % од оние над 80 години.

„Високите стапки на смртност јасно покажуваат дека релативно голем број пациенти со сериозен тек на болеста биле примени во болниците“, вели Јирген Клаубер, директор на WIdO.

„Ваквиот сериозен тек на болеста најмногу ги зафати постарите луѓе и оние чие здравје веќе било нарушено, но исто така регистрирани се критични случи и кај помлади пациенти“, предупреди тој повикувајќи ги луѓето да преземат мерки на претпазливост за да спречат појава на нови инфекции.

Пациентите во болниците престојувале во просек по 14 дена, при што оние што не биле на респиратор биле хоспитализирани во просек по 12 дена, а оние на кои им била потребна помош при дишењето останувале и до 25 дена.

Експертите предупредуваат на олабавувањето на мерките и однесувањето кај луѓето апелираќи населението да се придржува кон превентивните мерки, како што се физичкото растојание и носењето заштитни маски.

Според официјалните податоци, во Германија досега се регистрирани околу 208.000 случаи на коронавирус, при што околу 191.000 од заразените оздравеле, а поради компликации од Ковид-19, починале 9.202 лица.

©Makfax.com.mk

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  9. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.811
    Допаѓања:
    323.875
    Резиме: Ковид19 е грип кој остава трајни последици на организмот и во нај слабата форма,па затоа се смета за опасен?

На LejlaD и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  10. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    "Германско истражување: Секој петти пациент ја загубил битката со коронавирусот" за одма после ваков скандалозен наслов ова е битното:
    Еден од петмина пациенти, кои во Германија биле хоспитализирани поради Ковид-19, ѝ подлегнал на болеста!

11. WaitTillTheEnd

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Не баш резиме би било вирусот е опасен за постарите лица 60+ а помладите го поминуваат полесно од грип.

12. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.811
    Допаѓања:
    323.875
    Зборам за последиците.
    Ќе го пројдат голем дел.

13. WaitTillTheEnd

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Какви последици? Има официјална бројка 10 милиона излечени дали голем дел од нив пријавиле некоја посериозна последица? Само немој со студија од 100 или 200 луѓе бидејки до сега такви студии испаднаа МНОГУ нека направат со 5000-10000 луѓе па би ја сметала за релевантна. Не негирам дека кај некои 30-60 годишни им се оштетиле белите дробови и осетиле дека неможат да бидат физички активни како претходно ама после 2-3 месеца им се враќале во нормала. И тоа ова не е случај за секој заразен од таа возраст туку си зависи најверојатно крвната група, имунитетот.

14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
  15. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.199
    Допаѓања:
    27.456
    Не се знае. Се е ново.
    Тие шо ќе го прележеме најубаво да си испитаме срце, крв и се тоа.
    Подобро да се превенира ако има нешто.
    Ама те веќе 10 месеци како е излезен од Вухан до сега не се имале некоја вест да кажат. Или пак јас не сум видела. :?:

На ohlalalala, cresa-jagoda, *Amethyst* и 2 други им се допаѓа ова.
  16. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.811
    Допаѓања:
    323.875
    И јас ќе престанам да читам веќе.
    Се повеќе збунувачки информации.
    Се некои странски истражувања и научни статии кои се побиваат една со друга.

Најново, Талат Џафери негативен на неколку теста а ваму сите симптоми ги има на Ковид19, хоспитализиран на клиника.
    Можно ли е ова?!

На ohlalalala, LejlaD, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  17. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    1.102
    Едно прашање до поупатените.
    На братучедка ми, колешка од работа излезе позитивна, резултат од тестот имала во Понеделникот. На работа не доаѓала до денес веќе 15 дена, но вчера се тестираа сите на работа кај братучедка ми , од причина што биле во контакт со неа пред 15 дена. Дали е можно да се заразени а да немаат симптоми и покрај 15 дневниот период како немаат контакт со заболената?

Јас со братучедка ми се видов минатиот Четврток, кога уште нејзината колешка не беше тестирана (но не одела на работа како што спомнав). ме интересира доколку се заразени дали ќе треба сите да бидеме во изолација, секако јас како контакт на братучедка ми .

18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.975
    Допаѓања:
    265.917
    Ај не се плаши. Една контрола ќе направеме и тоа е.
    Контролен закажа ли ти?
    Подобро ли ти е веќе?

На GirlRose, duffi и WildMk им се допаѓа ова.
  19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
  20. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.199
    Допаѓања:
    27.456
    Абе не се плаши. Ама отворам тука гледам веќе срце ќе ме стегне, отворам на фб друга црна хроника. Веќе ретко отварам. Една контрола обавезно.
    Иначе чекам за контролен.

На JuLleE и WildMk им се допаѓа ова.