1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.288
    Допаѓања:
    38.787
    Хмммм.... Јас имав контакт со двајца заболени. Прашав за тест, ми рекоа освен со симптоми не прават тестирања. Да одам приватно не сакав, си седев дома 14 дена (на моја лична одговорност, никој нит ме контактирал нит ништо) Така што... се уште тестираат само со симптоми, контакти освен домашни (а и тие после една недела) ретко. Иако, да напоменам, јас сум со хроничен бронхит и спаѓам во ризичниве категории :^)
    Во однос на асимптоматскиве... двата контакти ми беа со многу благи симптоми, сите домашни им се негативни, а и контактите колку што знам (тие што се тестирале, другиве немаат симптоми) Значи, не се пренесува вирусов плукни залепи. Just saying....

На koritsaki, LejlaD, fana и 11 други им се допаѓа ова.
  2. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.200
    Допаѓања:
    27.458
    Секако не е ептен вирулентен вирусот. Очигледно е. Некои организми се можеби поотпорни. Може си и од "среќните" па со краток контакт одма да се заразиш. Нема правила.

На LejlaD, tinka-mace, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.975
    Допаѓања:
    265.917
    Почна ти со контролните?

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  4. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.200
    Допаѓања:
    27.458
    Почнав, ама не сум оптимист.
    Пет дена немав симптом и денот пред да ме тестираат ми се јавија пак симптопмите. Пак имав болка во гради и дијареа. Чекам утре резултати

На LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.545
    Допаѓања:
    38.810
    Може од страв да ти се симптомите. Ти посакувам негативен тест. :hug:

На Purplelilac, LejlaD, Ahoy и 2 други им се допаѓа ова.
  6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.975
    Допаѓања:
    265.917
    Може и од стрес е. Ајде биди оптимист, ќе бидеш негативна.

На LejlaD, Ahoy и GirlRose им се допаѓа ова.
  7. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.785
    Допаѓања:
    9.606
    Сопругот на сестра ми пред една недела разви симптоми како за стомачен вирус, со 2-3 дена температура 37,5 до 38,5, омалаксаност. На третиот ден веќе му беше подобро и направил крвна слика-ЦРП негативно, леукоцити на долна граница, димери не испитале. Матичната му препорачала да не се тестира нема потреба, вирус некој стомачен поминал. Наредниот ден делумно губи вкус и мирис. Матичната пак му вели да не се тестира, не може ни да му издаде упат по тој прашалникот. По нејзина препорака не се тестира седи дома со маска со сестра ми и внуците. Сега веќе е скроз добар, до вчера немал вкус мирис сега му се вратил. На работа не одеше, на одмор беше. Они многу се пазеа сите кај нив дома, ни со пријатели не беа видени. Не знам што да кажам, дали беше корона или не само еден Господ знае, еве 10 дена поминаа како се видовме последно, ни ние ни никој дома кај нив за сега нема никаков симптом..

На LejlaD, Milkiway и zhap4e им се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.975
    Допаѓања:
    265.917
    По алгоритам дава со таа температура. Срамота за матичната, од нив е до ова состојба.
    Губење на мирис и вкус е симптом за корона.

На LejlaD, fana, tinka-mace и 3 други им се допаѓа ова.
  9. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.200
    Допаѓања:
    27.458
    Искрено толку работи излегоа на површина со пандемијава. И матичните се видоа какви се. И јас имав сличен проблем @Lovebug01 безобразни се. Ни еднаш не ми се јави да ме праша како сум.
    Ви благодарам @kristina.k @JuLleE :hug::hug:
    Чим сум на темава сакам да кажам збор два.
    Прво, многу е лошо чекањето и за резултат и за термин.
    Се јавуваш за термин бидејќи веќе имаш симптоми. Првата недела која е клучна човек ја минува во исчекување, дали си позитивен дали не. Веќе кога ги добиваш резултатите симптомите веќе ти се поминати.
    Второ, јас немам сериозни болести. Но, имам многу болна менструација. Корона и болна менструација не е добра комбинација. Често сум на инјекции. Се молев на Бог да немам јаки болки. Никој нема да ме прима, а и не знам дали смеам да пијам лекови како Спазмекс.

На Purplelilac, LejlaD, tinka-mace и 3 други им се допаѓа ова.
  10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.975
    Допаѓања:
    265.917
    Јас баш добив тогаш, и пиев Спазмекс. Ми рекоа можеш. Напиј се.

На LejlaD и GirlRose им се допаѓа ова.
  11. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    505
    Во последните 24 часа се направени 1188 тестирања, а регистрирани се 85 нови случаи на ковид-19 во:

-Скопје 32
    -Куманово 9
    -Дебар 3
    -Штип 9
    -Прилеп 1
    -Тетово 1
    -Велес 2
    -Битола 4
    -Кавадарци 6
    -Гостивар 7
    -Струмица 1
    -Кочани 1
    -Демир Хисар 1
    -Виница 1
    -Кичево 7

Починати се 4 лица, два пациенти од Скопје, пациент од Дебар, и пациентка од Штип.

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 45 оздравени пациенти од:

-Скопје 1
    -Тетово 13
    -Велес 2
    -Битола 3
    -Демир Хисар 2
    -Делчево 1
    -Свети Николе 13
    -Кичево 7

Досега во земјата се направени вкупно 114807 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот.

Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 11839, бројката на оздравени пациенти е 7664, на починати е 527, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 3648.

На LejlaD, tinka-mace и Ahoy им се допаѓа ова.
  12. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.130
    Јас се јавив на бројот и прво на информации звонев да прашам и таму ми кажаа дека мора карантин и тест. Океј.
    Се јавив да закажам тест и таму ме прашуваа за симптоми. Кажав дека немам и ми кажаа дека не мора карантин ни тест и дека тест се закажува ако имам симптоми. Добро викам а ако дојдат да ме проверат и не сум дома да речеме, ми кажаа дека нема да има проверки.
    Исто така ми кажаа дека можам да идам до продавница и да не се мешам со луѓе многу.

И сега не знам....

На LejlaD и Milkiway им се допаѓа ова.
  13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.766
    Допаѓања:
    19.854
    Среќа бар другите сте добро и мило ми е што си и ти добра. Јачај на витамини и преку храна. Требала да го прати на тестирање особено со дечиња дома

На eli25, Lovebug01, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Починати се 4 лица, два пациенти од Скопје (72г. и 84г.), пациент од Дебар (62г.), и пациентка од Штип (66г.). Сите пациенти се починати во болнички услови.

На NPN му/ѝ се допаѓа ова.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.900
    Допаѓања:
    139.419
    Матичните се покажаа генетално катастрофа!! Чест на исклучоци.

На ohlalalala, mssuniquee, Ambrosia и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.785
    Допаѓања:
    9.606
    Остај се. Бројам само денови до 14ти ден :D Пијам витамини овие пренаталните и плус секој ден витамин Ц 1000ка. Последно на 31ви јули се видовме, он на 2 август разви симптоми, значи денес 10ти ден кај што не сме се виделе. А стварно ептен цело време се пазеа и дури и на улица маска носеа, не само во затворен простор.
    Матичната прво му рекла стомачен вирус кој поминал заради резултатот од крвната слика а кога наредниот ден изгубил вкус и мирис му рекла седи дома, џабе ќе се тестираш сега додека ти стигнат резултатите ќе поминат денови и ако си позитивен ќе ти бројат 14 дена од денот на добивање на резултатот, а он веќе добар не му е ништо. Не знам што да кажам и што е правило. Може најдобро беше одма да се тестира кога крена температура.

На LejlaD и Milkiway им се допаѓа ова.
  17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.766
    Допаѓања:
    19.854
    А на работа каква му е ситуација има шанси таму да закачил? Глеј може и во право е матичната не можеш да знаеш. На толку заштита маски цело време може и да е стомачен вирус бидејќи сега вирее и стомачен па човек ќе се исплаши и секакви симптоми потсвесно ќе си најдеш. Штом никој нема среќа, ајде нека остане така

18. ostoun

ostoun Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2019
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    194
    Нема стомачен вирус од кој се губи чувството за мирис.
    @Lovebug01 обично до седум дена се развиваат симптоми, ќе бидете добри, стресот го намалува имунитетот.

На Milkiway, Ahoy и Lovebug01 им се допаѓа ова.
  19. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.837
    Допаѓања:
    14.862
    Јас вечно ќе и бидам благодарна на матичната. Секој ден (дури и за викенди) ни се јавуваше, се грижеше буквално за сѐ и навистина ни помогна во одредени ситуации. Многу се заложи за нас. А не е дека нешто се познаваме, релативно кратко време сме кај неа.
    За жал, слушам многу поплаки за матичните, дека со денови не им креваат на тел, а не па да прашаат како се.

На Purplelilac, LejlaD, Ahoy и 2 други им се допаѓа ова.
  20. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.837
    Допаѓања:
    145.578
    По закон мора да се јавуваат два пати на ден на пациентот, без разлика какви симптоми има, лесни или тешки. И сето тоа да го заведува на мој термин.
    Зошто така ноншалантно се понашат, не ми е јасно.
    Уште понејасно ми е оти надлежните не превземат ништо.

На Purplelilac, Ambrosia, tinka-mace и 4 други им се допаѓа ова.