1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    о боже :)

2. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    12.033
    Допаѓања:
    180.226
    Ова на шеталиште дур идевме накај паркинг.
    На плажа во Дојран се уште не сум се осудила да појдам.

На buba4e89, tinka-mace, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    Не.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Agatha

Agatha Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    1.181
    Се надевам дека ова е вистина, дека е ефективна, добро испитана и ќе биде набрзо достапна. На сите ни е преку глава веќе и од мерки и од бројки и од стрес и од неизвесност.

На Ana-Marija24, tinka-mace и LadyR им се допаѓа ова.
  5. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    Политичка игра ви е таа вакцина, буквално трка. Знач прашањее е дали ги поминала сите тестови, ама Русија сака да победи во трката.

На Kitten, le.soleil и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  6. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.848
    Допаѓања:
    17.777
    Со тој нивни памет прашање е колку се пазат.
    Ви направиле услуга, да се шетате побезбедно на растојание.

На tinka-mace и candy.cane им се допаѓа ова.
  7. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    objasni mi sto e greskata
    jas taka znam, taka i maticnata mi ima objasneto porano , steta sto umre, bese mn dobra doktorka

8. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.356
    Допаѓања:
    278.986
    Оди во работен ден, нема воопшто гужва.

9. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.588
  10. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.587
    Не верувај на човек што ги измислил кумпјутерските вируси за да може да продаде анти-вирус :rofl:
    не, без мајтап... на толку доктори, што овој компјутерџијава дели памет. Ако финансира не значи дека е стручен да дава интервјуа.

На fana, темјанушка и redhead им се допаѓа ова.
  11. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.200
    Допаѓања:
    27.458
    И тој е ист како поголем дел "експерти" и тука и на фб, а немаат додирна точка со медицина, генетика, вирусологија итн.

На jacqueline.s му/ѝ се допаѓа ова.
  12. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.588
    милијардите долари што ги има го прават „стручњак“. Богзнае колку инвестирал во вакцините, сега очекува билионска заработка, нормално дека ќе дреме пред камера и ќе убедува народ во нешто во кое што ни самиот не верува.

На fana и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  13. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.918
    Допаѓања:
    10.726
    https://tocka.com.mk/vesti/350645/e...na-kovid-19-dokolku-ja-primat-ruskata-vakcina

Мислам дека е точно :)

14. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    2.006
    Допаѓања:
    2.280
    За една вакцина да бида ефикасна треба да биде клиничка испитана и да има 3 фази.
    Ја незнам Руската низ колку е помината за волкав период.
    Сигурно дека секоја вакцина има нусефекти, но работата дали долго и временски период антителата се задржуваат во организмот.
    Тое е прашањето на колку време се создаваат антитела или поново пак некој треба да се вакцинира.
    Мене ова ми се дилемите.

15. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
  16. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.680
    Допаѓања:
    64.801
    Мижи Митро, тулумби паѓаат работава.
    Каков срам и брука е ова за една држава алал нека ни е. Од Косово за да се влезе во Македонија е потребен негативен PCR тест не постар од 72 часа. Што значи дека за да влезат воопшто кај нас треба да приложат тест дека се негативни. Финска рачуна на тоа дека ние селекцијата сме ја направиле, односно дека сме пуштиле само негативни патници.

Али како за се што беше досега, за господата не важат правила, не важат закони, не важи НИШТО. Е сеа нема таму во Финска да дигаат протести кога ќе ги стават во изолација, нема да писнат пошто не смеат. Ќе си седат и како попчиња ќе си чекаат да оздрават па после ќе почнат да работат.

А кај нас ќе ашикуваат пошто ниту еднаш не осетиле закон да ги стигне како е, продолжуваат да шират зараза, па седиме со прст у нос ние овде додека 200 на ден позитивни имаме.

На sparklie, oblace1, Ivan4e04 и 23 други им се допаѓа ова.
  17. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    За транзит не е потребен тест. Имаат 3ч да влезат и излезат од државава.
    Исто и Србите.

На buba4e89, g8lQQk и lola55 им се допаѓа ова.
  18. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    Луѓето кои ќе ја примат новата руска вакцина против Ковид-19 ќе бидат имуни на новиот коронавирус до две години, соопшти руското Министерство за здравство.

– Вакцината е создадена во Центарот за истражување Гамалеја, кој работеше на пронаоѓање на вакцина користејќи испробани и проверени процедури за одгледување на вектори на аденовирус, изјави министерот за здравство Михаил Мурашков.

– Сакам да истакнам дека истражувачите од нашите научни центри уште од 1990-тите успешно експериментирале со подготовка за генетски терапии. Со понатамошно истражување формира е универзална платформа за изработка на вакцини против разни заразни болести, а на овие платформи научните истражувачи и нашите експерти веќе успеаја да создадат шест вакцини кои се со различен степен на употреба во Русија, рече рускиот министер за здравство Михаил Мурашко, наведувајќи ги како примери на вакцината против вирусот ебола и коронавирусот од типот MERS-CoV.
    Рускиот претседател Валдимир Путин претходно соопшти дека Русија станала првата земја во светот со официјално атестирана вакцина против коронавирусот, по помалку од два месеци тестирање врз луѓе, „со што Москва ја покажала научната генијалност и надмоќ“.

Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека со руските здравствени установи преговара за атест за новата вакцина, што според претставникот на СЗО, Тарик Јашаревиќ, подразбира строга проверка на сите пропишани безбедносни процедури и ефикасност на новата вакцина.
    Путин исто така соопшти дека една од неговите ќерки примила вакцина против коронавирусот.

– Една од моите ќерки ја прими вакцината. Во таа смисла, таа учествуваше во експериментот. По првото вакцинирање, таа имаше температура од 38, следниот ден малку над 37, и тоа е тоа, рече Путин на владината седница на која беше објавено дека во Русија е регистрирана првата вакцина против Ковид-19.

– По втората вакцинација, таа исто така имаше мала температура, а потоа се спушти. Се чувствува добро, додаде рускиот претседател.

Путин истакна дека многу луѓе воопшто немаат надворешни манифестации, ниту температури по вакцинацијата.

– Како ништо да не правеле, заклучи Путин.
    https://plusinfo.mk/erkata-na-putin...atura-po-vakcinata-no-e-bide-raat-dve-godini/

19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.766
    Допаѓања:
    19.854
    Да ама дали ја разбирате поентата на маските и ти и они?
    Слободно си можела да кажеш дека си ја ставила за да ги заштитиш нив. Ако они не носеле маска и се болни ризикот од трансмисија е поголем без разлика што ти имаш маска. Твојата маска ги штити нив, нивната тебе...

На Sejfullai, ostoun, eli25 и 8 други им се допаѓа ова.
  20. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.392
    Допаѓања:
    21.045
    Мајка ми пред 2-3 недели имаше симптоми, кашлање и треска проследена со температура до 38 највисока. И најчесто температурата траеше 1-2 дена. Осет за мирис и вкус си имаше. Се тестираше и испадна негативна.
    Сега пак ја фати треска и крена температура 38. Веќе немам памет во глава, дали треба да се тестира повторно или нешто друго може да е?