1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Мислам дека мора да имаш негативен тест за влез, не да правиш по влезот. А и не менува многу, подобро са имаш од тука.

Инаку во Жан Митрев имаш опција pooling која е 1500ден. по човек за 3- 5 примероци, само прашајте таму дали е призната.

Лабораторијата за Генетика и Персонализирана Медицина воведува нова поекономска услуга за детекција на новиот коронавирус (SARS-CoV-2). По примерот на многу држави во светот, овозможуваме комбинирање на 3-5 примероци во еден тест (pooling). Доколку тестот е негативен, сите тестирани примероци со него се негативни. Доколку тестот испадне позитивен, сите примероци се тестираат поединечно за да се утврди од каде потекнува позитивниот сигнал.
    Овој тип на тестирање може да биде применлив за сите, но е најсоодветен за луѓе коишто работат во ист работен простор (како фабрики, болници, компании), се дел од истата фамилија или поминуваат голем дел од денот заедно. Цената на тестот е 1500 ден по пациент.

За повеќе информации за резервирање на термин јавете се на телефонскиот број 02 3091 484.

FB_IMG_1597402075678.jpg

На ...Arthemisia... му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Србите се отворени за сите без никаков тест. Досега никаде не прочитав дека ќе биде задолжителен тест за нас. Сега ќе пребарам... Имаш линкче?

3. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.168
    Допаѓања:
    42.097
    На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
  5. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.650
    Не, не е вообичаено, затоа што не пијам газирано, ниту ладно, секогаш пазам да е на собна температура. А сладолед не јадам исто, или многу ретко. Затоа и вака си викам, и си се шегувам, кас требаше сто пати корона да поминам. Иначе последно тој грипот во јануар фебруар ме фати, е тогаш легнав постела.. Кој знае може и тоа беше корона.

6. GreenEyes

GreenEyes Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    44
    Здраво, бидејки има околу 2000 страни текст и немам толку време да барам, дали може некој на кратко да ми објасни нешто околу третманот во Жан Митрев, слушнав дека кошта 12 000 евра и доколку не си ги искористел сите пари ти ги враќале.

7. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.265
    Европската комисија денеска соопшти дека постигнала договор со британската компанија „Астразенека“ за набавка на најмалку 300 милиони дози од нејзината потенцијална вакцина против Ковид-19.

Извршното тело на ЕУ, кое преговара во име на 27 членки на блокот, рече дека договорот вклучува опција за купување дополнителни 100 милиони дози доколку вакцината се потврди дека е безбедна и ефикасна.

Претходно, американската компанија „Новавакс“ објави дека Велика Британија ќе купи 60 милиони дози од потенцијалната вакцина против Ковид-19 од неа.

Компанијата и британската влада ќе соработуваат во третата фаза од клиничкото испитување со цел да се процени ефикасноста на вакцината кај британското население, се наведува во соопштението.

Не се објавени финансиски детали за договорот.

Ќе биде објавена студија за речиси 9.000 лица на возраст од 18 до 85 години.

©Makfax.com.mk

8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 2172 тестирања, а регистрирани се 160 нови случаи на ковид-19 во: Скопје-38, Куманово-19, Дебар-1, Штип-10, Прилеп-4, Тетово-20, Струга-9, Велес-3, Битола-1, Охрид-4, Кавадарци-4, Гостивар-13, Струмица-2, Кочани-4, Пробиштип-1, Демир Хисар-3, Македонски Брод-2, Пехчево-2, Берово-2, Валандово-1, Виница-2, Делчево-1, Свети Николе-5, Кичево-8, Неготино-1.

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 368 оздравени пациенти од: Скопје-117, Куманово-34, Дебар-60, Штип-18, Прилеп-5, Тетово-32, Кавадарци-5, Гостивар-42, Гевгелија-2, Струмица-13, Крива Паланка-9, Радовиш-1, Крушево-1, Кочани-2, Пробиштип-3, Македонски Брод-1, Берово-1, Виница-1, Свети Николе-16, Кичево-1, Ресен-1, Неготино-3.

Починати се три пациенти, два пациенти од Скопје (60г. и 72г.) и пациентка од Гостивар (53г.). Сите пациенти се починати во болнички услови.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.468
    FB_IMG_1597416169186.jpg

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    neznam sto se raduvate sto crna gora ke moze so negativen test koga vrie i tamu od zarazeni
    eve znam dvajca od ovie denes sto objavija zarazeni se
    ako slucajno i majka mu e zarazena ke bukne klaster poprilicno golem, i majka mi imala kontakt so majka mu ..se nadevam ne e i taa
    epten se iznervirav denes

На tinka-mace му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
  12. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.993
    Овие Црногорциве па, им текна сезона на крај да спасуваат(facepalm)Од јуни имаме волкави бројки, а со Србите па уште затворени, Албанци само Улцињ одат а и таму слабо, плус и тест, ич нека не се мачат.
    А бројкиве ко за после Охрид и не се високи, јас такви гужви таму немам видено, не ќе да е дека се пренесува од воздух:D

13. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.747
    Допаѓања:
    284.743
    Бројкиве не се толку големи после Охрид поради тоа што многу од тие со благи симптоми не се тестираат.
    Среќа во несреќа е што сепак вирусот ослабе на некој начин во смисла повеќето се со благи симптоми и со помалку хоспитализации ..

На candy.cane, eli25, tinka-mace и 2 други им се допаѓа ова.
  14. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    18.166
    Допаѓања:
    191.686
    ме замисливте
    имав болка во грлото ме гребеше 3-4дена па затнат нос само една страна ,
    кашлам понекогаш , и имам осет оти ми чурат очите и носот Во ист момент и децата ми се исто како мене и свекрва ми
    се замислив да не тераме корона со лесна слика

15. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.168
    Допаѓања:
    42.097
    Брат ми е позитивен.
    Дали контактите се тестираат ако се асимптоматски?
    Ние дома сите сме добро.

16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Обично не, освен ако имате добра матична која ќе се заложи за тест и за вас.

На LejlaD и bicycle им се допаѓа ова.
  17. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    18.020
    Допаѓања:
    123.992
    Јас од тие што ги знам, домашните се тестирани иако без симптоми.
    Како е брат ти? Нека минува со лесно:(

На LejlaD и Ahoy им се допаѓа ова.
  18. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.168
    Допаѓања:
    42.097
    Брат ми изгуби осет за мирис и вкус.
    И малаксаност ама полека му се враќа снагата.
    Моите сите се добри, ја не сум, психички.

На LejlaD, Ahoy и fana им се допаѓа ова.
  19. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.200
    Допаѓања:
    27.459
    [
    Златна немој да паѓаш.
    Му требаш како психичка поддршка.
    Тешко е, знам.
    Вие ако немате симптоми нема да се тестирате, самоизолација само.
    И јас бев иста како брат ти. Ако има нешто, било што, може да ми се обратиш во ЛП во секое време.

На LejlaD, Celltica, JuLleE и 2 други им се допаѓа ова.
  20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.975
    Допаѓања:
    265.917
    Ако сакаш да заглавеш дома цел месец, тестирај се. Седете дома 14 дена. И да сте асимптоматски, доволно е.

На mal.ecka, Kitten, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.