1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Јас ако го разбрав добро Филипче воопшто ќе нема контролни, меѓутоа како тогаш ќе бројат оздравени пациенти?
    Подобро 1 контролен да има.

На Fifi84 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    Ваљда ќе бројат, по 20 дена од позитивен тест те пишуват за оздравен:D

На poi, Igle и Ahoy им се допаѓа ова.
  3. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.638
    Допаѓања:
    18.402
    Зошто ги плашите луѓето со вакви изјави, па во секое упатво за било кој лек има страшни контраиндикации, не ширете паники без врска, и не се правете сите доктори кога не сте, ако не требало да му биде препишано немало да му препишат на пациентот, од две реченици што ќе прочитате експерти сте за се.

4. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.782
    Не дочитувате.
    Од статијата која ја постирала членката погоре, буквално во прва реченица стои дека не се мисли на тоа воопшто да нема контролни тестови туку да се укине вториот контролен.
    Веројатно поради сето чекање, за да не се затвораат луѓето дома по месец дена.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Го прочитав текстот меѓутоа ја следев и прес- конференцијата.
    На пресот, пак ќе речам, ако добро разбрав, министерот рече дека без тестирање ќе се ослободуваат заболени после 20, односно 10 дена.
    Затоа не ми беше баш јасно, а јаа гласам да има еден контролен.

6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.975
    Допаѓања:
    265.917
    Јас го разбрав дека нема контролни.
    И така треба. После 5 ти ден не си заразен веќе, а не пак 10 ти и тоа асимптоматски.
    Затоа и не сакаа луѓето тестови оти ги затвараат дома по цел месец.

@bicycle јас 12 дена јадев по 1 банана. Немав сила да направам ручек ќ. Нормално.
    Ќе биде добар. Пиел јак антибиотик и го успива. Му го намалил имунитетот, а реално немал потреба.
    Мене само парацетамол ми кажа матичниот.
    Толку.
    Поминаа критичните денови, не читајте по интернет се и сешто. Ова од искуство оти јас уште не можам да се средам, сега преживувам последици од короната.

На poi, bicycle, Lilit и 5 други им се допаѓа ова.
  7. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.250
    @bicycle, ако уште е исплашен брат ти, исцрпеноста може да е од тоа.
    Кажувам од искуство, кога ги поминував најлошите денови со анксиозноста, не можев да станам од кревет, без никаква физичка причина... Од загриженост и телото ми беше исцрпено.

На poi, LejlaD, green.eyes и 2 други им се допаѓа ова.
  8. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    od mja gledna tocka tropasglupoti o besvest
    da bukvalno glupost do glupost
    jas poinakvo iskustvo imam ..taa sto mi bese cimerka ,nisto ne i bese i poveke bese na boleduvanje otkolku sto rabotese
    ovie sto bea vo stanot do nas familija bea , deteto im bese malo i cesto nastinuvase , sekogas koga ke nastinese nejze i davaa boleduvanje da se grizi za deteto
    ja togas tamu vo rstoran rabotev vo kujna.. se izgrebav (ne bese ni isecenica ,grebanici ) toj sefot odma me odnese na lekar iako ne sakav imi stavija i vakcina i nekoi dr gluposti protiv truenje za sekoj slucaj i plus lekovi mi dadoa
    za koja anglija ti zboruvas? za nekoja od sreden vek li?
    tamu nemalo doktori? ti ozbilna si ili kolku da se nesto umna pravisi pritoa lazes!! ili mozesiidelati i tvoite prijateli po nekoi zabutani selski ordinacii ,mozebi
    vo anglija ne se grizat za majkite i decata?
    za germanja mi zboruvas?
    so' vozduh" lecat?
    dali si svesna sto zboruvas ili samo kolku gluposti da pises zs neli ti si "expert"sto klukase kolku loso e vo italija i referati tuka pisuvase pa pocna da gi falis pa pak napagas a FAKT deka virusot pocna da se siri vo italija bas od italijanskite bolnici !
    TI ti sto napagas balkancite i migrantite (a realno i ti si migrant) sirele virusot a ne ti teknuva da spomnes ludostite na italijancite , imas kup videa od italijanci na odmr vo hrvatska i nivnoto ponasanje kako luduvaat NEMA KORONA , nivnoto ponasanje vo najgolemata kriza se dodeka ne ve zatvorija skroz, krienjto na virusot na pocetokot i sto cela evropa zarazija?

9. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.169
    Допаѓања:
    42.101
    Сега се движи, добар е, не мисли многу, му се врати и апетитот.
    До вчера беше загрижен, сега е супер.

Ти посакувам да не го поминеш ова ни ти ни другите, ова со анксиозноста и вирусов маме ебе на психава.

На CameliaMiller, LejlaD, green.eyes и 2 други им се допаѓа ова.
  10. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    jas nikade ne rekov deka sum piela ili pijam sumamed , tuku rekov stom veke mu prepisale nekomu zarazen od korona treba da go pie ,ni ti ni nikoj dr na nevideno neznaete zosto nekoj doktor nekomu go prepisal pa soveti da davate i da ne piele .a istite tie pri najmala bolka ke posgnete po jak lek protiv bolki koi se daleku polosi od antibioticite, ama bitno antibiotik nikako

11. magnolija09

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    najdobronameren sovet ..neslusaj i ne veruvaj na se loso sto pisuvaat za sumamed na forumot , niedna od nas ne e doktor,
    neka si pie lekot sto mu dale, neka si odmara brat ti kolku mu e potrebno, se ke si bide vo red, prikraj e veke so izlekuvanje ako dobro razbrav
    i ne mu e od sumamedot najverojtno, tuku od virusot , kaj mn zarazeni i po izlkuvanjeto ima zamor, slabost no so tek na vreme im pominuva
    ke si bide vo red , bitnoe sto nema/l jaki simtomi

На bicycle му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    На денешната седница Владата го прифати новиот протокол за изолација согласно препораките на Светската здравствена организација, Европскиот центар за контрола на болести и МАНУ за промена на стратегијата за тестирање и ослободување од изолација за лицата со позитивен ПЦР тест, врз основа на следењето на здравствената состојба од матичниот лекар.

Согласно новата стратегија за асимптоматските лица ослободувањето од изолација е 10 дена од денот на тестирањето, за лицата со симптоми ослободувањето од изолација е 20 дена од тестирањето, додека за блиските контакти изолацијата ќе трае 14 дена од денот на последниот контакт со потврдениот случај.

13. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    11.173

Морам да те негирам и да пишувам од лично искуство.

Знаеш дека живеам во Германија , од мое лично искуство, секоја година Ноември месец традиционално сум на боледување една недела со вклучен антибиотик.

До сега се нема случено да ме одбие било кое медицинско лице и се нема случено да не добијам термин. За тоа моето слошување кое ме фаќа на секои 2 месеци , обавезно одам на доктор да ме боцкаат, значи никој не ми вика да седам на свеж воздух оти гледа дека тешко дишам и издишувам во такви моменти.

Морав да се убацам во муабет и да те негирам дека не можете да зборите за сите, не знаете кој со какво искуство е, подобро задржете се на своја кожа ;)

На candy.cane, happygirl, H.VAGA и 2 други им се допаѓа ова.
  14. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.614
    Допаѓања:
    290.518
    Искуството кај педијатар, за дете, е сосем различно од она кај матичен за возрасен. Таман има кажано.

На happygirl, vitamina, duffi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    11.173

Во ред, јасно. Само спомнав лично за мене оти тоа го поминувам во животот.

Немам јас деца, не сум со такво искуство, така да се задржувам конкретно на тоа мене што ме има снајдено.

На Cutiepie1, vitamina и danichap им се допаѓа ова.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Па добро. Индивидуално е. Еве јас понесена од Дани зборувам а и не било богами само @danichap па затоа.
    Во Англија лично јас и мои блиски имаме лошо искуство сем пораѓајот што беше одличен. Ама на тоа остана.

Сосема спротивна е Италија како здраство.
    За мене можам да кажам дека италјанското здраство ми е поим за некое си совршенство бидејки на други места ја немам добиено негата ни малку блиска како овде.

На Herrera му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.004
    Се добива антибиотик ако имаш бактериска инфекција. Деца најчесто фаќаат вируси, три дена необјаснива температура и поминува со чист воздух, да. Никој доктор не дава антибиотик за вирус. И мене еднаш ми дале антибиотик, после упорна гнојна ангина (моја одлука што беше упорна и чекав да помине со мед и прегорен шеќер. За дете атб фала богу само кога имала бактерија, а докторите се фала богу искусни и знаат да познаат што е што.
    Превентивно антибиотик не дава никој нормален лекар.

За ковид, конкретно, единствен одобрен лек е антивиротик, не антибиотик, ремдесивир или така нешто, ама и тоа се дава само на тешки случаи, после тешки државни преговори, пошто трамповци ги купија сите залихи;).

На Herrera, candy.cane, happygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.638
    Допаѓања:
    18.402
    За тоа постојат дотори, и докторот според клиничката слика и физикалниот преглед одлучува дали треба да даде антибиотик или не, докторите си имаат знаење и сигурно не лупаат од памет дијагнози како што си пишуваат членкиве, не за џабе имаат пракса и можат да препознаат кага се работи за вирусна а кога се работи за бактериска инфекција, а со тоа што вие си мислите дека не треба да дадете антибиотик кога ви препишал докторот и дека се правите поголем доктор од некој што си го тупел мозокот минимум 6 години , може само да си наштетите и состојба кај што може да се спречи да прогредира болеста само ќе ја влошите.

На magnolija09 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.004
    Се е тоа во ред. Оф топик е муабетов којзнае колку страни, а аргументот е дека само на Балкан се дава антибиотик за добро утро, лабаво.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.638
    Допаѓања:
    18.402
    Така е како што го опишаа членкиве здравството во странство , да ти е страв странство да отидеш, што нема да прочита човек.