1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    Ако на денот на тестирањето не си имал симптоми, ти доставиле решение за 10 дена, после ќе ти го продолжат? Да, да... Тие мака со доставување имаа, со симптоми непријавени, со броење на симптоматски како асимптоматски...

На Fifi84 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.404
    Франција излезе со случај од 27 декември. Смешно е веќе да се верува дека секаде бил навреме фатен.

На fana, LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.545
    Допаѓања:
    38.810
    На fana, LejlaD, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.746
    Допаѓања:
    9.372
    Децата се најмалку погодени од вирусот статистички можеби е точно, ама се најмногу погодено од сѐ останато. Од изолацијата, од самотијата, од училиштето, од другарчињата, од навиките. Сите деца што ми се во комшии се здебелени, намуртени, од соба не искачаат, зависноста од телефони и игрици е веќе апсолутна, сѐ што е добро е сведено на минимум, и гледам дека и на родителите им е многу тешко. Самата јас им помагав на комшиските деца со училишните обврски онлајн, триста банални проблеми, де снемало струја, де интернет, де не се уклучил зум, и тоа во центар на Скопје, како ли се снаоѓаат децата кои овие услови ги немаат, и како ли се осеќаат нивните родители што немаат начин да им ги обезбедат. Не знам како да си помогнеме

На eli25, dayla, Peperutce1115 и 12 други им се допаѓа ова.
  5. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    наводно матичниот ке одлучел дали 10 дали 20 според тоа дали ке се развијат симптоми.

6. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    Значи каша попара ке биде секако :(

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Во последните 24 часа се направени 1902 тестирања, а регистрирани се 108 нови случаи на ковид-19 во:

-Скопје 45
    -Куманово 18
    -Дебар 1
    -Штип 11
    -Прилеп 3
    -Тетово 2
    -Струга 4
    -Велес 4
    -Гостивар 9
    -Струмица 2
    -Виница 2
    -Делчево 4
    -Свети Николе 3

Починати се двајца пациенти од Куманово (64г и 72г).

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 112 оздравени пациенти од:

-Скопје 32
    -Дебар 1
    -Штип 20
    -Прилеп 4
    -Тетово 4
    -Велес 3
    -Битола 5
    -Гостивар 11
    -Кочани 2
    -Демир Хисар 1
    -Македонски Брод 8
    -Свети Николе 9
    -Кичево 12

Досега во земјата се направени вкупно 130.840 тестирања на ковид -19. Денеска нема тестирања во рамките на скринингот.

Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 13076, бројката на оздравени пациенти е 9625, на починати е 551, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 2900.

На candy.cane, koritsaki и mal.ecka им се допаѓа ова.
  8. DomD

DomD Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    55
    5.6% иде на подобро изгледа.

На ElenaOfRivendell, Ahoy и NPN им се допаѓа ова.
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.760
    Допаѓања:
    93.189
    Не е работата за олабавување,
    Ако нашиве лажеа ко други држави,народот ќе беше порелаксиран,да.
    Но ние имавме специфичен проблем со луѓе кои не веруваат во постоењето на корона,сега е сменета ситуација.

Пропаганда е кога кажуваш дека немаш корона,и си безбеден ,а вриеш уствари,на таа пропаганда и Гебелс може да позавиди.

Ама реалноста е таа што се случува,коронава е коцка,некој ке помине лесно, некој нема да ја види светлината на денот.
    Едит: Одличен процент денеска.
    Хрватска од 1800 направени 220 поз.

На candy.cane, Peperutce1115, bicycle и 2 други им се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Што се дешава у хр?
    Знае ли никој или уопште и они не знаат?
    Кој дојде сите заразени се враќаат :x

Кај нас статистика вика дека од 1600 заразени само 65 симтоматски.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Претседателот на Хрватска вели дека веројатно имаат и до 1000 заразени на ден,, меѓутоа не успеваат да ги "фатат".

http://hr.n1info.com/Vijesti/a53550...h-ima-1000-ali-to-nismo-uspjeli-uhvatiti.html

На mal.ecka, candy.cane и vitamina им се допаѓа ова.
  12. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.414
    Допаѓања:
    47.742
    Магнолија сешто кажа Витамина е точно, во Англија никој не те мари за ништо посебно антибиотик не даваат за ништо. Јас бев со оток на коленото 3 месеци, прво не можев да дојдам до термин, а кога дојдов не сакаа ни да ме сликаат и ми препишаа парцетемол, буквално за се парацетемол даваат. Не знам во која Англија ти си живеела ама антибиотик таму можеш да добиеш ко имаш сериозна инфекција, а може ни тогаш.

На mal.ecka, vitamina и green.eyes им се допаѓа ова.
  13. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.525
    И во Шведска објавија за пациент од Ноември што се лечел во болница дека бил позитивен на корона.

Ќе биде многу стресно есенва/зимава, барем за мене :( Малиот тргна во школо, задолжително е, нормално. Зимата не одеше во градинка, поизолиран беше, не осеќав стрес барем дека он може да донесе. Сега нема веќе така, ќе се штрекнуваме на секое кивање дома :sweat:

На mal.ecka, candy.cane, azelea и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    Прво викавте во лето ќе биде полошо зашто повеќе сме надвор и се мешаме со луѓе, после дека во зима ќе е полошо зашто седиме сите дома:?:
    Од есен ќе е малце каша зашто скоро нема кој не настинува тој период, а сега сите ќе трчаат по тест. Да ти затече нос, мораш дома ако претходно си функционирал најнормално со настинка.

На azelea, СуперДевојка, fana и 3 други им се допаѓа ова.
  15. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    ete ne veruvam, jas imam sosem poinakvo mislenje i iskustvo i licno moe i od bliski sto mi bea , toa i go pisav, za anglija konkretno deka davaat i lekovi i boleduvanje i se grizat i za majki i deca sto taa tvrdi NE ! moze ne e konkretno za antibiotici no davaat mn lekovi a francija tvrdam davaat i antibiotici mn poveke od kaj nas, vie veruvajte sto vo sto sakate, sepak na krajot na kraistata sekoj so svi iskustva , iako ovoj muabet i ne e za ovaa tema i prestanuvam tuka i ostanuvam na moite zborovi..a pokano i linkovi so statistiki ke pobaram, ako najdam ke vi gi dadam vo soodvetna tema

16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Скратив, за да не дискутирам. Се воздражав. Реално, за да можеш да дискутираш за некоја тема е да имаш познавања некакви, во овој случај држави потребно е да живееш во таа земја, "факти" некои си да коментираме како е таму или онаму во случај англија не може некој да дава од 3 месеци сезонска работа во англија германија и слично.
    Еве јас сум живеела, сум се пораѓала таму, сум одела по тие врати со бебе и знам, несакајки. Маж ми пак многууу долго беше таму пред мене.
    Не зборувам за тебе, знам дека и вие живеевте таму, зборувам за членката мислам ме сфати, само сакав да се надоврзам на твојот пост.

Во англија знаеш кога некој реагира и те сфаќа озбилно?
    Како на пример мене ме најдоа дома со отоци од пораѓај и со болка е тогаш страв во коски набија ме земаа ме прегледа една дотична докторка што се најде на смена и ме пратија во болница, од таму на апарати ме ставија у што уште не трчаа како замутени у глава се чудев што им е и не ме пуштаа дома, после сфатив дека сум имала тромбоза :| затоа се растрчале и ме сфатиле озбилно. И ден денес ова на никој го немам раскажувано, мал хорор што дожиеав таму пресно породена со дете од 3 дена да чекаш на итна 345372627 саати во тие саати дојдоа секакви дека ми беше лошо уште полошо ми стана од глетката како патеа луѓето од чекална.
    :|
    Толку имам да кажам за англија.
    Те сфаќаат сериозно кога умираш.
    До тука.
    Детаљи нема да раскажувам па затоа и прекинав да дискутирам.
    Те сфаќам и тебе, можам да замислам како ти било, не за џабе се надоврзав на твојот пост.

Имаше тука на фб за една особа во англија, италјанка жената, ја имаше објавено керка и на фб бидејки беше во ужасна состојба со корона дома, умираше и ја снимаа за да видат италјанциве за да некако ја препратат им помогнат да се докопа до италија.
    Таму не ја примале :|.

На mal.ecka, candy.cane, Biljarkata и 3 други им се допаѓа ова.
  17. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    kaj nas asimptomatskite ne gi ni brojat vo zarazenite taka?
    pr vo delcevo celo drustvo 15 dusi site se pozitivni veke nekoe vreme ,no gi nema vo brojot koj ko kazuvaat

sepak ne se tocni ni kaj nas brojkite, ima mn poveke zarazeni, t.e vrie od zarazeni a vie veruvajte vo sto sakate

18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Ги бројат.

На Celltica му/ѝ се допаѓа ова.
  19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.414
    Допаѓања:
    47.742
    @vitamina на маж ми му се слоши на работа, го однесовме со менаџерката и чекавме 8 саати да не примаат, на крај само му премерија притисок кој му беше добар и не испратија дома, затоа @magnolija09 како е у Англија ако не си живеела таму. Антибиотик не добиваш, тврдам од искуство мое и на многу блиски и реално не треба. Антибиотици не се пијат за секоја настинка и грип, после ништо нема да ти делува за недај боже нешто сериозно ќе бидеш резистентен.

На mal.ecka и vitamina им се допаѓа ова.
  20. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.896
    Допаѓања:
    15.407
    Колешка т.е другарка беше позитивна,понеделникот правев брис позитивен...од вчера карантин 10 дена(facepalm)
    Симптоми апсолутно никакви,се надевам вака ќе остане.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.