Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.404
    Допаѓања:
    28.419
    Малку повеќе мешаш работи. Може многу едноставно да се спречи некој да умре ковид, а тоа е само ако носи маска.

За децата гладни од целиот свет не пишувај есеи како ти е многу жал, туку ете почни од себе, и однеси пакет храна на отец Оливер кој им носи пакети секој месец на тие што немаат оа ете придонеси и за намалувањр на гладот, а не вади само статистики. А еден човек (како тебе на пример) ако нема емпатија за умрен од вирус, нема сигурно емпатија и за умрен од глад.

На tinka-mace, mimiiiii, Hellobeautiful и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Темава е за корона вирус во земјава. Што очекуваш да пишувам? Нормално дека ќе пишувам за корона вирусот во Македонија и се што е поврзано со него, вклучително и неемпатичноста, себичноста и малограѓанштвото.

Кога ќе отвориш тема за гладните деца во Африка, ќе пишувам и таму!

На tinka-mace, Hellobeautiful, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.410
    За течење на нос и омалаксаност само, нема ни да ти дадат да се тестираш. Дури и ако имаш контакт со заболен, а немаш симптоми, пак нема да ти дадат. И да си се вратил од странство, а да немаш првично симптоми, исто нема да ти дадат. А 4000 ден. за тестирање, јас лично, за секоја настинка, немам да дадам. А сум настината секоја недела од климата. Ти кажувам од искуство.

На jacqueline.s, zhap4e, christinnn и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.746
    Допаѓања:
    9.375
    Е ова ќе биде голем проблем наесен, значи наскоро. Ќе фати сезонски грип, сите ќе почнеме да киваме и кашламе, како ќе не тестираат сите, кој ќе има толку пари за тестови на приватно, кој ќе добие предност за бесплатно тестирање, ништо не ми е јасно. Имам многу непријатно чувство дека властиве ќе ги мрзи да размислуваат на оваа тема и да наоѓаат решенија, особено што буџетот е веќе истенчен а нив тоа не им одговара.

На tinka-mace, oblace1 и Celltica им се допаѓа ова.
  5. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.410
    Наше е да се заштитиме колку можеме повеќе. Јас во маркет по пазари носам маска. Не се гушкам и бацувам со никој. Никој ми нема дојдено на гости, ниту пак јас одам. Се собирам исклучиво во природа на дистанца. Со моите се гледам, само ако сите носиме маска. Прво влагање дома, мијам раце. Избегнувам да одам по ресторани, а ако одам, гледам да има дистанца меѓу маси и да е празно. Дома сум од март, а и работам од дома, ако морам да излезам или такси или велосипед користам. Проблемот е што 90% од луѓето не го практикуваат ова, ако го практикуваа, нема секој ден да се соочуваме со толкави бројки и немаше потреба од тестирања. Не се криви властите, крив е народот. Ти кажуваат едно, ти решаваш свадба,мекици, крштевки да правиш. Се збираш со луѓе, јадеш на иста маса и ред други работи. Па и треба да не остаат да поцркаме, кога никој ништо не почитува.

На tinka-mace, ALISA0000, Peperutce1115 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.746
    Допаѓања:
    9.375
    Сакам да кажам дека ваков начин на живот не може да трае долго. Без гушкање, (колку и да звучи банално, ова е моментот кој бескрајно ми фали), без социјален елемент во него (не мислам кафани и дискотеки) како опера, театар, концерт, без топлина едноставно. За властите не се сложувам, затоа што многу од мерките не се испочитувани башка ете организаторите на концертот на Грашо како си дозволиле концерт без протоколи, кој им го одобрил тоа? Чисто еден пример.

На Peperutce1115 и Ahoy им се допаѓа ова.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.359
    Допаѓања:
    125.912
    И ова е проблем . А оди изолирај го ,нема шанса.

8. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.410
    Ова нема да трае цел живот, оптимист сум за вакцина наскоро. И мене ми фали да одам кај другарка на кафе по дома, или да ги бацувам внуките, да им правам фризури, да ги гушкам, да ги тормозам. Ми фали да дишам слободно, а не да фрлам 5 литра пот од мене при секое одење на пазар. Колку повеќе се почитува, толку пократко ќе трае. Концертот на Грашо е друг муабет, ама народот да бил свесен, Грашо ќе пеел на празни столчиња и на дрвјата. Пак сме ние криви. Јас, не би одела на концерти. Власта е должна да те предупреди, како ти ќе го прифатиш тоа е твој личен проблем, не ТИ како ти, општо зборувам.

На tinka-mace, Peperutce1115, Fifi84 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.746
    Допаѓања:
    9.375
    Власта МОРА да ги спроведува законите/правилата која сама ги донела. Мора да има казни за тие кои не ги почитуваат правилата инаку која е поентата. Нели мора маски и дистанца. Не може за мене да ваѓи за тебе не. И баш од таа селективна правда најмногу си патиме. Не знам колку ќе трае, ама времето лета, пола година помина.

На Peperutce1115, Bezimenka90 и Ahoy им се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Јас како што се сеќавам после журката во струмица нели беше строго забрането такви поводи и слични нели беа затворени дискотеки ли што беше имаше од влада?
    Како сега концерти ова?
    И не само тоа гледам низ фб пак има групирања со некои журки.
    Или беше секое чудо за 3 дена?
    Во струмицс чинам пак имало журка?!

На Peperutce1115 и LejlaD им се допаѓа ова.
  11. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.410
    Те разбирам, во право си. Но тоа не го негира фактот дека НИЕ сме си криви. Објаснети се сите механизми на ширење, и пак со глава во ѕид, не носиш маска, не држиш дистанца. Јас од казна не се плашам и 1000 евра нека ме казнат, јас се плашам од самиот ефект на вирусот. На пријателка и изрекле казна, она пак се шета без маска и смета дека не може да заболи. Што да прават властите во овој случај?!?! Си ја плати казната и пак не и доаѓа памет.

На Peperutce1115 и Ahoy им се допаѓа ова.
  12. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.848
    Допаѓања:
    17.777
    Да беше 200 евра место 20, неселективно казнување, ќе видиш како ќе и дојдеше памет.

На tinka-mace, Peperutce1115, Ahoy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Ехе, подобро прашање би било каде нема журки, за жал (facepalm)

Инаку, дозволија концерти меѓутоа со ограничен број на присутни и дистанца нормално, имаше неколку такви концерти кои беа добро организирани, во Охрид и Скопје мислам, но овој во Битола беше како да нема вирус.

На tinka-mace, Đanaa18, Peperutce1115 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.410
    Не е ни 20, ако ја платиш веднаш е 10.

На Bezimenka90 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.848
    Допаѓања:
    17.777
    Да, имаш право. Бетер е.

Затоа ризикуваат и нема ефект.

На GrimTheReaper и Ahoy им се допаѓа ова.
  16. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.746
    Допаѓања:
    9.375
    Не знам ваквите луѓе како не се срамат од себе. Ама ако, дното е дупло и има уште да се паѓа.

На tinka-mace и oblace1 им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Процентот во мк паѓа.
    Не знам колку е?!
    Ваљда пошо вирусот нема потенца и слабее, ваљда би се воделе по таа студија, заразува одреден број и ослабнува друго решение не наоѓам или пак?!
    Ама ваљда е тоа нели беше кинеска студија ова.

Ова за нас е добро, дај боже да се намалува и понатаму, таман вие ќе излезете конечно вон граници а ние ќе улеземе да конечно си поседеме во нашите краеви.

Ваљда ќе има излез а?
    Или ништо до нова година ќе биде којзнае....
    Прашања кои ме мачат :D

На LejlaD и Ahoy им се допаѓа ова.
  18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Падот на активни случаи продолжува :)
    Моментално активни се 2774, а последен пат ваков број сме имале на 19 јуни, односно 2735 активни случаи.

received_468594744024073.jpeg

На LejlaD, Ambrosia, Đanaa18 и 5 други им се допаѓа ова.
  19. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Да се надеваме само, тоа остана.
    Само пак да не се вртиме у круг.
    :drunk:
    Кога ќе здивнеме никој не знае...
    Психички мачно е, за сите.

На LejlaD, Angie1432 и Ahoy им се допаѓа ова.
  20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Паѓа, паѓа :D
    Сега варира околу 6-7%, пред неколку недели имавме процент и од 20%, 15%, најдолг период 13%, па 11%, 9% и сега сме некаде околу 7%... конечно :)

СЗО излезе со соопштение дека пандемијата очекуваат да заврши за 2 години :(, меѓутоа тоа не значи дека ќе живееме како што живееме сега.

Околу есента, ќе има многу паники, дали е настинка, грип, корона или нешто друго :| Тоа ќе биде главниот проблем, а очекувам по стабилна состојба со короната :)

На Biljarkata, LejlaD, Peperutce1115 и 2 други им се допаѓа ова.