1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.201
    Ко за некој шо не бил на концертот, многу се возбуди... :)

На tinka-mace, oblace1, Celltica и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    21.675
    Абе другарки блиски беа, нив ги бранам. :D

3. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.410
    И за тоа не си во право. Мене до сега ни еднаш не ме застанале на отворено небо. На велосипед, при спортување не мора да носиш маска, тоа и така беше кажано. Во маркет или на пазар да видам некој без маска, јас лично ќе го пријавам. И треба да малтретираат во затворен простор. Ама надвор до сега каде нема народ, никој не ми пристапил.
    Патем начекав една на пазар и ја опоменав. Како што можам јас да ја почитувам и да ја заштитам од мене, може и она маската од брадата да ја стави на муцка и нос.

На Peperutce1115 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    27.882
    Абе ти си со познати, ама тој што е на крај е пак до непознат. Инаку биднало да, не значи дека е правилно тоа што биднало.
    А другарките твои нема потреба толку да ги браниш, не им отидовме дома што се стресе толку :D

Па збор нема да размените, ама ќе пеете, поризично од зборување. Така да, е контакт :) Сега ти може да си тешиш психа дека една капка исфрла тој при пеење, па нема шанса да те погоди, ама реалноста е дека илјадници капки исфрла при пеење, зборување. Па сега пресметај си веројатност :)

Последна измена: 22 август 2020
    На tinka-mace, Peperutce1115 и Angie1432 им се допаѓа ова.
  5. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.746
    Допаѓања:
    9.375
    Не оправдувам, ама можам да разберам, затоа што и на кеј често има гужва и сите треба да сме свесни дека маските се битни за да заштитиме други луѓе, на пример јас како возрасна секогаш носам маска, за во одредени ситуации кога се наоѓам на место каде има повеќе луѓе, тоа да можат селективно да го прават децата или старците на кои им е објективно потешко носењето маска. Трчањето не ми е неизоставен елемент од животот, ќе помине полиција па можам и да ја спуштам, осеќам колку можам да ја носам или не. Во сите други ситуации сметам дека маска мора да се носи, не гледам дека оправдување може да биде "еј абе кој ќе седи со маска 2 саати на концерт". Едноставно, не е паметно. Впрочем ќе покаже времето, исто како на почетокот на ова лудило.

На Peperutce1115 и Celltica им се допаѓа ова.
  6. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    21.675
    Имаат малтретирано, и на форумот тука имам прочитано такви случаеви и од луѓе шо ми кажале. Едноставно е, не му е денот и ќе застани да те малтретира само. За затворен простор или пазар се служувам, маска мора да се носи.

Иронична бев, немам шо да ги бранам на анонимен форум, само пишав свој став. :D

7. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.410
    Јас пак не разбирам. И тие што се познати, имаат контакт со други познати и непознати. Јас со другарки се гледам еднаш месечно, претежно во природа, на растојание. Не ми ни текнало на кафе да отидам, уште помалку во ресторан да се групирам на иста маса. Има клип од Mythbusters, каде многу убаво е прикажано како се шират вируси. Слободно погледнете како тоа интересно, брзо и ефикасно се шири. А навидум, ништо не правеа.

8. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.746
    Допаѓања:
    9.375
    Едно време беше задолжително да се носи маска секаде, и внатре и надвор, без исклучок. Временски не можам да се сетам точно кога пошто нормалниот живот ми се чини дека се случувал пред стотици години, ко заспаната убавица, само чекам некој да ме бубне и да ме разбуди од овој тежок кошмар.

На tinka-mace и Celltica им се допаѓа ова.
  9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    На мк сајт имаа објавено дека мислеле италјанциве така, не паметам дали тука имам прочитано такво нешто ама но мк сајт во јули имав прочитано.
    Е сега се надеваме дека нема да е така.
    За сега до 7ми септ има, сигурно ќе продолжат...

10. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    27.882
    Тоа ми е сосема јасно мене, ама луѓето се тешат дека ако некого знаат нема шанса да е инфициран. Познатото мене нема да ми се случи :) И немам тука што да дискутирам, зошто тоа размислување ми е надвор од здрав разум.
    Инаку митбастерс видеото го гледав уште порано, многу е интересно. И општо повеќе вакви експерименти имаше уште пред коронава за крос-контаминација. Е сега ако ризикот од крос-контаминација е мал, можете да замислите колку е полесно од директен контакт. Ама не, ќе си се тешиме со тоа е баш таа капка мене ќе ми падне.

На tinka-mace и GrimTheReaper им се допаѓа ова.
  11. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    И мене сама или со либе не нѐ застанале, а се случило да помине полиција. Ама сум имала јас среќа. Други јбг...
    Знам за случај каде фамилија биле казнети во кола, мање битно бе што имале иста адреса.

А сите се сеќаваме на сликите од Чаир додека други се тресеа да излезат пред зграда да фрлат ѓубре. Или заборавивме?

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  12. GrimTheReaper

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.410
    Којзнае што било причината и рекла казала муабети, расипан телефон. На кој основ во кола со деца со маж да носиш маска, кога дома со нив седиш, јадеш, спиеш. Да си со пријател, да, ама вака, нема никаква логика. А за тоа во Чаир, јас лично ги бојкотирам. Често си одев на пластичарска, сега не се осмелувам, затоа што нема никакви правила за нив.

На tinka-mace и redhead им се допаѓа ова.
  13. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.347
    Допаѓања:
    51.253
    Јас 10 часа ја носам.
    Еден саат за на пат кон работа, еден саат за назад и 8 часа на работа. :drunk:
    А некој се жали за 2 - 3 саата што ја носи.
    Ама ја се навикнав веќе со неа.

Последна измена: 22 август 2020
    На BlackNight, LejlaD, oblace1 и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.746
    Допаѓања:
    9.375
    За навикнување ќе се навикне човек, ама дека е убаво не е. Баш напротив.

На shz му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Никој не оправдува носење маски на +35 степени. И никој не сака да носи маска ниту на -10 степени. Поентата е дека е за твое, мое, сечие добро. За доброто на сите нас. Знам дека нема да ме сфатиш, ама тоа што се обидувам да ти кажам е почитување мерки, носење маска и социјална дистанца, без разлика дали е познат или непознат (освен најблиските секако), затоа што не може да знаеш кој, каде, кога бил и што правел.

И на отворен простор, кај што има гужви и масовни собири. А тоа секако го вклучува и концертот на Петар Грашо.

На ElenaOfRivendell, Hellobeautiful, Milkiway и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    40.028
    Уште ли за корона зборите бе ?
    Темава е жив циркус.:D

На christinnn и Beatris им се допаѓа ова.
  17. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Ако може лесно да се спречи некој да умре од ковид уште полесно е од храна само треба да се организира и да се има желба за тоа. Еден светски портал/медиум да пишеше некоја статија за децата во Африка да организираше за донации сега бројката можеби на пола би била од тие 10000 дневно.
    Како заклучи дека немам емпатија кон тие што умреле од вирусот? Дволични и лицимерни сте се виде уште кога за вашата виртуелна "другарка" овде пишувавте ако убаво што ќе се соберале 30 луѓе а за друг член да пише дека 5-10 луѓе се собрале ќе го нападнете како заради него да е почнета пандемијата.

18. WaitTillTheEnd

WaitTillTheEnd Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    1.247
    Конкретно за затаварањето насекаде од Март-Мај заради многу страшниот вирус директно и индиректно е фактор за зголемен број на починати деца од глад е затоа има врска.

19. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.416
    Допаѓања:
    45.427
    Не, вооопшто.

20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.416
    Допаѓања:
    45.427
    Тоа во ред, ама носење маска кога си сам на отворен, па и во затворен ако има растојание, нема баш логика.И да има луѓе околу што поминуваат, нормално не може од разминување да се пренесе вирус.