1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    911
    Dali vo momentov ima drug virus so slicni simptromi na korona. Rodnina moja veke 9 dena ne e bolna. Prviot den malku tt, posle dva dena kaslica i nema sila da odi,samo lezi i slabo jade. I toa sto go jade i gorci. Maticnata i dade amoksiklav za kaslica, vit C i paracetamol

2. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    А не се тестираше?
    И настинката и грипот уште постојат, ако не е корона

3. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    911
    Ne i rekle da se testira bidejki ne bila vo kontakt so zarazen, a i odrzuva rastojanie i nosi maska

4. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    Јас ко што знам при симптоми матичен би требало да даде упат. Нека ме поправи некој.
    А и од каде знае дека немала контакт? Може имала со некој што уште не пројавил симптоми.

Не знам више кого да обвинам. Ако може крај крајова, на приватно нека оди. Иако требало досега да се тестира веќе.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ева33

Ева33 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    1.686
    Допаѓања:
    4.218
    Епа тоа и ми е муабетот,слично на случајот погоре.

На есен, во присуство на триста разни вируси, и после 20 дена, под претпоставка дека сме "оздравени" 23 ден може да се јават симптими на грип (температура, омалаксаност..) за кои може да се сомневаме дека е корона, и на крај пак да се тестираме-ама ПРИВАТНО...

Без краен тест, никогаш нема да бидеме сигурни и мирни.

На tinka-mace му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    Ама тоа што е одлучено дека после 20 дена нема тест, значи автоматски те сметаат за оздравен, нема да ти бараат ни државно ни приватно. Случајот на членката погоре е друго, матичната неа не и дава упат ни за брис, а би требало. Ова што ти правиш муабет е за контролни.

На Celltica и Ahoy им се допаѓа ова.
  7. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.170
    Допаѓања:
    42.118

Брат ми имаше симптоми, плус контакт со заболен кој криел.
    Кога излегол колегата позитивен тогаш дознал од кого се заразил.
    Се молеше кај матичната за термин, па на крај приватно отиде.

8. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    Епа значи не е само дека луѓе криеле симптоми или неќеле да се тестираат. А да ги немаш тие 4000?
    Тебе ќе те пријави некој дека се шеташ позитивен со симптоми, матичната можеш да ја пријавиш? Или оставено е на матичните како сакат да одлучуваат?
    Една пратила пациент на брис со температура 37 што уште е нормална Т, друг со кашлица, 38-39 температура, замор, болки ти вика нема потреба. Ај најди му крај сега.

На Kitten, tinka-mace и Ева33 им се допаѓа ова.
  9. Ева33

Ева33 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    1.686
    Допаѓања:
    4.218
    Ќе не лечат матичните после 20 ден (ако развиеме некои симптоми) со антибиотици, сумамеди и слично...

Прво што ќе ни падне на памет е дека сме сеуште позитивни, па паники..
    И пак на крај на наша иницијатива ќе се тестираме, приватно..

10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 1297 тестирања, а регистрирани се 131 нови случаи на ковид-19 во: Скопје-34, Куманово-20, Штип-5, Прилеп-8, Струга-3, Велес-1, Битола-2, Охрид-4, Кавадарци-2, Гостивар-12, Гевгелија-4, Струмица-2, Радовиш-1, Кочани-3, Македонски Брод-1, Берово-6, Валандово-1, Виница-6, Делчево-10,Кратово-1, Свети Николе-5.

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 81 оздравен пациент од: Скопје-27, Дебар-1, Штип-10, Тетово-11, Струга-5, Битола-1, Гостивар-9, Струмица-5, Радовиш-1, Кочани-1, Виница-4, Делчево-3, Кичево-3.

Починати се 6 лица, еден пациент од Охрид (56г), двајца пациенти од Скопје (63г и 80г), двајца од Прилеп (78г и 54г) и еден пациент од Штип (82г).

Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 14293, бројката на оздравени пациенти е 11014, на починати е 596, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 2683.

11. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.170
    Допаѓања:
    42.118
    Душо, нема крај на ова, во моево градче имаше еден пред некој период зборев што се шетал низ град, со сите симптоми, не сакал да се тестира, неколку души и тој зарази, па на крај му текна да седи дома.
    Дека немал пари во мојот конкретен случај не е тоа, туку имало говедото, што се вика спие на пари али говедото не сакало да го зборат и не сакало да седи дома, ќе паднело во депресија.
    Не знам како се водат матичните, треба да имаш ептен среќа да ти закажат на државно.
    А и на државно ептен се чекаат резултатите.
    Познајничка во понеделникот се тестирала втор контролен тест бидејки на првиот контролен позитивна била.
    Дур вчера и кажале и тоа она ги барала матичните да и кажат дека е негативна.
    Брат ми се скапа звонејќи на епидемиологот да му закажат тестирање за контролен пред да стапи на сила новиот протокол.
    Да не беше толку упорен ќе си седеше дома уште.

На tinka-mace, Ahoy и Celltica им се допаѓа ова.
  12. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    Добро сега читам, вчера на инфективно примен еден пациент а во 8ми с. четири пациенти.Мн малку хоспитализираат се надевам нема потреба.Само пак бројов на починати голем.

На tinka-mace и Ahoy им се допаѓа ова.
  13. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    Мене јасно ми е дека има неодговорни граѓани.
    Зборот ми беше еве јас ќе пројавам симптоми, ќе барам тест и нема да сака да ме прати матичен. А за приватно може немам. И некој што бил во контакт со мене не знае и он што да прави зашто не знае дали јас сум позитивна. Може и да сум негативна и да нема ни тој потреба за изолација, ама никогаш да не дознаеме.
    И така сѐ ќе оставиме на случајност.

Не може само да се бара одговорност од обичните луѓе ако нечија неорганизираност ја кочи таа одговорност.

На H.VAGA, poi, An-na и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.817
    Допаѓања:
    323.904
    Ако одам на работа секој ден и ако сум била во контакт со позитивен и ако се јавам за тестирање и ми закажат за 5 дена....кој ќе ми дозволи мене 5 дена да отсуствувам???...а немам одмор или други денови за користење....боледувањр не се дава за тоа??

И вакви случаи има.

На Spidy, poi, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.337
    Па ми се чини мора да те ослободат. :?:
    Како инаку...

Последна измена: 29 август 2020
  16. prvaB

prvaB Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2020
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    118
    И шо ќе се случи доколку после изолација си позитивен. Океј вирусот не е всријабилен да се шири, ама после ако сакаш да знаеш како стојат работите ќе треба на приватно да се тестираш..

17. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.288
    Допаѓања:
    38.789
    Немаш гајле, нема да те тестираат. Ќе си седиш дома 14 (на своја одговорност)
    Од искуство на блиски заболени, не тестираат. Ниту домашните, а не пак контактите. Освен ако пројавиш симптоми, инаку не.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.817
    Допаѓања:
    323.904
    Не седат дома.
    Тоа е проблемот.
    Одмор немаат, боледување не им дава матичната па дури и без симптоми не ги ни сослушуваат.

На fana, tinka-mace и DAngel им се допаѓа ова.
  19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.944
    @referentka
    денес со келнер зборев еден, на кафич.
    Кажува за некој човек, има позитивен тест - се шета по градот. Ама газда е, полицијата не го чепка.
    Не важат законите исто за сите.
    Додека не добијат позитивен не седат дома, и не е регулирано тоа.
    МОРА ДА БИДЕ регулирано. Не можете на народот да оставите сам да си води ред. Зошто е државата и власта тогаш?
    Значи не воведоа ред и не воведоа, на ситни души ќе се изживуваат нон стоп - газдите никако во ред да си ги доведат.

На Ambrosia, poi, jacqueline.s и 5 други им се допаѓа ова.
  20. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.170
    Допаѓања:
    42.118
    Една у мој град се тестирала приватно, отишла кај мајка и, ја заразила и неа.
    Мајка и во критична состојба.
    Некои стварно не разбираат дека не треба да се рашетуваат додека не добијат резултати.

На Hellobeautiful и tinka-mace им се допаѓа ова.