1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.404
    Допаѓања:
    28.419
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.404
    Допаѓања:
    28.419
    Не прават веќе вака.. Не знам зошто, дали не стигаат за сите или излезе се од контрола... На маж ми колешка си идеше на работа со симптоми и потврден за позитивен сопруг. Зарази куп други...

На bicycle и LejlaD им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.975
    Допаѓања:
    265.919
    На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  4. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    2.006
    Допаѓања:
    2.280
    Јас како што гледам пак бројов е голем, али сега е раширен по другите градови но добро е што има помалку активни случаеви и се намалува бројот на хоспитализирани.Тоа значи дека вирусот е помалку вирулентен бидејќи повеќе сме на отворено.
    Е сега од Октомври господ нека ние помош кога повеќе ке бидеме на Затворено многу побрзо ке се шири.Освен тие што створиле сами имунитет.Многу повече ке треба да се внимава.

5. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.199
    Допаѓања:
    222.305
    Бројот е голем, да. И нон стоп е истиот процент, паѓа еден ден и толку, така на европа нема да идите а ни јас нема да дојдам :(
    3 месеци исти бројки, над 100.
    Мислам дека треба да е констатно околу 20 тина 3 4 недели по ред за да смееме да влеземе излеземе без глупостиве од тестови и изолации.:yawn:

На senjorita-v и LejlaD им се допаѓа ова.
  6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Процентот константно паѓа на неделно ниво :)

Инаку за ЕУ, треба да имаме макс. 25 новозаразени на 100 000 жители во последните 14 дена. Конкретно Македонија, во периодот 17.08- 30.08 имала 72 новозаразени на 100 000 жители.
    Наредно ќе одлучуваат за периодот 01.09- 14.09, па ќе видиме.

Единствено според мене има надеж за влез во Грција и Бугарија од ЕУ земјиве од 15.09 ако министрите постигнат заеднички договор на следната конференција.

На mal.ecka и vitamina им се допаѓа ова.
  7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.805
    Другар кој беше позитивен го исконтактира епидемиолог после 4 дена од тестот, а решението за самоизолација му стигна после 10 дена. Ајде да речеме дека треба да си во самоизолација од моментот кога ќе те контактира епидемиолог за да не се чека решението ама 4 дена?? На нив им требало 4 дена за да му се јават. Среќа што дечкото си има совест, па не мрдна никаде. За тест не сакаа да му закажат, па со врски успеа да закаже за 5 дена. Не му се чекаше и отиде на приватно.
    Значи он ќе чекаше 5 дена да се тестира, па 3 дена резултати и 10 решение... Додека они да одлучат на него самоизолацијата ќе му заврши. Многу пропусти има.

А за приватната лабораторија и да не почнувам подобро. Во една беше позитивен, во друга негативен.

На mal.ecka, tinka-mace, Kitten и 2 други им се допаѓа ова.
  8. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    911
    Dokolku zivees zaedno so pozitiven a nemas simptomi i posle 15 dena od prvite simptomi na pozitivniot dali ima sansi podocna da pojavis simptomi?

9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Не, воопшто. :)

На Kitten и pepapa им се допаѓа ова.
  10. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.323
    Допаѓања:
    19.196
    Јас мислам дека нема ниту доволен број на епидемиолози за оваа бројка на заразени:worried:

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    2.032
    Допаѓања:
    1.770
    Јас сум од истокот, од делчево и моментално на страв живееме, не знсеме кој од каде може да го фати и да го донесе и кој од кој може да се зарази... Господ да ни е напомош на толку мал број на жители бројката на заразена и огромна

12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Информација COVID-19 (04.09.2020)

Денес на регионот за ЈЗУ Центар за јавно здравје- Битола се потврдени 11 нови случаи на COVID-19

- 6 во Битола (лица на возраст од 11 до 78 години, пет лица даваат податок за контакт со веќе регистрирано позитивно лице, и се поврзани во еден фамилијарен кластер);
    - 4 во Кичево (лица на возраст од 23, 32, 64 и 66 години; лицето на возраст од 64 години почина во ГОБ 8 ми септември во Скопје; останатите не даваат податок за контакт со позитивно лице);
    - 1 во Ресен (лице на возраст од 35 години, не дава податок за контакт со позитивно лице).

Во Д.Хисар денес нема новозаболени лица.

Денес се регистрирани и 10 оздравени лица (6 од Кичево и 4 од Битола).

ЈЗУ Центар за јавно здравје- Битола

13. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.170
    Допаѓања:
    42.122
    Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 1486 тестирања, а регистрирани се 109 нови случаи на ковид-19 во: Скопје-40, Куманово-10, Штип-3, Прилеп-12, Тетово-6, Струга-4, Битола-6, Охрид-7, Кавадарци-3, Гостивар-2, Струмица-2, Крива Паланка-2, Пробиштип-1, Пехчево-1, Виница-2, Делчево-1, Свети Николе-1, Кичево-4, Ресен-1, Неготино-1.

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 89 оздравени пациент од: Скопје-29, Куманово-13, Дебар-2, Штип-4, Тетово-4, Велес-1, Битола-2, Гостивар-13, Струмица-1, Радовиш-1, Пехчево-1, Виница-2, Делчево-6, Свети Николе-4, Кичево-6.

Починати се 3 лица, пациент од Кичево (64г), пациент од Скопје (61г) и пациентка од Македонски Брод (70г). Сите се починати во болнички услови.

14. Perelex

Perelex Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2019
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    241
    На H.VAGA, KuklickaSk, NPN и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. nikibi

nikibi Активен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2019
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    147
    Луѓе ми треба информација, итно.
    Дали за влез во Бугарија треба освен негативен тест, да имаш и бугарско државјанство?
    Така слушнав денес дека морало да си бугарски граѓанин за да влезеш. Колку е вистина?

16. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.376
    Допаѓања:
    42.205
    А погоре во статијата од Кукличка германецот пишува дека само 5 дена вирусот е вирулентен, ама важно луѓево ги угнетија да седат дома по месец дена (facepalm) Страшна работа.

И после се чудите како некои луѓе не сакаат да се тестираат со минорни симптоми. Па и јас не би се тестирала после волку пропусти во една таканаречена пандемија. Ќе си одболедувам дома десетина дена и ајт.

Не е вистина. Само негативен Пцр тест ти треба.

На azelea, zhap4e, Tan4ence и 2 други им се допаѓа ова.
  17. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.525
    Кој ден се смета за прв за појава на симптоми? Дента кога се крева температура или кога почнува кивањето (неколку дена пред температурата)?

18. LadyMau

LadyMau Активен член

Се зачлени на:
    23 август 2020
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    137
    За престој БГ со МК пасош треба негативен ПЦР тест не постар од 72 часа.
    За БГ државјани не знам.
    За транзит до ТР не треба ништо, прашав во министерство за надворешни кај нас.

19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
  20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.975
    Допаѓања:
    265.919
    Тоа и мене ме интересираше, затоа што такви симптоми се појавија многу порано пред температурата.

На LejlaD и green.eyes им се допаѓа ова.