1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    На Anie93, Nane2356, yourfavoritegirl и 4 други им се допаѓа ова.
  2. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Мене ме интересира друго. Што ако имаш симптом ама од некоја друга причина (пример кивање од алергија или температура од болка во заб)?

Да речеме кај тебе температурата да е симптом од вирусот, а кивањето од нешто друго. Како ќе знаат?

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  3. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.201
    Негативен ќе си на тестот.

4. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.525

Не знам ништо веќе :( Кивањето конкретно кај син ми беше, киваше, вчера слабо покачена температура имаше, денес нема. Оди најди му го крајот кој симптом е од корона исклучиво, кој не :|

На LejlaD, senjorita-v, zhap4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.170
    Допаѓања:
    42.122
    Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 1574 тестирања, а регистрирани се 127 нови случаи на ковид-19 во: Скопје-43, Куманово-11, Дебар-1, Штип-4, Прилеп-8, Тетово-4, Струга-5, Велес-1, Битола-1, Охрид-4, Гостивар-10, Гевгелија-3, Струмица-5, Крива Паланка -5, Кочани-2, Пробиштип-3, Македонски Брод-1, Пехчево-3, Берово-3, Делчево-7, Кратово-1, Кичево-2.

Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 95 оздравени пациент од: Скопје-37, Штип-6, Тетово-5, Струга-2, Велес-4, Битола-5, Охрид-3, Кавадарци -1, Гостивар-14, Крива Паланка-4, Пробиштип-1, Демир Хисар-1, Берово-3, Виница-1, Делчево-3, Свети Николе-3, Кичево-2.

Починати се 5 лица, пациентка од Куманово (61г), пациент од Штип (81г) и двајца пациенти од Гостивар (76г и 81г) и еден пациент од Прилеп (53г). Сите се починати во болнички услови.

Еден ден ќе нема мртви, затоа следните 2 дена ќе се надокнади.
    Аман веќе.

6. candy.cane

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Мислев за позитивни што се водат со симптоми, ама да речеме дека ете кивањето е од нешто друго.

Не може јас да сум веќе настината когс ќе закачам ковид, ама од ковид да немам стриктно симптоми?

Забегав со ова, ама онака ме интересираше а никогаш не сум ни прочитала ни прашала нешто.

7. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.201
    Па валјда знаеш ти дека си настинала и си почнала да киваш, не сфаќам шо сакаш да прашаш.
    Киваш, не знаеш од шо, се тестираш или си позитивен или негативен.
    Тие шо киваат од алергии, си знаат.
    Намалете со паранојата. Темава е луд јебе збуњеног.

На christinnn, Tan4ence, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. candy.cane

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Не е параноја воопшто. Ме интересираше само како ги одделуваат симптомите дали се од ковид или од нешто друго.

Фала ти на одговорите.

9. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.200
    Допаѓања:
    27.459
    @candy.cane
    Кај луѓето постојат различни имуноглобулини (G, A, E...) кои се дел од имунитетот
    Имено, имуноглобулин Е е се активира при некоја алергиска реакција.
    Доколку некој паралелно има Корона и алергија со брис за Корона ќе се докаже дали е Корона или не.
    Кивањето е исто, па така може лесно човек да се залаже демек е алеригја, а впрочем е друго.
    Затоа, при контакт со некој заболен и појава на симптоми - одма тест.

На green.eyes и candy.cane им се допаѓа ова.
  10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.975
    Допаѓања:
    265.919
    Вака мене ми објаснија оти кренав температура на 10 ден од контакт. Доктор кој работи во Ковид центар, не во Мк, рече дека јас може сум само носител на вирусот, а симптомите се од друга состојба, на пример паралелно имам стомачен или од целијакијата. Или ми опднал имунитет пред добивање па затоа се манифестираат сега. Значи да, може да си носител, но не и болен.
    Иако јас сметам дека кивањето, затнатиот нос, гребењето на грло пред температурата и дијареата беа првите симптоми. Доста благи.
    Знам на роденденот измерив 37 со 1, али бев преморена, наредниот ден имав болки во коски и препишував на урдата која ми смета. Еве сега поврзувам, ама да не се тестирав немаше да знам дека сум го прележала. Ќе мислев дека е од грешките во исхраната.

На Biljarkata, eli25, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  11. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.265
    Аеродром пред Чаир во активни случаи :o

• Чаир – 88
    • Гази Баба – 82
    • Аеродром – 109
    • Карпош – 81
    • Центар – 77
    • Кисела Вода – 83
    • Ѓорче Петров – 44
    • Бутел – 50
    • Шуто Оризари – 31
    • Студеничани – 26
    • Сарај – 22
    • Арачиново – 15
    • Илинден – 13
    • Сопиште – 7
    • Чучер Сандево – 3
    • Петровец – 7
    • Зелениково – 2
    • Странец – 8
    • Нераспределен-13

12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.376
    Допаѓања:
    42.205
    Па нели кивање не беше симптом на овој вирус?

На Leviosa2503 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    22.253
    Допаѓања:
    205.006
    Јас лично, без да знам дека сум имала контакт со позитивен, не би ни помислила дека е корона. Деца фаќаат триста чуда, таман работа да тестирам на секое кивање, треба во тест центар да се преселам.

Инаку ковид стигна во нашите основни училишта. Не во нашето, во соседното. Две одделенија во карантин, тие со контакт на тестирање. Сега ќе играме, иде ковид колем тебе, пази да те не огребе:|

На CarrieBradshow, Cka и green.eyes им се допаѓа ова.
  14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.404
    Допаѓања:
    28.419
    Другари наши се позитивни на корона. Ние ептен се пазиме, ама нивното пазење е дупло од нашето. Отварање врата со палома, јадење исклучиво дома, со никој не се виделе од март.
    Жена му работи во адвокатска канцеларија, мал простор, џабе маски. Она се зарази на работа, он од неа. Е многу ми е криво дека фатија. Сега за сега се со благи симптоми.
    Искача, џабе пазење кога луѓр без свест и без осет одат на работа со симптоми и шират зараза.

На LejlaD, green.eyes, JuLleE и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Почина заразената жена од Ресен.
    Само 35 години.
    Од симптоми, само два дена температура пред 10 дена, после тоа ништо.
    ;(:(

16. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.265
    Познатиот германски виролог Кристијан Дростен од универзитетската болница „Шарита“ во Берлин се огласи во својот редовен подкаст на кој зборуваше за скратување на периодот на самоизолација на пет дена. Досега самоизолацијата во Германија траеше две недели.

Дростен се залага за скратување на самоизолацијата затоа што смета дека со тоа ќе се одржи нивото на прифаќање на мерките од страна на граѓаните, но додава и дека петдневната самоизолација е на работ на епидемиолошки прифатлив период.

Овој виролог им препорачува на оние кои се во самоизолација да не го трошат тој период на тестирање, туку да се тестираат откако ќе помине самоизолацијата. Дростен верува дека заразените со коронавирус се најинфективни во период од пет дена, но и самиот тој забележува дека ова сепак е недокажана теза.

Неговата изјава предизвика дебата во германската јавност, па подоцна Дростен појасни дека неговиот предлог се однесува на т.н. кластери на заразени, а не општо за сите.

Во секој случај, германските сојузни и покраински власти се согласија дека за оние кои доаѓаат во Германија од области со висок ризик, потребно е задолжително тестирање на коронавирус и петдневна изолација.

©Makfax.com.mk

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.070
    Допаѓања:
    4.446
    Kaj go ima ova info? Sto se desilo ako nemala teski simptomi :(

18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.882
    Допаѓања:
    42.693
    Обезна беше жената.
    Веројатно крвта и' се згрутчи.
    Жално...

На butterflysk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.975
    Допаѓања:
    265.919
    Нејќам да звучам лошо, но дали короната е причина?
    Жално, многу.

20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.404
    Допаѓања:
    28.419
    И уште една млада девојка од Гевгелија е во многу критична состојба. И уште многу други кои за жал, многу касно и во тешка состојба се носат на клиника. За жал, може да има многу починати следниве денови...